Olympus Camedia E-10

Firma Olympus označuje Camedii E-10 jako první profesionální digitální jednookou zrcadlovku ze své produkce a zároveň jako svoji vlajkovou loď v oblasti digitální fotografie. Obojí asi patří tomuto digitálnímu fotoaparátu s rozlišením 4 milióny obrazových bodů v současné době právem.

Olympus E-10
Camedia E-10 je jednooká digitální zrcadlovka kde snímacím prvkem je prokládaný snímač CCD s úhlopříčkou 2/3″s rozlišením 4 milióny obrazových bodů (efektivní 3,9 miliónů). Vybavena je kvalitním, bohužel pevně zabudovaným objektivem Olympus 9 -36 mm f/2,0 – 2,4 (odpovídá rozsahu u kinofilmu 35-140 mm) s filtrovým závitem 62mm. Rozsah použitelných clon je od f/2,0 (2,4) až po f/11 a nastavit je možno všechny clony v tomto rozsahu po odstupňování po 1/3 EV (2,0 – 2,2 – 2,4 – 2,8 – 3,2 – 3,6 – 4,0 – 4,8 – 5,0 – 5,6 – 6,3 – 7,1 – 8,0 – 9,0 – 10 – 11). Rozsah časů je při manuálním režimu 8 – 1/640s a čas B (bulb), při ostatních režimech (A, S, P) je rozsah 1 – 1/640s. Nastavení časů je stejně jako u clonového čísla možné po 1/3 EV.
Měření expozice je systémem TTL s následujícími možnostmi: digitální váhové měření ESP, integrální měření se zdůrazněným středem a bodové měření (cca 1,2%). Vyvážení bílé je plně automatické TTL nebo je možno využít přednastavené parametry (3000, 3700, 4000, 4500, 5500, 6500 nebo 7500 Kelvinů) či jednodotykovou manuální volbu tlačítkem. K dispozici jsou následující expoziční režimy: M – manuální, S – automatika s předvolbou času, A – automatika s předvolbou clony a P – program. Dále je možno: kompenzovat expozici o +/- 3EV po 1/3 kroku, aretovat expozici (AEL), využít funkci Auto Bracketing po 1/3 EV, 2/3 EV, a 1 EV s provedením 3 snímků. Nastavení citlivosti je automatické nebo volitelné (ISO 80, ISO 160 a ISO 320).
Zaostřování je duální: aktivní autofokus (infračervený) a pasivní TTL autofokus (systém porovnávání kontrastu). Ostření je možné v plynulém rozsahu 0,2 m – nekonečno a to jak při použítí AF, tak i v režimu manuálního ostření.
Hledáček je optický zrcadlový s 95% zobrazením a kompletními informacemi: oblast bodového měření a čidlo automatického ostření jsou vyznačeny na matnici, na kterou se stejně jako u klasické zrcadlovky i ostří. Displej ve spodní části hledáčku zobrazuje: značku správného zaostření, signalizaci blesku, makro režim, rychlost závěrky, clonu, režim měření expozice, kompenzaci expozice, vyvážení bílé a AEL (aretaci expozice). Stejné zobrazení je možno zapnout i na zadní LCD obrazovce, pokud se využije jako hledáček.
Touto zadní obrazovkou je barevný TFT LCD monitor s širokým zorným úhlem a úhlopříčkou 4,5 cm a 118.000 pixely s možností nastavení jasu a naklápěním až o 20° dolů a o 90° nahoru. Další, kontrolní displej na horní straně fotoaparátu poskytuje kompletní informace o režimech, funkcích a nastaveních fotoaparátu.
Záznamovým médiem jsou výměnné paměťové karty SmartMedia (4, 8, 16, 32, 64 MB) a karty CompactFlash (Type I a II).
Dále je fotoaparát vybaven zabudovaným bleskem s TTL měřením světla, možností využít všech dostupných časů závěrky a množstvím funkcí. Je také možno připojit jakýkoli externí blesk a to i studiový s připojením pomocí PC synchro konektoru či pomocí klasických sáněk blesku na těle přístroje (v tomto případě, pokud se jedná o systémový blesk je možné také využít TTL měření světla).
Mezi další funkce a výbavu přístroje patří: režim DRIVE (až 4 snímky rychlostí 3 snímky za sekundu – to je umožněno použitou pamětí SDRAM 32 MB), samospoušť (prodleva cca 12 sekund), režim dálkového ovládání, konektor pro síťový zdroj, USB konektor, video výstupní konektor a konektor pro kabelovou spoušť.
Napájení zajišťují buď 2x lithiový bateriový blok CR-V3 nebo 4x AA baterie (NiMH nebo Ni-Cd) a je možno připojit i síťový adaptér.
Váha přístroje je 1050 g (bez sluneční clony, akumulátorů a karet) a rozměry: 128,5 (š) x 103,5 (v) x 161 (h) mm.
Camedia E-10 se dodává se sluneční clonou, dálkovým ovladačem, video a USB kabelem, kartou SmartMedia 16 MB a CD se softwarem.

