Jak jsem rád, že jsem si (zatím) nekoupil Nikon D700

Kdo mě zná ví, že jsem dlouho celkem pravověrný Nikonista. Tedy ne že bych známým doporučoval jen Nikon a nic jiného, to spíš naopak, ale sám jsem dlooooouhá léta poměrně konzervativní. Už jednou jsem byl jednou nohou u Canonu, to tehdá, když nebylo dlouho nic po D100, ale nakonec mě těsně před finálním rozhodnutím přesvědčila D200, kterou mám a se kterou jsem náramně spokojený.

Když Nikon oznámil D700, tak jsem zaplesal, že má konečně důstojný model, který by mohl doplnit moji sbírku těl a už jsem dokonce stál u objednávky, když mě nahlodal známý, který celkem logicky uvažoval: na podzim je Photokina, Canon už dlouho nevydal nic podobného 5D, hlavnímu konkurentu D700, navíc dolar jde dolů, počkej s nákupem… Tak jsem objednávku odložil.

Do toho se ale přihodila jedna pěkná patálie. Spadl jsem na kole a nalomil si levou ruku, takže teď sedím a ťukám to písmenko po písmenku jednou rukou. Jenže s tím nejde pořádně ani fotit – teda zrcadlovkou, mám tu sádru od zápěstí až po rameno, takže nemůžu pořádně držet objektiv. Co mi ale jde, je fotit kompaktem, ten můžu mít hezky daleko od oka a to jde. No a proč to píšu? Protože jsme byli s firmou na firemní akci. Normálně bych fotil klasickou zrcadlovkou, teď mi ale musel stačit jen kompakt. A ten umí natáčet video. A protože jsem nemohl skákat, tak jsem každého natočil, jak skáče. Asi nemusím psát, že to mělo velký úspěch, i když jsem předtím nikdy nic netočil.

Takže když Canon týden nato ohlásil EOS 5D Mark II s možností točit full HD video, tak mi samozřejmě nasadil pěkného brouka do hlavy. Nikon totiž nic podobného nemá a hned tak asi mít nebude. Nová D90 sice video má, ale má stále “jen” APS-C senzor, “jen” 720p video a je to celkově níž, než D200/D300, D700 nemá video vůbec a Canon je momentálně úplně jinde.

Tak si říkám, co dál? Je asi jasné, že Nikon bude muset jít s cenou hodně D700 dolů, aby vůbec někoho ještě nalákal. Podle všeho na Photokině už nic nového nepředstaví, vsadím se, že ani nový zázračný firmware, který by z D3 udělal D3x taky neexistuje. Ale mám Nikonu dávat ještě šanci, aby představil něco podobného EOSu 5D Mark II? Nebo je na čase změnit značku?

Když si to sám pro sebe srovnám, tak mi samozřejmě nevypadnou jen výhody…

Výhody Canon EOS 5D Mark II proti Nikon D700

  • větší rozlišení čipu
  • možnost nahrávat vysoce kvalitní video
  • citlivost začíná už na ISO 100
  • několikaletý náskok s technologií fullframe čipů
  • větší dostupnost objektivů pro plný formát (hlavně základní zoomy)

Výhody Nikon D700 proti Canon EOS 5D Mark II

  • můžu používat většinu stávajícího příslušenství (včetně Nikkor 17-35mm f/2,8. kvůli kterému bych si ten fullframe opravdu moc přál)
  • to rozlišení je svým způsobem taky výhodou, protože na moje potřeby těch 12 MPix celkem stačí a nezabere to tolik místa a času při zpracování
  • má vestavěný blesk
  • má lepší rozložení zaostřovacích bodů
  • spekulace: díky menší hustotě snímacího čipu bude míň šumět na vysoké ISO a nebude tak náročný na profi skla

No a teď babo raď? Asi je teď na řadě Nikon a jeho cenová politika. Vánoce jsou za dveřmi a jestli zlevní D700 oproti 5D Mark II natolik, že bude pro mě zajímavá, tak oželím i to video a smířím se s tím, že na D700 není žádný rozumný základní zoom (rozumějte něco ve smyslu 24-70mm f/2,8 s AF-S a nejlépe se stabilizátorem – to všechno ale za rozumné peníze). Ale jestli bude Nikon trvat na ceně kolem 63 tis. Kč za tělo, tak je asi rozhodnuto (tedy jestli platí informace o ceně 5D Mark II – cca 2700 USD za tělo – taky uvidíme, jakou cenu nasadí místní Canon).

167 komentářů u „Jak jsem rád, že jsem si (zatím) nekoupil Nikon D700“

  1. Záleží na použití

    Zdravím! Já jsem Canonista a řeším přesně opačný dilema který řešíte Vy. To co píšete je samozřejmě pravda, ale hodně záleží na tom co fotíte. Mě jakožto fotografa přírody celkem zklamal framerate. Kdyby to dělalo alespoň tech 5fps jako má 1Ds, ale necelé 4fps je prostě na focení akce málo. Co se týče šumu, tak Nikon D700 šumí o jeden až dva kroky méně. Video je pěkná featura, ale není zlato vše co se třpití. Možná zjistíme že to video je jen velká marketingová bublina co splaskne hned jak se v praxi najdou různé omezení a vady na kráse. Pak tu jsou takové věci jako vodě a prachuodolnost kterou má Nikon na D700 zvládnutou podstatně lépe, a neposledně ergonomie ovládání a různé funkce jako je třeba zapínatelná kompoziční mřížka nebo virtuální horizont. Jak Canon, tak Nikon mají své pro a své slabé stránky.

    Odpovědět
    • záleží na použití

      máte pravdu, na tu zapínatelnou mřížku jsem zapomněl… Jinak ty ostatní věci jako prachuodolnost asi ještě neprověřil čas. Jasně, četl jsem ty příběhy o fotografovi tornád, ale to je marketing jako každý jiný.

      Odpovědět
    • záleží na použití

      nemel byste tak spechat, zatim neexistuje finalni model, vsechno jsou predprodukcni vzorky a leccos se muze zmenit.

      “třpití” ;o)

      Odpovědět
    • záleží na použití

      V tomhle vám také musím dát za pravdu. Mám D300 a pořizoval jsem jí i s ohledem na fps a akci. Nyní jsem dokoupil blesk sb-900 a je to zcela neuvěřitelné co tato kombinace dokáže. Po nastavení Flash bracketingu je možné i s bleskem vyseknout i 8fps se sílou záblesku do 1/16 a to bez bateriového gripu! (trik s tímto nastavením je popsán na netu – jedná se v podstatě o chybu FW D300). Nyní velmi pošilhávám po D700 – viděl jsem z ní fotky z makro skla VR105mm, které také mám a na ISO3200 nebyl šum ale v nejmenším patrný ( v porovnání s mou D300). Do té doby jsem si myslel že D300 je super, ale nyní mám také brouka v hlavě. S Canonem bych si starost nedělal, přesně jak říkáte více pixelů na plochu bude znamenat i větší šum. Sice si s tím u Canonu jistě lépe poradí než u Sony – Alfa 900 je fakt katastrofa, šumí o dost víc než D300 je to fulframe (ale s 24Mpix). F

      Odpovědět
      • záleží na použití

        Nemohu nezareagovat.A 900 je na tom se šumem naprosto stejně jako D300,jen si zmenšete fotky na 12Mpx a nekoukejte na 24Mpx 1:1.Jasně Nikon D3x má na 24Mpx nesrovnatelně méně šumu,než A900,ale to se nedá srovnávat třídou a hlavně cenově.D3x stojí 280.000,-Kč vs 55.000,-Kč A900

        Odpovědět
  2. video

    Video u zrcadlovky bych bral jako spíš legraci něco jako v mobilu fotoaparát. Jinak se obávám že EOS 5DMII bude velmi náročné na kvalitu objektivů tak jako EOS 1DS MIII.Takže bych se spíše přikláněl k D700.

    Odpovědět
    • video

      U Nikonu je vetsina FF skel optimalizovana pro maly cip viz srovnani 70-200/2.8 od ruzmych firem na dpreivew.

      Jinak predpokladam, ze na telo v teto cenove kategorii nasadit zoomove plastaky je hloupost :-). Kdo nema na dobra skla + FF, tak at si radsi koupi dobre sklo, nez drahe telo, ktere navic zastarava rychleji. BTW pevna skla snadno presahnou rozliseni 21mpix FF cipu 😉

      Odpovědět
      • video

        kdo říká něco o plasťácích? Na D200 mám kromě 18-200 VR buď Nikkor 17-35/2,8, což je špička své třídy a starou dobrou klasiku 80-200/2,8. Sigma 24-70/2,8 mě sice trochu zklamala, ale Nikon podle mě teď nemá za rozumné peníze nic kloudného jako základní zoom. Dávat přes 40 kKč za Nikkor 24-70/2,8 mi přijde trochu mimo, když obdobný Canon vyjde na polovinu. A nebude 2x horší.

        Odpovědět
        • video

          Reagoval jsem na “narocnost na objektivy” v prispevku nade mnou. A ano, tak to bylo myslene, ze kydyz si koupim fotoapat Canon za 60 tisic, tak to ze na nej je vhodne “drahe” zoomove sklo za 20 tisic nevidim jako nevyhodu :-).

          Sam vlastnim stavajici 5D a tato narocnost na objektivy se propirala i u nej kdyz vysel, co si pamatuju. No a mam na nem nasazeny 24-105/4L, coz je tak pulka ceny samotneho tela, a kdybych nefotil makro tak ho snad ani nesundavam 🙂

          Odpovědět
          • video

            Přesně, na výborný tělo to chce výborný,nebo ještě lepší objektiv…

    • sony a-900

      No z Tveho pohledu jsme my Minoltaci odepsani. Ani u A900 video nemame… 🙁
      Sice je to ptakovina a uprednostnuju foceni, ale je mi trochu lito, ze Sony zaspalo konkurenci…

      Odpovědět
      • sony a-900

        Jo, přiznávám, že o žádné další značce neuvažuju. Pentax, Olympus i Sony u mě prostě nemá ten kredit, který by mělo mít, abych o nich uvažoval. A to jsem Minoltu měl jako svůj druhý foťák, to byla ještě Minolta na (kinofilmovém) vrcholu. Jakmile ale výrobu převzala Sony, tak pro mě Minolta přestala úplně existovat. Nepopírám, že má dobré věci, ale prostě nemá pro mě ten správný kredit.

        Odpovědět
        • sony a-900

          Uvidí se, jakou obchodní a cenovou politiku pan Sony nasadí… A-900 se Zeissy 16-35/2,8 a 24-70/2,8 může mít docela šanci na úspěch. Což ji jako starý minoltista přeju ze srdce, i když na ni asi dlouho ještě nebudu mít…

          Odpovědět
  3. ISO

    Ehm, ehm… Nikon D700 že nemá ISO 100? Ale děte. Stačí nastavit Lo 1.0 a jestli se nepletu, jste na ISO 100. Vzhledem k hladině šumu u D3 a D700 bych se asi nebál ani toho ISO 200. Už jste viděl fotky?

    Pěkný den.

    Odpovědět
    • iso

      Myslim, ze otazka ISO 100 vs ISO 200 neni o sumu ale o nejdelsich casech, ktere muze clovek dostat. Za slunneho dne si vodopad nevyfotim ani na clonu 22 protoze stale dostanu moc kratky cas na to jak to chci vyfotit. Tolik moje osobni zkusenost s D70, kde mi ISO 100 z tohoto duvodu chybi.

      P.

      Odpovědět
      • iso

        No dyť právě proto píšu, že ISO 100 nechybí! A pokud si uděláte zkušební fotku, tak zjistíte, že to není jen nějaká “digitální” (co ostatně není, že) berlička.
        Ostatně fotit za slunce peřeje či vodu bez filtrů je holý nerozum…

        Odpovědět
    • iso

      jenže já nechci digitální iso, já chci nativní. To, že se dá něco digitálně nahnat pochopitelně vím, ale nemá to nic společného s vlastnostmi toho snímače. Když to přeženu, tak bych mohl tvrdit, že digitální zoom je stejně dobrý, jako klasický, když to přece ten foťák umí. Takže mě upřímně moc netankují všechny ty over a under nastavovátka.

      Odpovědět
      • iso

        Myslím, že nikdo kromě pár inženýrů z Canonu nemůže vědět, jaké je “nativní ISO” jejich čipů. Všechno jsou to jen dohady a jestli je nějaká volba v menu jako “základní” a jiná jako “boost” o vypovídá jedině o úrovni blbuvzdornosti daného zařízení.

        Dlouhou dobu měl Canon reálně o 1/4 EV vyšší citlivost než uváděl (viz. testy na dpreview.com), pak se to naráz srovnalo. IMHO proto, aby v testech jejich zrcadlovky nevybočovaly a nevypadaly v očích neinformovaných spotřebitelů divně. Myslíte, že Canon změnil HW architekturu čipů? Já bych řekl, že to jen nějak “poladili” na výstupu.

        Já to vidím tak, že “nativní ISO” CMOS čipů bude +/- podobné u Canonu i Sony (Nikonu), protože princip té technologie je +/- stejný a všechny ty čipy i šumí +/- stejně, takže i zesílení výstupního signálu bude +/- stejné. Rozdíl je maximálně před a za vlastním senzorem, tj. v mikročočkách, A/D konverzi atd.

