Panorama snadno a rychle?

Materiálu mám spoustu, ale ne všechno je nafocené přesně ze stativu a z ruky to občas ujede. Ale snad bych to nemusel lepit ručně, od čeho máme počítače, že? Tak jsem se pustil do hledání a zkoušení programů určených k “lepení” panoramatických snímků.

Program by měl umět slepit panorama z jakýchkoli snímků, opravit jejich natočení, zborcení, vzájemně zkorigovat jejich jas i barevné ladění. Spokojím se s tím, když to udělá dobře pro obyčejné horizontální panorama, ale výsledek musí být vhodný i pro tisk na velký formát. A abych nezapomněl, nesmí to být příliš pracné a náročné na učení.

Při předběžném výběru jsem vyšel z přehledu programů na stránkách věnovaných právě a jen panoramatické fotografii ve všech podobách www.panoguide.com, kde již existuje stručný popis programů s přehledem nabízených funkcí.

Postahoval jsem zkušební verze následujících programů:

Každému programu jsem předhodil tři panoramata, více či méně obsahující všechny nectnosti vyžadující výše uvedené korekce. Každému jsem věnoval tolik práce, abych dostal přijatelný výsledek a zároveň mě to nepřestalo bavit. Je to hledisko značně subjektivní, leč komplexní, protože program, jehož uživatelské rozhraní není přívětivé, přestane bavit dříve.

Výsledky jsem shrnul do níže uvedené tabulky, výsledky lepení pro posouzení ctěným publikem jsou dostupné pod ní.

Výběr programů pro tvorbu panoramat

  Canon PhotoStitch Panorama Factory PanaVue Image Assembler PhotoVista Panorama Panorama Tools + PTAssembler
Kvalita spojení
(závislost na kvalitě zdrojových snímků)
Stálá
Místní rozdíly v překrytí a napojení, vyžadující další zásah.
Silně závislá
Místní rozdíly v překrytí typu “duchů”. Méně míst, ale větších.
Závislá
Málo míst s chybami, ruční zásah ale nezbytný.
Závislá
Místní rozdíly v překrytí a napojení, vyžadující další zásah.
Závislá
Místní rozdíly i “duchy”, vyladění je pracnější, ale možné.
Počet / z kolika
dokonale spojených panoramat
0 / 3 1 / 3 1 / 3 0 / 3 1 / 3
Ovládání Jednoduché, přehledné Bohaté možnostmi, ale dost přehledné Jednoduché, přehledné Jednoduché Bohaté, ale přehledné
Náročnost přípravy panoramatu Nízká Vyšší, množství parametrů, které je možno nastavit. Při kvalitních zdrojích není nutné. Vyšší. Ruční přesné nastavení všech spojů (2/4 na obrázek). Možné automatické spojení není většinou použitelné. Rychlá příprava díky dobrému uživatelskému rozhraní. Nízká Vyšší až vysoká. Ruční, přesné nastavení libovolného množství spojů, nastavení několika parametrů závisí na zkušenostech.
Různé rozměry obrázků Ano, omezí možnosti nastavení, na výsledek to ale nemá podstatný vliv. Ne Ano Ne Ano
Ruční nastavení spojů Ano, ne vždy je však výsledek patrný. Ne (nenalezeno) Ano Pouze posun celého obrázku. Ano
Jiné vlastnosti Náhled vypadá lépe než výsledek, ale program se nestará o barevné vyvážení snímků. Velmi dobré vyrovnání barevných odchylek skládaných obrazů, po této činnosti ale bohužel zůstávájí geometrické artefakty (barevná mezikruží). Náhled vypadá lépe než výsledek. Velký program, integruje i plug-in do internetového prohlížeče. Pro rozumnou práci je nutné jiné než původní uživatelské rozhraní (zde to byl PTAssembler).
Možné použití Webovské stránky, náhledy Webovské stránky, náhledy i tisk Webovské stránky, náhledy i tisk Webovské stránky, náhledy Tisk, webovské stránky, náhledy
Cena $59.95 $64 $59.95 $29
(pouze za PTAssembler, Panorama Tools jsou freeware)

Výsledná panoramata byla oříznuta (pokud to program neudělal sám a bylo to možné) a převzorkována (zmenšena) pro použití na stránce. Bohužel řada nedostatků ve spojení je patrná až při prohlídce výtisku, nebo obrázku v plném rozlišení, takže uvedené zmenšeniny poskytnou jen hrubý přehled. Kromě Panorama Tools a PhotoStitch jsem použil zkušební verze programů, takže některé zanechaly na výsledném produktu své značky, tlačící uživatele k zakoupení programu.

