Olympus OM 2000

Manuálních zrcadlovek na kinofilm není na trhu rozhodně žádný nadbytek, protože nejprodávanějšími (a tedy nejpoužívanějšími) zrcadlovkami jsou automatické přístroje s autofokusem. Manuální zrcadlovky nejsou navíc tak protěžovány reklamou jako jejich automatičtí kolegové, takže se o nich dozví jen ten, kdo má už určitou zkušenost a ví, co hledá.

V roce 1998 přišla japonská firma Olympus s modelem OM 2000, který znamená relativně levnou alternativu k zrcadlovkám OM 4Ti a OM 3Ti, jež patří k absolutní špičce mezi přístroji tohoto druhu.

Olympus OM 2000
Olympus OM 2000 je manuální kinofilmová zrcadlovka s mechanickou vertikální závěrkou, která má rozmezí expozičních časů od 1 s do 1/2000 s (včetně času B). Závěrka umožňuje vícenásobnou expozici pomocí mechanického vyřazení posunu filmu (natáhne se jen závěrka). Vícenásobná expozice tedy není omezena počtem snímků na jednom políčku. Synchronizace blesku (blesk není součástí) přes X kontakt je možná při časech 1/125 s a delších. Samospoušť je mechanická se zpožděním asi 10 sekund. Závěrka pracuje i bez baterií (2x SR44 nebo LR44), protože ty napájejí pouze měření expozice, které pracuje ve dvou režimech: buď ve váhovém režimu se zdůrazněním středu pole, nebo v režimu bodového měření světla. Aktivovaný režim bodového měření je signalizován v hledáčku oranžovou diodou. Měření expozice začne pracovat při polovičním stisknutí spouště. Hledáček zobrazuje 93% filmového pole, zaostřování je manuální a matnice hledáčku nabízí ke snadnějšímu zaostření dělený hranolový kruh a mikroprismatickou čočku, která má tvar mezikruží. Transport filmu je ruční, motor připojit nelze. Citlivost filmu se nastavuje opět ručně, a to v rozmezí 25 – 3200 ASA po krocích 1/3 EV, protože přístroj není vybaven zařízením pro čtení DX kódu. Hmotnost těla OM 2000 je cca 430 g.

OM 2000
Přístroj lze zakoupit buď samostatně (pouze tělo), nebo jako “kit”, tzn. včetně objektivu a brašny. Součástí sady je objektiv Zuiko 35-70 mm f/3,5-4,8, který je natolik kvalitní, že může nosit právě toto jméno (v minulosti totiž Olympus dával jméno Zuiko jen opravdu špičkovým objektivům pro manuální zrcadlovky). Závit pro uchycení filtru má průměr 52 mm. Sada je dobře “sladěna”, takže ani při ohnisku 70 mm není obraz na matnici příliš tmavý a je možno bez obtíží zaostřit (pokud jsou vyhovující světelné podmínky); to se rozhodně nedá tvrdit např. o zoomech značky Prakticar, které spolehlivě zaostřit při větším ohnisku je skoro nemožné. Olympus OM 2000 může používat všechny objektivy s bajonetem OM, tedy celý “arzenál” objektivů značky Zuiko, což je sice kvalitativní výhoda, nicméně to také znamená značný handicap po finanční stránce, protože např. ceny teleobjektivů této značky se pohybují i ve statisícových řádech a cena objektivu Zuiko 1,8/50 činí něco kolem deseti tisíc korun. Ještě že existují bazary…!

Praxe

Na tento přístroj jsem si zvyknul během několika málo dní – dobře padne do ruky, všechny ovládací prvky jsou v dosahu bez zbytečného přehmatávání a i hmotnostně se jedná o téměř ideální případ. Samozřejmě je tato součást hodnocení do značné míry individuální, ale při porovnání s ostatními přístroji podobné kategorie (Praktica, Zenit, Minolta X …) musím (a zdaleka nejen já) konstatovat, že z hlediska ergonomie ovládání jde o mimořádně zdařilý výrobek.

Závěrka má poměrně tichý chod, příjemně “kovový” zvuk bez patrných otřesů. Zrcátko je možno při delších časech sklopit pomocí samospouště – při aktivaci samospouště se zrcátko odklopí a riziko roztřesení snímku úderem zrcátka se vyloučí. Tato možnost se v návodu k použití nikde nezmiňuje, takže jsem byl opravdu mile překvapen. Vzhledem k poměrně malé hmotnosti (včetně objektivu do 1 kg) je možno používat lehké a snadno přenosné stativy – i s nimi pořídíte kvalitní snímky. Závit pro “drátěnou spoušť” je klasického rozměru, pokud jste požívali spoušť pro Prakticu nebo Zenit, nemusíte kupovat nic nového.

