Použití objektivu Sigma AF 70-300mm f/4-5,6 APO Macro

Ke svému fotoaparátu Minolta Dynax 600si Classic jsem před rokem zakoupil objektiv Sigma AF 70-300mm f/4-5,6 v provedení APO Macro. Nyní uvedu několik praktických poznatků, které jsem při jeho používání získal. Nebudu hodnotit jeho technické parametry, ty již byly rozebrány v několika odborných recenzích.

Poznámka k APO verzi: APO je označení pro apochromatickou úpravu čoček, která má minimalizovat tzv. chromatickou vadu objektivu. Ta je způsobena různým indexem lomu pro světelné paprsky různé vlnové délky, tj. pro různé barvy. Objektiv s chromatickou vadou tedy vykazuje horší ostrost snímků a určité barevné zkreslení, které se pozná zejména na ostrém přechodu černé a bílé barvy.

Zkušenosti a postřehy:

  1. Základní rozsah poskytované ohniskové vzdálenosti (70-300mm) je pro běžné použití více než dostačující.
  2. Velmi dobrých výsledků lze dosáhnout i v makro režimu, kde lze zaostřit na objekt vzdálený od 95 cm (makro režim je přístupný pouze v ohniskové vzdálenosti 300mm a dosahuje poměru zobrazení 1:2 = polovina životní velikosti).
  3. Jeho světelnost je poměrně slušná, ovšem při horších světelných podmínkách je lepší použít stativ nebo citlivější film (při ohniskové vzdálenosti 300 mm se “z ruky” doporučuje používat čas alespoň 1/250 s, pomalejší čas
    udrží jen opravdu klidný fotograf s pevnou rukou – já jsem z ruky neudržel ani 1/60 s, i když jsem byl opřený lokty o pevnou podložku).
  4. Při výběru stativu vyberte radši bytelnější. Hmotnost objektivu přes 0,5 kg a jeho maximální délka bezmála 22cm mohou menší a “chatrnější” stativy slušně rozhýbat (zvlášť, pokud třeba ještě navíc fouká vítr). Rozhodně nepoužívejte stolní stativy, které slouží jen pro kompaktní přístroje.
  5. Automatické zaostřování je pomalé. Proto se tento objektiv nehodí pro fotografie sportu nebo akční fotografii. Jeho použití je vhodné pro krajinářskou fotografii, kde je možné relativně dlouho ostřit. Navíc při zaostřování za šera nebo ve tmě nelze skoro vůbec použít ohniskovou vzdálenost 300mm. V takových podmínkách lze použít autofokus jen s přisvětlením vestavěným bleskem nebo s použitím infračerveného měření blesku přídavného (např. Minolta 3500xi), které ale není s uvedenou ohniskovou vzdáleností spolehlivé. Prakticky jsem ověřil, že správné zaostřování ve špatných světelných podmínkách lze dosáhnout s ohniskovou vzdáleností nejvýše 200mm. Pravdou ale je, že ve tmě nemá ohnisková vzdálenost 300mm praktické využití.
  6. V režimu MAKRO je lepší autofokus vypnout úplně, protože pokud nemá téměř zaostřeno a jeho vnitřní logika nezvolí ten správný směr, projede autofokus celou ostřící škálu (od 95 cm až do nekonečna a zase zpět), což jednak dlouho trvá a jednak to nepřispívá bateriím.
  7. Výborně se tento objektiv hodí na fotografie dětí, zvířat nebo detailů, prostě tam, kde je zapotřebí zachovat si jistý odstup.
  8. Pokud hodláte tento objektiv použít zároveň s bleskem, mějte na paměti, že musíte použít přídavný blesk. V případě, že byste se pokusili použít blesk vestavěný, dočkáte se nepříjemných stínů ve spodní části snímku.
  9. Objektiv se dodává v praktickém koženém pouzdru, které jej chrání před nešetrným zacházením a je velmi elegantní.
  10. Kresba tohoto objektivu je celkem měkká… U malých fotografií (do rozměru cca 10x15cm) to není moc poznat, ale u větších zvětšenin je to již docela znát.
  11. S objektivem se dodává sluneční clona, která prodlouží délku objektivu ještě o dalších 6,5 cm. Její použití je vhodné zejména při fotografování za slunečného počasí. Pokud je nasazená (nasazuje se velmi rychle a pohodlně pomocí bajonetového uchycení), zabrání téměř všem nepříjemným slunečním paprskům, které by negativním způsobem mohly ovlivnit expozici. Problém ale nastává v případě použití polarizačního nebo jiného polohovaného filtru (např. přechodového nebo trikového filtru). Zaostřovací kroužek se totiž otáčí, což není zrovna praktické, takže je nutné nejdřív zaostřit a pak teprve nastavit správnou pozici filtru jeho pootočením. U filtru, který je pro snažší polohování vybaven úchytem, nejde sluneční clona vůbec nasadit. U ostatních filtrů, které úchytem vybavené nejsou, je sice možné clonu nasadit, ale jeho polohování je velmi nepohodlné, prakticky je možné jen s použitím stativu a s velkou trpělivostí. U běžných filtrů (např. UV, barevné filtry, apod.) se pochopitelně tento problém nevyskytuje.

Zde jsou ukázky některých snímků, které byly tímto objektivem pořízeny. A věřte tomu nebo ne, nejsou to výřezy! Jsou to naskenované fotografie bez jakékoliv retuše. Nejedná se o zvětšení části fotky – takhle je to skutečně na negativech.

Karlův most z Petřínské rozhledny
Karlův most z Petřínské rozhledny
Kačer u Břevnovského kláštera
Kačer u Břevnovského kláštera
Leknín
Leknín

4 komentáře u „Použití objektivu Sigma AF 70-300mm f/4-5,6 APO Macro“

  1. Sigma 70-300 a Dynax 5

    Ako je v uvode prispevku uvedene autor skusal dany objektiv s fotoaparatom Dynax600.
    Ja som mal priezitost vyskusat tento objektiv s Dynax 5. Vysledkom su tieto zistenia pre tuto kombinaciu:

    Ad rychlost ostrenia – s uvedenym pristrojom je dobra az vynikajuca – t.j. pomala reakcia je skor vec Dynax600 ako objektivu.

    Ad meksia kresba – ano, od 200mm nahor, treba viac priclonit (8 a viac)

    Ad ostrenie za zhorsenych podmienok – ide aj na 300mm, s bleskom Sigma500EF Super bez problemov – podobne ako v prvom bode, mohol zato Dynax600 a nie objektiv.

    Odpovědět
    • sigma 70-300 a dynax 5

      Vlastním fotoaparát Dynax600 již řadu leta považuji ho za špičku ve své třídě.
      Rozhodně si nemyslim, že za ostření ve zhoršených podmínkách může 600si.
      Naopak je to vinou cenově přístupného objektivu sigma.

      Odpovědět
  2. kresba

    ano, na 300 mm je křesba hodně měkká,
    neostává nic jiného než clonit

    Tamron 75-300/4-5,6 je o něco lepší na 300mm konci
    (né Tamron 70-300/4-5,6)

    Odpovědět
  3. Sigma AF 70-300/4-5,5 APO Macro

    Dlho uvažujem o kúpe objektívu ako je uvedená
    Sigma AF 70-300/4-5,6 APO Macro.
    Môj problém spočíva v tom,že vlastním Minoltu Dynax 2xi a neviem či je tento objekt s 2xi použiteľný.
    Poradíte mi?

    Odpovědět

Napsat komentář