Praktické ukázky

Panorama 1

Snímáno z ruky, ekvivalentní ohnisko 45mm, rozlišení originálů 4 MPix

P1 - PStitch
Canon PhotoStitch 3.1
P1 - PFactory
Panorama Factory
P1 - PIAs
PanaVue Image Assembler
P1 - PVista
iseemedia Photovista®
P1 - PTools
Panorama Tools

Panorama 2

Snímáno z ruky ohniskem zhruba 30mm, skenovaný negativ

P2-PStitch
Canon PhotoStitch 3.1
P2-PF
Panorama Factory
P2-IAs
PanaVue Image Assembler
P2-PVista
iseemedia Photovista®
P2-PTools
Panorama Tools

Panorama 3

Snímáno z ruky, ekvivalentní ohnisko 35mm, rozlišení originálů 4 MPix

P3 - PStitch
Canon PhotoStitch 3.1
P3 - PFactory
Panorama Factory
P3 - PIAs
PanaVue Image Assembler
P3 - PVista
iseemedia Photovista®
P3 - PTools
Panorama Tools

Komentář k obrázkům

Tonální “úlet” Panoramatu 1 zpracovaného Panorama Factory je mi záhadou. Postupoval jsem se shodným nastavením pro všechna panoramata. Výsledek je bez úprav. Poslední panorama bylo zvlášť náročné, protože objekty byly relativně blízko, ohnisko krátké, automatické vyvážení bílé si dělalo, co samo chtělo, a fotograf se nesnažil držet horizont.

Pár poznámek k výběru programů

Ze seznamu na www.panoguide.com jsem vybíral, protože jsem nehodlal strávit dny prohledáváním sítě. Dále jsem vybral programy, které mě zaujaly buď hodnocením nebo udávanými parametry. Panorama Tools pak proto, že jsou – jak se zdá – obcí fotografickou hojně opěvovány a používány (a vypadá to, že oprávněně). K Panorama Tools jsem nezkoušel jiné uživatelské rozhraní, protože PTAssembler, na který jsem narazil, se mi velmi zalíbil. Navíc jeho tvůrce sympaticky převzal dokončení původním autorem rozpracované verze, odstranil některé chyby (pro uživatele Windows 98 dost zásadní) a zachoval novou kompilaci jako freeware. Protože nová verze obsahuje další nastavitelné parametry, nepředpokládám, že by je dříve uvedená jiná uživatelská rozhraní jiných tvůrců obsahovala.

Poznámky k textům v tabulce

V případě “duchů” na větší ploše je další oprava velmi obtížná. Při chybném napojení malé oblasti ji lze překrýt kouskem vhodného obrázku, nebo klonovacím nástrojem vyčistit. Pro Panorama Factory byly snímky jednoho panoramatu lehoučce oříznuty, protože snímky rozdílných rozměrů program nevzal.

Závěr

Pokud budu chtít jen ukázat na internetových stránkách svá panoramata z dovolené v maximální šíři pár stovek pixelů, dostanu se k nim snadno a rychle použitím automatizovaného složení na pár kliknutí myší. Pro tyto účely je dobrý PanaVue Image Assembler nebo i Canon PhotoStitch.
Když ale ty obrázky mají být větší, musím se alespoň zabývat nastavením (a vyzkoušením) několika parametrů a většinou i spojovacích bodů. PanaVue Image Assembler je zajímavý kandidát, protože je nutné nastavit pouze dva body na jeden spoj, ale evidentně si neporadí se vším. Ve většině případů jsou nutné dokončovací práce, i když nevelkého rozsahu a náročnosti.
Panorama Tools umožňují spojit skoro cokoli, cenou je ale nutnost nastavit vhodné množství bodů na každém obrázku (doporučováno je 5-8 pro jeden spoj) a získat zkušenosti s množstvím možných nastavení parametrů. Rovněž se tak dobře nevyrovnávají s barevnými odchylkami snímků.
Jak se říká za Velkou louží – ani tady není žádný oběd zadarmo. A peníze za program rozhodně netvoří největší část ceny. Ani jeden z programů neumí snadno a rychle všechno, a tak se dá říci, že by se pro případ tvorby panoramat hodilo mít více nástrojů (programů) a používat každý na věci, na něž se hodí.

