Praktica řady L – 3. & 4. generace

Legenda pokračuje. Tak by se dal nazvat vývoj přístrojů Praktica L. V tomto pokračování se budeme věnovat dvěma posledním generacím, jimiž prošel dvacetiletý vývoj německých přístrojů.

Třetí generace

Třetí generace opět nepřinesla žádné převratné změny, ale lze tvrdit, že všechny problematické momenty byly uspokojivě vyřešeny. Určitou dobu se druhá a třetí generace prolínaly a vyráběly se současně. Přístroje, jež vznikly v tomto období, patří k těm nejspolehlivějším variantám mezi Praktikami. To hlavní, jak už bylo řečeno, se nezměnilo – časy závěrky, vzhled, závit objektivu… Dílčí změny však proběhly jaksi neviditelně, uvnitř. O co jde?

  • Větší a jasnější obraz v hledáčku, nová Fresnelova čočka, matový kruh i klínový dálkoměr
  • Dvojí synchronizace blesku – přes středový kontakt a přes koaxiální kabel (konektor je na levé straně základny, do níž se upevňuje objektiv). Dva plně nezávislé galvanické obvody umožňující použití dvou nezávislých bleskových systémů (Dual Flash)
  • Přepracovaná závěrka – tlumení zrcátka a všech vibrací, tišší chod
  • Do hledáčku přidány symboly “+” a “-” pro lepší indikaci expozice
  • Nový koženkový povrch, který zabraňuje vyklouznutí přístroje z ruky

Další změnou bylo to, že byla ukončena výroba varianty LB (s vestavěným nespřaženým CdS-expozimetrem) a typ, který by se teoreticky měl jmenovat LTL 4, byl přejmenován na MTL 3. Praktica MTL 3 se stala absolutním bestsellerem a tvoří asi 70% ze všech vyrobených přístrojů 3. generace. Bylo zachováno dvojí provedení přístrojů – stříbrno-černé i celočerné. Přístroje 3. generace se vyráběly od března 1978 do února 1984 a celkem bylo vyrobeno 1 191 642 přístrojů. Celá 3. generace zahrnuje 8 modelů.

Praktica super TL 3
Navazuje na super TL 2 a přináší všechna výše uvedená vylepšení. Rozsah časů omezen pouze na 1 s – 1/500 s + B. TTL měření při pracovní cloně, spouští se tlačítkem nad spouští. Nemá samospoušť. Baterie Varta V625. Vyráběla se v období březen 1978 až leden 1980. Celkový počet vyrobených přístrojů je 99 992.
Praktica super TL 3 zpředu Praktica super TL 3 - spodní strana
Praktica MTL 3
Naprostý hit mezi Praktikami se vyráběl od března 1978 do února 1984. Za tuto relativně krátkou dobu bylo vyrobeno neuvěřitelných 865 395 kusů. Jedná se o nástupce typu LTL 3 – má TTL měření při pracovní cloně, mechanickou samospoušť (existují však i varianty bez ní) a je vylepšena o všechny výše uvedené novinky. Baterie Varta V 625.
Praktica MTL 3 zpředu Praktica MTL 3 zezadu
Praktica VLC 3
Praktica VLC 3 Inovovaná vlajková loď se dočkala také všech vylepšení jako ostatní typy této generace. Jedná se o systémový přístroj s výměnnými hledáčky (hranol, světlík či lupa) a matnicemi. TTL měření funguje při otevřené cloně (elektronický clonový simulátor). Vyráběla se od června 1976 do ledna 1981. Za tuto dobu bylo vyrobeno celkem 30 102 přístrojů. Synchronizace blesku při 1/125 s funguje i zde, ačkoli přístroj nemá kvůli výměnným hledáčkům sáňky na blesk. Baterie Varta V21 PX.
Praktica EE 3
Vyráběla se od srpna 1979 do června 1980 a za necelý rok bylo celkem vyrobeno 30 542 přístrojů. Jedná se o automatický přístroj s elektronickou závěrkou (plynule 1 s – 1/1000 s + B), manuálně lze nastavit v rozmezí 1/30 s – 1/1000 s + B. Korekce ±2 EV. TTL měření v rozsahu 12 – 1600 ASA při otevřené cloně (elektronický clonový simulátor). Mechanická samospoušť. Baterie Varta V21 PX. Praktica EE 3
Praktica DTL 3
V podstatě se jedná o přístroj identický s MTL 3 (a tedy vlastně o pokračovatele LTL), ale místo ručičky a symbolů v hledáčku je vybaven 4 LED-diodami ve tvaru šipek. Přístroj se vyráběl od června 1979 do května 1982 a celková produkce tohoto typu činí 35 653 kusů. Mechanická samospoušť, baterie Varta V21 PX.
Praktica DTL 3 zpředu Praktica DTL 3 - otevřená zadní stěna

Kromě těchto typů se do této generace řadí ještě Praktica PLC 3 (předchozí typ vylepšený o novinky 3. generace) a dvě vývozní varianty – Revueflex TL I (jako MTL 3) a Revueflex TL 25 (???) – určené pro prodej v západoněmeckých obchodních domech Quelle.