Čertovka Lucerna na Dobříši Portrét

Zaostřování se zoomem 35-70 mm je pohodlné, chod je sice jemný, ale klade přiměřený odpor, takže máte oprávněný dojem, že pracujete se solidním výrobkem. Změna ohniska se provádí otáčením kroužku; stejně jako předvolba clonového čísla. Všechny objektivy Zuiko jsou vybaveny tlačítkem pracovní clony, při jehož stisknutí se objektiv zacloní na předvolené clonové číslo a v hledáčku je možno zkontrolovat hloubku ostrosti. Rozlišovací schopnost a hranová ostrost je u všech objektivů Zuiko nadprůměrná. Expoziční časy jsou ovládány pomocí kruhového přepínače, jehož vytažením se nastavuje i citlivost filmu.

Závěr

Olympus OM 2000 lze doporučit jako vhodný přístroj pro ty, kteří dříve vlastnili např. Prakticu a nechtějí z jakýchkoli důvodů přecházet k autofokusovým automatickým zrcadlovkám. Vlastnoručně zaostřený snímek se správně změřenou expozicí ještě pořád představuje pro mnoho fotografů dostatečné lákadlo a OM 2000 se vám za vaši snahu odvděčí mnoha snímky nadprůměrné kvality. Ovšem nikdy nelze spoléhat jen na přístroj – co fotograf nevidí, to sebelepší přístroj nezaznamená. Cena sady, která obsahuje tělo včetně baterií, objektiv 35-70, řemínek a brašnu, je cca 10 000 Kč; poměr cena/výkon je tedy neobvykle příznivý… Bylo by však dobré, kdyby firma Olympus začala vyrábět i příslušenství, které není v cenové hladině přesahující roční příjem průměrného občana (nejen) naší republiky.

Logo OM 2000

4 komentáře u „Olympus OM 2000“

  1. OM a ZUIKO

    Tak vidíte Milane, vše se za 10 let změní! 1,8/5O ZUIKO je nyní cca za 1.500,- – všechno šlo dolů, ale kvalita zůstává. I díky “seznámení” s Vašimi články, které považuji za “zodpovědné” mám nčkolik těl a objektivů Zuiuko a měl jste pravdu – kvalita.

    Sučasně gratuluji k produkci, která je určitě pro všechny přínosná – k oněm 200 článkům na Pladixu. Pokračujte!

    Mnoho sil a zdraví!
    S úctou J. Vacek

    Odpovědět
  2. Vlaszní zkušenost

    Měl jsem nějaký čas tento fotoaparát se zmiňovaným objektivem. Pka jsme jej prodal a přešel na Nikon F80.kzerým fotím dodnes. Olympus nebyl špatný, ale oproti Nikonu byl chod zrcátka a závěrky jak úder hromu nemluvě o matnici. Fotit třicetinou z ruky širokáčem bylo takřka nemožný a ostření za šera bylo jen pro velice dobré oko. Bylo to prostě nejlevnější óemko a to bylo znát. Byla to taková lepší Praktica. Ale abych nekřivdil… já ho u Fotoškody i s objektivem koupil za 1.700 a byl jak novej. Nebejt toho, že sem potřeboal peníze na Nikona, tak bych si ho dal do vitríny.

    Odpovědět
    • vlaszní zkušenost

      Tak hlavně OM2000 není vlastně vůbec Olympus. Je to poměrně univerzální Cosina tělo, prodávané ve své době též pod mnoha jinými značkami s různými bajonety.
      U opravdového Oly OM je naopak chod zrcátka (i závěrky) tichý až neslyšný, díky jedinečnému systému tlumení. Matnice pak patří k tomu největšímu a nejsvětelnějšímu, co se kdy do SLR montovalo. Srovnání snese snad jen s některými stroji Pentaxu (např. K1000).
      Ad 1/30 z ruky: u originálních OM modelů jsem opakovaně udržel z ruky 1/30 i s objektivem 50/1.8. Při podepření loktů nemívám problém “udržet” ani 1/15 a to rozhodně nemám ruce neurochirurga:-)

      Odpovědět
  3. OM

    Dnes som si jeden kúpil a už len prvý kontakt s prístrojom hovorí za všetko: malé telo, tichá závierka, náraz zrkadla minimálny, hľadáčik veľký a jasný..Uvidím časom, či budú zohrané duo s objektívom Zuiko 75-150/4 … Za 90 euro som dostal skoro nový a minimálne používaný prístroj, s docela zaujímavým objektívom.
    Inak veľmi Vám ďakujem, vďaka vašim článkom o OM systéme prešiel z Prakticy a M42 na systém OM. Dúfam, že to bude vydarený krok vpred.

    Prajem dobré svetlo

    Odpovědět

Napsat komentář