25 komentářů u „Panorama snadno a rychle?“

  1. PanoTools a PTAssembler – nespomenuta vyhoda

    Na zaciatok – patrim k tym ospevovatelom PanoTools, ako bolo spomenute v clanku 🙂
    Jedna velmi podstatna a myslim v clanku nespomenuta vyhoda tejto utility je v moznosti spajat LUBOVOLNU mozaiku – t.j. nielen jeden rad fotiek, ale aj mozaiku napr. 3×4 fotky, respektive – programu je uplne jedno, ako su usporiadane zlepovane fotky (kludne moze byt dlhy rad snimkov a nad nimi jeden v dalsom rade (vezicka :-)), staci definovat spolocne body pre kazdych susedov a potom to program automaticky pospaja.
    Novsia verzia PTAssemblera ma pri urcovani bodov aj taku pomocku – “mikro posun” ci ako to volaju – ide o to, ze pri vybere spolocnych bodov program asistuje a moze este jemne upravit ich polohu na zaklade analyzy blizkeho okolia.

    Navyse, neviem ako ostatne programy, ale PanoTools vie ulozit vystup aj do formatu PhotoShopu a to aj s jednotlivymi vrstvami – tam sa potom otvaraju dalsie moznosti jemneho doladenia vysledku (napriklad aj tych duchov)

    Odpovědět
    • rozměr panorama

      Používám už několik let PhotoStitch. Má své nedostatky, jako všechny uvedené programy, ale dělal jsem s ním i panorama Vltavských mostů z Letné, které mám vytištěno v rozměru cca 100 x 30 cm. Je výborné . Takže zdaleka ne jen pro internet.

      Odpovědět
    • RE: PanoTools a PTAssembler – nespomenuta vyhoda

      To ale umi PhotoStitch od Canonu taky…

      Osobne jsem si s panoramaty docela hral a musim rici, ze PhotoStitch, ktery je pro uzivatele fotaku ci scanneru od Canonu zadarmo, je opravdu pomerne velmi dobry produkt. Pokud je panorama slusne nafocena, tedy s rucni expozici, aby se to tonalne nerozjelo, tak je vysledek vetsinou dost slusny. S ohledem na nulovou cenu opravdu neni moc co kritizovat.

      Odpovědět
  2. Jen pro doplneni

    Pro doplneni bych dodal, ze nova verze Photoshopu CS (8) ma take nastroj pro vytvareni panoramat. Vystup to ma ve vrstvach tak ze, lze posleze delat napr. barevne upravy ci jine korekce. Zkousel jsem jen letmo, tak ze vic informaci nemam.

    Odpovědět
  3. Alternativní GUI k PanoramaTools

    Pod Linuxem používám (sice zatím krátce, ale k plné spokojenosti) coby rozhraní k PanoramaTools program Hugin (http://hugin.sourceforge.net/), který existuje i ve verzi pro Windows (ovšem podotýkám, že na této platformě jsem jej netestoval). Práce s ním mi připadá velmi snadná a výsledky zatím perfektní. Jenom bych chtěl upozornit, že alespoň v linuxové verzi je jako defaultní nástroj pro lepení panoramat nastaven přibalený program nona, který je sice o dost rychlejší než PTStitcher z PanoramaTools, ale výsledek nebývá dle mého názoru tak dobrý.

    Odpovědět
    • RE: Alternativní GUI k PanoramaTools

      Stejnou zkušenost mohu potvrdit pod Win 2K. Verze Hugin 0.4 pre.

      Michal

      Odpovědět
  4. totalni ulet u panoramatu z Photo Stitch muze byt zpusoben:

    totalni ulet u panoramatu z Photo Stitch muze byt zpusoben

    1) spatne zadanou ohniskovou vzdalenosti (u canon
    zdrojovych fotek se doplni automaticky)
    2) spatne nastavenym Display Format v okenku Adjust
    Image v posledni zalozce (tj. zalozka Save)
    3) nevhodne zvolenymi body pri rucnim doladovani
    spojovacich bodu

    Pokud nic z oprav dle bodu 1,2,3 nepomuze, prichazi
    ke slovu rucni prace v photoshopu…

    Odpovědět
    • RE: totalni ulet u panoramatu z Photo Stitch muze byt zpusoben:

      Zřejmě tato reakce na článek byla způsobena jeho nepřesným čtením. Autor se zde nezmiňuje o “totálním úletu”, ale “tonálním úletu”, což má trochu jiný význam. 🙂 josef

      Odpovědět
  5. PtGui a Autopano

    Skvely frontend k PanoramaTools je PtGui. Navic se da doplnit o Autopano a Blender (jako pluginy).

