Inspirace na Vánoce – darujte svým blízkým fotoknihu

Znáte to, je to každý rok stejné. Jak udělat Vašim blízkým radost? Koupíte jim něco v obchodě? Dáte jim peníze, ať si něco koupí raději sami? Nebo jim dáte čistě osobní dárek, který jste sami vyrobili? Určitě uznáte, že ta poslední možnost bývá ta nejlepší, ze které mají obě strany největší radost. Pomocí fotoknihy můžete takovou radost celkem jednoduše udělat.

Moje první setkání s fotoknihou proběhlo loni těsně před Vánocemi. Panasonic měl akci, kdy k novým kompaktům dával poukazy na fotoknihy zdarma. Do té doby jsem o tom neměl ani ponětí, ale hned, jak jsem to uviděl, tak bylo jasno, že to musíme zkusit. Během jednoho večera a noci (platnost akce totiž končila druhý den, jako vždycky jsme to honili na poslední chvíli) jsme vybrali fotky dětí, nasázeli je do programu a objednali. Pak jsme cca dva týdny čekali a kniha byla na světě. Pochopitelně udělala našim rodičům velkou radost. Takže není divu, že jsme celý letošní rok fotili děti i s tím záměrem, že na Vánoce opět uděláme našim fotoknihu.

Letos jsme ale přípravy nepodcenili. Začali jsme sondou, jaké jsou další možnosti. Naše první zkušenost byla s knihami HeySmile, ale kdo další, to ještě dělá? Kupodivu jsme zjistili, že firem, které takové služby nabízí, je celá řada. Prakticky každý velký zpracovatel fotek má svoji knihu a tuto “velkovýrobnu” doplňuje celá řada menších dodavatelů. Posuďte sami:

A to ještě určitě není všechno. Koho tedy zkusit? Jako hlavní kritérium výběru firmy pro letošní rok byla kvalita vazby. V případě naší první HeySmile knihy totiž lepená vazba nevydržela. Znáte to sami – otevřete pevné desky, udělá to “křup” a knihu máte skoro na dvě části. Tedy ona ta vazba nepraskla úplně, ty stránky pořád drží pohromadě, ale už je to na té vazbě prostě poznat. Takže jsme se dívali, jak si stojí ostatní. Naše volba letos padla na Book Maker, který nabízí plnohodnotnou knižní (šitou) vazbu V8. Stáhli jsme si jejich program a teď vám přinášíme naše praktické zkušenosti s touto fotoknihou.

Instalace

Tady bohužel musím hned autorům vytknout jednu věc. Program po stažení zahlásil, že moje verze operačního systému a knihovny .NET není slučitelná s jeho během. A skutečně, ve verzi Microsoft Windows Vista v 64bit provedení program nejde spustit. Na stránkách je k dispozici verze 5.5.3.8a a ta funguje jen s 32bit verzemi operačních systémů. Bohudík mám doma těch počítačů víc, tak jsem nainstaloval na starší s Windows XP, kde už všechno proběhlo bez problémů. Na stránkách se toto ale bohužel nedočtete.

První spuštění

Po spuštění programu samozřejmě dostanete na výběr, jestli chcete založit novou knihu nebo pracovat s již uloženou. Založení knihy je poměrně jednoduché, vyberete fotky, které chcete použít, vyberete formát knihy, sešitu nebo kalendáře (celkem je 12 možností od sešitu velikosti A6 až po velkou fotoknihu A3), zvolíte základní rozložení fotek na stránkách (s možností automaticky fotky umístit), vyberete motiv nebo barvu na pozadí a můžete začít pracovat.

Uživatelské rozhraní

Pracovní prostředí
Pracovní prostředí programu Book Maker

Jednou ze slabin tohoto programu je jeho uživatelské rozhraní. Tedy ne že by bylo vyloženě špatné nebo nepoužitelné, to ne, ale nutno podotknout, že by si zasloužilo ještě trochu té péče. Je totiž takové zastaralé. Klasické strohé menu, které navíc není ani uspořádáno tak, jak je dneska běžné, občas v něm jsou zcela prázdné položky a český překlad (nejedná se o původní český program) neodpovídá ani běžně zavedeným pojmům (“Ukaž” místo běžnějšího “Zobrazení” pro volbu toho, jaký pohled má být zobrazen – zrovna konkrétně tohle menu je tam navíc, protože pro volbu zobrazení je tam celý levý panel, kde si pomocí “záložek” přepínáte, co chcete mít zobrazeno za možnosti). Prostě to připomíná takové to “programátorské” rozhraní, které se používalo dřív, do kterého někdo vložil prvky pro snadnější ovládání, ale už to nedotáhl do konce.