        Zkrátka a dobře, Canon to ISO 100 stejně “fixluje”, byť třeba nějakými HW udělátky. Kdyby měl o celý 1 EV nižší nativní citlivost čipu, už by s konkurencí dávno prohrával ve srovnání šumu, a to o parník.

        Disclaimer: Vycházím pouze ze znalostí nabytých četbou volně přístupných zdrojů a z vlastního selského rozumu. Nic z toho, co jsem napsal, nevychází ze zdrojů “uvnitř” firem v příspěvku zmíněných.

        Odpovědět
  4. Te je teda nesmysl

    Není mi jasné jak tohle někdo vůbec může napsat. Přeci jestli chcete pane točit video, tak Vám navrhuji koupit si kameru ne? 🙂 Vyzdvihovat takový rozdíl mi přijde jako opravdová pitomost. ISO 100 má D700 také a výsledky na vysoké citlivosti jsou naprosto skvělé. Je vidět, že jste u Nikonu dlouho nebyl, protože kdybyste si udělal několik fotek například s objektivy N (nano coated) tak byste nemohl napsat že Nikon nemá kvalitní objektivy. Pokud se podívám na L objektivy dostupné v řadě pro Canon tak dle testů se téměř žádný nemůže rovnat N – kovým od Nikonu. Canon sice nyní ohlásil nové objektivy, ale než budou dostupné, tak to bude ještě nějakou dobu trvat. (budou mít podobnou technologii jako N od Nikonu). Za tuto dobu budou mít majitelé D700 již hodně nafocíno. Prostě si myslím, že jít hlavně po rozlišení v době kdy můžu s 12MPix tisknout fotky A1 a točit video digitální zrcadlovkou, když je na trhu asi milion kamer je přinejmenším nerozumné 🙂 No a to nejlepší nakonec, hádám, že updatovat firmware v D700 není problém a funkce videa, když již mám Live View také není zas takový problém. O velikost vyrovnávací paměti bych rozhodně neměl strach. Prostě není důvod se učit otáčet čudlíky na druhou stranu… ani pro Nikoňáky ani pro Canoňáky…

    Odpovědět
    • te je teda nesmysl

      mno, kdybyste si pořádně přečetl, co jsem napsal, tak byste věděl, že jsem nepsal, že Nikon nemá kvalitní objektivy, ale že jsou podle mě předražené. Dát za 24-70/2,8 od Nikonu bezmála dvojnásobek toho, co stojí ten samý model u Canonu mi přijde jako dost závažný důvod pro úvahy o přechodu.

      Odpovědět
      • te je teda nesmysl

        No tak dvojnásobek to neni ani náhodou (jestli tedy neporovnáváš bazarovej canon s novym nikonem) a kvalita nikkorů je úplně jinde než průměrný canony za nadprůměrnou cenu. Zrovna srovnávací testy 24-70 a 70-200 testy ukázaly, kdo v kvalitě skel vládne na trhu.

        Odpovědět
        • te je teda nesmysl

          S Pištou úplně souhlasím. Teď mám D300 a k nikonu jsem šel o dlouhém zkoušení a pátrání právě z důvodu cenově dostupnějších, ale kvalitních skel. Jen ještě poznámka k úplně prvnímu příspěvku – základní VR 18-200 mám také, a mimo momentek na ulici s ním v podstatě nejde vážněji nic fotit, rozdíl proti pevným sklům typu VR105, ale i stařičkému AF35/2 je fakt velký a to je to jediné co bych těm pisálkům vychvalujícím kvalitu “moderních superzoomů” vytkl. Kdybych to býval věděl, raději bych něco přidal a místo něj koupil ten špičkový VR24-70/2,8 a nemusel bych ten svůj zoom pořád shazovat, když chci udělat ostrou fotku. F

          Odpovědět
    • te je teda nesmysl

      Než prohlásíte, že točit video s DSLR je nesmysl, tak bych doporučil shlédnout toto:

      http://downloads.canon.com/CDLC/Reverie_Final_Cut2_midres.m4v

      Autor tohoto videa je uznávaný fotograf a mj. píše, v situacích, kde je málo světla je profesionální kamera Canon XH-A1 naprosto nesrovnatelná — i když stojí prakticky dvakrát tolik. Je jasné, že náhrada videokamery z 5D nebude, ale jako zajímavý doplněk do specifických situací — proč ne.

      Borek

      Odpovědět
      • te je teda nesmysl

        Samozřejmě že je možné používat foťák na cokoli, to je věc každého z nás co fotíme, ale není důvod přeci zatracovat nějaký model či značku jen proto, že něco podobného neumí. Kvůli videu si asi někdo DSLR za balík peněz přeci nekoupí. Jinak objektivy jsou předražené (v ČR) je ale možné si je objednat a vyjdou na rozumné peníze. Jinak na drahé tělo … bohužel i drahý objektiv. 🙂

        Odpovědět
        • te je teda nesmysl

          to byste se divil, ale uz vim o filmarich, kteri chteji prodat kameru i fotak a koupit si 5DMkII a za zbytek penez si zajet na peknou dovolenou. A ne, nejsou to typci, kteri toci svatby a maskarni plesy.

          Odpovědět
      • te je teda nesmysl

        Mám rozumět vašemu příspěvku tak,že DSLR točí lepší video než profesionální kamera?
        Mj. …co může vědět uznávaný fotograf o videu? Snad by se k tomu měl vyjádřit uznávaný kameraman,to by bylo zajímavější.

        Bohužel výrobci jdou s trendem a do královské třídy zrcadlovek cpou Live wiev,který lidi naučil fotit jednou rukou,foťák držet jako kost,nyní tam nacpali video a už jen chybí aby zrcadlovky rozpoznávali obličeje a dokonce úsměvy,tak jako to nyní má v propagaci kterýsi kompaktík.
        Tak to je cesta podle mě špatná,královská třída se stává pomalu třídou pro absolutní amatéry,jen bohatší a snobštější proti těm co kupují kompakty

        Odpovědět
      • te je teda nesmysl

        Mám rozumět vašemu příspěvku tak,že DSLR točí lepší video než profesionální kamera?
        Mj. …co může vědět uznávaný fotograf o videu? Snad by se k tomu měl vyjádřit uznávaný kameraman,to by bylo zajímavější.

        Bohužel výrobci jdou s trendem a do královské třídy zrcadlovek cpou Live wiev,který lidi naučil fotit jednou rukou,foťák držet jako kost,nyní tam nacpali video a už jen chybí aby zrcadlovky rozpoznávali obličeje a dokonce úsměvy,tak jako to nyní má v propagaci kterýsi kompaktík.
        Tak to je cesta podle mě špatná,královská třída se stává pomalu třídou pro absolutní amatéry,jen bohatší a snobštější proti těm co kupují kompakty

        Odpovědět
        • te je teda nesmysl

          Kajícně se přiznávám k té špatnosti, že jako absolutní amatér fotím poloprofesionálními DSLR a co víc – jen to, že nejsem bohatší, zabránilo hříchu vpravdě smrtelnému, že bych svými amatérskými pařáty sahal i po třídě královské 🙁
          Pravdu díte, to že si “královskou třídu” může koupit kdokoliv, kdo na to má peníze, je opravdu cesta špatná, a to tak, že velmi. Právo fotit “královskou třídou” by měli mít jen ti pravověrní a prověření a museli by přísahat při památce velkého Daguera, že budou fotit jen a jen echt umělecky a nikdy jinak a že neposkvrní pověst královské třídy kýčem, rodinými fotkami, upomínkovými snímky z dovolené či jiným opovrženíhodným fujtajblem …..

          Odpovědět
          • te je teda nesmysl

            špatně jste mě pochopil..zjednodušeně : připadá mi přihlouplé do fo´táku nacpat hlouposti a zesložitit ho tím.. vůbec jsem nemyslel že by zrcadlovkou neměli fotit amatéři.A video do foáku podle mě blbost je,stejně jako do kamer nacpat fo´táky.

          • te je teda nesmysl

            Váš původní příspěvek sice vyzněl jinak, než to toto vysvětlení, mj. i proto že jste použil nadneseného pojmu “královská třída”, ale s tím, že zesložiťovat foťák hloupostmi je hloupost mohu jen souhlasit. Kámen úrazu je v tom, že na to co je “hloupost” a co ne mají různí lidé různé názory 🙂
            Někdo LiveView někdo zatracuje, někdo ho preferuje … nicméně jsou situace, kdy se hodit může. Třeba při infrafotografii, kdy b hledáčku zrcadlovky vidíte doslova a do písmene … nic. Svého času jsem potřeboval vyfotit neco v trávě z úrovně země. Úhlového hledáčku nemaje jsem to fotil naslepo … a i kdybych úhlový hledáček vlastnil, tak by to vyšlo nastejno, protože jsem to předem nevěděl a tak bych ho sebou stejně neměl. Tím chci říci, že v tomhle případě by se liveview+výklopný hledáček sakra hodil. A když uní udělat výklopný hledáček v kdejakém kompaku za pár korun, o kolik by se mohla zdražit zrcadlovka …
            Podobný názor mám na zabudovaný blesk. Vydávat jeho absenci za znak profesionality je jen z nouze ctnost. Externí blesky mám sice tři, ale když nepředpokládám, že je budu potřebovat, tak je sebou netahám. Samozřemě nejsem takový dobrodruh, abych např. svatbu fotil vestavěným bleskem, ale na operativní přisvícení v okamžiku, když není nasazen externí blesk se hodí a když nemám sebou ext. blesk a budu nečekaně potřebovat vyfotit něco ve tmě, tak mi ani mnohatisícové ISO nepomůže. A zase – když vestavěný blesk mají i jednorázové fotoaparáty za 150 Kč, tak snad by zrcadlovku za desetitisíce o tolik nezdražil … a nemusel by být ani výklopný, stačil by malinký pevný reflektůrek. Nouzovka, ale někdy může zachránit hodně.
            A taky se musí rozlišovat, zda je o HW nebo SW řešení – pokud něco vyřešíte softwarově, tak to principiálně žádné zesložitění není.

          • te je teda nesmysl

            Jsem rád,že jsme si porozuměli…DSLR jsem nazval královskou třídou proto,že se tak zrcadlovkám v článcích říká.ne proto,že by s ní nemohli fotit amatéři.. Já jsem taky amatér.Chtěl jsem jen upozornit na to,že se věci unifikují a přecpávají nesmyslnými funkcemi.
            Dříve neměly zrcadlovky ani motivové programy,protože se předpokládalo,že kdo si koupí zrcadlovku,ví v jaké vzájemné korelaci je clona ,čas a citlivost.
            nebylo tedy potřeba přidávat tam program kterým budu fotit portréty aby mělY rozmazané pozadí.
            Nyní máte na volícím kolečku zcela zbytečných 5-7 pozic.Přidáním kamery a ještě v HD rozlišení zase přibyly další.
            O vestavěném blesku není třeba pochybovat,že je užitečný,protože nasazovat vždy externí blesk by asi byla volovina.třeba při eliminaci protisvětla.
            Krásně je to vidět na mobilních telefonech… mobil který by jen telefonoval se nevyrábí,každý mobil je tak přecpaný hloupostmi a většinou zbytečnými,že je škoda o tom mluvit.A fotografuje bídně a točí video bídně.
            A protože fotím od malička tak u fo´táků mi toto strašně vadí.Mám strach že jednou vyvinou zrcadlovku která bude telefonovat a současně žehlit nebo luxovat.
            Každým novým modelem jsou složitější a složitější.
            Podle teorie,že někdy se může hodit třeba natočit si video,tak se někdy může hodit i digitální zoom,který si ovšem většina lidí hned vypne.
            A tak bychom mohli pokračovat u dalších a dalších hloupostí,kterými jsou dnešní foťáky nabité.
            Příklad : mám kamaráda kterého fascinuje,že jeho panasonic umí vyměnit barvy…Jede modré auto a on ho nafotí oranžové.Otázka je : je to ještě fotografování ??
            V budoucnu vymění foťák i obličej který se vám nebude líbit za nějaký vzorový přednastavený.
            Proto mě fascinovaly zrcadlovky,které těchto volovinek měly poskrovnu.
            A to že to do nich začínají ládovat mě deprimuje.
            Nový canon 5D má v serii 3,5 snímku jako moje 2 roky stará 400 D… a skoro stejně jako 4 roky stará 350 D…. Ale umí natáčet HD video.
            Jako reportážní fotoapárát tedy nic moc.
            JE TO SPRÁVNÝ VÝVOJ ?

          • te je teda nesmysl

            Nějak jsem označení zrcadlovek obecně jako královské třídy nezaregistroval, pochopil jsem to tak, že tímto pojmem označujete profi DSLR.
            Pokud ta “nesmyslná” funkce foťák nezdraží a neotravuje mě, tak mi nevadí, i když ji nepoužiji, tak se třeba hodí někomu jinému. Pro mne je třeba přídavný grip nejen zbytečnost ale i zdravotní problém – pro mé věčně zlobící šlachy na rukou je každé deko navíc bolestivou zátěží. Ale respektuji, že spoustě lidem vyhovuje, takže proti němu nikdy neřeknu ani ň, byť sám si ho nikdy nekoupím.
            Na motivovaných programech mi vadí jen to, že “zasírají” ovládací kolečko, pokud by byly jen v menu, tak ať tam klidně dají program na focení chleba s máslem 🙂
            Pokud mám sebou externí blesk a je čas, tak si ho raději nasadím. Ale jednak ho sebou mít nemusím a jednak na jeho nasazení nemusí být vůbec čas. Vzpomínám si, jak jsem před lety fotil automobilové závody, blesk jsem sebou sice pro jistotu měl, ale v brašně. A když se z jednoho motoru začalo kouřit, po odstavení mechanik zvedl haubnu a sklonil se nad ní. Připadlo mi to jako zajímavý záběr, ale už v hledáčku jsem viděl, že by obličej vyšel skoro černý. Vytáhnout externí blesk bych nestihl, ale interní jsem vyklopil ve zlomku vteřiny …
            A s tím videem – už jsme tu psal, že kdysi jsem vlastnil EVF a z té doby mám dvě kratičká videa a když ukazuji (podle mě docela povedené) fotky z té akce, tak ta videa (i kdy nejsou moc povedená) mají největší úspěch. Videokameru nechci – zkoušel jsem to s ní, ale nesedělo mi to a znamená to tahat krám navíc. Ale občas bych si pro zpestření kratičký klip natočil docela rád, Nejen že některé věci na statickém snímku zaniknou, ale prohlížení více fotek krátká videosekvence příjemně oživí.
            Vždycky jsem říkal, že nechci mobil s foťákem, ale foťák s mobilem, abych si mohl poslat snímky na e-mail přímo z foťáku, pak ať mi ochranka kartu klidně přeformátuje 😉
            Změna barvy auta je sice volovinka, ale když s to někomu líbí … je to jen SW,takže foťák by to zdražit nemělo. A jestli je to ještě fotografování? Nejdřív mi řekněte, jestli je ještě fotografování tohle
            http://www.campaignforrealbeauty.com/flat4.asp?id=6909
            a podobné (myslím úpravy v Photoshopu) a fotomontáže.
            Canon 5D nebyl a ani MkII není reportážní foťák, na to je vhodnější 50D.
            A jestli je to správný vývoj? Zase se budu “rouhat” 🙂 DSLR považuji za slepou větev vývoje, mechanické zrcadlo bude časem nahrazeno elektronikou. Jak dlouho to bude trvat ale nedokážu odhadnout. Když jsem se o tom zmínil před pár lety, byl jsem za dementa, všichni mi oponovali, že takový systém nikdy nevznikne. A ejhle, první vlašťovka v podobě Micro Four Thirds je tady.

          • te je teda nesmysl

            A jak ho zasiraji? Mate svoje polohy P-A-S-M vedle sebe? Jak vam to kazi ikony dalsich pozic? Ze by kolecko mohlo byt mensi nebo rotovat bez omezeni? Bylo by to ergonomicke? Ja motivy bezne nepouzivam, zrovna onehda jsem na to koukal pri nejakem cekani a zjistil jsem ze i jeden z tech programu nevim na co je. ALE i ja, ktery moc dobre zna vazby clona/cas/ISO pouziji motivovy program a to pri nedostatku casu, alespon 50-100 fotek mam takto foceno, zejmena portret pouzivam, zejmena pokud mam rozstelovany fotak polomanualem, (respektive nevim co tam mam nastaveno) a mam sekundu, tak to tam na ulici prdnu. A kdybych tam dal motiv krajina, to bych chtel videt co vy manualne vymyslite jineho, moc moznosti nemate. Jedine na co jsem jeste nikdy nefotil je zelena. Kdyz uz neco tak to by vas mohlo urazit ale i to je problem urazeneho ze nema dost pokory. Pripomina me to diskuze zde u matrixove mereni, kdy par lidi strasne urazilo ze by mohl byt matrix pouzitelny v 99,9% bezneho provozu vcetne fotek na snehu, kdyz “spravne” by melo byt bodove mereni svetla/stiny a odecet.

          • te je teda nesmysl

            Kolečko má vcelku vyhovující velikost, byť by se sneslo i o něco málo větší. Namísto motivovaných programů bych uvítal raději více uživatelských nastavení. Anebo možnost individuálního nastavení parametrů motivovaných programů, pak by pro mě význam měly.
            P.S.
            A propříště pane Ondro, pokud chcete diskutovat, vyvarujte se laskavě osobních invektiv vůči mě. A pokud chcete prudit, tak to raději řekněte rovnou, ať zbytečně neztrácím čas odpovědí.

          • te je teda nesmysl

            Plně chápu jak to myslíš s kruhovým voličem. Něco jak měla F80.
            Osobně taky nechápu proč (D)SLR má mít nějaké zelené programy, makra a podobný shit. Jenom to vychovává tupé stádo, které skáče na marketing 🙁

          • te je teda nesmysl

            Jak tak nad tím přemýšlím, tak mě napadá, že vše by jednoduše a elegantně vyřešila možnost “motivované programy” individuálně nastavit. Tím by se vyřešil nedostatečný počet individuálních voleb a ten, kdo by s tím nechtěl hýbat, tak by samozřejmě nemusel.

          • te je teda nesmysl

            Takze pul vaseho prizpevku bylo o tom ze vas asi chci urazet osobnimi invektivami. Nasel jsem jenom toto: “Kdyz uz neco tak to by vas mohlo urazit ale i to je problem urazeneho ze nema dost pokory.”
            To jsou ty invektivy?

          • te je teda nesmysl

            Ted jsem si jeste precetl jednou cele “27.9.2008, 01:00” a v podstate krome te vyhrady k volici me mluvite z duse. Takze je blbe, ze se jsou ty dalsi prizpevky, to jsme si mohli odpustit.

          • te je teda nesmysl

            Pokud Vás urazilo slovo “zasírají”, tak se za jeho použití omlouvám, ale když jsem to psal, tak mě nic vhodnějšího nenapadlo a ani teď nemohu přijít na výstižnější výraz. To kolečko je totiž nejrychlejší, nejjednodušší a “nejelegantnější” ovladač, takže jeho “zaplnění” možnostmi, které nevyužívám a ani využívat nebudu mě těšit opravdu nemůže. Snad jen v případě, kdyby byl přesný algoritmus motivovaných programů zveřejněn a dal se individuálně upravit. Ale v něco takového ani nedoufám.
            Takže bych to uzavřel tím, že každý má právo na svůj vlastní názor, co mu nejlépe vyhovuje, ne?

          • te je teda nesmysl

            “A kdybych tam dal motiv krajina, to bych chtel videt co vy manualne vymyslite jineho, moc moznosti nemate.”
            Už tohle mi nepřipadalo zrovna zdvořilé … těch možností mám totiž spoustu. Motiv “krajina” patrně u většiny foťáků nastaví co nejvyšší možnou clonu při ještě přijatelném čase. Říkám “patrně” protože přesný algoritmus výrobce obvykle nezveřejňuje a navíc každá firma ho může mít trochu jiný. A taky netuším, jestli třeba nemanipuluje i s ISO. Takže znamená to mít bezmeznou důvěru v invenci konstruktérů a doufat, že to nějak vyjde.
            Když fotím krajinu, je velký rozdíl, zda se jedná o celek, polocelek nebo krajinný detail a taky použitou ohniskovou vzdáleností a požadovanou hloubkou ostrosti. Takže pokud chci mít celek celý ostrý, dám nejvyšší přijatelnou clonu při ještě možném čase podle toho, zda snímám z ruky, jednonohého nebo klasického stativu s přihlédnutím k jeho stabilitě. Když chodím pěšky, tak mám obvykle lehounký stativ, stabilita nic-moc, ale pořád lepší jak z ruka. Když jedu autem, tak si někdy beru bytelná těžký stativ a tam na nastaveném čase nezáleží. Při polocelcích a detailech obvykle fotím na clonu, při které objektiv kreslí nejlépe, obvykle je to 8. A u všeho co nejnižší ISO, pouze když je hodně málo světla a hrozí rozhýbání, tak ISO uvážlivě a opatrně zvyšuji.

            “Jedine na co jsem jeste nikdy nefotil je zelena. Kdyz uz neco tak to by vas mohlo urazit ale i to je problem urazeneho ze nema dost pokory.”
            Tak tohle už mi opravdu připadalo jako invektiva, obviňovat mě z uraženosti a nedostatku pokory jen proto, že mám individuální požadavky a vlastní názor.
            Na foťáku mám možnost 3 individuálních nastavení a potřeboval bych jich alespoň dvojnásobek. Problém P-A-S-M je v tom, že pokud fotím za ne zrovna běžných podmínek, tak po dofocení nenastavím všechny hodnoty zpátky na ty obvyklé … a pak když potřebuji něco rychle cvaknout, až když je pozdě, tak zjistím, že jsem měl nastaveno něco nedobře, ať už citlivost, rozlišení nebo kompenzaci blesku apod. Individuální nastavení mám pro 3 nejběžnější situace, ale uvítal bych možnost některých parametrů (např. kompenzace blesku) pouhým pootočením voliče, abych mohl operativně totéž vyfotit variantně a pak pootočením zpět okamžitý návrat ke standardnímu nastavení.

          • te je teda nesmysl

            Zdravím všechny bez rozdílu, děkuji velmi a to naprosto upřímě za tyto přízpěvky, protože tak jak jste mě pobavili dnes, to jsem už dlouho nezažil…..
            Dyk o co tady jde? Myslím že pravdu mají všichni jde jen o úhel náhledu. Ať si fotí a filmuje každý co chce a čím chce – když je spokojený, popřípadě má pro to uplatnění. Pohoda, ne??? Navrhuji dát dýmku míru, vždyť nás to snad všechny baví nebo je to super “kůň”.
            Fakt veselé čtení – nemohl jsem nereagovat. Fanda (D200)
            miv

          • te je teda nesmysl

            přečetl jsem celou diskuzi, a myslím si, že spousta lidiček si komplikuje život zbytečně…kdyby tolik času, který vydají za úvahy o značkách foťáků, kvalitách nejrůznějších objektivů, raději fotili… Jsem profík, jako takový jsem musel obstát vždy s tím, co mi zaměstnavatel dal k práci, když mi dal mechanický foťák, musel jsem přinést slušné fotky a nikoho nezajímalo, čím fotím, ale výsledek….. Pro výběr techniky pro sebe jsem jednoduše vyšel z toho, co většinou fotím, jak velké potřebuji zvětšeniny, do jaké míry využiji focení na vysokou citlivost bez použití blesku atd.Takže jsem si vypsal požadavky a koukl se na nabídku techniky a po posouzení své finanční situace jsem zakoupil vybavení. Koupě je vždy kompromisem mezi požadavky, financemi a nabídkou. O změnách značky vůbec neuvažuji, netrápím se, že kdybych koupil lepší objektiv, že se budu mít lépe – ano, technicky ano, ale moje fotky budou pořád jenom moje se všemi omezeními, které mám, technika plní jenom moje představy a když nemám nápad, potom ani veleprofesionální výbava lepší záběr neudělá….proto se naučte mít své vybavení rádi, a ždímejte jeho možnosti na maximum, zžijte se s ním a hlavně foťte a foťte…dobré světlo!!!

          • te je teda nesmysl

            Uplne souhlasim s tvym nazorem na fotaku moc nezalezi ale zalezi na tom jake obrazky v danoun chvili a v dany okamzik udelam.Nejsem profik ale fotim co vidim a co v tu chvili citim.Jsem uz starej tak mam cas se ..divat..
            I profik dela spatny fotky(mam pravdu??)
            Prvda je jedna fotit,fotit,fotit.Ahoj vsichni a do Noveho Roku vsechno nej

  5. Cestování a video

    Jen drobný příspěvek. Video v digi-zrcadlovce jsem velice uvítal. Je to skvělý doplněk pro aparát na dlouhé cesty, kde člověk převážně fotí a krátkou videosekvencí velmi oživí pozdější promítání z cest. Můžu si samozřejmě vzít i kameru, ale to znamená vzít také nabíječku a další doplňky a váha v batohu roste a místo se změnšuje. Menší rozlišení videa (u nikonu D90) mi až tolik nevadí, jenom to morálně rychleji zastará (1080 video bude za chvíli samozřejmost). Kdo nechce, ať to nezapíná, podle mne je to rozumný doplněk nových zrcadlovek – lepší než honba za Mpixely atd. Tady Canon zaspal, ve střední třídě zrcadlovek tato funkce má své místo.

    Odpovědět
    • cestování a video

      Moc hezky napsáno, přesně tak jsem to myslel. Jde o to, že nechci kameru, nechci točit, nechci vláčet krámy navíc. Jen se to občas prostě může hodit.

      Odpovědět
  6. Šel bych do Nikona

    Já jako Canoňák bych asi bral Nikon D700. Fotím hlavně reportáž a sport. Do teď jsem 4 roky fotil na EOS 20D. Velmi jsem očekával nový EOS 5D Mark II, ale že bych z něj byl nějaký unešený se říct nedá.
    U 20D mě nejvíc vadí, že při prioritě clony se nastavuje clona vrchním kolečkem, ale při manuální expozici kolečkem zadním. Bohužel to nejde prohodit a často si např. při focení s bleskem změním čas místo clony. Je to prostě matoucí. Dále mi vadí, že jen středový bod je křížový. Krajní body se někdy nemohou chytit a o jejich přesnost mě taky nenadchla. Při kontinuálním servo focusu nemůže být o nějakém předávání objektu mezi body ani řeč. Jakmile středový bod sjede z foceného objektu, tak objektiv přeostří na pozadí. Do třetice blesková expozice je velmi ovlivněna tím, jestli je fotografovaný objekt světlý nebo tmavý. Např. slečnu v bílých šatech mi to vždy hodně podšvihne.
    Co se týká objektivů, tak se mi zdá, že nové vrstvy Nikonu povýšily kvalitu na novou úroveň.
    Bohužel nový Canon 5d Mark II skoro nic z výše napsaného vůbec neřeší. Rozhodně to stojí za zvážení. Některé věci se prostě projeví až po dlouhodobé zkušenosti.
    Přeji příjemné rozhodování. ))

    Odpovědět
      • Šel bych do nikona

        To ja kdyz jsem si spocital, kolik by me stal nikon + ty predrazene skla, ktere treba v protisvetle nejsou stoprocentni (nektere ani nema, treba muj oblibeny 85mm f1,2), tak jsem “vymenil” 5D za 1DsIII a jsem spokojeny. Vyslo me to levneji, nez obdobna sestava u nikona.