    Autopano slouzi k automaticke detekci bodu, blender

    pro lepsi prekryti. Funguje to vyborne, a je to v podstate bez prace. Natahnete obrazky, parkrat kliknete a skoro dokonale panorama je zde :).

    Odpovědět
  6. AutoPanorama u Olympusu

    Pro úplnost bych ještě připomenul panoramatický režim u digitálních fotoaparátů Olympus. Funguje pouze s paměťovou kartou téže značky (která je bohužel výrazně dražší než karty jiných výrobců, ale údajně to lze nějak obejít přehrátím firmwaru), při zapnutí režimu Panorama lze šipkami určit směr řazení snímků. Expozice se nastaví automaticky podle prvního snímku. Utilita AutoPanorama v programu Camedia Master pak udělá vše sama, uživatel bohužel nemůže zasahovat ani do řazení snímků, pokud to při focení nenastavil správně. Výsledky jsou asi srovnatelné s programem Canon PhotoStitch, v případě nepřesného snímání z ruky dochází k velkému ořezu. Přechody mezi snímky nejsou dokonalé – jsou zde více či méně zřetelné tmavší pruhy. V případě přesného snímání ze stativu (a za předpokladu, že se během snímání neměnily světelné podmínky) jsou ale finální snímky velmi slušné.

    Před časem jsem vyzkoušel řadu programů na tvorbu panoramat a nakonec dospěl k podobnému závěru jako autor článku: výsledky jsou někdy velmi dobré, jindy ale téměř nepoužitelné, a to i u relativně drahých komerčních programů (prubířským kamenem je např. panorama na výšku při malém odstupu od fotografovaného objektu). Autor přitom v článku použil ukázky, které ještě vyznívají relativně optimisticky. V místě návazností zde převládají nepříliš strukturované světlé, popř. tmavé plochy. V případě složitějších a výrazně trojrozměrných scén (např. v městském prostředí či v krajině s členitým popředím) jsou chyby navázání a deformace perspektivy již velmi výrazné a vedou k úvahám, zda vůbec panoramata skládaná z více záběrů pořizovat.

    Při požadavcích na určitou kvalitu nelze nakonec dospět k jinému závěru, že panorama “bez přívlastků” lze pořídit pouze jednou expozicí aparátem s nepohyblivým objektivem (u přístrojů typu Horizon či Noblex je obzor nepřirozeně zakřiven, což někdy dost vadí) – pak máte na výběr buď ořez z běžného snímku pořízeného hodně širokoúhlým objektivem nebo speciální aparáty jako Linhof Technorama (6×12, 6×17), Fuji GX617, pro méně movité kinofilmový Hasselblad X-pan (další možností je rollkazeta 6×12 ve spojení s libovolnou velkoformátovou kamerou).

    Odpovědět
    • Otazka k panoramatickym fotoaparatom

      Richard pisete, ze „u přístrojů typu Horizon či Noblex je obzor nepřirozeně zakřiven, což někdy dost vadí“. Hm, to je pre mna uplne nova informacia. Myslel som si, ze tieto fotoaparaty, ako specialne panoramaticke aparaty su to najlepsie co mozno na fotenie panoram pouzit a prave som silne uvazoval u kupe Horizonu. Neviete o nejakych ukazkach fotografii na webe. Najlepsie aj s porovnanim fotografii panoramatickych fotakov s fotografiami urobenimi klasickym sirokouhlim objektivom. To by som uz asi moc chcel? Dakujem.

      Odpovědět
  7. Nesmyslne hodnoceni

    Hodnotit programy pro panorama na snimci cvakanych z ruky je nesmysl. I male panoramaticke dite vi ze je nutny stativ a vodovaha. pouzivam canon pstitch a pri presne praci neni nutny zadny dalsi zasah a nenajdes chybu ani u zvetseniny 20x60cm!

    Odpovědět
    • RE: Nesmyslne hodnoceni

      fakt jsi to sem mujsel psat?! Se zkus zamyslet nad zamerem autora, a pak mozna neco napsat

      PS: Panorama factory umi i manualni nastaveni obrazku(nekde tam bylo napsano ze ne-v zavorce nenalezeno)

      Odpovědět
    • RE: Nesmyslne hodnoceni

      I male panoramaticke dite nekdy muze stativ zapomenout, nebo se s nim proste nechce tahat. A kdyz potom uvidi krasne misto, ktere by nejlepe vyniklo jako panorama, tak ma dat ruce do kapes a rict “nene, protoze nemam stativ s vodovahou, tak rozhodne fotit panorama nebudu. Treba se sem jeste nekdy v zivote znovu podivam…” ??!!