Dalším příkladem může být absence toolbaru pro nejčastější operace s fotkou. Můžete s nimi totiž dělat spoustu užitečných věcí, ale jsou dostupné jen přes pravé tlačítko a dvouúrovňové kontextové menu. Takže někdy klikáte jako diví (a místo jednoho kliknutí potřebujete tři).

Jinak program nabízí (na rozdíl např. od loňského HeySmile) nepoměrně víc možností, co se dá všechno nastavit a použít, ale je to všechno schované do trochu zastaralého uživatelského rozhraní. Nicméně nutno podotknout, že ty funkce, které program nabízí jsou tak zajímavé, že po chvíli “seznamování se” přestanete nad vzhledem přemýšlet.

Možnosti programu

Jak už jsem zmínil výše, loni jsme zkoušeli HeySmile a ten v zásadě v porovnání s Book Makerem neumí skoro nic. Jasně, knížku v tom sestavíte, ale skoro všechno je napevno a nemůžete to změnit. Naproti tomu v Book Makeru je napevno jen formát stránky, všechno ostatní si můžete nastavovat a měnit podle libosti.

Rozložení stránek

Existuje pochopitelně hromada přednastavených šablon pro různý počet fotek na stránku. To mají všechny programy. V HeySmile ale jednak není tolik přednastavení a druhak s tím nejde vůbec nic dělat. V Book Makeru si fotky na stránku můžete přidávat i mimo šablonu, můžete si fotky libovolně posouvat, otáčet, zmenšovat a zvětšovat, apod. Pro snazší umístění je možné využít pomocný rastr nebo funkce pro zarovnávání a rozmisťování (stejné mezery, centrování, překryv jednotlivých vrstev). Prostě naprostá volnost. Mezi fotky můžete umísťovat textové popisy, taky zcela libovolně. Co mi ale trochu vadilo byl fakt, že šablony jsou udělané pro celé dvoustrany a nejsou všechny v zrcadlovém provedení. Takže pokud jsem chtěl mít fotky rozmístěné zrcadlově proti tomu, jak byla udělaná šablona dvoustrany (prostě přehozené strany), tak jsem to musel udělat ručně. V tomhle byl HeySmile jednodušší, tam se dalo základní rozložení (šablona) volit pro každou stránku samostatně.

Stránky (tedy přesně řečeno dvoustrany) jde pochopitelně libovolně přidávat, mazat nebo měnit jejich pořadí.

Umísťování fotografií a textu

Jak už jsem psal, fotky lze jednoduše přetáhnout na stránku – a to buď do připraveného místa ze šablony nebo kamkoliv jinam (u fotek, které jste do knihy umístili, je indikace i s tím, že je uvedená stránka, na které je fotka použitá). Lze dokonce fotku vzít a dát ji na pozadí celé stránky, tím se dají vyrábět moc pěkné efekty (fotce na pozadí lze nastavit průhlednost a barevný nádech – tím jde zvýraznit fotky, které na té stránce jsou). Pomocí roztažení celé fotky na pozadí jde taky tisknout od kraje do kraje – včetně hřbetu. I když tady je potřeba vzít v úvahu “technologický prostor”, tj. oblast, která bude použita pro ořez a vazbu, takže je potřeba s tím počítat.

U fotek je možné dělat i výřezy. Bohužel bez možnosti změny jejich velikosti, takže je možné měnit pozici toho vyřezávacího okénka, ale už není možné fotku do výřezu zmenšit nebo zvětšit. Trochu mrzuté taky je, že si program ten nastavený výřez u fotky nepamatuje při jeho opravě (tj. když chcete hotový výřez jen upravit, tak to nejde a musíte výřez udělat od začátku).