        Odpovědět
        • Šel bych do nikona

          1Ds je trošku jiná káva. To by se mi taky moc líbilo. Fotím i 1V, takže vím jak se z jedničkama dobře pracuje. Včera jsem měl v ruce nový 5D mark II a opravdu mě to zas tak moc nenadchlo. Nový snímač je sice super, ale zbytek jako třeba autofokus zůstal nezměněn a je stejný jako u předchůdce. Jen středový bod je křížový a je tedy horší než např. v 50D. To opravdu nechápu. Má sice spoustu nových elektronických vychytávek, ale ty pro vážnou práci zas takovým přínosem nejsou.

          Odpovědět
        • Šel bych do nikona

          Žádný objektiv od Nikonu (ani Canonu a dalších značek) není v protisvětle stoprocentní. Jediné objektivy které v přímém i nepřímém protisvětle obstojí jsou některé od Pentaxu. A pak některé staré čtyřčočkové s MC vrstvami. Každý výrobce má své silnější a slabší stránky, takže ideální objektiv neexistuje … a přitom by bylo tak snadné ho vyrobit … stačilo by, aby Nikon na svém 14-24 udělal bajonet Canon a čočky si nechal potáhnout od Pentaxe SMC vrstvami 🙂

          Odpovědět
          • Šel bych do nikona

            Ten nikkor 14-24 bych nechtel, ma osklive zobrazene slunce v zaberu narozdil od C16-35II. A ty reflexy od slunce u 14-24 take nejake jsou.

          • Šel bych do nikona

            Fotim 14-24 uz pres mesic a musim rict, ze krome toho ze nema zavit na filtr (nevim teda jak by ho tam dostali protoze vetsi predni cocku jsem jeste asi na klasickym sirokaci nevidel) jinak se jedna o jednoznacne nejlepsi sirokac, ktery v soucasne dobe existuje. Doporucuju udelat si s nim nekolik snimku. Rychlost, ostrost, prenos kontrastu a barev… naprosto skvely.

        • Šel bych do nikona

          moment, tady mi neco uteklo: nikon je v prostisvetle spatny narozdil od canonu? :)))
          muzu se zeptat co pouzivas za objektiv milosku?

          Odpovědět
  7. prilis velke rozliseni

    5DMkII ma moznost ukladat mensi nez hi-res RAWy – 5, 10 a 21 MPx. Tim odpada problem s moc daty. 21 Mpx precejen neni pro kazdyho ;o)

    Odpovědět
    • prilis velke rozliseni

      To je sice fajn vlastnost, ale dokud bych nemel problem s malou pametovou kartou, tak bych ji nepouzil uz jenom proto, ze ukladate neco nesoudelneho s velikosti cipu. Mate 2.1 krat mene mpix, ale to znamena 1.45 krat podvzorkovani mrizky pri ukladani. Pak nechapu k cemu tam jsou ty anti aliasingovy filtry a podobne 😉 Neni nic horsiho nez prevzorkovavat signal do nejakeho jineho a nesoudelneho rozliseni 😀

      Odpovědět
      • prilis velke rozliseni

        v tom pripade byste mel fotit na velkej format a pri skenovani analogu byste si v pohode vybral, jaky rozliseni se vam zrovna hodi.

        Odpovědět
  8. to snad ne

    pan pola mě tedy překvapil. tento příspěvek bych očekával na jiném webu 🙁
    rozhodovat se u ff d-slr podle toho jestli má/nemá video mě příjde hodno 15letého puberťáka který pročítá katalogy místo playboye.

    jinak by mě zajímalo, kolik se tam toho videa teda vejde. jak tady někdo znínil, že jakýsi profík dá pryč foto a kameru a jako jediné řešení je pro něj 5dII.
    viděl jsem jedno ukázkové video z dpreview, kdy cca 30s mělo 1/2gb., takže kolik se toho asi vejde na 8 / 16gb kartu?

    Odpovědět
    • to snad ne

      A ja cetl o profikovy co tocil video na 15x 5D mk I na otocne kovove konstrukci a liboval si jaky to ma hezky a kvalitni obraz 🙂

      Odpovědět
    • to snad ne

      jojo, zklamání, to je peklo… Fakt mě baví, jak vždycky někdo vytáhne jednu větu z kontextu a hned z toho dělá závěry. Tak znovu. Není to JEN o videu, je to TAKY o rozlišení, TAKY o cenách a dostupnosti mnou požadovaných skel, je to TAKY o ceně samotné D700ky a o dalších věcech. To video je jedna z věcí, nikoliv jediná. Zkuste si ty články číst celé a nevytahovat z toho jednotlivosti.

      Jinak to video se dá točit 12 nebo 24 minut, podle kvality. Maximálně může mít tuším 4 GB.

      Odpovědět
      • to snad ne

        Ja se priklanim k nazoru, ze to video k necemu je. Sice to je jeste v plenkach a neni to 100% pouzitelne, ale kdyz ma clovek nakoupenu tunu skel jako je rybi oko, sirokac, tele s IS, makro atd., tak proc to nevyuzit? Navic si dokazu predstavit, ze i na “ISO 1600” ten obraz bude diky “nizkemu” rozliseni cisty. Dokazu si predstavit, ze pro spoustu nadsencu bude toto cenove dostupna cesta pro natoceni sveho vlastniho amaterskeho filmu. Kolik si myslite, ze stoji objektivy na plnohodnotne videokamery u kterych muzete manualne ostrit dle libosti? A kolik stoji ty kamery? 😀

        Odpovědět
      • to snad ne

        Nechapu proc porat resite ty objektivy. Je videt ze fotite Nikonem, proto si budete porat myslet ze ta druha strana ma lepsi objektivy. Podivejte se treba na tuto stranku http://www.photozone.de/Reviews/overview na testy objektivu a zjistite ze ani Canon nema nic co by stalo za to nasadit na EOS5 MkII. Proto ohlasili u Canonu novou radu objektivu. Objektivy s touto technologii ale Nikon na trhu davno ma a prodava. Myslite ze nove objektivy s Nano Coated technologii od Canonu budou za tři tisíce? To je akorat zbozne prani, ale plati ze co je top ma bohuzel i top cenu…. pochybuju ze by to bylo jinak.

        Odpovědět
        • to snad ne

          ano, máte pravdu, a proto se spousta lidí od Nikonu odklonila a šla fotit tím “šmejdem” Canonem. Znám ze svého okolí dost případů, kteří od Nikonu odešli ke Canonu a nemyslím si, že by se chtěli vracet. Testy na netu jsou sice krásné, ale reálná praxe není to samé, co laboratorní lavice. Spoustě lidí bude bohatě stačit objektiv za polovinu ceny a je jim fuk, jestli má na sobě napsáno Nano nebo Nene.

          Odpovědět
        • to snad ne

          ještě jedna poznámka – k Nikonu D700 není pro mě žádný rozumný základní zoom – něco v rozsahu 24-70(105) s dobrou světelností a kvalitou za rozumné peníze. Nebo o nějakém víte? Nikkor 24-120 jsem měl a jsem rád, že jsem se ho zbavil, Sigmu 24-70/2,8 mám a v nejhorším s ní taky vyjdu a Nikkor 24-70/2,8 je zbytečně drahý.

          Odpovědět
          • to snad ne

            Naprosty souhlas! Proc je vetsina uzivatelu u Canonu a u Nikonu? No protoze tam maji velky vyber skel. Ale i pres to znam lidi co presli z jedne strany na druhou a obracene treba kvuli jednomu jedinemu sklu, ktere nemela konkurence. Jako takovy priklad muze byt MP-E 65mm.

          • to snad ne

            Věřte mi, že 24-70/2,8 není drahý zbytečně !
            Sám o něm zatím sním (měl jsem jej půjčený) a situaci řeším třemi pevnými skly v rozsahu 24..105. VR18-200/2,8 do toho nepočítám, s tím prostě ostrou fotku neuděláte, i kdyby jste se rozkrájel. Vím že se mnou řada lidí nebude souhlasit, ale teprve porovnáním, které jsem si sám v klidu několikrát udělal jsem si toto potvrdil. Takže pokud někdo fotí momentky, asi mu to bude jedno, pokud ale fotíte makro, krajinu pro velkoformátový tisk, apod. tak jedině pevné sklo, anebo špičkový zoom, jako je 24-70/2,8.

    • zklamání

      a proč? To jako že nikdo další o podobných otázkách nepřemýšlí? To jako nikoho dalšího neštve, kolik si Nikon říká za svoje produkty? Evidentně podle reakcí to tak není a já jsem naopak rád za další konstruktivní názory. Napsat o něčem, že to je blbost je jednoduché. Ale napsat něco konstruktivního, to už chce trochu víc.

      Odpovědět
      • zklamání

        Já si naopak vážím, že jste podobný článek měl odvahu napsat. Přiznat se k focení kompaktem a dokonce i k natáčení videa foťákem znamená si od těch “pravověrných” vysloužit nálepku pozornosti nehodného diletanta.
        Přidám se k Vašemu “rouhání” – kdysi jsem vlastnil EVF a z té doby mám dvě kratičká videa a když ukazuji (podle mě docela povedené) fotky z té akce, tak ta videa mají největší úspěch. Videokameru nechci – zkoušel jsem to s ní, ale nesedělo mi to a znamená to tahat krám navíc. Ale občas bych si pro zpestření kratičký klip natočil docela rád …..

        Odpovědět
        • zklamání

          Já občas fotky rozhýbu a pustit s nimi jakékoliv video ??
          Vždy mají fotky ve filmu větší úspěch…

          Odpovědět
        • zklamání

          Teda ale nezlobte se na me ale “atmosfera” kde se nekdo “prizna” ze foti kompaktem to uz je skoro klinicka diagnoza diskutujicich. Co je spatneho (ze se nekdo musi “priznavat”) na tom si neco vyfotit mobilem nebo kompaktem? A drzet aparat v naprazenych rukach je spatne proc? Brat drogy je spatne!

          Odpovědět
      • zklamání

        ani mi tak nejde o to, co zde prezentujete, ale jak to prezentujete. tohle proste na mne pusobi jako odplivnuti si ve slabe chvilce, kdy jste se podival na ceny nikonu a do penezenky. uznavam, ze nikon neni nejlepvnejsi, ale ruku na srdce: 5D nazacatku stalo pres 100 000,- a presne jak uz tu nekdo napsal, neni to zdaleko tak pouzitelna over-all kamera jako D700, to same plati o 1D mk2 – nataceni videa atp z toho hodnotnejsi pristroj pro profesionalniho fotografa neudelaji, kdyz tam chybi rychlost a kvalitni AF.

        ja osobne moznost natacet video vidim jako vyhodu, proc se necemu branit nicmene implementace v 5D mk2 se mi proste nelibi. my v evrope mame v TV system pal a ten ma 25 policek/sec. 5decko ma 30, coz si korektne zobrazite tak mozna na 60Hz monitoru. co se tyce H264, ano je to zrejme nejlepsi mozny kodek nicemene ja si pockam az pujde nastavit komprese, pac 30MBps je proste hodne, kdyz film v MKV ma i s kvalitni 5.1 audiostopou 12MBps.

        libi se mi Vase nadseni, ale az si budete priste cist noviny a zkouset hazet nikon do kose, zkuste se napred zamyslet a precist si i ty maly pismenka pod titulkem a treba Vam z toho vyjde neco jinyho, nez se zda…

        Nashledanou.

        Odpovědět
        • zklamání

          No jo, holt jsem kluk spořivej a nekupuju si každou věc, kterou uvidím. Taky nemám D300, když mi D200 vyhovuje. Srovnání cen před x lety je naprosto irelevantní. Prostě počkám do konce roku, jak se situace vyvine, nevidím nic špatného na tom, když napíšu svůj názor na to, jak vidím cenovou politiku.

          Odpovědět
          • zklamání

            vidíte a já se nestydím za to, že to je celý článek. Podle mě to může posloužit i dobré věci. Minimálně to rozproudilo celkem pěknou diskusi, ze které se spousta lidí (včetně těch u Nikonu nebo Canonu) může něco dozvědět. Nemyslím si, že by podobnou diskusi rozpoutal nějaký příspěvek někde pod článkem.

          • zklamání

            rekl bych, ze clanek ani diskuze nema zadnou informacni hodnotu. nicmene server je vas a je na vas koho sem chcete pritahnout. proto piste jak je libo….