      Proste tu slo o to, jak se programy dokazou porvat i s nedokanalymi snimky. A ikdyz vysledek skoro vzdy clovek musi rucne doupravit, tak to stoji za to. Jde jen o to, kolik ti ktery program usetri prace..

      A mimochodem, pred 14 dny jsem byl v Alpach a z ruky poridil asi 4 panoramata. Spojovano pomoci PanoTools a PTassembler a nasledne upravy ve Photoshopu. Na vysledku rozhodne nepoznas, ze to nebylo ze “stativu s vodovahou”, ale jen z “ruky”. Myslim, ze fotka 30x80cm, ktera uz visi u me na stene je (alespon pro mne a me zname) dostatecnym dukazem.

      Jirka

      Odpovědět
  8. Úchyt fotoaparátu

    Rád bych zde ještě připomenul důležitost správného uchycení fotoaparátu k otočné hlavě stativu. Pro snímání fotografií blízkých vzdáleností, interiéru a pod je toto uchycení velmi důležité!! Většinou nebývá stativový závit fotoaparátu to správné uchycení v tom smyslu, aby tvořil kolmou osu otáčení fotoaparátu. Pomyslná osa otáčení by měla být kolmá na osu objektivu a být přibližně v rovině clony objektivu. Jinak dochází k vzájemnému posunu nasnímaných obrázků. Tento posun se přirozeně projeví nejvíce při delším ohnisku a blízkých předmětů. Pak to nesložení některých partií obrázků není v žádném případě chybou programu, ale chybou při nasnímání jednotlivých snímků. Pro kvalitní složenou fotografii nasnímání jednotlivých snímků z ruky nepřipadá v úvahu. Povede-li se takovýto snímek s více obrázky bez chyby, je to potom jen věc náhody.

    Odpovědět
    • RE: Úchyt fotoaparátu

      Kolega fotograf Josef ma naprostou pravdu. Clanek tohle naopak naprosto opomiji. Slozit fotky nasnimane z ruky jde nadherne pouze pokud vsechny predmety a nich maji stejnou vzdalenost = neni zadne popredi a pozadi. Jinak na to zapomente. Panoramu nedela program, panorama vznika v okamziku exponovani a pokud budete argumentovat tim, ze si zapomenete stativ a specialni hlavu, tak potom samozrejme muzete neco slozit, ale nikdy to nebude dokonale. Otazka je take proc panoramu delate. Pokud vam jde jen o to spachat vedle sebe par obrazku abyste dali moznost znamym podivat se format 45×10, pak jiste muzete fotit z ruky. Pokud ale planujete tisk na 1×5 metru, je treba se na to pripravit (pribalit si stativ a dost pametove kapacity). No o opanoramach by se dalo napsat 10 takovych clanku. Autor ma ale pravdu, kazdy necht si vybere program ktery mu vyhovuje. Skoda jen ze lidi, kteri by o tom mohli hovorit z jineho uhle nez je tento clanek na to nemaji ani cas ani naladu.

      Odpovědět
      • Úchyt fotoaparátu

        Ó převeliký Malý Japončíku, sestup mezi nás nepatrné a přiveď s sebou ony Guru, nemající čas ani náladu. Tebe jistě vyslyší a utrousí několik perel. Ale jistě to bude víc, než jsi nám ve své blahosklonnosti poskytl Ty, ó převeliký. Těchto Tvých pravd lze se dobrati za jedno odpoledne na internetu. Ale však víš sám, ti, kteří by Ti to mohli vysvětlit na to nemají ani čas ani náladu…

        Odpovědět
  9. Otazka k panoramatickym fotoaparatom

    Richard Višňák hore pise, ze „u přístrojů typu Horizon či Noblex je obzor nepřirozeně zakřiven, což někdy dost vadí“. Hm, to je pre mna uplne nova informacia. Myslel som si, ze tieto fotoaparaty, ako specialne panoramaticke aparaty su to najlepsie co mozno na fotenie panoram pouzit a prave som silne uvazoval u kupe Horizonu. Neviete o nejakych ukazkach fotografii na webe. Najlepsie aj s porovnanim fotografii panoramatickych fotakov s fotografiami urobenimi klasickym sirokouhlim objektivom. To by som uz asi moc chcel? Dakujem.

