Fuji Frontier – co je napsáno na zadní straně fotografie?

Pokud si necháte zpracovat zakázku na stroji Fuji Frontier, můžete na výsledných fotografiích najít spoustu zajímavých informací.

Jsou na zadní straně fotografie, a jedná se o text následujícího typu:

<nazev001.jpg> A00001-001 0001 NNNN 1 *

Význam hodnot na zadní straně fotografie
<nazev001.jpg> 

Název zdrojového souboru. Pokud chcete, aby název přesně odpovídal jménu vašeho snímku, tak je nutné dodržet původní DOSovskou konvenci 8.3, tj. název může být tvořen maximálně osmi znaky (bez mezer, diakritiky, apod.) a třemi znaky extenze. Ohledně pojmenování mám ještě jedno doporučení – nepoužívejte vůbec v názvech souborů ani adresářů české znaky! Zvláště u pojmenování adresářů to působí problémy. Frontier pak takový adresář nevidí.

A00001

Číslo zakázky. Buď se čísluje sekvenčně nebo může obsluha zadat skutečné číslo dle zakázkového sáčku.

001

Pořadové číslo fotografie v zakázce.

0001

Počet kopií této fotografie.

NNNN

Korekce. Jednotlivé pozice odpovídají hodnotám CMYD. Jejich význam je následující: C = Cyan (azurová), M = Magenta (purpurová), Y = Yellow (žlutá) – označují korekce barevnosti v jednotlivých barevných kanálech. D = Density – označuje stupeň ztmavení (kladné korekce) nebo zesvětlení (záporné korekce) obrázku. Kladné hodnoty (tj. přidání) se zapisují jako číslice, záporné hodnoty (tj. ubrání) se zapisují jako písmena. Pokud je na některé pozici písmeno N, pak nebyla daná korekce provedena. Např. hodnota NB1N znamená, že byla použita korekce -2 na kanál Magenta (tj. byla ubrána purpurová, neboli byla přidána zelená) a korekce +1 na kanál Yellow (tj. byla přidána žlutá, ubrána modrá), zatímco kanál Cyan i denzita zůstaly bez korekcí (tj. nebyla ani přidána azurová a ubrána červená, ani naopak, a také snímek nebyl ani zesvětlen, ani ztmaven).

1

Údaj o změně velikosti. Může nabývat následujících hodnot:

1 

Fit in – fotografie je zmenšena/zvětšena tak, že zabírá co nejvíce plochy zvoleného formátu papíru, ale nedochází k žádným ztrátám dat. Pokud poměr stran obrázku neodpovídá poměru stran papíru, tak dojde na příslušné straně k vytvoření bílého okraje.

2 

No resize – velikost fotografie není nijak upravována a na papír vyjde přesně tak, jak je v souboru. Pokud je velikost fotografie menší, bude vycentrována na papír. Pokud je velikost fotografie větší, než je rozměr papíru, bude proveden výřez příslušné středové části. Na toto si dávejte pozor, už se mi také stalo, že jsem zadal zakázku “no resize”, ale předal jsem podklady větší, než jsem požadoval fotografie. Jaké pak bylo moje překvapení, když byly na všech fotografiích jen výřezy ze středu snímku. Je potřeba počítat s mechanickou tolerancí posunu papíru a jeho řezu, která je u Frontieru cca do 1mm.

3 

Fill in – fotografie je zmenšena/zvětšena tak, že zabírá celou plochu zvoleného formátu papíru. Pokud poměr stran obrázku neodpovídá poměru stran papíru, dojde k oříznutí snímku tak, aby celý papír pokrývala fotografie (nevytváří žádné bílé okraje).

*

Ruční nebo automatické korekce obrazu. Může nabývat následujících hodnot:

(nic) 

Auto Corrections On – byly provedeny automatické korekce obrazu na základě dat a informací EXIF. V případě, že dáváte podklady ve formátu, který EXIF informace nepodporuje (tj. např. BMP), tak se také na této pozici nezobrazuje žádná hvězdička, ale žádné automatické korekce se neprovádí.

* 

Auto Corrections Off – všechny automatické korekce jsou vypnuté

P

Scene Correction – Close shot with flash = ruční úprava scény – záběr zblízka s bleskem

M 

Scene Correction – Cloudy = ruční úprava scény – zatažená obloha

G 

Scene Correction – Back lit = ruční úprava scény – protisvětlo

S 

Sharpness on = ruční doostření snímku

5 komentářů u „Fuji Frontier – co je napsáno na zadní straně fotografie?“

  1. A jak je to u negativů?

    Ahoj,
    můžete i napsat, jak identifikovat čísla, pokud na Frontieru dělám z negativu? Já mívám totiž popisky v trochu jiném formátu. Např:

    Oso NA 6ANA0N NNN- 3 1483
    (No.12) 81821

    Samozřejmě že v tom poznám Oso (označení labu kam chodím) NNN- (korekce) a No12 (číslo políčka). A co ten zbytek?

    Díky Saša

    Odpovědět
    • RE: A jak je to u negativů?

      Zkusíme to zjistit. Ono se to může mírně lišit, protože záleží na tom, jakou verzi ovládacího SW používá ten konkrétní minilab.

      Odpovědět
      • RE: RE: A jak je to u negativů?

        Podarilo sa to zistit? Ja mam napr. NA030ANA4N0 NAN+ 1 1582. To NAN+ budu korekcie, ostatne…

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: A jak je to u negativů?

          Ano, podařilo, ale ještě to musím zpracovat do vhodné podoby (mám jen xerokopii návodu)…

          Odpovědět
    • RE: A jak je to u negativů?

      Pripojiju se k dotazu.Me by jeste zajimalo co u korekce znamena NNN-,pripadne NNN+ apod a zda se jedna o rucni zasah obsluhy ci o automatickou akci SW.Diky.

      Odpovědět

Napsat komentář