Open Air XII. 2006 – Orlické hory

Po několika předchozích ročnících, které se uskutečnily na jihu Čech, jsme se rozhodli Open Air přesunout. Jako správní fotografové jsme zvolili lehce zvlněnou úhlopříčku a vás, účastníky, přesuneme do severovýchodních Čech – do malebné přírody Orlických hor.

Letos by mělo být vlastně všechno tak trochu nové a jiné, řekněme netuctové, což by mohl být ten správný protiklad k završenému tuctu našich setkání. Letos strávíme v příjemném prostředí nejen víkend, ale díky státnímu svátku (a jednomu dnu vaší dovolené) dokonce celé čtyři dny, což nám poskytne dostatek času na promítání, vystavování, diskutování, přednášení, fotovycházky či projížďky na kole.

Termín

12. Open Air proběhne ve dnech 27.9.2006 (středa) – 1.10.2006 (neděle)

Začínáme středeční večeří, proto bude vhodné načasovat váš příjezd na 18. hodinu, kdy v klidu stihnete ubytování, večeři i první seznamovací večer ve společenských prostorách. Končíme nedělní snídaní a po dopolední rozlučce se odjezd plánuje v odpoledních hodinách. Ostatně to již necháme vše na vás a vašich potřebách a vzdálenostech k vašim domovům.

Místo konání

Jak jsem již naznačil v úvodu, bude se celý konvoj fotografických příznivců stěhovat na severovýchod, konkrétně do Orlických hor, Českých Petrovic a úplně nejkonkrétněji do Horské chaty “Na rozcestí”, kde na nás čeká velice příjemné a poklidné prostředí pro naše fotografické setkání. Zároveň se však v okolí najde dostatek zajímavých lokalit vhodných pro pěší či cyklistické výlety spojené s fotografováním. Pokud snad někdo nemá kolo a chtěl by se projet, není problém. K dispozici je půjčovna kol. Pokud budete mít o půjčení kola zájem, uveďte to prosím do přihlášky a stroje pro vás budou rezervovány. Veškeré informace o ubytování najdete v souvisejících odkazech – tamtéž najdete i mapy a pokyny k cestě vlakem či autobusem.

Co nás čeká?

Bude toho opravdu dost, ale nepočítejte s tím, že vás budeme bavit celou dobu a že budete programu jen pasivně přihlížet. Hlavní náplní každého Open Air bylo promítání a bude tomu tak i letos. První večer necháme volný, abyste se mohli lépe poznat a seznámit se. I tak zbydou na promítání tři dlouhé večery, takže letos budete mít dostatek prostoru pro svoji prezentaci. Za denního světla podnikneme fotografické výpravy do zajímavých míst v okolí. Tipy na některé z nich můžete opět najít v souvisejících odkazech. Čekají nás přednášky či spíše tentokráte moderované diskusní bloky na téma konverze a základní úpravy RAWů, elektronická evidence a organizace fotografií či diskuse nad vašimi či našimi fotografiemi. Prostě nás bude celým Open Airem provázet jednotné téma, které by se dalo shrnout pod hlavičku “Jak to dělám já”. Pokud byste někdo chtěl předem připravit přednášku na dané téma, napište to do poznámky. Vítány jsou prezentace zkušeností s různými programy na zpracování RAW souborů, archivačních a katalogizačních programů, zkušeností s fotobankami, apod.

Samozřejmě nemohu zapomenout na, pro všechny přítomné fotografy povinnou, Fotogalerii na šňůrách. Každý ze zúčastněných fotografů je povinnen vystavit sérii 3-5 fotografií na stejné téma (téma si zvolí každý dle svého gusta) o rozměru min. 18 x 24 cm. Přesné načasování programu uděláme až na místě dle možností a hlavně počasí.

Cena a termín přihlášky

Cena za jeden den pobytu s polopenzí je 385,- Kč, což znamená 1.540,- Kč na celý Open Air. Pokyny k úhradě a veškeré základní informace obdržíte mailem po přihlášení se pomocí tohoto formuláře. Přihlásit se a zaplatit je nutné nejpozději do 6.9.2006. Kapacita je pouhých 50 míst, tak moc neotálejte. Do přihlášky uveďte nejen veškeré potřebné identifikační údaje, ale i délku (počet dia) a téma vašeho promítání, popřípadě požadavek na větší prostor pro vaši prezentaci a případný požadavek na zapůjčení kola. Pokud byste chtěli prezentovat svoje zkušenosti, napište prosím bližší podrobnosti.

Co si vzít s sebou

Začnu povinnou výbavou:

  • Série 3-5 fotografií na stejné téma (nedodržením této podmínky se vystavujete nebezpečí úhrady večerní konzumace na baru či vyloučení z Open Airu :-)).
  • Potřebný počet kolíčků na uchycení fotografií na šňůry.
  • Dobrá nálada a připravenost na všechno 🙂

Dále výbava vhodná a doplňková:

  • Diapozitivy na večerní promítání. Vaše prezentace by měla mít délku maximálně do 30 minut. Pokud máte zajímavou, ucelenou prezentaci (třeba cestopis) na delší dobu, upozorněte nás v přihlášce a my vám poskytneme dostatečný prostor v samostatném promítacím bloku. Vaše promítání by mělo být doplněno i zajímavým komentářem. Prostě taková malá diashow. Málem bych zapomněl. Nejen slajdy živ je člověk. Ani digitálníci nepřijdou zkrátka a bude pro ně připraven notebook a dataprojektor.
  • Libovolný počet fotografií pro volnou prezentaci či diskuzi nad zvolenou sadou.
  • Příspěvek na téma “Jak to dělám já” (viz výše).
  • Kolo

Takže to by mohlo být to nejdůležitější, co potřebujete vědět a případné dotazy můžeme řešit pod článkem v diskuzi. Pokud vás zajímá, jak probíhaly předchozí setkání fotografů, stačí zadat do našeho vyhledávače Open Air nebo kliknout na odkaz v souvisejících odkazech a budete mít dostatek materiálu ke studiu – z vetšiny Open Airů je na Paladixu reportáž. Budeme se na vás těšit Na rozcestí.

6 komentářů u „Open Air XII. 2006 – Orlické hory“

  1. termín 🙁

    Je mi upřímně líto, že jste zvolili takový netradiční a pro mne bohužel nevhodný termín. Lokalita je velmi zajímavá a náplně předníšek bych se rád zúčastnil jak aktivně tak i pasivně. Ale nepůjde to 🙁 Tak si to tam hezky užijte.

    Odpovědět
  2. Fotoprůvodce

    Tak se zdá, že s posledním OA umřel i fotopruvodce? Nevíte někdo proč nejede? Nebo možná je chyba někde u mne – jede to někomu?

    Odpovědět
    • fotoprůvodce

      Nezdá se ti to, FP je opravdu umřelej. Podle informací, co se mi donesly, tak FP měnil providera a asi to nějak neklaplo. Snad ještě někdy naběhne, už mám taky absťák… Psal jsem Arnoštovi a zatím bez reakce. Ovšem ta souvislost s polsedním OA mi nedošla, třeba je to takové symbolické rozloučení 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář