Kamenice u Josefova Dolu

Řeka Kamenice je asi 36 km dlouhý pravostranný přítok Jizery, do níž se vlévá u Semil. Na jejím horním toku je vybudována přehradní nádrž Josefův Důl, která zadržuje pitnou vodu pro Liberecko a Jablonecko.

Kamenice
Přehrada byla dokončena v roce 1982 a zcela naplněna asi o 4 roky později. Vodní dílo Josefův Důl je největší přehradou Jizerských hor (zadržuje cca 23 milionů metrů krychlových vody). Pod hrází vytéká Kamenice z přehrady a poměrně prudce klesá k Josefovu Dolu. Podle znalců Jizerských hor je právě tady Kamenice nejhezčí a nejdivočejší. Tento asi 3 km dlouhý úsek není označen žádnou turistickou značkou, ale cestu lemující řeku lze bez problémů najít – pokud půjdete ze sběrného parkoviště u hasičské zbrojnice v obci Hrabětice (parkoviště je dostatečně velké a využívají ho hlavně lyžaři v zimě), dáte se těsně před hrází doprava po neznačené, mírně se svažující silničce, která vás asi po 200 metrech dovede na kraj lesa, kde už uvidíte a uslyšíte peřeje řeky Kamenice. Ta vás dovede až do Josefova Dolu. K samotné nádrži je vjezd auty zakázán, ale z parkoviště je to na hráz asi 1,5 km po asfaltové cestě. Do Hrabětic se lze dostat i bez auta, protože právě na parkovišti u “kapličky”, jak místní říkají hasičské zbrojnici, končí autobusová linka číslo 6 jedoucí z Janova nad Nisou, kam se jednoduše dostanete linkou číslo 1 přímo z náměstí v Jablonci nad Nisou.

PařezPak už stačí dobře se dívat, protože podobně neporušených míst u nás už opravdu mnoho není. Voda v Kamenici je tak chladná, že ani v nejteplejších letních dnech se v ní nedá koupat. Zato je tak čistá, že se dá bez nebezpečí i pít. Jen malý zlomek toho, co lze cestou vidět, ukazují fotografie pořízené letos v srpnu. Kromě dívání můžete i sbírat borůvky, kterých je zde tradičně přímo modro…

Klidná zátoka

Po příchodu do Josefova Dolu můžete využít služeb místního pohostinství a pak se vydat na zpáteční cestu. Nemusíte nutně jít zpět stejnou trasou; lze buď odjet z náměstí v Josefově Dole autobusem do Jablonce či Tanvaldu, nebo vlakem do Tanvaldu a Smržovky. Třetí možností je pěší cesta zpět do Hrabětic po červené značce (narazíte na ní u mostu za prvními domy Josefova Dolu). Do Hrabětic je to lesem asi 3 či 4 km.

Na závěr ještě dvě upozornění: cesta je schůdná pouze v případě, že není sníh a nemrzne – zledovatělé kameny kolem řeky už totiž způsobily hezkou řádku nepěkných úrazů. Nezapomínejte také, že jste v rezervaci a že příroda – dokud ještě nějakou máme – je na poznávání a ne na ničení. Příjemnou cestu.

Mech & voda Jako v pralese ...

Snímky byly pořízeny manuálními zrcadlovkami Olympus OM 2000 s objektivy Zuiko 35-70 mm f/3,5-4,8 a 50 mm f/1,8 na materiál Kodak PFG 400 a Praktica B 100 s objektivem 50 mm f/1,8 na materiál Fuji Superia 100. U většiny snímků byl vzhledem k nedostatečnému osvětlení použit stativ, u některých polarizační filtr.

1 komentář u „Kamenice u Josefova Dolu“

  1. Nezapomínejte na zimu!!!

    Jsou to dva dny, co jsem se vrátil z Jizerských hor, přesněji tedy z Josefova dolu. Jako začínající amaterský fotograf jsem se samozřejmě také snažil fotit (seč mi síly stačily, spolu s evdením dětského oddílu…). I zima je krásná. Jen ty fotky ještě nevyšly.Elv

    PS.: Nefotil jsem přímo Kamenici, ale její levostranný přítok.

    Odpovědět

Napsat komentář