Kontextové menu
Kontextové menu

Co mi ale vadilo, bylo opět “hloupé” uživatelské rozhraní. Při vsazování fotek do připravené šablony totiž automaticky dojde k ořezu, místo toho, aby celou fotkou vyplnil předpřipravený rámeček. Samozřejmě to jde změnit, ale je potřeba na každou fotku kliknout a přenastavit to. Nicméně je to problém toho, že šablony jsou vytvořené na poměr stran 4/3, což odpovídá většině kompaktů, já jsem do toho dával fotky v poměru 3/2 ze zrcadlovky. Problém v UI je bohužel i v tom, že změna toho vyplnění rámečku nejde udělat u víc označených fotek najednou, takže jsem fakt musel klikat na každou zvlášť. Všechny ostatní operace jde pochopitelně dělat i hromadně. Pokud ale fotku nedáváte do rámečku ze šablony, ale normálně ji přetáhnete na stránku, tak pochopitelně tohle neřešíte. Takže jsem to dělal tak, že jsem vymazal všechny rámečky ze šablony a dával tam fotky samostatně. Pokročilejší uživatelé by si nicméně mohli upravit šablony, na to tam existuje celý editor, ale o tom až později.

Stejně problematické bylo zmenšování/zvětšování. Abyste zachovali poměr stran, tak je nutné při tahání myší držet Shift. Ale proč? U fotek přece v drtivé většině případů chci zachovat poměr stran, tak proč ten Shift? Prostě by si to UI zasloužilo trochu víc pozornosti.

Efekty

Opět na rozdíl od HeySmile o třídu jinde. V HeySmile nešlo skoro nic, tady jde zase skoro všechno. Jednak je možné na každou stránku dávat jiné pozadí – předpřipravený obrázek, jednolitou barvu nebo vlastní fotku. Kolem každé fotky je možné dělat různé rámečky – ať už jednoduché nebo takové ty “efektní” – stínované, grafické, apod. Co mě ale opět deptalo bylo to, že ty rámečky nejsou umisťované podle fotky, ale podle toho rámu za šablony, do kterého jsou fotky vsazené. Takže pokud byla fotka v jiném poměru stran (jak už jsem psal výše), tak byl rámeček na stranách jinak tlustý (nebo prostě nelícoval s fotkou, ale s tou plochou vymezenou v šabloně). Pokud se nicméně rámeček dával kolem fotky, která byla umístěná rovnou a ne do šablony, tak to bylo v pořádku. Nicméně jen další ukázka toho, že to UI prostě není dotažené.

Další možností jsou masky fotky – to jsou takové ty “roztřepené” okraje, efekty typu “poštovní známka” nebo takové ty různé ovály, jaké se dělaly na staré portréty. Tahle funkce se mi dost líbila a na spoustu věcí se dá použít. Fajnšmekři určitě namítnou, že to je kýčovité a budou mít pravdu, ale konkrétně na ty fotky dětí to je parádní, dají se tím vypíchnout jen ty důležité věci a hlavně je to skoro bez práce. Jedinou hnidou je možná to, že s tím nejde hýbat, tj. když ten efekt trochu zasahuje i do části, kde by být neměl, tak s tím nic nenaděláte, leda zkusit jiný nebo tu fotku předem upravit v jiném editoru.

Do stránky můžete dále umístit libovolný “clipart” – další soubor z disku (ovšem jen ve formátu JPG nebo BMP).

Poslední možností jsou efekty v podobě přebarvování – černobílá verze, sépie, do zelena, do modra, apod. To jsem moc nevyužil, protože jsem měl fotky už upravené, ale může se to hodit pro ty, kdo tam budou dávat fotky rovnou z foťáku. U fotek jde ještě nastavovat průhlednost (v programu se to jmenuje hezky česky Opacita), takže je možné nechat prosvítat i pozadí a efektnímu prolínání fotek tak už nic nebrání.

Pokročilý editor

Editor pro pokročilé
Prostředí editoru pro pokročilé

Pokud by někomu nevyhovovalo rozložení šablon (nebo snad poměr stran u předpřipravených rámečků), tak si může otevřít pokročilý editor, kde lze prvky na stránce nebo v šabloně editovat opravdu s maximální přesností. Ten editor toho umí celkem dost, ale to jeho UI je snad ještě programátorštější, než to základní, takže jsem se do něj raději moc nekoukal. Ale musím uznat, že pro precizní nastavení je vhodný, protože tam všechno zadáváte s milimetrovou přesností.

Objednávka

Po dokončení prací na knize stačí spustit průvodce objednávkou, kde se vyplní potřebné údaje pro objednávku. Tu lze pak zaslat přes internet (na to je potřeba ale docela slušné spojení, protože např. naše kniha měla v zabaleném stavu cca 330 MB – bylo to 54 stran a celkem 131 fotografií) nebo je možné si ji nechat uložit na disk a pak doručit buď osobně (Praha) nebo poštou. Dodání pak trvá do 10 pracovních dnů.

Jak se tiskne?