    Odpovědět
    • RE: Otazka k panoramatickym fotoaparatom

      K zakřivenému horizontu. To platí i pro skládané fotografie ve výše popisovaných programech. Horizon nebo Noblex mají vodováhu, ta tam není jenom pro parádu. Když fotoaparát uchytíte tak, aby vodorovná osa objektivu byla vodorovně, potom horizont nebude zakřiven. To platí přirozeně i pro skládané fotografie. Josef

      Odpovědět
      • RE: RE: Otazka k panoramatickym fotoaparatom

        Ono jde ve skutečnosti o něco jiného. Pokud fotím širokoúhlým objektivem na film, který je v rovině a navíc rovnoběžně či planparalelně s fotografovanou plochou, pak se mi celkem zachovává normální zobrazení, přímky jsou přímkami, rovnoběžky zůstávají rovnoběžkami nebo se poslušny úběžníku potkávají ve fotografickém nekonečnu a čára kolmá na osu objektivu vyleze po stranách ze snímku ven. Je jedno, jedná li se o kino, velký formát či speciální fotoaparát na 6×17 – je to prostě jen výřez z nějakého obrazu vytvořeného objektivem.
        Foťáky s filmem na válcové ploše (jako Noblex, Horizon, Cirkuit, nebo třeba dírkovka, o které tu psal Zdeněk Bakštejn – ale také právě lepená panoramata, která vznikla z fotek, kdy fotograf celý foťák na táčěl – u VF mohu udělat dva snímky bočním posunem zadní a někdy i přední standardy) zobrazují z principu jinak. Tady je film v každé ploše snímku orientován jinak, takže pokud stojím před stěnou a foťák je rovnoběžně (pokud se dá u válce mluvit o rovnoběžnosti :-), tak prostředek snímku vypadá naormálně, kdežto po stranách se už film dívá na plochu zešikma a stěna se najednou sbíhá – vytvoří se sud. No a křivý vzdálený horizont vznikne, pokud film naklopím místo toho, abych ho ponechal svisle a zdvihnul či spustil objektiv.
        Je zajímavé, že člověk vidí při otáčení hlavy to samé

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: Otazka k panoramatickym fotoaparatom

          Koukám, že mi nějak vypadl v předchozím příspěvku konec:

          … ale když to vidí vcelku na papíře, tak mu to občas vadí a dává přednost zobrazení, které dává film v rovině.

          Odpovědět
  10. Úpravy ve Photoshopu

    Jsem uplny novacek a to zejmena s panoramatickymi fotografiemi. Pres kamarada jsem se dostala k programu Photo Stitch. U nej jsem se chtela zeptat, jak ovlivnit ty prechody a ruzně svetlé fotografie. Neprisla jsem na to, proto ma panoramata vypadaji opravdu jako “slepená” z nekolika fotografii. Teda, nekdy je to patrnejsi, jindy temer vubec.

    Dalsi otazka se tyka toho, jak mam vedet, jakou ohniskovou vzdalenost pouzivam? To mi nejak neni jasny.

    A do tretice – jak se daji upravovat fotky ve photoshopu, aby ta fyzicka fotka vypadala proste skvele? Jeste jsem fotky z digitalu nikdy nenechavala vyvolat.

    Moc dekuji za odpoved, kazda rada dobra 😉

    Odpovědět
    • Úpravy ve photoshopu

      Lenko, ohniskovou vzdálenost zjistíte, např. v IrfanView takto: zmáčnout klávesu I (jako Informace), kliknout na IPTC informace a jeden z těch parametrů je ohnisková vzdálenost.

      Odpovědět
  11. Zoner Photo Studio 8

    Dobrý den (či večer).
    Vím, že článek pojednává o specializovaných programech na panaramata, ale v mezidobí se dostal na trh výborný český sw na komplexní práci s fotografiemi. Z dřívější doby jej možná znáte pod označením Zoner Media Explorer. Se změnou názvu na Zoner Photo Studio přišla i řada nových funcí a to včetně výborné tvorby panoramat. Vřele doporučuji. Pokud Vás zajímá blíže, navštivte adresu programu http://www.zoner.cz/photo-studio. Věřím, že se Vám bude líbit.

    Odpovědět

Napsat komentář