Použití sluneční clony

Správný fotograf dokáže fotit za téměř jakéhokoliv počasí. Skoro vždy se dá najít vhodný objekt, který za
daných světelných podmínek vypadá prostě nejlíp. Každé počasí má své krásy, klady, ale také zápory.

Zde měla být použita sluneční clona

Při dešti je nutné chránit fotoaparát a objektiv nejlépe velkým deštníkem, v mrazu zase zahřívat např. pod bundou (kdyby opravdu mrzlo, tuhla by závěrka a docházelo by k chybám expozice, navíc baterie také v zimě ztrácejí svoji kapacitu). Ale ani při fotografování za slunečného počasí není vyhráno. Může se totiž stát, že budete potřebovat vyfotit nějaký objekt, ale při nasměrování fotoaparátu zjistíte, že vám sluneční paprsky zasahují až do objektivu. Pokud si toho všimnete ještě předtím, než zmáčknete spoušť, je částečně vyhráno. Ale i mě se často stalo, že jsem na to přišel až po vyvolání a to už je většinou pozdě.

Pokud si paprsků v objektivu všimnete včas, lze takové chybě předejít. Problémem někdy je, že tyto paprsky nemusí nutně dopadat do objektivu při focení proti slunci, ale nejčastěji se nenápadně “kradou” z boku. Právě tyto případy se dají lehce přehlédnout, zvláště při focení nějaké akce nebo pohybu. Právě pro tyto případy je vhodné pořídit si na objektiv sluneční clonu.

K některým objektivům se dodává standardně, k jiným je potřeba ji dokoupit zvlášť. Slunečních clon je celá řada druhů – od klasických gumových (univerzálních), přes umělohmotné až po celokovové. Klasická sluneční clona vypadá jako “kyblíček” bez dna, který se našroubuje na vnější závit objektivu nebo se na objektiv nasadí tzv. bajonetovým uchycením. U širokoúhlých objektivů má sluneční clona “vykrojené” části, aby nezasahovaly do zorného pole objektivu a je výrazně kratší, než např. u dlouhoohniskových objektivů (k objektivu Sigma AF 70-300mm se dodává sluneční clona dlouhá 6,5 cm).

Sluneční clonu je za slunečného počasí vhodné mít na objektivu pořád, bez ohledu na to, zda fotíte po slunci nebo proti němu. Může totiž docházet i k tomu, že výslednou expozici nevhodně ovlivní i paprsky, které se odrazily např. od světlé budovy, vody, sněhu apod. Pokud náhodou sluneční clonu nemáte nebo není čas ji nasadit, je možné si pomoci rukou. To má ale také své nevýhody. Jednak musíte držet fotoaparát jen v jedné ruce (a u některých zrcadlovek je to docela zabíračka) a jednak se vám může stát, že se vám nakonec připlete do záběru. Někdy je dokonce nutné pomocí dlaně ještě sluneční clonu “prodloužít”, zejména při fotografování přímo proti slunci (v zimě, kdy bývá hodně nízko je to nejlíp patrné).

Na závěr mi dovolte ještě malou poznámku: použití sluneční clony je možné jen tehdy, pokud ji lze na objektiv
nasadit. Tento problém se tedy netýká kompaktních fotoaparátů, které takové možnosti většinou (ne-li vůbec)
nemají. U kompaktních přístrojů je možné pouze na základě zkušenosti clonit rukou. Vyžaduje to ale dobrý
trénink, protože jednak v hledáčku není vidět, jak bude výsledné zaclonění vypadat a je pravděpodobné, že si
kousek ruky také vyfotíte.

Náš tip tedy je: za slunečného počasí používejte sluneční clonu. Zamezíte tím nevhodnému ovlivnění expozice.

Napsat komentář