Čtvrtá generace…

… aneb legenda končí. Nic netrvá věčně, se vším je třeba se jednou rozloučit a tak dále. Hlavním důvodem, proč byla ukončena výroba řady L, bylo to, že se všeobecně přecházelo od závitového upevnění objektivu k upevnění pomocí bajonetu, a tak i řada L byla nahrazena řadou B, která se vyráběla souběžně celá 80. léta. Čtvrtá generace řady L tak vznikala poněkud ve stínu nové řady B, ale přesto byla poptávka po “starých” Praktikách i nadále tak vysoká, že výrobce sáhl naposledy k inovaci celé řady.

Praktica MTL 5 B
Opět se dvě generace prolínaly – přístroje 4. generace byly vyráběny od února 1980 do prosince 1989. Šéfkonstruktérem již tradičně byl Rolf Noack a celkem bylo v této poslední periodě vyrobeno 1 794 728 přístrojů. Tato generace je ale již ve znamení jistého útlumu. Byla ukončena výroba modelů s elektronickým clonovým simulátorem (Praktica *LC, EE) a nadále zůstaly v nabídce pouze levnější a jednodušší modely, které používaly TTL měření při pracovní cloně. Co je tedy nového?

  • Nová matnice s trojitým šikmým klínovým dálkoměrem, zjemněná struktura matnice (tato je téměř identická s matnicemi přístrojů řady B; ty mají ještě navíc v hledáčku stupnici expozičních časů)
  • Jemná a měkká koženka, jíž je přístroj polepen
  • Vylepšení antireflexní úpravy vnitřku kamery i objektivů

Jak je vidět, Praktica se neloučila právě ráda a snadno. Téměř 1,8 milionu vyrobených přístrojů hovoří za své. Podívejme se teď na jednotlivé typy.

Praktica super TL 500
Přístroj navazující na typ super TL 3. Nejkratším časem je 1/500 s, kamera není vybavena samospouští. TTL měření při pracovní cloně, spouští se tlačítkem nad spouští. Přístroj není vybaven přípojkou pro druhý blesk a má pouze jeden galvanický synchronizační obvod. Baterie Varta V625. Vyráběla se od června 1981 do prosince 1981, bylo vyrobeno pouze 5 992 kusů a jde tak o poměrně vzácný typ.

Na tento typ navázala ještě Praktica super TL 1000, která se – jak název napovídá – lišila od “pětistovky” pouze tím, že měla 1/1000 s jako nejkratší čas.

Praktica super TL 500 Praktica super TL 500 shora
Praktica MTL 5
Vyráběna od února 1980 do roku 1985 (přesnější data se nepodařilo zjistit) a bylo vyrobeno 574 252 kusů. TTL měření při pracovní cloně, nová matnice. Indikace měření pomocí ručičky v hledáčku.

Na tento typ navázaly ještě typy MTL 5B (používal jinou baterii) a také MTL 50, což je definitivně poslední typ celé řady L. Praktica MTL 50 má jako jedinou odlišnost místo ručičky v hledáčku LED-diody.

Praktica MTL 5
Revuflex ML
Revueflex ML Přístroj určený již tradičně pro prodej v obchodních domech Quelle. Je to vlastně typ MTL 5 s jiným označením a kompletně v černé úpravě. Jedinou odlišností je absence koaxiálního bleskového konektoru (přístroj má proto pouze 1 synchronizační obvod).

Poslední Praktica MTL 50 byla vyrobena těsně před Vánoci pohnutého roku 1989 a výroba tak byla ukončena ve skutečně symbolický okamžik. Ano, je to symbol, který symbolizuje dobu reálného socialismu, což byl hybrid, jenž vznikl jako kombinace představ komunistických teoretiků a jejich realizace prostřednictvím neschopných (občas však všehoschopných) papalášů. Nicméně myslím, že Praktica symbolizuje to lepší a ve fotografické technice možná i to nejlepší, co ona podivná doba přinesla.

Tak. Dopsal jsem až sem a jaksi mě jímá jakýsi smutek, protože s Praktikami řady L jsem toho nafotografoval opravdu mnoho, a to už od svých vpravdě dětských let. V jedné písničce se zpívá “Skončili jsme, jasná zpráva…”, ale když si vezmu do ruky starou Praktiku a slyším jasně kovový a tolik charakteristický zvuk její závěrky, je mi jasné, že nic nekončí. V dnešní době ohavných plastů je kov cosi jako synonymem kvality. A Praktiky L byly kovové úplně všechny… Tento závěr je doufám jedinou neobjektivní informací, jíž jsem se ve třech dílech věnovaným přístrojům Praktica dopustil. Informace jsem sháněl téměř rok a sháněl jsem je velmi rád. Články bych věnoval jednak všem, kdo fotografovali, fotografují a budou fotografovat těmito přístroji, a jednak také přístrojům samotným. Zaslouží si to.

