Novinky u Adobe – revoluce v licencování a Lightroom 4 česky

Před pár dny proběhla konference Adobe Max, která zbořila mnohé jistoty revoluční změnou licencování. Ve stínu těchto události trochu zapadla informace, že Lightroom 4 se dočkal lokalizace do češtiny.

Pokud vás zajímá jen lokalizace Lightroom 4 do češtiny, přeskočte rovnou na konec.

Softwarový trh se mění. Postupně jsme přijali, že už nebudeme vlastnit krabice s CD nebo DVD, ale poněkud virtuální elektronické licence. S nepříliš velkým nadšením si uvykáme, že pro některé aplikace (zejména hry) potřebujeme účet u jakési služby a přístup k Internetu. Jindy nám to naopak ani nepřijde, když používáme nějakou internetovou aplikaci – třeba Google Docs nebo Basecamp. I přesto ale zatím vnímáme určité oblasti jako touto změnou nedotknuté, ba dokonce nedotknutelné – nebo jsme je alespoň tak vnímali, než nám jeden z velkých hráčů, společnost Adobe, tyto „jistoty“ totálně zbořil.

Na právě skončené konferenci Adobe Max bylo oznámeno, že produkty z řady Creative Suite končí. Poslední verze CS6 bude udržovaná, ale nebude se už dále rozvíjet. Nové funkce budou přibývat pouze v Creative Cloud, což je služba umožňující používat produkty Adobe na bázi členství a předplatného. Jinými slovy, klasický model licencování „zaplatím jednou a mám napořád“ ustupuje do pozadí (a postupně nejspíš zanikne) a nahrazuje jej režim „platím méně, ale stále“.

Adobe Creative Cloud

Proti modelu předplatného určitě hovoří mentální bariéra, kterou jsem naznačil výše. Nejspíš není nepřekonatelná – uživatelé si pravděpodobně časem na tento přístup zvyknou. Otázkou spíš je, jestli do toho Adobe nešláplo příliš brzy, a také jestli bude akceptovatelné cenové nastavení, které je nejčastějším tématem (kromě otázek soukromí) v diskusích. Pojďme se tedy na ceny podívat blíže. Všechny částky budu uvádět včetně DPH a pocházejí z Adobe Store, pokud se tam ještě dá produkt sehnat (neplatí např. pro Premiere, pro který jsem použil cenu z německého Amazonu).

Pro jednotlivce jsou k dispozici dva základní tarify. Prvním je platba za jednu aplikaci ve výši 24,59 € měsíčně. Tím druhým je pak tzv. úplný plán, který obsahuje všechny aplikace. Přijde vás na 61,49 € při závazku na jeden rok, případně na 92,24 € při možnosti členství kdykoliv ukončit.

Pokud zvolíte předplatné bez ročního úvazku (lhostejno, zda za jednotlivé aplikace nebo za kompletní balík), můžete si členství platit nárazově podle potřeby – například já dělávám každý rok kalendář, takže si mohu v listopadu na jeden měsíc zaplatit InDesign, který jinak nepotřebuji. Nezaplatíte-li za další měsíc, přijdete pouze o možnost nainstalovanou aplikaci spustit, nijak se to ale nedotkne souborů v ní vytvořených a uložených na místním disku – ty jsou vaše a nikdo vám je nevezme. Aplikace instalované z Creative Cloudu se z hlediska používání příliš neliší od těch z původního Creative Suite – jen potřebují občas ověřit, zda je máte nárok používat. Proces ověření je relativně benevolentní – při měsíční platbě bude aplikace fungovat až 30 dní a při ročním úvazku až 99 dní v offline režimu bez přístupu k Internetu. Pozitivně lze vnímat možnost instalovat aplikace z CC na dva počítače vlastněné držitelem CC účtu.

Jelikož jsme na fotografickém serveru, největší zájem bude nejspíš o Photoshop. Verze CS6 stojí 670,35 €, což znamená, že za stejné peníze pořídíme Photoshop CC na 27 měsíců. Tato doba odpovídá dle dosavadní periodicity vydávání nejméně dvěma verzím – pokud bychom chtěli s CS mít nejnovější verzi, zaplatili bychom jeden upgrade (momentálně s cenou 190,65 €), nicméně nelze to brát jako automatický náklad, protože spousta lidí by jej neprovedla, byť Adobe k tomu „motivuje“ nemožností upgrade ob verzi. Novinkou CC je také to, že už existuje jen jedna varianta Photoshopu, a to ta, která funkčně odpovídá původní dražší verzi Extended. Ani to v ceně nezohledňuji, protože pro fotografa to není nijak zásadní změna.