          • zklamání

            Váš příspěvek taky nemá žádnou informační hodnotu … ale díky benevolenci majitele webu si můžete psát, jak je libo 🙁

          • zklamání

            v podstate mas pravdu. snad bych jen dodal, ze tvuj pripevek taky nema informacni hodnotu 🙂

  9. Koupit, nekoupit? Počkat!

    Přijde Lucifer za hříšníkem s nabídkou: Hoď si kostkou, když padne šestka, budeš moci z pekla odejít, kamkoli budeš chtít. Ale uvaž, když dnes nehodíš, přijdu za tebou zítra znova, ale budu mít kostky dvě, a tobě bude pořád stačit jenom jedna šestka.
    Inu, hříšník si to promyslí a rozhodne se to v pekle ještě jeden den vydržet, aby znásobil své šance.
    Druhý den se to opakuje, tentokrát Lucifer slíbí přinést tři kostky, hříšník se zase rozhodne počkat…

    Tuším, že se tomu říká paradox odloženého výběru, protože logika vždy nutí hříšníka odkládat výběr, aby zvýšil své šance na úspěch. Takže bude setrvávat v pekle nekonečně dlouho.

    S pořizováním DSLR je to úplně stejné a titulek článku to naprosto přesně vystihuje. Počkejte rok, dostanete dnešní model za 2/3 ceny. Počkejte další rok, dostanete za stejnou cenu mnohem lepší foťák…

    Odpovědět
      • koupit, nekoupit? počkat!

        No se současnými DSLR je to taky skoro tutovka 😉 Bál bych se asi jen Sigmy s foveonem…

        Odpovědět
    • koupit, nekoupit? počkat!

      Jojo, ale to je dáno tím, že jsem s D200 maximálně spokojený (snad až na tu výdrž baterek) a fullframe mě láká jen kvůli Nikkoru 17-35. Takže nemusím nikam spěchat a klidně si můžu pár měsíců počkat… 🙂 Doba, kdy jsem dychtivě čekal na jednu z prvních D200 v ČR vůbec už je naštěstí dávno pryč… 🙂

      Odpovědět
  10. Ja Vas docela chapu pane Pola.

    Akorat jsem na tom presne obracene.
    Jsem u Canonu, ocekaval jsem co to nebude za delo, a ono 5D moc nepotesilo.
    Hlavne framerate je pro me zklamani a prilisne nativni rozliseni neni nic pro mne.
    Takze ted pripada v uvahu 40D nebo Mark III, na ktery ovsem nedosahnu.

    Nekdo mi arbumentoval ze 5D ma vetsi zrcadko, proto “nedava” vic nez necele 4fps … v tom pripade nechapu, ze treba takovy EOS 1V ze stejnym zrcadkem fotil s boosterem 10fps 😉 a dva DIGIC IV by preci mohli umet vic nez 4fps.

    Dale me nepotesil AF, vyber a funkce autofokusu jsou u D700 uplne nekde jinde 🙁

    Odpovědět
    • ja vas docela chapu pane pola.

      5D Mark II má jen jeden Digic IV. Jinak 5D má speciální režim, kdy dokáže udělat 30 snímků za vteřinu, byť jen při 2 Mpix… 🙂

      Jinak nechápu, co furt všichni hudrujou, jestli chtějí dostatečný fps, tak ať si koupí 50D (když nemají na 1D), ne?

      Borek

      Odpovědět
      • ja vas docela chapu pane pola.

        Kazdy chce pulkilove telo, ktere umi 10 snimku/sekundu a kvalitu srovnatelnou se studiovym high endem a to vse samozrejmne musi byt dokonale uzavrene v magneziovem vsemuodolnem tele :-). Jo a musi se to samozrejmne dobre drzet v ruce, takze zadnej mrnousek 😉 No kdyby to jeste melo navic dva procesory, dve karty a jednu baterku, ktera se nikdy nevybije a cele to stalo tak tricet tisic, tak by si to monza i koupili 🙂

        Odpovědět
        • ja vas docela chapu pane pola.

          mam kombinaci D300 + D700 a max spokojenost na reportazni foceni. Pred 3 tydny jsme fotil mistrovstvi evropy ve volejbale. Po pocatecnim strachu o vysledek jsem D700 prepnul do rezimu auto iso s omezenim na ISO6400 a pak uz jen cvakal 2 snimkove serie na onech 8fps… je to parada, splneny sen reportaznich fotografu. ISO 6400 bez problemu tisknutelne

          Odpovědět
      • ja vas docela chapu pane pola.

        Moje idealni predstava je 5D Mk I se samocisticim mechanismes a rychlejsim snimanim, nebo 40D s vetsim cipem. Nemusel by byt rovnou FF, uplne by stacil nejaky “mezimodel” s aps-h ktery by nebyl rovnou vlajkovou lodi.

        Odpovědět
        • ja vas docela chapu pane pola.

          bez urazky ale ten samocistici mechanismus mi prijde jako docela usmevny argument. S nikonme D70 jsme cistil snimac cca jednou za pul roku ofikem pomoci balonku (nikdy jsem nevyuzil cisteni na ktere jsem mel kupon) U d 300 jsme za 8 mesucu pouzil cipotras 3x, u D700 jednou za 4000 snimku pri nekolikast nasobne vymene objektivu…. Prachotras mi prijde jako vecemene zbytecna vec….

          Odpovědět
          • ja vas docela chapu pane pola.

            Tak ja to citim naprosto obracene. Mel jsem Canon 400D, ktery mel “prahotras” a nikdy jsem si na prach nemohl stezovat. Tedka mam 5D a at to cistim jak to cistim, tak mam do tydne smitko, tri a do mesice to je zase zrale na cisteni. Nutno podoktnout, ze napriklad u krajinek to moc nevadi, ale u makra kde bezne clonim nad 10 je videt uplne vse. A verte mi, ze radsi travim cas focenim nez retusovanim prachu.

            Na druhou stranu musim rict, ze chapu atelierove fotografy kteri si tam jednou za tyden vyluxujou, ze jim to naopak prekazi…

          • ja vas docela chapu pane pola.

            Pane Šulci: Bohuzel pro me to je nejpadnejsi argument. Mam zkusenosti s tely bez toho systemu, jelikoz vlastni I objektivy neutesnene proti prachu a fungujici jako vysavac A zaroven nefotim pouze v laboratornich podminkach, tak mi prach dela velkou paseku.

            Mateji: Ale on ten system jde uplne vyradit 😛 takze pak nezdruje, Ti to v Brne predvedu jo ? 😀

  11. Vážený pane Polo.

    V minulosti jsem vlastnil D100, D200 a D300 a narozdíl od vás jsem rád, že jsem si D700 koupil, neboť z této řady se v současné době jedná o nejkvalitnější, technicky nejdokonalejší přístroj s těmi nejlepšími výsledky. Používám k němu objektivy Nikkor 14-24/2,8 , stařičký 35-70/2,8, 70-200/2,8 + konv.TC-17EII a občas 60/2,8.
    Závěrem bych chtěl dodat, že by mě nikdy ani ve snu nenapadlo přecházet od Nikonu k jiné značce, čímž nechci tvrdit, že Canon by byl nějak výrazně horší. Naopak se domnívám, že produkty obou výrobců jsou srovnatelné.

    Odpovědět
    • vážený pane polo.

      Těla jsou u Nikonu fajn, ale osobně souhlasím s Pavlem, pokud jde o objektivy. Kromě zmíněného lepšího základního zoomu pro FF, kde je nástupce 80-400 s AF-S a VR-II? Kde je 300/4 s VR? Kde je 180/2,8 s AF-S? Kde je 80-200/4? To všechno jsou, troufám si říct, relativně běžná skla, žádné speciality pro pár profíků, a Canon je má. Snad v Nikonu vědí, co dělají, když nechávají lidi na tyhle inovace čekat, zatímco snad na každé fotoakci přidají jeden nový DX záklaďák (v tuto chvíli 16-85, 17-55, 18-55, 18-70, 18-105, 18-135 a 18-200).

      S myšlenkou přechodu k jiné značce se nijak zvlášť nezabývám, protože by to bylo příliš nákladné a těla od Nikonu mi navíc vyhovují, ale řekl bych, že by se Nikon neměl spokojit s tím, že u něj lidi zůstanou, protože je to jednodušší, ale měl by pracovat na tom, aby zůstali, protože nebudou mít důvod odejít.

      Odpovědět
      • vážený pane polo.

        … asi mám jiné priority, nepotřebuju 80-200/4, protože jsem v USA koupil (jako ostatně všchny své objektivy) 70-200/2,8 za bratru 28000,-. Řekl bych, že to není moc na takové sklo. Teď se mi v zimě poveze 24-70/2,8 s Cnano za bratru 24000,-. Řekl bych, že to taky není moc na takové sklo. Já prostě tuhle otázku řeším tím, že skla nakupuju v USA a mám ta nejlepší. Tady bych si 70-200 za 50000 nekoupil. A když se situace nezmění, budu kupovat v USA i těla. Za celá ta léta jsem neměl nikdy žádnou reklamaci. Já zůstanu u Nikonu i nadále. Řekl bych, že se otázka techniky přehání, dost lidí, které znám jako vášnivé diskutéry, nijak zvlášť nefotí, takže ona to nebude jen otázka značky a skel… 🙂

        Odpovědět
        • vážený pane polo.

          M.K.: přesně moje slova. setových plasťáků 18-55 jsou hektary, ale pevnou 400 klidně v 5,6 jako má canon neudělají ani za boha (a že to je dost dobrý objektiv za pár kaček)
          fotím sport a přírodu a jediné co z tele nikon má je 300/4 a pak až 200-400/4 nebo 500/4, ceny známe 🙁

          majkl: kdybych nekupoval v usa, tak se na focení vykašlu, u nás jsou prostě zloději.

          zvažuju přechod ke canonu z důvodu nevýběru skla a ceny (canon je levnější i v usa). než kupovat N500/4, tak už se mě vyplatí vzít C500/4 + 1D III a jsem skoro na stejném 😉

          jen se koukněte na základní telezoom 70-200, canon má 4 verze: 2,8/4 s/bez IS za cenu která je jinde než u nikonu
          tohle je průser nikonu, ne chybějící video, to si mohu natočit mobilem 🙁

          Odpovědět
          • vážený pane polo.

            Já mám přesně opačný problém, jako krajinář závidím Nikoňákům 14-24MM F2.8G ED AF-S ZOOM-NIKKOR, je (zejména v krajích) lepší jak pevná skla.

            P.S.
            Cena Nikonu 70-200MM F2.8G AF-S VR IF je sice vyšší jak Canonu EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, ale ten rozdíl není až tak markantní.

          • vážený pane polo.

            To ja jim ten 14-24 zase moc nezavidim. Nejenze ma nehezke slunce v zaberu, ale neda se na nej nasadit polarizacni filtr, coz jako krajinar se bez nej neobejde (polarizacni efekt je pak samozrejme patrny v jedne casti s tak sirokym ohniskem, ale pri snimani na vysku to nevadi), takze osobne jsem spokojeny s 16-35 II. Stejne se v krajine cloni, ten nikkor je na vyssi clony horsi v krajich, nez ten canon!

          • vážený pane polo.

            Neříkám, že celé noci nespím a užírám se závistí 🙂 a taky jsem 14-24 nemohl vyzkoušet “naostro”. Takže soudím jen podle pár zkušebních snímků, které jsem s ním mohl udělat a podle zveřejněných testů a jak nehezky vypadá slunce v záběru nevím. A co mám zkušenost, tak přímé slunce v širokoúhlém záběru snášely jen (některé) objektivy od Pentaxu.
            Polarizák u extraširočiny používám jen výjimečně, oblohu se snažím zkorigovat spíš filtrem Blue Intensifier. Není to tak dobré jako při použití polarizáku, ale zase je to rovnoměrné.
            O Canonu 16-35 II sice pořád uvažuji, ale odrazuje mě, že bych si pak alespoň některé filtry musel pořídit v 82mm …

          • vážený pane polo.

            Mám jak 14-24 N tak 24-70 N a oba podávají úplně neuvěřitelný výsledky. Byl jsem úplně vážně překvapený, když jsem viděl poprvé, jaké rezervy tyto objektivy mají. U 24-70 je menší neostrost na F2,8 na široko, ale dále už je vše úplně čisté bez chyby. Oba objektivy jsem si nechal poslat z BH a byly tu za 4 dny a poloviční cenu. Pravda měl jsem štěstí, že jsem je objednal zrovna koncem července, když byl dolar za 14,50, ale i teď je to výhodné. Až je budete mít, tak pochopíte, kam se teprve posune D700, když je na ní dobré sklo.

          • vážený pane polo.

            A co takhle third-party vyrobci ?
            Mym horkym favoritem na nove tele je Sigma 120-300/2.8 + TC2
            Obrazova kvalita srovnatelna s nejvyssi radou Canonu ci Nikonu, o kapicku horsi zpracovani (neni vodotesna) a jedine takove vetsi minus – chybi focus-limiter, takze obcas, obzvaste u “NeMarkovych” Canon tel se clovek nevyhne focus-huntingu.

            Jinak si myslim ze tohle sklicko nema moc konkurence, preci 240-600 pri 5.6 za nejakych 1700liber neni vrazednych.

          • vážený pane polo.

            JEN TO NE! nechcti ti brát iluze, ale tento objektiv rozhodně NE!
            1) nejdou na něj nikon TC – HW ani SW !!
            2) zomm 300mm není 300mm, ale 210 – 300mm dle zaostřené vzdálenosti
            3) mechanické věci by se snad za tu cenu daly zkousnout
            4) nemá AF omezovač 🙁

            málem jsem ho také koupil, na poslední chvíli jsem cuknul a jsem hodně moc rád, pročti si an weby, např. fredmirandu

            pokud už pokukuješ po sigmě, tak snad 300/2,8, ovšem to s TC platí i pro ni, takže jen sigma tc nikoli TC-17EII 🙁

          • vážený pane polo.