Praxe

Vzhledem k tomu, že to je můj první digitální fotoaparát a ani před tím jsem se s tímto typem fotoaparátů moc zblízka nepoznal, bylo seznamování se s tímto fotoaparátem pro mě o to zajímavější.

První dojem z přístroje je velmi solidní. Kvalitní, bytelné tělo s velmi dobře tvarovanou rukojetí, díky které sedí E-10 perfektně v ruce. Jak by také ne, když tělo je stejně jako většina klasických profi přístrojů odlitkem z hliníkové slitiny. Velmi mě také potěšilo ovládání všech funkcí, zejména těch “fotografických”, které jsou velmi logicky řešeny a umístěny a jejich zvládnutí by člověku znalého ovládání klasických AF zrcadlovek nemělo dělat nejmenší potíže. Na horní straně otočný volič s fotofunkcemi expozičního režimu M- manuální volba clony a času, S – automatika s předvolbou času, A – automatika s předvolbou clony a P – program. Stejně, jako u kinofilmových AF zrcadlovek se clona, čas a další parametry nastavují dvěma otočnými voliči. Jeden je umístěn na zadní části těla a ovládá se palcem právé ruky a druhý ovládaný ukazovákem pravé ruky je umístěn hned za spouští. Pravou rukou se ještě z fotografických funkcí ovládá tlačítko AEL (blokování naměřených hodnot expozice), tlačítko režimu blesku a samozřejmě spoušť. Levou rukou se pak na objektivu ovládá zoomový kroužek a při režimu ostření MF i kroužek ostření. Na těle je pro levou ruku určen ještě přepínač režimů ostření AF / MF, tlačítko korekcí expozice (+/-3 EV) a tlačítko makro (režim ostření 0,2 – 0,6 m). Dále je zde umístěno tlačítko vyklápění zabudovaného blesku a na boku hranolu ještě multifunkční tlačítko s režimy DRIVE (až 4 snímky rychlostí 3 snímky za sekundu), samospoušť (prodleva cca 12 sekund), režim dálkového ovládání a tlačítko měření expozice (ESP – digitální váhové měření, měření se zdůrazněným středem a bodové měření – cca 1,2%).

Také hledáček je celkem sympatický, vybavený dioptrickou korekcí a možností uzavření clonkou. Po zapnutí fotoaparátu se objektiv odcloní a je možno ostřit a číst všechny důležité údaje zeleně svítící na displeji ve spodní části hledáčku. Pouze 95% zobrazení může vadit těm fotografům, kteří jsou zvyklí na 100% zobrazení jejich profesionálních kinofilmových zrcadlovek. Tento případ se týká i mě, ale na menší zobrazení se dá rychle zvyknout.

Ostření AF je solidní. Nedosahuje sice rychlosti profesionálních AF kinofilmových zrcadlovek, ale oproti starším Olympusům (zkoušel jsem třeba C-2500 L) je znatelně rychlejší. Mě nevadí ani tak rychlost, jako spíše pouze jedno středové čidlo autofokusu. V menu funkcí jde nastavit možnost při správném zaostření toto signalizovat akusticky (dvojím “pípnutím”), což může být pro některé druhy práce užitečné. Při manuálním ostření lze ostřit celkem dobře, i když je to přece jen jiné než u klasické zrcadlovky, protože ostřící kroužek nemá doraz a tudíž se po dosažení krajní polohy protáčí. I na to si však jde velmi rychle zvyknout.