Pokud bychom se snad věnovali i videu, mohla by nás zajímat kombinace Photoshop + Premiere Pro. Ta by ve verzi CS6 přišla na 1645 €, za což pořídíme 33 měsíců služby CC. Při občasném využívání může být celková cena nižší, protože si produkt můžeme platit jen když jej potřebujeme.

Pro fotografy je nejspíš málo zajímavá varianta úplného plánu, ale pro zajímavost jí zde rovněž uvedu. Za CS6 Master Collection se všemi aplikacemi zaplatíme 2 517,81 €. To při předplatném s úvazkem odpovídá téměř 41 měsícům, ale bez úvazku už jen 27 měsícům služby CC. Podstatně hůře jsou na tom ovšem uživatelé menších balíků (třeba Design Standard), kteří typicky využívají tři až čtyři aplikace – tam není jiná možnost než úplný plán, ale pořizovací náklady sady CS6 odpovídají přibližně 20 měsícům s ročním úvazkem nebo 13 měsícům bez něj.

Stávající uživatelé CS3 a vyšších verzí mohou využít dalších slev na CC pro první rok. Pro úplnost je také třeba uvést, že CC nabízí i další funkce, které ale asi nebudou pro fotografy určující – například cloudové úložiště, fonty, službu Behancé apod. Některé z nich zmiňuje Michal Metlička z Adobe v rozhovoru na serveru Jablíčkář.cz

Těžko soudit, jak se ke Creative Cloudu postaví firemní a profesionální uživatelé. Jsou zde výhody v podobě vždy nejnovější verze (to může být někdy i na škodu, ale Creative Cloud na to myslí a měl by umět instalovat i starší verze), možnosti firemních licencí nesvázaných s konkretní osobou, rozložení nákladů a samozřejmě i přístupnost všech aplikací. Na druhou stranu, třeba můj kolega, výtečný grafik, pracuje s CS4 a pokud vím, nemá nejmenší potřebu přejít na vyšší verzi.

Z hlediska fotografa, filmaře nebo kombinace obojího v jedné osobě mi připadá cenová politika Creative Cloudu poměrně rozumně nastavená. U amatérů může vyjít ještě příznivěji díky možnosti platit jen za měsíce, kdy aplikace potřebujeme. Na druhou stranu, osobně si myslím, že „velký“ Photoshop je pro celou řadu fotografů oním pověstným „kanónem na vrabce“ a cenová politika i mentální bariéra k předplatnému může vést k tomu, že si to uvědomí i uživatelé a přikloní se k alternativním řešením – ať už v rámci produktů Adobe k Photoshopu Elements nebo k produktům jiných tvůrců. Ostatně, někteří z nich už zareagovali pobídkami v podobě slev.

V euroregionu existuje navíc ještě jeden silný motiv pro změnu, a to vyšší cena oproti USA. Do značně míry se na rozdílu podílí to, že dolarové ceny neobsahují daň, zatímco v eurech je započtena DPH. Svou roli ale hraje zřejmě i nepříjemný přepočet USD/EUR kurzem 1:1, který se leckde stal standardem.

Doposud jsem se nezmínil o fotografy asi nejpoužívanější aplikaci: Photoshopu Lightroom. Ten je součástí Creative Cloudu, ale pouze pro uživatele úplného plánu, nelze jej získat samostatně. Zároveň je přislíbeno, že Lightroom 4 i 5 zůstane v prodeji jakožto samostatná aplikace s tradičním licencováním. Adobe údajně uvažuje o fotografickém CC balíčku Photoshop + Lightroom. Uvidíme, jestli to bude stačit pro zmírnění vlny negativní reakce, která se ve fotografickém segmentu zdvihla (a svědčí o ní třeba i tenhle článek na DPReview). Navíc, nikde není psáno, že nějaký nástupce LR5 nebude postaven také na předplatném.

K Lightroomu se váže ještě jedna zajímavá informace, kterou nečekaný nástup Creative Cloudu poněkud zastínil. Již zmíněný Michal Metlička oznámil lokalizaci Lightroom 4 do češtiny, kterou připravil se svým bratrem Tomášem. Zároveň přislíbil jak aktualizaci pro verzi 3, tak přípravu českého prostředí pro nadcházející verzi 5. Za překladem oficiálně nestojí společnost Adobe, nicméně díky přístupu k originální anglické terminologii by měl být překlad proveden velmi solidně a první ohlasy to potvrzují.

Lightroom 4 v češtině
Modul Knihovna v české verze Lightroom 4 (© Michal Metlička)

Napsat komentář