            PS: obrazová kvalita není rozhodně srovnatelná s N / C

          • vážený pane polo.

            Tak aspon dle recenze pana Hrubeho viz http://www.paladix.cz/clanky/sigma-apo-120-300mm-f28-ex-if-hsm.html je tento objektiv bez TC srovnatelny napriklad se 100-400 od canonu.

            TC od sigmy na nem funguje bez problemu, to jsem se docetl jak zde tak i jinde, ovsem jde s nim kontrast snimku do haje.

            AF omezovac – to jsem zminoval, rika se mu po anglicku focus-limiter.

            S tim 210-300 jsem ovsem prekvapen az sokovan, na tuto vlastnost se budu muset zamerit vice.

            Nepokukuju po Sigme, mam jenom par pozadavku a to:

            1) Zoom (pro sportovni reportaze se fakt pevne sklo nehodi)
            2) Dlouhy konec 300mm
            3) Dobra svetelnost (5.6 pri 300 neni dobra)
            4) “Nevysavaci” konstrukce ala prave zminovany 100-400L

            Bohuzel mi nic jineho nez tahle sigma nevychazi 🙁 Nebo pak jedine kompaktnejsi 100-300/4. Momentalne jsem ve stavu ze cekam. Snad na tu sigmu v druhe revizi ? Asi mam moc velke naroky 🙁

          • vážený pane polo.

            Tak si kup 70-200/2.8L, kdyz k tomu pridas TC1.4x, tak to je porad docela v pohode (lepsi nez sigma i canon 100-400L v danem rozsahu) A hlavne ten rozsah mi prijde dost pouzitelnej i bez TC 🙂

          • vážený pane polo.

            když to vezmu postupně, tak S120-300:
            – s C100-400 srovnatelná bude, ovšem jako každá sigma je měkká a táhne do žluta (myslel jsem pevné orig. f2,8 a f4)
            – však jsem psal tc od nikonu nelze použít, pouze sigma tc. jak je to s canonem ?
            – focus limiter jsem v “zápalu” zopakoval
            – na toto se opravdu zaměřte. 300mm zobrazuje až od ~25 metrů

            1: zde bych polemizoval, ale toto je na zvyku
            2: ano 300mm je super a pokud je ještě v 2,8 + tc17, tak hurá na zvířátka 🙂
            3: viz předchozí: 300/2,8 + tc14 = 420/4 nebo 300/2,8 + tc17 = 500/4,8 co víc si přát (snad už jen 600/4vr 🙂
            4: souhlas

            osobně bych to řešil pevným sklem, chápu argument cena. ze sigmy bych volil snad pouze 300/2,8. kolega měl S100-300/4, na sigmu vynikají sklo, ale bohužel až 3. objektiv 🙁
            nevyrovnanost produkce je přímo tragická. (i canon má problém s rorzentrovanýma C100-400, které se zde houfně prodávají 🙂

            ps: fotím na nikon, kolega na canon, rukama mě toho prošlo docela dost. všechny zmíněné objektivy (mimo S300/2,8) jsem zkoušel nebo mám(e) na N D2X/H (D200) C 1DmIII (40D)

          • vážený pane polo.

            Já objektiv Sigma APO 120-300mm f/2,8 EX IF HSM s bajonetem Canon vlastním delší dobu. Považuji jej za jeden z nejlepších zoom objektivů vůbec. Článek o použití tohoto objektivu s extendery Canon najdete
            zde. S oběma extendery (telekonvertory) Canon tato Sigma bez problémů funguje. Další fotografie pořízené tímto objektivem najdete také na http://www.fotohruby.cz – fotogalerie – zvířata – ptáci – Papuchalk bělobradý. Všechny fotografie jsou pořízeny objektivem Sigma APO 120-300mm f/2,8 EX IF HSM většinou ve spojení s extenderem Canon EF 2x II. Německý Fotomagazin, který patří celosvětově mezi uznávané fotočasopisy se zabývá testy techniky a ve škále hodnocení optických vlastností / mechanických vlastností s maximem 10/10 dosáhl tento objektiv na známku 9,8/9,6 SUPER, což je velmi dobré hodnocení i pro objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností.
            Ohnisková vzdálenost opravdu není 300mm, ale podle mého výpočtu se pohybuje kolem hodnoty cca 280mm. Výrobci tento údaj poměrně často zaokrouhlují na obecně používanou řadu.

          • vážený pane polo.

            Nezlobte se ale k čemu je Canonu dobré mít 2 obj. IS USM, a 2 USM (70-200),
            Nikon má jen 2 a v nich je již obsaženo vše.

  12. ale to video mě dost vzalo

    o mk II pochopitelně jako uživatel 5D mk I uvažuji, ale ten parametr s videem mě opravdu nic neříkal…..Spíše rozlišení, rychlosti (nic moc), ochrana před vodou….

    Až jsem viděl to video… Teda řeknu vám, hloubka ostrosti díky FF sklům je úžasná, kreativní, skvělá, užitečná… Myslím, že svou starou SONY DV zahodím (šumí v šeru opravdu hodně) a díky mk II budu moci natáčet stejně jako nyní.

    Proč o tom videu pořád diskutujete? Vy asi nemáte děti, že? 🙂

    Odpovědět
  13. cena

    Zdravím, pokud koukám na cenu na Oehlingu tak je tam nyní 57 tis, za D700 a za 5D je 55,5 tis. Tj. cena skoro stejná.

    Odpovědět
  14. mozno by som pockal – Fuji Super CCD EXR

    Mozno by som pockal ako sa vyvinie tato technologia, ktora vyzera slubne.
    Ja si pockam. Zatial budem fotit tym co mam a ked to bude take ako pisu (farby Velvie a Provie, velky dynamicky rozsah, maly sum) nebudem mat dovod nekupit to.

    Odpovědět
    • mozno by som pockal – fuji super ccd exr

      to je technologia pre kompakty, len tak mimochodom.

      “Super CCD EXR will initially appear in a 12 megapixel 1/1.6″ sensor premium compact camera”

      “Fujifilm will not be applying the technology to larger chips, though.”

      Snivajte s nami.

      Odpovědět
      • mozno by som pockal – fuji super ccd exr

        Toho by som az tak nebal, neverim, ze Fuji nevyrobi aspon jednu zrkadlovku s tymto cipom. Technologia vyzera dobre a myslim , ze nebude ziadny prepadak. To kde bude a nebude pouzita su zatial dohady. To, ze na zaciatok ide do kompaktov chapem a je to jasne preco. Ale tvrdit, ze nebude zrkadlovka s tym cipom?? Potesili by tymto hodne fotografov krajinarov a myslim, ze nielen ich.

        Odpovědět
        • mozno by som pockal – fuji super ccd exr

          ved aj mne by sa to pacilo.. ale ujo Fuji doslovne povedal ze pre vacsie snimace to nebudu robit lebo tam uz bunky maju pozadovane vlastnosti. Tak preto.

          Fujifilm will not be applying the technology to larger chips, though. “From a business point of view, compacts are most important to us,” said Nishimura: “and the technology is designed to address the challenges faced by small sensors. It could, technically be scaled up to APS-C size but the large pixels of those chips already have good performance.” It’s also unlikely that the technology will appear in other manufacturers’ products, he said: “For someone else to use this technology they’d have to use our sensor, our digital signal processor and our software, because it’s so different to conventional Bayer sensors. We can’t imagine others wanting to do that.”

          Ale ak sa to v buducnosti v nejakej DSLR objavi, ja budem len rad 🙂

          Odpovědět
    • este linky

      Az to zamontuje Nikon nebo Canon do poradnyho tela tak bych se prestal bat, jinak bych to videl spis jako novy zajimavy pokus. Nicmene je dobre ze se tim nekdo zabyva, urcite se zas nekam posuneme. Musim za sebe ale priznat ze me 14bit RAW celkem staci 🙂

      Odpovědět
  15. můj názor

    Protože jsem v roce 2004 kompletně “přezbrojil” z velmi rozsáhlé výbavy Nikon na Canon, mám v tomto ohledu praktické zkušenosti.
    Udělal jsem asi toto:
    1. Jednak jsem si řekl časový horizont, do kdy chci nákup techniky řešit. Když by to totiž trvalo moc dlouho, nemělo by prakticky žádnou cenu teď začínat s úvahou. Mezi tím by mohl být na trhu nějaký nový typ, nebo by změněná cena stávajících modelů mohla zásadně ovlivnit rozhodování.
    2. Musím si ujasnit, jaké parametry požaduji od těla fotoaparátu (nejde jen o rozlišení, ale i o systém ostření, měření světla a spousta dalších parametrů). Vše hodně záleží na tom, jakou oblastí fotografie se zabývám.
    3. DSLR je systém, něco jako stavebnice, tj.tělo přístroje, objektivy, blesky a další příslušenství. Takže pokud vím, co budu potřebovat (třeba i za čas) do výbavy, musím si nejlépe napsat konkrétně které objektivy, blesky a další doplňky. Konkrétně znamená třeba u objektivů světelnost i ohniskovou vzdálenost. Musím vyjít z toho, co konkrétní značka (nebo třetí výrobce) vůbec nabízí (tím zjistím např. i to, zda je v nabídce vůbec pro mě vhodná ohnisková vzdálenost, světelnost či jiný parametr).
    4. Vyhodnocení je pak již relativně jednoduché. Dle bodu 2. mám vybrané tělo, dle bodu 3.ostatní příslušenství. Pokud jsou pořád ve hře minimálně dvě značky udělám si dva soupisy podle značky. Vždy tělo + objektivy + další příslušenství a všechny položky doplním o ceny. Pak sečtu a zjistím třeba zajímavé věci…..

    Odpovědět
  16. D700 vs. 5D

    tyto fotoaparáty jsou především fotoaparáty a pochybuji, že v případě 5DmkII bude to full hd video srovnatelné s jakoukoliv byť jen základní videokamerou poskytující toto rozlišení. nicméně co se srovnání nikon vs. canon týče pak dokud nikon nezačne dělat čipy větší než APS-C tak nebude moci canonu konkurovat. a to i v porovnání se starou 5D. nejsem zatvrzelý canonista a je mi upřímně jedno na co fotím, ale z vlastní zkušenosti vím že výstup ze staré 5D /kromě focení při nízké hladině osvštlení/ byl barevně věrohodnější a prokreslenější než z jakéhokoliv nikonu. Nikon se už dlouho trápí a neví jak dál, tomu nasvědčuje i neuvěřitelné množství zrcadlovek, které za poslední rok pustil na trh. myslím si, že dokud nepřijde na svět nějaký cenově dostupný full frame od nikonu, canon bude diktovat.

    Odpovědět
    • d700 vs. 5d

      Pane Dobiáši, všiml jste si, že Nikon už má na trhu DVĚ full frame zrcadlovky a levnější D700 je ve stejné cenové kategorii jako Canon 5D Mark II ?
      Váš příspěvek vypadá jako 2 roky starý.

      Odpovědět
        • d700 vs. 5d

          Máte pravdu, nicméně, bylo to vždy u Canonu O.K.? Sáhneme do historie a vezmeme třeba srovnání stabilizátoru, s čím přišel “bombasticky” Canon a jak to fungovalo. Nikon chvíli počkal, dotáhl to až do konce a ono to fungovalo.

          Odpovědět
  17. Poloviční cena?

    Nikkor AF-S 24-70/2.8G stojí 1680 USD a 41590 Kč
    Canon EF 24-70/2.8L USM stojí 1200 USD a 27790,- Kč

    Nikkor má na 12 MPx takovéto MTF křivky:
    http://www.photozone.de/nikon–nikkor-aps-c-lens-tests/236-nikkor-af-s-24-70mm-f28g-ed-review–test-report?start=1

    Canon má na 21 MPx takovéto MTF křivky:
    http://www.photozone.de/canon-eos/184-canon-ef-24-70mm-f28-usm-l-test-report–review?start=1

    (měřeno sice na APS-C, ale jen na 10MPx Nikon a 8 MPx Canon, takže těch 21 MPx full frame to vyždímá ještě víc a především do krajů.)

    Domníváte se, že z Canonu 24-70/2.8 na těch 21 MPx vyždímáte o tolik lepší rozlišení, než na výrazně ostřejším Nikkoru na 12 MPx??

    Odpovědět
    • poloviční cena?