Bez zajímavosti není ani samotná technologie výroby knihy. V případě HeySmile byl použit digitální tisk na stroji HP Indigo 5000 (rozlišení 1200×1200 dpi) na papír 200 g/m2. Knížka Book Maker se tiskne na stroji Xerox DC 250 (rozlišení 2400×2400 dpi) na papír 200 g/m2. Fotky v loňské knížce od HeySmile mají viditelný rastr, letošní fotky jsou proti tomu podstatně jemnější a vypadají líp, žádný viditelný rastr tam není. Loni nám to na fotky dětí stačilo, když jsem ale viděl výstup z toho Book Makeru, tak musím říct, že je kvalitativně fakt jinde.

Obálka se tiskne na plotru, laminuje se a potahuje se na tvrdé desky. Za zmínku stojí i to, že v případě HeySmile máte na zadní straně “předtištěnou” reklamu s čárovým kódem. V případě Book Makeru tam máte jen to, co si tam sami dáte. Nic navíc.

Ceny

Co jsme se tak koukali, tak tady konkurence funguje… Ceny knížky formátu A4 naležato jsou prakticky všude stejné, stejně tak i předvánoční akce 2+1 zdarma. Rozdíly jsou pochopitelně u počtu stránek, poštovného apod., ale to si každý určitě dokáže propočítat sám. Nicméně pro mě osobně byl hlavní rozdíl v kvalitě té vazby (a tisku), která má na cenu pochopitelně nemalý vliv.

A doporučení na závěr?

Nemá asi smysl doporučovat takhle vyrobený dárek, to by bylo nošení dříví do lesa. Určitě udělá velkou radost a bude moc pěknou památkou (pochopitelně nemusí být jen na Vánoce, takové příležitosti jako svatby, promoce, narození dětí, dovolené, apod., na ty se hodí taky :-)). Za sebe musím říct, že výroba loňské knihy v HeySmile byla jednodušší a program se podstatně líp ovládal. Na druhou stranu, Book Maker toho umí řádově víc, takže si knížku můžete přizpůsobit opravdu zcela po svém, bohužel za cenu horšího ovládání. Bohužel jsem letos nenašel jinou firmu, která by nabízela pořádnou knižní vazbu, takže to beru jako daň za jinak kvalitní výrobek. Jinými slovy – s tím programem se sice možná budete pár dnů vztekat, ale výsledek rozhodně stojí za ty nervy. Díky šité vazbě, pevným deskám a kvalitnímu tisku je velká šance, že vám pár let taková knížka rozhodně vydrží a budete se k ní rádi vracet. Dokonce bych se nebál si tady nechat udělat i kvalitní fotoknihu s výběrem svých nejlepších fotek, protože ten tisk je opravdu hodně slušný.

A co vy? Máte taky zkušenosti s výrobou vlastní fotoknihy?

12 komentářů u „Inspirace na Vánoce – darujte svým blízkým fotoknihu“

  1. Blurb

    Ja osobne tisknu fotoknihu pomoci sluzby Blurb.com. Jejich soft neni dokonaly, ale i tak je velmi propracovany a hlavne kvalita jejich vystupu je opravdu vyborna.
    ukazka je tady http://www.blurb.com/books/426155
    Jinak cenove vychazi velmi krasne, ve tvrde vazbe kolem 340 stran formatu 25×20 cm vcetne postovneho vysla pod 1500,- coz je fakt dobre. A knihu dodaji do 14 dni

    Odpovědět
      • blurb

        S Blurb mam taky dobre zkusenosti… I kdyz jsem si u nich nechal delat jen jednu v par kusech (rodice + par kamaradu). Softu by se sice dalo lecos vycist, ale kdyz se s tim naucite pracovat a zjistite, co to umi a neumi, tak s vysledkem na papire jsem byl velmi spokojen.

        Odpovědět
  2. Nedržící HeySmile

    Souhlasím s tvrzení, že lepená vazba od HeySmile je nekvalitní. Tahle fima mě oslovila jako fotografa, zda nechci využívat jejich služeb – poslala vzorky, které se při prvním otevření začaly trhat a ani se již neozvali, jak se mi líbí. Docela nechápu jejich obchodní politiku – zasílání vzorků musí stát docela dost.
    Takže díky za tip na konkurenci!

    Odpovědět
  3. Ozkouším

    Včera jsem se do toho Book-Makeru pustil, chci udělat vánoční dárek. Je fakt, že to opravdu vypadá trochu na opruz, ale jak píše Pavel, trocha trpělivosti a ono to půjde. Stejně naprosto nejvíc času a úsilí padne na výběr fotek a vymyšlení, jak to má vypadat. Ufuf, do čeho jsem se to pustil.