Informace získány přímo od výrobce.


Snímky © dr. Mike Otto, publikováno s autorovým svolením.

89 komentářů u „Praktica řady L – 3. & 4. generace“

    • Rozdil mezi BCA a MTL 5….potazmo mezi obema radami.

      Muzete mi nekdo prosim poradit,ktrou Prakticu vybrat.
      Jsem zacatecnik a tak nemam velke naroky.
      Jen si preji spolehlivost a prostor pro nejakou experimentaci. Diky moc. L.

      Odpovědět
      • RE: Rozdil mezi BCA a MTL 5….potazmo mezi obema radami.

        Pokud chcete improvizovat a experimentovat, doporučoval bych spíš MTL 5 (pokud mám vybrat z těch, které nabízíte jako alternativy…). MTL 5 má závitové objektivy (tudíž levné příslušenství), manuální nastavování (to u BCA nejde).
        Pokud chcete Prakticu s bajonetem, vyberte si BC1, BX20 nebo BX20s – ty mají manuál a kromě toho ještě automatiku, zatímco typy jako BCA, BCC, B100 apod. mají jen možnost předvolby clony a úpravu pomocí korekcí, což pro experimenty nedostačuje.

        Odpovědět
      • Zdravim mam prakticu plc3 a nemohu sehnat baterii, fotak je bez baterie 4,5V. Asi se s nim bez te baterie fotit neda ze?

        Odpovědět
        • Ahoj, práve som okolo toho pátral, dá sa nahradiť tromi LR 44 a šikovnými rukami, alebo EN133A/523 – zadaj si do google a hľadaj :). Veľa šťastia

          Odpovědět
  1. Za kolik MTL 5?

    Rad bych si poridil Prakticu MTL 5. Nevite, za kolik se da sehnat starsi pouzivana Praktica MTL 5 v dobrem stavu??? Kdyztak nabidnete. Diky.

    Odpovědět
    • RE: Za kolik MTL 5?

      Za 2.500 až 3.500 Kč, podle stavu a objektivu. Mám MTL 50 + Pancolar, ale neprodám! Sice ji používám zřídka, nezaostřuji s ní dost pohotově (matnice je, pravda, trochu temnější), ale mám nějaké ty děti a budou se s ní učit…

      Odpovědět
    • RE: Za kolik MTL 5?

      Mne sa podarilo zohnat Prakticu MTL 5 + objektiv Pentacon 1.8/50 + blesk Falshstar (taky krpaty, ale staci) + brasna. Cele to bolo za 2500 Sk v jednom bazare. Fotak je plne funkcny a okrem toho aj pekne vyzera. Objektiv je cely cierny (sice ide trochu tazsie zaostrovat – este ho premazem), bola na nom aj krytka Hama. Zaujimavostou je aj brasna ktora nie je taka klasicka, ako ju mali ostatne Prakticy rady L, ale podoba sa na brasnu aku mala rada B. Iba je pochopitelne o nieco vacsia. 2500 Sk je asi 1800 Kc. Teda fakt dobra cena. Kazdemu odporucam, nech vytrvalo navstivuje bazare a nech cita inzeraty ak ma seriozny zujem o nejaky fotak. S trochou stastia sa mu urcite podari nieco ulovit. Ako mne. 🙂

      Odpovědět
      • RE: RE: Za kolik MTL 5?

        K té brašně – v poslední sérii byla brašna podobná té, co měla řada B, ale je to originál a ne žádná napodobenina. Lépe se s ní manipuluje, zvláště v mrazu.
        PS: Ta cena je fakt dobrá!

        Odpovědět
  2. Objektivy

    Před časem jsem přemýšlel o tom, že bych zkusil pro Praktiku pořídit nějaké další objektivy (mám jenom 50/1,8. Teleobjektiv 135 / 2,8 mi byl zmizen) s cílem získat vcelku levné vybavení, se kterým bych se mohl vydat na bitevní pole a případné ztráty by nebyly tak kruté. Ale nějak se mi nepodařilo zjistit, co všechno se vlastně vyrábělo. Moje tělo je typ s M42. Nevíte někdo o nějaké souhrnnější informaci? Děkuji.

