Fotouniverziáda

Nenechte si ji ujít. A to ve dvou směrech: Za prvé jako výstavu tohoto ročníku v českobudějovické galerii Nahoře (do 20.1. 2009) a za druhé jako účast na této akci v příštích ročnících. Proč?


Na podzimní výjezdní akci XPO 2008,  pořádané naším fotografickým spolkem X-pozice na Šumavě, se nám podařilo pozvat tři členy českobudějovického fotoklubu Vývojka. Ti nás mimo jiné seznámili se soutěží Fotouniverziáda, kterou každoročně spolupořádají, přičemž nám navrhli, abychom se také zúčastnili. Zkrátka potřebovali účast, aby se pak mohli vytahovat v jaké konkurenci zvítězili, no. Do uzávěrky zbýval celý jeden úžasný týden, takže jsem do toho vlítl. No nevyužijte takové lukrativní nabídky.

Podstatou je, že dostanete panel 90x120cm a na něm si můžete vytvořit co je vám libo. Fotografií tam můžete umístit jakýkoli počet, libovolných rozměrů, graficky pojmout jak chcete, doplnit textem… Zkrátka fantazii se meze nekladou, hodnotí se takříkajíc celkový umělecký dojem z panelu. Soutěž obeslalo 39 autorů, z toho bylo potom předběžně vybráno 27 panelů k pověšení. Z nich pak měla porota vybrat ty vítězné.

Vernisáž s vyhlášením výsledků se konala 2.12. v galerii Nahoře. Jen jsem vešel a zběžně jsem se porozhlédl po prvních panelech a v dáli  zahlédl svůj nedotažený výtvor, věděl jsem, že tady mi pšenda nepokvete. Zkrátka z naprosté většiny panelů byla vidět promyšlenost, dotaženost… no zkrátka  úroveň jaksepatří. První tři místa nakonec shodou okolností obsadili výše zmínění hosté naší akce, takže jsme vlastně tehdá měli na návštěvě elitu. Patrně to bude dobrý klubík :o).

Upřímně řečeno, kdybych měl být porotce, ke třem vítězným pracem bych přidal dejme tomu dalších pět, hodil to všechno do klobouku a poslepu bych tahal. A proti kterémukoli výsledku na prvních třech místech bych asi neměl námitky. Tím chci dokumentovat můj pocit z nadupanosti této soutěže a o to hlasitější “Sláva vítězům!” musím vyjádřit. Vyhlašovaly se výsledky až do 10. umístění, i na tato místa bych měl další spoustu adeptů z těch, kteří se nakonec neumístili. 

Po vyhlášení výsledků své fotografie promítali a velmi poutavě o svých projektech povídali dva z porotců, Oleg Homola a Jiří Turek (třetí, Adolf Zika, musel odjet).

Nechci tu psát slohovou práci, mým cílem je na Fotouniverziádu upozornit, proto se můžete podívat na výsledky sem  a obzvláště doporučuji vtipný, ale také fakty nadupaný článek jednoho z úspěšných účastníků Jardy Klímy.

A závěr? Za hlavní přínos účasti v této soutěži beru možnost zkusit si vytvořit prezentaci svých fotografií tak trochu jiným způsobem a současně porovnat výsledek svého snažení s jinými fotografy. Kdo se přidá příště?

 

Napsat komentář