    Odpovědět
  4. CeWe

    Před rokem a něco jsem vyzkoušel CeWe fotoknihu, tvrdé desky, lepená vazba. Kvalitu zpracování jsem si předem omrkl na prodejně Fotolabu, mají tam vzorky, člověk si je může vzít do ruky a podívat se – zájemcům doporučuji udělat totéž.

    Lepená vazba bude zřejmě kvalitní, i ten ošmataný vzorek na prodejně držel dobře pohromadě, moje knihy drží též. Lesklé pevné desky vypadají opravdu “profesionálně”, papír lesklá křída slušné gramáže.

    Jediné, nad čím jsem dlouho uvažoval, je kvalita tisku uvnitř knihy – rastr je dost vidět, na žádné blízké zkoumání to není. Nakonec jsem usoudil, že pro mé potřeby to bude stačit, byť tedy s chlupem. Nicméně opravdu kvalitní ofset vypadá jinak.

    Takže díky za tip, příště zkusím Book Maker.

    Ad editor: Nejsem příznivcem žádných “vychytaných” efektů a složitých grafických designů, fotky jsem skládal elegantně po jedné na střed stránky, šlo to vcelku slušně.

    Odpovědět
  5. Happy foto

    A jaké kdo máte zkušenosti s happy fotem ? Myslím cenově a s kvalitou ? Mě vyrobili 2 fotoknihy po 64 stranách a moc se mi líbily.I ovládání softu (stejné jako ve fotolabu ) bylo velmi slušné.

    Odpovědět
  6. Díky za tip Pavle!

    Dnes jsem jim to tam dával a ačkoli večer, tak naprosto nadstandardně ochotní a příjemní lidé. Kvalitu zatím posoudit nemohu, ještě to nemám, ale zaujal mne jejich vzorek A3 knihy, kde i když tam je jen pár listů, tak je to pevná kniha a velice solidní řemeslo.
    Dával jsem tam asi 90 fotek, které jsem si pouze k tomuto účelu jednorázově vyexportoval z Lightroomu. Udělal jsem ale zásadní chybu. V LR jsem je měl nějak logicky seřazené, ale při exportu jsem jim nechal původní názvy. Kdybych jim přiřadil prostě jen pořadová čísla, tak se mi lépe seřadili v Book Makeru a bylo by to pro mne snazší, tak kdyby jste se do to někdo také pouštěl …

    Odpovědět
  7. Text ve fotoknihách

    Přidal bych k diskusi jednu otázku, a to jaké máte zkušenosti s editaci textu ve fotoknihách. jde mi konkrétně o to, že kniha, kterou bych si rád vyrobil, by měla obsahovat poměrně dost textu, nejen popisky u fotek. Velmi pravděpodobně tam budou i jen textové stránky. Jakým způsobem se vkládají delší texty, případně včetně obtékání kolem obrázků, a jak je to s češtinou např. právě u služby Blurb? Měli byste nějaké doporučení právě z pohledu práce s českým textem?

    Odpovědět
    • text ve fotoknihách

      Ty programy to většinou podporují, ale omezuje se to podle mého spíš na základní práci s textem, rozhodně to nemůže konkurovat sázecím programům. Možná bych ale zauvažoval o tom, vyrobit si knihu zcela vlastní, dodat do studia pouze hotové PDF k vytištění a svázání, pak máte zcela pod kontrolou, co a jak bude vypadat.

      Odpovědět
      • text ve fotoknihách

        Hm, pomalu docházím k obdobnému závěru, když jsem se letmo porozhlédl po nabídkách fotoknih. Zkusím zjistit, na kolik by přišla “akce PDF” a podle toho uvidím, jaké ambice si sám nastavím. Díky.

        Odpovědět
        • text ve fotoknihách

          Já jsem si svoji PDF knihu nechal tisknout v Art-D a můžu doporučit. Tisk je vlastně stejná kvalita, jako BookMaker, jede se to na stejném stroji. Cena se odvíjí podle počtu kusů a pochopitelně vazby. Kvalitní šitá V8 v textilním plátýnku stojí řádově 200-250 Kč a defacto dělá cenu celé knihy. Ale jdou udělat i levnější, záleží na tom, jak moc “luxusní” výsledek chcete.

          Odpovědět

Napsat komentář