    Odpovědět
  3. Rozdíly…

    Chtěl bych se zeptat znalců, mám prakticu super TL, cca 30 let stará,funguje bez problémů. V čem je lepší třeba MTL5 , kromě lamelové závěrky ( + čas 1000),a objektivu MC? Co by mi přinesl “upgrade ” na např. tento stroj(MTL 5)? Předem díky všem…

    Odpovědět
    • RE: Rozdíly…

      Světlejší matnici, spolehlivější chod závěrky, příjemnější ovládání (hlavně při spínání měření), přesnější měření…

      Odpovědět
  4. Objektivy PORST

    Mam objektiv PORST 70-220/4 M42 a zajimalo by me kdo ho vyrabel a v jakem roce (priblizne)? Jediny napis o puvodu je “LENS MADE IN JAPAN”. Jedine co jsem se docetl tusim i z teto serie clanku je ze PORST vyrabel PENTACON pro nemecky obchod(firmu) PORST. Je vyrobcem opravavdu PENTACON?
    Clanky opravdu super!

    Odpovědět
    • RE: Objektivy PORST

      Pokud je na objektivu “Lens Made In Japan”, v žádném případě to není výrobek Pentaconu, ani se nedělal v Německu. “Značku” PORST měly i výrobky jiných výrobců (např. Miranda), podle toho, co kde tento obchoďák nasmlouval. Váš objektiv nemůže být Pentacon.

      Odpovědět
  5. MTL ideal pro zacatecnika

    Vlastnim MTL 5 i spar objektivama po tatikovy a ten zase po svem tatikovy a nemuzu rict o nem nic spatneho. Vse co jde od toho typu cekat tak to splni. Je to kus poradne masiny a taky hodne odolne. Da se poridit za par korun vcetne nejakeho prislusenstvi napr mezikrouzky obycejne jsem koupil 80 kc :o))) – na otestovani super ne – a ma u nas i velky servis.

    Odpovědět
    • RE: MTL ideal pro zacatecnika

      No zase s temi tatiky (tatik meho tatika….) bych to neprehanel, tak stara zase neni 🙂
      P.S. Uz ji mam , za 2000,- s original balenim jako novou, krasa!!!

      Odpovědět
  6. rozdiely

    Zdravim,
    chcel by som si ujasnit v com spociva rozdiel medzi Prakticou MTL 5 a MTL 5B. V clanku o historii Praktik na http://www.fotomorava.cz/asp/praktica_historie.asp#IV.generace sa pise:”U typu MTL 5b použit nový matnicový systém s trojitým měřicím klínem – jako u řady B”. Vo Vasom prispevku pisete o rozdielnom type baterie. V com je teda skutocny rozdiel MTL5/5B, v matnici alebo v baterii? Vdaka
    za odpoved.
    P.

    Odpovědět
    • RE: rozdiely

      Rozdíly mezi MTL 5, MTL 5B a MTL 50 jsou VELMI specifické. Viděl jsem MTL 5 s trojitým zaostřovacím klínem, stejně jako MTL 5 B s dvěma typy baterie a dokonce i se starší matnicí. Podle zdrojů výrobce jde o malé konstrukční a výrobní změny, které se specifikovaly nikoli typem, ale pouze výrobními čísly, což se ovšem zpětně ověřuje obtížně.
      Záleží tedy spíše na výrobním čísle, než na typovém označení (proto ten rozdíl na http://www.fotomorava.cz). Stačí se podívat do velkého bazaru a porovnat varianty MTL 5/5B/50.

      Odpovědět
      • RE: RE: rozdiely

        Vdaka za info. Mam moznost zohnat skoro novu MTL 5, zatial som mal v ruke 2 ks, obe mali jednoduchy vodorovny klin a rovnaku bateriu. Oplati sa mi vziat MTL 5 alebo radsej pockat a zhanat MTL 5B? Poprosil by som Vas nazor na zaklade osobnych skusenosti. P.

        Odpovědět
      • RE: RE: rozdiely

        Ja som porovnaval MTL 5 a MTL 50. Dosiel som k nasledovnamu zaveru:
        Vyhladom k tomu, ze kazdy fotak pouziva inu baterku (MTL 5 ma knoflikovu, MTL 50 ma 6V tuzkovu) som skusal merat svetlo. MTL 5 meria iba na urcitych casoch a ked menite citlivost filmu tak sa meni aj rozsah merania (teda aspon na tej mojej MTL 5). Napr. pri citlivosti 100 ASA expozimer exponuje v rozsahu 1/1000 az 1/2 sekundy, na jednej sekunde uz neexponuje. Pri citlivosti 400 ASA exponuje od 1/1000 az po 1/8. Pri nizsich citlivostiach ako 100 – teda takych ktore sa bezne nepouzivaju – zasa neexpnuje na kratkych casoch, t.j. pri citlivosti 50 ASA mera iba od 1/500 po 1 sekundu. Na MTL 50 mera svetlo vzdy a pri vsetkych citlivostiach. Este nie som celkom isty ci tomu tak je, ale vyskusam to. Kazdopadne mera MTL 50 rychlejsie, najma vo velkej tme, kde sa rucicka MTL 5 musi ustalit aj 10 sekund. Predpokladam ze to bude sposobene silnejsou baterkou a lepsim expozimetrom, zrejme z rady B. Lebo aj matnica na MTL 50 na pootoceny trojity klin, zatial co ta MTL 5 ma iba klasicky vodorovny.