Zajímavý je zadní barevný TFT LCD monitor. Kvalitně zobrazuje nafotografované záběry s možností až 4 násobného zvětšení zadním otočným voličem nebo naopak se zobrazením většího počtu záběrů uložených na kartě k rychlému výběru. Jedním tlačítkem jde přepnout do režimu, při kterém jde využít jako hledáček i se zobrazením informací stejných jako v optickém hledáčku. Umí zobrazit histogram a samozřejmě se s jeho pomocí ovládá i rozsáhlé menu dalších funkcí jako např. práce s kartou (mazání, formátování), nastavení citlivosti ISO, funkce BKT, korekce intenzity blesku, režim záznamu (kvalita, rozlišení a komprese), časový interval mezi snímky (fotoaparát pak umí po nastaveném intervalu sám exponovat jednotlivé záběry), zobrazení snímku po jeho pořízení (po dobu cca 5 sekund), nastavení formátu datumu a další. Mezi speciální funkce patří ostrost, která jde předem nastavit ve třech úrovních, stejně jako celkový kontrast snímku. Možnosti nastavení jsou u ostrosti velmi ostrý, normální, měkký a u kontrastu vysoký, normální a nízký. Tato funkce umožňuje již před fotografováním zohlednit účel pozdějšího použití snímků.Pro fotografy, kterým chybí zvuk závěrky klasického kinofilmového fotoaparátu je určena funkce nastavení zvuku (nahlas, potichu, vypnuto). Nechybí ani nastavení jasu LCD monitoru a další jeho specialitou je možnost naklápění až o 20° dolů (pro snímky při držení fotoaparátu nad hlavou) a až o 90° nahoru (pro fotografování u země např. při makrofotografii). Toto je celkem hodně užitečná funkce.

Objektiv je pevně zabudovaný Olympus 9 – 36mm (odpovídá kinofilmovému rozsahu 35 – 140mm) o vysoké světelnosti f 2,0 – 2,4 konstruovaný speciálně pro užití s velmi kvalitním CCD snímačem, zabudovaným v těle E-10. Jedná se o objektiv se skleněnými čočkami, který obsahuje 14 členů v 11 skupinách (s jedním ED sklem, dvěma asférickými čočkami a dvěma čočkami s nízkou disperzí !). Samozřejmostí je několik antireflexních vrstev. Má běžný filtrový závit 62mm a v dodávce je i bajonetová sluneční clona. Na těle přístroje se volí dva rozsahy ostření objektivu. Makro pro rozsah 0,2 – 0,6 m a standardní režim, při kterém objektiv ostří v rozsahu 0,6 m – nekonečno.

Při práci s bleskem využívám svůj oblíbený METZ 45 CL-4. To je bez problému možné díky PC synchro konektoru na těle fotopřístroje Camedia E-10 a umožňuje mi to využívat všech výhod tohoto zábleskového zařízení (velké směrné číslo, precizní automatika a ovládání, pomocný reflektor ve spojení s naklápěcím a otočným hlavním reflektorem). Tady si fotograf může dovolit více experimentovat s různými odrazy světla než s klasickým fotoaparátem na kinofilm, neboť výsledek (zejména stíny a odlesky) vidí ihned na displeji. Zabudovaný blesk ve fotoaparátu nepoužívám, jen jsem udělal několik testovacích záběrů s ním a zdálo se mi, že podexponovává. Ale na nějaké přesné závěry a hodnocení bylo pořízeno málo snímků.

K fotoaparátu se vyrábí poměrně rozsáhlé příslušenství. Robustní rukojeť Power Grip vybavená vertikální spouští pro fotografování na výšku, která obsahuje i LiPo baterii s dlouhou životností (dodávka obsahuje: grip, nabíječku a baterii LiPo). Bohužel umístění vertikální spouště není zrovna nejlépe vyřešeno. Spoušť by měla být výš, protože při současném umístění již není moc místa pro prsty ruky, držící Grip na výšku. Také cena za tento Grip je poměrně vysoká a to bohužel platí i pro ostatní příslušenství. Mezi to patří dále dálková kabelová spoušť, které se připojuje do zdířky na boku E-10 nad PC synchro konektorem blesku. Při práci v ateliéru je užitečný síťový adaptér šetřící baterie. Jako poslední příslušenství jsem si nechal předsádky. Jsou celkem čtyři a mají eliminovat nemožnst výměny pevně zabudovaného objektivu. Jejich popis ukazuje následující tabulka. Všechny předsádkové objektivy jsou opatřeny několikanásobnými antireflexními vrstvami.

Typ TCON-300 TCON-14B WCON-08B MCON-35
Faktor 3x 1,45x 0,8x MAKRO
Výsledná f* 420mm 200mm 28mm
Závit filtru 49mm 86mm 105mm 72mm
*) ekvivalent kinofilmu