      To ze se to chova na malem cipu rozumne je informace naprosto k nicemu. Naopak v okrajich na FF se poradne projevi a pozna dobre a drahe sklo 😉

      Odpovědět
  18. Chtěl bych mít tyhle starosti

    Zdravím. Za to co teď napíšu mě asi pár lidí (a hlavně autor) bude chtít ukamenovat, ale nedá mi to. Takovéhle články čtu vždycky s velkým pobavením. Víte já jsem zastáncem toho, že lepší tělo si koupím až zjistím, že jsem tak dobrý fotograf, že ta investice má smysl a ne, že se jen stanu sběratelem drahé techniky abych se mohl pochlubit před kamarády. A po shlédnutí Vaší galerie pane Pola se obávám, že D700 by byla ve Vašem případě zatím dost zbytečná investice. Promiňte mi tu upřímnost a možná i drzost, ale když vidím, že při fotografování krajiny je Vám evidentně vcelku jedno jaké je světlo a jestli náhodou nemáte na fotce místo vodopádu jen vypálený flek, tak potom si myslím, že asi jen nevíte co s penězi, protože jinak by Vás takové myšlenky ani nenapadly. Tuhle fotografii http://www.xamil.cz/clanky.php?article_id=Fotogalerie&galerie_id=23&detail=fotogalerie/xamil231220163683000.jpg
    mám doma v kuchyni na stěně vytisknutou na velkoformátovém plotteru HP a nakašírovanou na desce ve velikosti 100×70 cm. Vyfocena je Nikonem D80 + Sigma 17-70 ( čili nic závratného ). Garantuju Vám, že po technické stránce je na velmi dobré úrovni ( obsah to je už věc názoru a vkusu ). A to prosím pěkně nemám ani FF ani CMOS a D80ka mě myslím jako fotografa hodně převyšuje. Souhlasím s názorem jít do dobrých skel, protože holt bez makro-objektivu se makro fotit nedá, ale tyhle úvahy o tom jestli Canon nebo Nikon a šťourání se v takových “nepostradatelných” maličkostech, to mě opravdu rozesmívá. Myslíte, že fakt má cenu kupovat super tělo jen kvůli tomu, že umí video? Protože zbytek evidentně nevyužijete 🙂 V tom co jsem napsal není nic osobního, je to jen můj názor. Pěkný den

    Odpovědět
        • chtěl bych mít tyhle starosti

          Ahoj. No chybí v něm kousíček, protože uprostřed má být načtená fotka. Nicméně je to ta vlevo ve sloupečku uprostřed pod názvem “Ráno na štěrkovně”. Ahoj

          Odpovědět
    • chtěl bych mít tyhle starosti

      proč bych Vás měl chtít kamenovat? To, že někdo umí fotit a někdo ne je fakt a na tom technika nic nezmění. Ono i to umění je hodně subjektivní pocit, já jsem se svými fotkami spokojený a ti, kterým je ukazuju, tak většinou taky. Tak co chtít víc? Nemusím být přece tím nejlepším fotografem, abych si nemohl dopřát nějakou tu technickou hračku. A že mě technika baví? Co je na tom špatného? Na rozdíl od jiných se aspoň snažím tu a tam nějakou tu fotku pověsit, vystavit nebo prostě ukázat. Jsem rád za zpětnou vazbu, kterou od lidí dostávám. To ale nemá vůbec nic s tím, co si vybírám za techniku. Že jste lepší fotograf? Budiž Vám přáno. Že máte pár dobrých fotek z krajiny? Máte! Sice nevím, o jakém vypáleném vodopádu to píšete, možná bych uvítal, kdybyste byl konkrétnější a napsal mi třeba mail, protože já se rád dozvím o svých chybách (a že jich mám). Třeba úchylku v tom, že chci zase zpátky využít plný potenciál té mé 17-35ky. Každopádně souhlasím s tím, že technika dobrou fotku neudělá, ale já už jsem holt takový. Jsem hračička… A mám techniku rád. A kdo ví? Třeba jednou udělám taky fotku na 100x70cm.

      Odpovědět
      • chtěl bych mít tyhle starosti

        Ano, Vaše důvody chápu. No nebylo to myšleno úplně ironicky s tím, že bych chtěl mít takové starosti. Bohužel fotoaparát, který má cenu více o víc než polovinu větší než moje auto si dopřát nemohu …. ani kdybych byl takový hračička jako Vy 🙂 Pěkný den

        Odpovědět
    • chtěl bych mít tyhle starosti

      Já vás taky nebudu kamenovat, není proč, u mě váš příspěvek spíš vzbudil lehký úsměv. Proč? Vezmu to zezhora:
      Možná ne zcela vědomě, ale naznačujete, že autor je sběratelem drahé techniky, kterou se chce chlubit. Nepíšete to přímo, jaksi je to podsouváno, vyplývá to. Faul! Mimochodem, já Pavla Polu osobně znám a opravdu to tak není. Jestli je hračička, jak sám píše, to je něco úplně jiného. No ale myslete si, co chcete. Tak tohle bylo osobní, přiznávám. Dále už věcně.
      Pokud porovnám vaše galerie, tak Pavlova má jednu velkou vadu. To kvalitní se tam schovává uprostřed spousty horších věcí a tím je to rozmělňováno. Já (a nejen já) to mám ve své galerii taky tak, takže si to uvědomuju, něco je s tím potřeba dělat. Opravdu si myslím, že kdyby se z galerie P. Poly vytáhlo těch lepších 120 fotek (zhruba tolik jich tam máte vy), dalo by se zjistit, že je vše poněkud jinak. Jo a myslím, že vy tam máte opravdu dobré fotky, technicky povedené, ale taky je tam spousta banalit bez nápadu, které už nafotil mnohokrát kdekdo jiný. Technika zpracování je pouze jedním z předpokladů. No jak už to tak bývá. Také si drbu hlavu :o).
      A podle čeho jste došel k nezvratnému závěru, že Pavel Pola příslušnou techniku nevyužije? Myslíte, že není schopen udělat (nejen) technicky kvalitní fotografii většího formátu? Je schopen. Ledacos už jsem viděl. No nic, asi jsem se blbě koukal. Vy na základě toho, co jste odpozoroval z webu (z toho horšího výběru), máte jasno. Blahopřeju. :o).
      Čili pokud chcete napsat nějaký nekompromisní názor (přes vaše tvrzení byl osobní), prosím, ale nemělo by to celé plavat na vodě vašich vlastních, z prstu vycucaných, dedukcí. A pokud při tom berete za určitý etalon svoji tvorbu, měl byste si sakra rozmyslet, jestli to celé spíš nevyzní jako poněkud žertovně se jevící tanec před zrcadlem.

      Odpovědět
      • chtěl bych mít tyhle starosti

        Tak jedna k jsem přesně takovou reakci čekal a jedna k musím říct, že zbytečně podrážděně bráníte kamaráda a přitom překrucujete to co jsem napsal. Ze svojí tvorby jsem vybral jednu fotografii na které jsem demonstroval to, že i s mnohem “nižším” modelem od Nikonu se dá udělat technicky ( a na to sem v reakci upozorňoval! ) dobrá fotografie a není proto nutno utrácet velké peníze jen kvůli tomu, že foťák má video. A pokud vidím, že prostě Pavel prozatím nebyl schopen s D200 po technické stránce vynikajícího ( TECHNICKÉ STRÁNCE !!! ) záběru ( nebo má velké nedostatky ), tak jsem si dovolil tvrdit, že kvality D700 nevyužije. Příspěvek jsem psal jasně a zřetelně a srozumitelně jsem psal, že obsah mé fotografie se líbit nemusí. Překroutil jste to slušně a nejzábavnější je na tom to, že Pavel to vzal daleko lépe než Vy a po mailu jsme si příjemně podebatovali a musím říct, že dokáže být sebekritický a jeví se mi jako příjemný člověk. Takže bráníte ho dobře, neberete si u toho servítky, nicméně myslím, že to lépe dokázal sám aniž by vymýšlel útok proti mě 🙂

        Odpovědět
      • chtěl bych mít tyhle starosti

        A před chvílí se mi Pavel ozval a má samozřejmě pravdu v tom, že se najdou na jeho webu technicky zdařilé fotky. Celé co jsem chtěl říct, že není tak nutné jít do tak drahého stroje z výše řečených důvodů……. ale já si to s autorem vyříkám sám ….. bez tiskového mluvčího :-)) Díky za pochopení

        Odpovědět
        • chtěl bych mít tyhle starosti

          A nenapadlo vas ze autora treba nebavi fotit, ale spis ty veci okolo? Jako skoro vsechny?

          Odpovědět
        • chtěl bych mít tyhle starosti

          Už jen krátce k věci. Poprvé jste hodnotil, podruhé zopakoval poměrně razantně něco, o čem nic nevíte a činíte z toho “zajímavé” závěry (pohled na web -> “nebyl schopen po technické stránce vynikajícího záběru” -> “zbytečná investice”) . Nic na tom nemění to, že to teď budete rozmělňovat jinými slovy.
          Nikoho nebráním, nikomu nedělám tiskového mluvčího, klidně si to s ním vyříkávejte sám, vaše věc. Je opravdu jedno, co vám řekl on nebo kdokoli jiný, nevím co s tím mám dělat já. Jenom mám občas potřebu se ozvat (sám za sebe, prosím), když logika dostává na zadek.
          No, zbytečná debata, aspoň jsem se pobavil.

          Odpovědět
          • chtěl bych mít tyhle starosti

            A no tak hlavně, že jste skálopevně přesvědčen o tom, že Vy naopak tomu rozumíte perfektně a rozmělňováním nazýváte to, že ignorujete co píšu a překrucujete to po svém. Tohle sebevědomí lidem vždycky závidím. Zvláště to jak uvedou, že se nad někým dobře pobavili. To je taková milá povýšená sprosťárna 🙂 K tomu asi není co dodat

  19. Naprosto zbytečný článek

    Chápu že autor článku měl potřebu se s ím podělit s veřejností. Jen je škoda, že informační úroveň, co se týlá focení, tohoto serveru za poslední rok klesla k 0. Úvahy o tom, zda si koupit nějakou věc, nebo proč jsem rád, že jsem si jí nekoupil jsou úvahy čistě subjektivní a vypovídají o autorovi. Myslím, že by je autor mohl prezentovat na svých osobních stránkách (
    pokud takto ovšem nepojímá celý tento server), protože dnes je to o tom proč si nekoupil Nikon D700 a zítra se tu klidně může objevit článek, proč má někdo rád vrozek na pneumatikávh Barum a nelíbí se mu ten na pneumatikách Michelin.
    Na tento server jsem chodil rád, protože se zde psalo a diskutovalo o technice, jak samotné fotografické, tak o technice ak fotografovat, o vychytávkách, které mohou při fotografování pomoci, ale bohužel poslední dobou, článek s největší informační hodnotou je pozvánka na nějakou výstavu.
    Upřímně je mi jedno, čím budete fotit, foťte třeba dírkovou komorou, ale pište o tom jak fotíte, co by jste rád nafotil, případně jak a ne o tom, jestli značka vašeho fotoaparátu má být X, nebo Y.

    Odpovědět
    • naprosto zbytečný článek

      Ano,
      boužel mám s toho stejný pocit spíš mi to ale zavání splněním deklarovaných závázkům x-pozice.
      Vím že ( i z vlastní zkušenosti) že napsat nový článek který zaujme není jednoduché zvlášť v dnešní době kdy se na nás néjen hrnou tuny informací ,ale problém je i najit v dnešní komprimované době trochu času který tomu ZADARMO věnovat.
      O čem jsou dnešní články na foto webech ? vypujčím si kousek textu záhlaví z temnakomora.cz

      ” fórum pro lidi votrávený věčnejma dohadama na téma hon-čoi smgf 1245xy versus bombastik 4567dg nový generace (rozumněj je lepší tenhle digitál nebo tamten) ….. ”

      v některých případech finančně dotované marketingem konkrétního dovozce či prodejce.

      Jak z toho ven ? nevím :-((

      Je mi trochu z toho smutno , protože dle počtu komentářu TOHLE lidi nejvíce zajímá :-((

      Odpovědět
      • naprosto zbytečný článek

        No nevím, celkem tvrdá slova…. Autor si ale na ně v dnešní době asi musí chtě nechtě zvyknout (taky píšu z vlastní skutečnosti)….
        Osobně bych ale tento článek neházel do stejného pytle s články typu: ” fórum pro lidi votrávený věčnejma dohadama na téma hon-čoi smgf 1245xy versus bombastik 4567dg nový generace (rozumněj je lepší tenhle digitál nebo tamten) ….. ”
        Podle mě se tento článek liší hlavně tím, že jsou zde konkrétně řešené a argumentované rozdíly mezi značkami. Hlavně se ale autor nechová tak, že by slepě a tvrdohlavě prosazoval nějakou vyhraněnně obdivovanou značku.

        Odpovědět
        • naprosto zbytečný článek

          Ano máte pravdu , souhlásim s váma.
          Srovnává se několik prokazatelných technických měřitelných údajů.Každý ať si vybere co mu více sedí.

          Ale , já jen srovnávám články z roku 2005/06 z těmi dnešními.Co mi jako čtenáři “fotografovi” přinesou.

          V podstatě je to i reakce na kilometrový seznam komentářu.

          Nic proti konkrétnímu článku ani jeho autorovi nemám. Jesli to nějak z toho vyplývá tak se velice omlouvám.

          V podstatě je to povzdech nad aktuálním poklesem hodnoty získatelné ze článků a blogováním na fotografických webech včetně tohoto .

          Vím že (i zvlastní zkušenosti) se autor nikdy všem nezavděčí .Teď konkrétně Mě 🙂 .

          Mám rád tento web a jsem na něm již dlouho .Jen mě mrzí že radši si zalistuji do starších článku které jsem třeba již četl a pořád mi něco po přečtení přinesou .

          Přesto mám pokoru k lidem kteří se ve volným čase snaží udržet web jako je tento .Aby žil a nestal se jen archív a bazar.

          Jen mě trošku mrzí jakou formou.

          Jak to dělat jinak ? to se odemě nedovíte 🙂 protože to nevím.

          Jen si opčas (zrovna teď) povzdechnu co dnes “fotografy” zajímá.