        Erik.

        P.S. Tu MTL 50 som zohnal pre kamosa za 2600 Sk aj s objektivom Pentacon Auto 1.8/50 a puzdrom. 🙂 Este sa nevyjadrl ci ju chce, tak si ju mozno necham… (Zenit EM potom predam zberatelovi, nakolko je vo vybornom stave – technicky aj opticky 🙂

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: rozdiely

          Tak som sa na to pozrel. Expozimer na MTL 50 mera na tych istych casoch ako na MTL 5, takze sa mi to iba zdalo. Co som si ale vsimol je absencia konektoru na koaxialny kabel (pre blesk). MTL 50 ma iba sane, MTL 5 ma aj sane aj konektor. 🙂

          Odpovědět
    • RE: rozdiely

      MTL 5 ma sice novou matnici, ale ne ve všech případech (to byl nějaký výrobní souběh), ovšem hlavní rozdíl mezi 5 a 5B je i podle informací samotného výrobce v typu baterie.

      Odpovědět
  7. MTL5 B vs. MTL5

    MTL5 B mám, skutečně má trojitý zaostřovací klín, baterii má takovou klasickou knoflíkovku, cca 4 mm výška a 1 cm průměr, toť vše co mohu dodat…

    Odpovědět
  8. Prosim o radu

    Videl som VLC 3 a uvazujem nad kupou tohoto pristorja. Je bez natahovacej packy samospuste, bez puzdra a bez krytky na objektiv (Pentacon Auto electric). Co som si vsimol, tak baterku ma klasicku tuzkovu 1,5 Voltovu. Matnica je s vodorovnym zostrovacim klinom a okolo neho je nico podobne ako fresnelova cocka, iba miesto “rastra” ma “prstence”. Skusal som exponovat so simulatorom aj na pracovnej clone. Rozdiel bol asi pol expozicneho stupna, prejavil sa iba na clone vacsej ako 5,6 az 8. Co sa tyka fotaku, posobi pouzivane, ale nijake naznaku padu na zem som si nevsimol. Iba sa mi nezda uzavierka, lebo casy 1/1000 az 1/250 sa mi zdaju byt rovnake – podla zvuku. Ale mozno sa mi to iba zda, ved neviem si predstavit ze by sa to mohlo pokazit. Vie mi niekto poradit? Ponukaju ho za 1700 Sk a to sa mi zda byt az moc lacne. Ake skryte zavady tam mozu byt? Prosim o radu. Dakujem.

    Odpovědět
    • RE: Prosim o radu

      NEBRAT!!!
      Myslím, že si můžete počkat na nepoškozený model. V ČR stojí VLC 3 kolem 3000 Kč, nepoškozená. Pokud se liší meření s pracovní clonou a simulátorem, je v tom pravděpodobně nějaká závada, chybějící páčka samospouště taky nevypadá nijak povzbudivě. Skryté vady nejen že by mohly být, ale velmi pravděpodobně také budou…
      V ŽÁDNÉM případě však v přístroji není “klasická tužková baterka”, jak píšete. Je to baterie typu Varta 21PX, kterou není nijak lehké obstarat.
      Počkejte na lepší kus.

      Odpovědět
      • Dakujem

        Vdaka za radu, ten fotak si este velmi dobre prezrem a hlavne premeram tu baterku, nechce sa mi verit ze to je “obycajna” tuzkova baterka aj ked som ju vybral a bola to ona. Predavajuci mi vravel ze to funguje aj na tuzkovu, iba sa rucicka expozimeru musi dlhise ustalit. Co sa tyka simulatora, tak ten rozdiel bol max. 1/2 expozicneho stupna, mozno to bolo aj posunutim fotaku – exponoval som na vyklad a mal som v hladaciku obraz pri ktorom aj maly posun fotaku moze zmenit epoziciu (velike kontrasty). Som skepticky, asi to nervezmem. Zaiste si to este pozrem, lebo som moc zvedavy…

        Odpovědět
  9. Objektivy

    VLC 3 som nezobral, miesto nej som kupil Pentacon auto 2.8/29 a Pentacon auto 2.8/135. Teraz sa natiska otazka: Aky je rozdiel medzi objektivmi Pentacon auto a Prakticar (na bajonet Praktica). Presiel som z BX-20 na MTL 50, potrebujem zachovat kopmpatibilitu so Zenitom EM :-). Objektivy Pentacon a Prakticar vyzeraju velmi podobne. Totiz okrem ineho “mount-u” a absencie clonoveho simulatora na objekivoch Pentacon auto som si nic nevsimol. Je teda opticka stavba rovnaka? Alebo su aj tam rozdiely? Dakujem.

