Nechtějí říct, že jsem blbcem… (úvodník)

Česká kritika má nelehkou úlohu. Jedni říkají, že se zajímá o formu a nikoliv o obsah. Druzí si stěžují přesně opačně – ti hnidopiši se vrtají v obsahu a forma jim uniká!

Musím říct, že se často velmi bavím. Autoři přesně vědí, jak by kritici měli odvádět svoji práci a naproti tomu kritici vždy s neochvějnou jistotou ví, jak by ten který autor měl natočit film, napsat knihu či adjustovat výstavu. Tento věčný zápas nám odedávna přináší mnoho zábavy. Vzpomínám si, jak celkem nedávno nejmenovaný spisovatel X dal přes držku jednomu nejmenovanému kritikovi. Jejich vztah se vzájemně vyvinul do té míry, že nejmenovaný autor přenesl svoji nenávist ke kritikům na stránky svých románů a zmíněný kritik neopomene při kterékoliv příležitosti uvést, že knihy pana X nejsou literaturou.

Jinak se s kritikou vypořádal autor, kterého jsem kdysi potkával v restauraci U Bubeníčků. Za éry komunismu nesměl pod svým jménem publikovat a tak využíval, ostatně jako řada jiných, jméno svého kamaráda. Díky jinému známému zas mohl občas uveřejnit článek v Lidové demokracii a tak této příležitosti využíval k recenzím svých knih. Užíval zkratku -RZ- a nikdo netušil, že se nejedná o iniciály autora článku, ale o zkratku dvou slov “Reklama Zadarmo”.

A do třetice se podívejme na kritiku 60. let očima Josefa Sudka: “Ano, dokonce si vezmou jen určitou etapu a to druhý neberou na vědomí. Ale to mi zase nevadí. Horší by bylo, kdyby si toho vůbec nevšimli. I když budou nadávat, tak tam alespoň něco je, asi je k tomu nadávání něco dráždí. Ale potom, když to jako neříká vůbec nic, tak to je vždycky špatný. Nechtějí říct, že jsem blbcem, to tedy nechtějí, ale jinak jim to nic neříká.”

Myslím, že Josef Sudek kritiku vystihl velmi přesně, snad až nadčasově. Až se tedy dostanete do nemilosrdného soukolí českých kritiků, nebijte je, nekousejte a nepouštějte se s nimi do sporů, ale připomeňte si Sudkova slova: “Nechtějí říct, že jsem blbcem, to tedy nechtějí…”


Tento týden na vás čekají následující články:

Pondělí přináší, kromě již 102. kola galerie Moje nejlepší světlo, tip na to, jak si vyrobit svůj vlastní autorský kalendář.

V úterý pokračuje Zdenek Bakštein dalším dílem svého putování po Sicilii – tentokrát se zastavil v Erice.

Ve středu se můžete těšit na rozsáhlou recenzi Jirky Jirouta na digitál Fuji FinePix 6800.

Na čtvrtek vám Marek Slavíček připravil recenzi na knihu Miroslava Pinďáka: Fototechnika.

V pátek pro vás Milan Sýkora připravil další tip na výlet, tentokrát se můžete podívat do Stříbra.

Dobré světlo!

Napsat komentář