          Odpovědět
      • naprosto zbytečný článek

        A prave proto jsem jiz tri mesice nemel digitalni pristroj v ruce, nakoupil jsem spoustu FP4ek a zacal jsem se pravidelne navstevovat zminovany web 😉

        Jinak velice nerad, ale souhlasim s vyse uvedenymi, sice, mi clanek neprijde jako nejaky autoruv pubertalni vyjev se kterym se musel sverit, ale konstatovani ze uroven jde od desiti k peti je bohuzel naprosto pravdive.

        Kdyby zde nebyl archiv clanku, kde jsou velice dobre popsany zaklady fotografie a to ve vsech smerech, tak bych zde pravdepodobne nemel co pohledavat.
        Toto je velike plusko paladixu, kdyz zadam do googlu dotaz, treba specificky, rekneme tykajici se procesoru pro klasicky proces, tak na prvnich mistech je paladix, a pak nic.

        Mozna by to chtelo nabrat nejakou novou krev do rad redaktoru, pripadne zrusit Vasi poradnu (nic proti, ale kolikrat jsem na odpoved cekal v radu tydnu kdy uz problem nebyl akutalni) a nahradit ji diskuzim forem.

        Muj nazor je, ze diskuzni forum paladix.cz pokud by bylo prehledne a dobre moderovano, by mohlo mit ambice na nejodbornejsi forum ohledne fotografie v CR. Pokud by jste hledali spravce fora, klidne se hlasim, mam s tim zkusenosti 😉

        Odpovědět
    • naprosto zbytečný článek

      Ano, souhlas. Naprosto zbytečný článek. Pro vás. To je ale čistě váš problém. Pro někoho jsou zbytečné zase jiné články, to už tak bývá. Ale většina lidí takové, které jim nesednou, nebere skoro jako osobní urážku, protože si uvědomují, že nejsou středobodem světa, že svět se dá nahlížet i jinou optikou, než tou jejich.
      O tom, že ten článek zbytečný není, svědčí počet celkem věcných, i když často velmi tvrdě nesouhlasných příspěvků, z nichž mnohé stojí za zamyšlení.
      Jinak, já osobně právě ty články “jestli značka vašeho fotoaparátu má být X, nebo Y” téměř vůbec nečtu, nezajímá mě to, ale koule mi to nijak nerve. Spoustu lidí to zajímá, tak co?
      A malý testík na závěr: jaký je rozdíl mezi tím, když někdo napíše na fotografický server o tom proč si nekoupil Nikon D700 a tím, když někdo napíše na fotografický server o pneumatikách Barum? Řešení je snadné, tudíž správná odpověď za pouhý jeden bod.

      Odpovědět
      • naprosto zbytečný článek

        Chápu, že co je pro jednoho zbytečné, další může považovat za užitečné. Myslím, že RH pochopil a vystihl můj příspěvek do diskuze nejlépe větou “Ale , já jen srovnávám články z roku 2005/06 z těmi dnešními.Co mi jako čtenáři “fotografovi” přinesou”. Na tuto otázku se ptám i já a pro mě je odpověď, nic. Stejně tak jako pro mi nic nepřinese článek typu, jestli značka aparátu má být X, nebo Y. To je mi úplně jedno, jak píšu, foťte si třeba krabicí od bot. Protože tyhle “dohady” jsou stejně tak dobré, jako psát o těch pneumatikách. Navíc proč by se na fotografickém serveru o nich nemohlo napsat, když věřím, že i s nimi se dají udělat nápadité fotografie.
        Ale podívejte se do starších článků, zalistujte archívem. Kdy se tu naposledy psalo o tom jak fotit, o nějakém dobrém fotografickém fíglu, nebo nápadu? Případně představila technika, a je jedno jestli starší, nebo nová, ale tak jak je, bez toho jí srovnávat s jinou značkou? Věřím, že psát pro web, zvláště ve volném čase a zdarma, kdy to ti lidí nemají jako zaměstnání je náročné. Počáteční nadšení po čase vyprchá, času najednou také nebývá tolik…. Jen mi neříkejte, když je čas psát “prázdné” články, že se nenajde čas napsat článek hodnotnější.
        Bohužel cítím to tak, že informační hodnota tohoto webu se rozpadá a jediné proč stojí za to sem chodit, je bazar.

        Odpovědět
        • naprosto zbytečný článek

          Možná máte pravdu, že informační hodnota tohoto webu se rozpadá, ale zaplaťpanbu se zatím nerozpadá celý web. Kdo považuje články za zbytečné, má právo je nečíst, zrovna tak jako já nečtu Blesk zatímco kolega se bez něj neobejde a když nemá možnost si ho koupit, má absťák 🙂 Ale i osobní pocity a úvahy mají svou informační hodnotu, pokud jim umíme a chceme naslouchat. A to je to, oč tu běží. Víc jak informační hodnota webu se rozpadá ochota naslouchat jiným názorům a naopak nebezpečně roste tendence “jedině můj názor je správný a nic jiného mě nezajímá” 🙁
          A jen tak mimochodem, v diskusi k tomuto článku jsem jako pověstnou jehlu v kupce sena objevil informaci, že Canon má problém s rozcentrovanými objektivy 100-400 … a protože právě o tomto objektivu uvažuji, má pro mě tato informace značnou cenu. A nikde jinde jsem na ni nenarazil.

          Odpovědět
          • naprosto zbytečný článek

            Jsem obyčejný fotograf amatér a z této pozice bych chtěl vyjádřit,že se mi článek naopak moc líbí,diskuze o fotografické technice,kvalitě objektivů,technických parametrech,výhodách toho či onoho přístroje či přístrojů určité značky je velmi zajímavá na rozdíl od komerčních sdělení všudypřítomných reklam a o to zajímavější,když se k tomuto tématu vyjadřuje zkušený fotograf.Naopak mi to připadá ze strany pana Poly sympatické a lidské,že dovede psát i o tomto a tak postavit otázku,protože určitě není sám,koho toto srovnání napadlo. a myslím si,že většina normálních a nezaujatých lidí si článek ráda přečte a zajímá ji názor zkušeného fotografa.

          • naprosto zbytečný článek

            Víte co mě jen mrzí. Že informaci o tom, že canon má problém s daným objektivem 100-400 si musíte přečíst v diskusi a ne v samostatném, byť kraťoučkém článku.

          • naprosto zbytečný článek

            ano, informacie tohoto typu by boli iste pre sirsiu fotomasu uzitocnejsie nez dozvediet sa ze niekto si ide kupovat novu drahu hracku…..

          • naprosto zbytečný článek

            Ano ano, svatá pravda. Jenom přesně nevím, kam měl autor do článu nazvaného “Jak jsem rád, že jsem si (zatím) nekoupil Nikon D700” tu informaci o problému s tímto objektivem od Canona nacpat.
            Do prvního odstavce, kde uvádí, že je nikonista? Tam, co píše o D100 a D200? Třeba na konec odstavce: “A ještě bych rád uvedl, že s tím a tím objektivem od Canonu jsou ty a ty problémy…”. No nevím.
            Nebo mezi popis o váhání mezi N a C? “…zatím nevím, když on má Canon jeden takový divý objektiv…”
            Nebo mezi výhody Canon EOS 5D Mark II proti Nikon D700. Tam by se to obzvlášť pěkně vyjímalo.
            Ne, ne, samozřejmě lépe by to sedlo do výhod Dé sedmistovky.
            Případně do závěrečného shrnutí, kam by mohl přidat krátké pojednání o případných problémech s objektivy od Canonu, koneckonců i od Sigmy, Tokiny a Tamronu….
            Člověče, vy se z toho snažíte vytáhnout, co se dá, ale rvete to přes vint :o))).

          • naprosto zbytečný článek

            Neee, do tohodle článku tu informaci nepsat :-)))

          • naprosto zbytečný článek

            Rádi takový článeček uveřejníme – stačí, aby mi autor napsal a může to jít ven. Tenhle server není jen pro uzavřenou skupinu autorů, takže klidně pište… A jsem opravdu zvědavý, kolik uvidím v mailu článků. Snad přijde aspoň jeden, když se to tady v diskusích hemží odborníky na slovo vzatými. Napište, nebojte se, pojďte s vlastní kůži na trh. Třeba taky budete slavní… 🙂

        • naprosto zbytečný článek

          Víte, ono to opravdu není jednoduché. Třeba takový hodnotný článek o – cituji – “tom jak fotíte, co by jste rád nafotil, případně jak”. To on by se určitě ihned našel někdo, kdo by pod to napsal, že je to přeci subjektivní a ať si to autor prezentuje na osobních webech, že příště se tu bude psát třeba o pneumatikách. Rozumíte, co chci říct? Chcete subjektivitu, nebo ne? Zřejmě jen takovou, která zrovna vyhovuje Vám. Kde je tedy nějaká “inspirační” hodnota Vašeho diskuzního příspěvku? Je vyšší než informační hodnota tohoto podle Vás prázdného článku? Není. Mě osobně články o technice nezajímají, čtu je jen okrajově, třeba tam najdu něco, co se může někdy v budoucnu hodit, až se mi třeba rozbije současná výbava. Ale nevidím důvod, proč bych je měl odpírat těm, které zajímaji.

          Odpovědět
          • naprosto zbytečný článek

            Není to jednoduché, to máte pravdu a rozhodně nechci práci autora zlehčovat a odsuzovat. Pouze jsem vyjádřil svůj názor. Pokud myslíte, že chci něco, co pouze vyhovuje mě, tak jste na omylu. A ano uznávám že inspirační hodnota mého příspěvku do diskuse je, dle mého názoru, stejná jako informační hodnota článku. Proto ale také píšu do diskuse a nepíši o tomto článek.

          • naprosto zbytečný článek

            “Pokud myslíte, že chci něco, co pouze vyhovuje mě, tak jste na omylu.” No dobře, ale proč tedy o něčem, co zrovna Vám nevyhovujete, píšete, že je to NAPROSTO zbytečné? Když si přečtete diskusi celou, zjistíte, že je tu i několik pisatelů, kterým článek vyhovuje, takže proč nenapíšete “Toto je PRO MĚ naprosto zbytečný článek”? Tomu už bych rozuměl, to už by bylo ono vyjádření názoru, o kterém píšete. Ostatně pro mě osobně je také zbytečný, protože tohle dilema zrovna neřeším. No, rozhodně je zajímavé, že pod tímto “zbytečným” článkem je po nějaké době zase dlouhá diskuze 🙂

          • naprosto zbytečný článek

            Protože zde v diskusi vyadřuji svůj subjektivní názor. Což si myslím, že je dostatečně dáno mým přihlášením a tím, že můj názor píši pod svým jménem.
            Ano diskuse je dlouhá, ale myslím že to záměr článku nebyl 🙂 Jen si myslím že pro diskuse se líp hodí diskusní fórum, než psaní pod článkem 🙂
            Zatím přeji pěkný víkend a dobré fotonápady. Vypadá to, že počasí bude krásné.

          • naprosto zbytečný článek

            Aha, v tom případě se jedná pouze o rozdílné porozumění pojmu “vyjádření subjektivního názoru” a po vyjasnění je tedy víceméně vše v pořádku 🙂
            Počasí bude krásné, což mně osobně subjektivně moc nevyhovuje, jelikož se v poslední době zabývám nejradši focením šedivých melancholických krajinek :-)) Hezký víkend.

  20. Vhodny objektiv pre 5D MarkII

    Mam jednu jednoduchu otazku k tolko diskutovanej temy ohladne vhodnosti objektivov pre 5D MarkII.

    Teraz mam starucky C20D a rad by som presiel na FF.

    Canon 20D ma velkost pixelu 6.4µm pri 8MPix (APS-C)
    Canon 5D Mark II ma velkost pixelu 6.4µm pri 21MPix (FF)

    Takze nebude narocnost na objektivy rovnaka pre C5D MII a C20D (hustota “vykreslovacich ciar” bude rovnaka)?

    Zbadam zhorsenie kresby ak nasadim 70-200/2.8 z C20D na C5D MarkII pri rovnakej ohniskovej vzdialenosti (pri APS-C prepocitanej)? Ja si myslim, ze ani nie.

    Dakujem za odpoved.

    PS: A aku bude mat narocnost na objektivy novy Canon 50D (15MPix/4.7µm)?

    Odpovědět
    • vhodny objektiv pre 5d markii

      tvá úvaha o velikosti 1 pixelu je správná a dle toho by kvalita měla být stejná.
      toto se bude dít na středu čipu. problém je ale na kraji čipu, jelikož buňka je (bývala) utopená v jakési ohrádce na které je miničočka a dopad světla již není optimální.
      toto jistě osvětlí někdo fundovanější, canon čip neznám podrobně. ale snad chápeš co myslím a proč některé objektivy jsou na digi v krajích horší než na filmu.

      Odpovědět
  21. jaka situace březen 09 ????

    Stojim pred podobnym rozhodnutim, jak to vidite dnes, po cenove masazi??? Stoji vubec za to, z APS-C do vetsiho policka jit??? Jak se strojky oba, projevily????

    Odpovědět
    • jaka situace březen 09 ????

      Mám od Nového roku EOS 5D Mk II a celý přechod z Nikonu na Canon mě stál cca 35000 Kč (tj. tolik jsem musel doplatit, abych si pořídil komplet novou Canon výbavu a prodal starou Nikon). Rozhodně nelituju!!!

      Odpovědět

Napsat komentář