    Odpovědět
    • RE: Objektivy

      Optická stavba objektivů je stejná, spíš šlo o to, aby se objektivy značkově sjednotily pod jedno jméno. Prakticar mají ale lepší vnitřní antireflexní úpravu a také MC vrstvy na čočkách by měly být o něco lepší, ale srovnání jsem nedělal, asi bych to ani neměl možnost nějak vyhodnotit.

      Odpovědět
    • RE: Baterka do PLC-3

      Údajně by měl existovat adaptér a pak se do něj vkládají 3 baterie LR44 nebo SR44. Zeptejte se někdy v servisu. Původní baterie typu PX21 už se nevyrábí a vyrábět nebude.

      Odpovědět
      • RE: RE: Baterka do PLC-3

        Dnes som mal moznost skusat exponovanie na PLC 3 s klasickou tuzkovou (1,5 V) baterkou. Sam som tomu nechcel verit, ale ono to islo! Dokonca to aj spravne meralo, co som to porovnaval so svojou MTL 50 (a ta mera zarucene dobre). Meral som svetlo na kazdom aparate s dvoma objetivmi – Pentacon auto 1.8/50 a Flekogon 2.4/35, oba bez prevedenia electric. Teda na PLC 3 som meral tiez na pracovnej clone. Jedine, co mi vadilo bolo to, ze rucicka sa naozaj dost dlho ustalovala, teda pri porovnani s tym, na co sme pri Prakticach zvyknuty. Ustaloval som ju vzdy aspon 5 sekund, a vzdy to nameralo spravnu expoziciu, odchylka voci mojej MTL 50 bola max. 1/3 EV, a to moze byt sposobene aj clonou. Totiz pri MTL 50 som meral klasicky (packou) a na PLC 3 som clonil manualne – teda clona sa mohla trochu inak zatvarat.

        Sam som tomu neveril, ale uz davnejsie som sa dopocul od jedneho cloveka, ze to mera aj na klasicke 1.5V baterky, iba to treba nechat dlhie ustalit. Otazka teraz je, do akej miery to mera presne, lebo pri zhorsenych svetelnych podmnienkach to uz fungovat asi nebude (vecer, v noci).

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: Baterka do PLC-3

          Připadá mi to jako dost divoké řešení; asi bych to nedělal. Taky jsem to slyšel, ale ještě k tomu byl takový dodatek, že se expozimetr může zničit. Takže buďte opatrný.

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: Baterka do PLC-3

            Samozrejme, nie je to v ziadnom pripade spravne, merat na 1.5 Voltovej baterke. Tu ide ale o to, ze jeden clovek mi tu Prakticu doniesol aby som mu povedal, aka je. Je v dobrom stave, iba samospust nefunguje. To je ale jedina zavada, aku som si vsimol. Ked som kontroloval baterku, tak sa na mna usmiala 1.5 V tuzkova. Urcite je lepsie, ked bude mat baterka 4.5 Volta, ako sa ziada. Bohuzia, ako vieme, ta sa nevyraba. Zaiste sa to da ale vyskladat s inych baterii, to bez pochybnosti, ale tak ma napada, ze ked to spravne exponovalo na 1.5 Volta, tak aj ked vyskladam mierne odlisnu hodnotu, ako 4.5, tak by to malo ist, zaroven priliz nenicit sustavu merania. Urcite bude expozimer robeny na nejaky rozsah napatia, pri ktorom spravne mera. Bolo by dobre zistit, aky tento je – mozno je od 4.5 V do 3.5 V, alebo iny…

          • RE: RE: RE: RE: Baterka do PLC-3

            Nizsi napeti tomu nemuze uskodit… Co ja vim, tak expozimetr u snad vsech Praktik je mustkove zapojeni, takze by mel merit presne vicemene bez ohledu na napeti, jde jen o to, aby baterka dodala dostatecny proud (radu par miliamper). Podle meho nazoru by pristroje jako PLC3 mely perfektne chodit s 3V lithiovkou CR123 plus par desetniky pro prodlouzeni… Pisu samozrejme o praktikach s merenim rucickou, u typu s LED si tak jisty nejsem.

            Jinak mam k clanku jednu namitku – chybi tam poznamka, ze u novych modelu s clonovym simulatorem neni zrovna nejspolehlivejsi odporova draha v “electric” objektivech. PLC3 jsme s otcem meli a u dvou objektivu ze tri se tyto potize objevily. A to uz je dobrych 10 let, dnes to bude asi jeste horsi…

          • RE: RE: RE: RE: RE: Baterka do PLC-3

            Ten problem s cl. simulatorom som mal na B100 a BX20. Tam to ale bolo uplne zabijajuce, lebo merat na pracovnej clone nevedel ani jeden pristroj. Co mam teraz Pancolar electric, tak ten mera uplne v pohode. Ale nerobi mi problem prepnut na meranie na pracovnej clone, aj ked je to trochu nepraktice (treba manualne na objektive zaclonit), exponuje to tiez dobre a presne.