Závěr

Olympus Camedia E-10 je zcela určitě digitální zrcadlovka určená zejména profesionálním uživatelům. Oproti například Nikonu D1 či Canonu D30 jen není tak univerzální a jsou oblasti fotografování, pro které je použití tohoto digitálního fotoaparátu naprosto nevhodné. Důvodem je zejména objektiv. Ten je sice velmi kvalitní, patřící k přednostem, ale zároveň, díky pevné, nevýměnné konstrukci je asi největší slabinou takto profesionálně zaměřeného digitálního fotoaparátu. Částečně sice tuto nevýhodu mají odstraňovat čtyři vyráběné předsádky, ale jednak jsou drahé a potom je také otázkou, jestli u profesionálního přístroje je toto řešení vhodné. Dle mého názoru je právě nemožnost výměny objektivu asi nejčastějším důvodem, který vede pontencionální zájemce z řad profesionálních fotografů k tomu, že Camedii E-10 jako svůj digitální fotoaparát nezvolí. Určitě se tento případ týká sportovních fotografů, kteří spíše sáhnou po už zmiňovaných Nikonech D1 či Canonech D30 s možností využívat svého stávajícího příslušenství a zejména objektivů různých ohniskových vzdáleností.

Jednoznačnou předností ovšem je CCD snímač s rozlišením 4 miliony bodů, který zatím firma Olympus používá jako jediná a díky němuž má přeci jen náskok před konkurencí.
I další zpracování dat ihned po expozici by mělo být na špičkové úrovni díky programu pro optimalizaci obrazu TruePic. Tento program vyvinutý společností Olympus zdokonaluje barevné přechody, barvy, kontrast a další data ještě před uložením na kartu. K přednostem patří rovněž velmi kvalitní barevný LCD monitor s možností naklápění, což je velmi užitečná funkce. I cena přístroje kolem 90000,- Kč s DPH je relativně poměrně příznivá.

Kvalita TIFF SHQ HQ SQ
Rozlišení (pixelů) 2240 x 1680 2240 x 1680 2240 x 1680 2240 x 1680
  1600 x 1200 1600 x 1200 1600 x 1200
  1280 x 960 1280 x 960 1280 x 960
  1024 x 768 1024 x 768 1024 x 768
  640 x 480 640 x 480 640 x 480
Komprese 1 / 1 1 / 2,7 1 / 2,7 1 / 2,7
  1 / 4 1 / 4 1 / 4
  1 / 8 1 / 8 1 / 8

Mimo výše uvedených možností nastavení je ještě k dispozici režim RAW, kdy se na kartu ukládají nezpracovaná a nekomprimovaná data.

Naopak další slabinou přístroje je poměrně malý rozsah časů závěrky (8 – 1/640 sek.) a rovněž malý rozsah nastavitelných citlivostí (ISO 80, 160, 320). Omluvou pro tento fakt může být to, že sama firma Olympus ve svém reklamním sloganu předurčuje tento přístroj “studiovým fotografům, kteří se zabývají portrétní, módní a reklamní fotografií.” Těm asi skutečně rozsah časů a citlivostí bude ve většině případů vyhovovat. Tím ovšem netvrdím, že fotoaparát Camedia E-10 nenajde uplatnění i v jiných oblastech fotografie. Jistě je použitelný mimo studio například pro svatby, maturitní plesy a další podobné reportážní práce a ještě by se určitě našlo mnoho dalších příkladů použití. O tom, že se jedná celkově o zdařilý fotoaparát svědčí i to, že přes poměrně krátkou dobu působení na našem trhu už získal řadu ocenění (např. Digitální fotoaparát roku 2000 v nejvyšší amatérské třídě) a že se ho již u nás prodalo za tak krátkou dobu poměrně hodně kusů, což v této cenové kategorii není rozhodně běžné. Jen je při práci nutno s jeho nedostatky počítat. Já sám jsem přes tyto nedostatky, o kterých jsem před nákupem věděl tento kvalitní přístroj zakoupil a nelituji.

2 komentáře u „Olympus Camedia E-10“

  1. E-10

    Letos v dubnu jsem si E-10 koupil za cca Kč 45000 a čtu
    Váš příspěvek cca za dva roky.Zcela souhlasím s Vaším hodnocením ještě i dnes, kdy už jsou na trhu přístroje s dvou- až třínásobným rozlišením. Se svými snímky E-10 jsem velmi spokojen a to (zejména) i výtisky na A4.
    Srovnávám-li je s vlastními analog. snímky z Canon Eos 650 (jeden z prvních typů Eos), zdají se mi ty digitální lepší. Mé hodnocení nemusíte brát tak vážně, jsem VELMI průměrně nadaný amatér, ale s DLOUHOU zkušeností. V poslední době se mi dostaly pod ruku profi-snímky s E-10: Z jiné planety, mám chut svoji E dát do bazaru a koupit si raději Jaegrovo teplé spodní prádlo. Snad Váš článek ještě “žije” a příspšvek si přečtete. S pozdravem Jára.

    Odpovědět

Napsat komentář