      • RE: RE: Baterka do PLC-3

        Vcera som si kupil VLC 2 a baterku som vyskladal nasledovne: 1x V 76 PX (1.5 V), 1x CR 123 A (3 V), 8x desathaliernik (Sk, ale podla mna by to uplne v pohode zvladol aj cesky desathaliernik 🙂

        V pristroji som to umiestnil nasledovne:

        minus pol aparatu (pri tlacidle spatneho prevyjania filmu) – V 76 PX – CR 123 A – desathalierniky – plus pol aparatu (pri napise PENTACON Made in…).

        V 76 PX som si vybral umyselne (ma mensi priemer), aby dobre dosadla na minus pol baterky CR 123 A (akurat tam pasuje). Je jasne vidno, ze ta CR 123 A je vlastne velmi podobna tej povodnej 4.5 Voltovej baterii, iba ma 2/3 dlzku. Ale priemer je rovnaky. Fotoaparat mera svetlo presne, aj na pracovnej clone, aj so simulatorom, rucicka je velmi citliva (nie taka leniva ako pri MTL 5 alebo LTL 3) a ustaluje sa velmi rychlo. K fotaku, na ktorom bol hranol, som si kupil aj sachtu. Hranol ma vodorovny klin a okolo neho sadu medzikruzi, sachta ma fresnelovu cocku. V samotnej sachte je zabudovane aj sklopne sklo, pomonou ktoreho sa da pozerat aj priamo z blizky na matnicu (prekticky je obdobne tomu, ktore sa nachadza za hranolom smerom k oku).

        Musim povedat, pani, to je fotoaparat! Co som pozeral skusobne fotky, tak prehlasujem, ze ten sa im naozaj vydaril! Este si musim kupil objektivy Flektogon MC electric 2.4/35 a Sonnar MC electric 3.5/135. A samozrejme cirkulacny polarizak, lebo VLC ma meranie s polopriepustnym zrkadlom (je to na nom vidno, ked sa snazite, zbadate to). Inac, co som tam daval linearny polarizak, tak to meralo, podla mojho odhadu aj presne, ale v urcitom natoceni rucicka padla dolu. Asi to bol prave onen smer polarizacie, pri ktorom to nemera. 🙂

        Odpovědět
      • baterka do plc-3

        Stejně jako do typu PLC2 lze za určitých podmínek použít dvě za sebou řazené baterie CR2,které se lehce zmačknou tak aby se vešly do prostoru pro baterie ve fotoaparátu(na celkovou míru cca 50,5 mm).
        To,že součet napájecího napětí je cca 6Volt dle servisu nevadí.Zvýší se jen velikost výchylky ručky při měření světla odchylném než je správná expozice.Princip měření je založen na vyvažování měřicího můstku a tedy ve vyváženém stavu je “nulová”poloha ručky expozimetru stejná.

        Odpovědět
  10. Paktica vecne mlada

    Mam po otcovi Prakticu L a nemozno mi nepovedat, ze je to asi to najlepsie, co ma mohlo stretnut. Akurat jedina chybicka, ktoru po tych rokoch ma, je, ze pocitadlo uz nie je na zaciatku filmu na nule. Skratka, legenda sa v nej nezaprie.
    Musim vsak podotknut, ze ceskoslovenske flexarety tiez neboli na zahodenie, akurat ic postihol osud dietata socializmu, a paradoxne uvolnili miesto aj spominanej Praktice 🙂

    Odpovědět
  11. MTL 50

    Kdyz pominu prvni pokysy na Vilii (spis mackani spouste nez foceni), tak jsem zacinal na otcove MTL 3. Casem jsem poridil Dynaxe, kteryho ale momentalne nahrazuju MTL 50 – fotim pro zabavu a ty moderni hracky plny elektroniky mne nebavi 😉

    Nemel byste nahodou nekdo moznost oscanovat manual od MTL 50? Ciste ze zvedavost – ten fotak je tak nadherne jednoduchej, ze je manual zbytecnej 🙂 Diky.

    Odpovědět
  12. Kalibrace

    Mám Prakticu MTL 5 a zdá se mi, že při srovnání naměřené expozice s jinými aparáty (Canon EOS 300, Zenit TTL) přeměřuje zhruba o jednu expozici. Chtěl bych se zeptat, jestli lze expozimetr nějak jednoduše zkalibrovat.

    Odpovědět
    • RE: Kalibrace

      Kalibrovat expozimetr je nutné v servisu. Ještě než tam přístroj odnesete, zkuste vyměnit baterii a také vyčistit zrcadlo.

      Odpovědět
  13. K zrkadlu vo VCL

    Princip merania svetla na VLC strojoch, s polopriepustny zrkadlom je velmi domyslena vec. Ale pozor pri pouzivani cirkulacneho polarizaku. Totiz podla natocenia sa meni farba v haladaciku od moderj ku hnedej a spat. Aspon moja VLC 2 s polarizakom Hama to robi. Ked som si zobral este jeden polarizak (linearny) a dal ho za ten Hamacky, tak podla natocenia som mal lubovolne silny modry / hnedy filter, az na to, ze bol sakra tmavy. Neviem teraz ci je to je pri kazdom polarizaku, ta Hama to vsak robila. Ked som fotil, tak som ako kukal do hladaciku a neveril vlastnym ociam, ako sa menia farby pri toceni polarizakom. Ale na fotke je to OK, to iba to zrkadlo sposobuje sfarbenie.

    Odpovědět
    • RE: K zrkadlu vo VCL

      Myslím, že to, co popisujete, je normální funkce polarizačního filtru, který podle natočení propouští různá spektra světla. Zkuste to třeba na vodě, v níž se odráží nebe; když obraz “zhnědne”, zmizí také odraz, který je tvořen právě “modrým světlem”.
      Tak to má u polarizačního filtru být, od toho je.

      Odpovědět
      • RE: RE: K zrkadlu vo VCL

        Ano, ano. Ja som vsak myslel, ze cely obraz – bez ohladu na svetlo, tien, odrazy, opar a ine veci – menil farebny nadych. Ked kukam cez polarizak Hama na MTL50, tak nevidim ziadne take zmeny, iba tie ake od polarizaku mozno ocakavat. Ale na VLC je tomu inak, meni sa celkovy farebny nadych, ale iba v hladaciku.
        Predpokladam ze to bude tym, ze polarizacny filter typu “cirkularny” ma tu vrstvu ktora svetlo zasa “roztoci”, ale ak toto “roztocene” svetlo ide dalsou polarizaciou, tak meni frabu celkovo – ako som zistil ked som za Hama polarizak prilozil este jeden linearny neznackovy a tocil s nim. Teoreticky by to nemalo robit nic, ale prakticny to menilo farebny nadych od svetlomodrej az po hnedu. A zrkadlo VCL je polopriepustne, pracujuce na principe polarizovaneho svetla. Neviem, mozno je to specialitou Hamackych polarizakov.

        Hadam som to dost dobre vysvetlil, odporucam vsak osobne si to vyskusat. 🙂

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: K zrkadlu vo VCL

          Tak jsem si to vyzkoušel. Myslím, že to není zrcadlem, ale spíše matnicí, která má jiný rastr než ostatní Praktiky. S jiným hledáčkem – např. s lupou – jsem nic podobného nepozoroval. Je ovšem pravda, že s polarizákem Hoya byl ten projev, který popisujete u filtru Hama, mnohem slabší. Takže nějaké exaktní vysvětlení nemám a asi mít nebudu…

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: K zrkadlu vo VCL

            Tak s tymi matnicami to este vyskusam. Skusim aj cez sachtu, pripadne lupu, nie hranol… Osobne si vsak myslim ze je to zrkadlom, lebo to pracuje na principe polarizacie – matnica s tym nic nema.

          • RE: RE: RE: RE: K zrkadlu vo VCL

            Mimochodom, v hranole mam matnicu z MTL5, skusal som tam aj matnicu B100, ale na tej mi vadili tie napisy casov…

  14. nešika

    Ahoj,
    mám zatím na zkoušku MTL 5 a při manipulaci jsem se setkal s pár problémy vycházejícímy z mé nevědomosti a nezkušenosti.
    1. nemohu nějak přijít na to jak se otevírá víčko prostoru na baterii. Šroubovat s tím nejde.
    2. jak se manipuluje s nastavením citlivosti filmu. Otáčet s tím nejde.
    Jinak je foták v supr stavu. Takže nepředpokládám mechanické vady, spíš svojí nešikovnost.
    Dík za radu.

    Odpovědět
    • RE: nešika

      Víčko se vyšroubuje mincí, ze současných českých se nejlépe hodí padesátník.
      Je tam baterie typu 625PX, ta se ale už nevyrábí a jsou její náhrady (např. 625S nebo 625A) – jsou běžně k mání a stojí pár korun.
      Citlivost filmu se nastavuje vytažením celého knoflíku ovládajícího časy (směrem vzhůru) a jeho otočením – na stupnici nastavíte požadovanou citlivost.

      Odpovědět
  15. Vynikající článek

    Od roku 1980 mám Prakticu MTL3 (bez samospouště) a dva objektivy Carl Zeiss Jena (3,5/135) a Pentacon (2/200). Už delší dobu fotím na digitál, ale tenhle starý kousek jsem nikdy neprodal, právě z podobných nostalgických důvodů. Jen by mě zajímala kvalita jejich digitálů. Na webu jsem našel model Luxmedia 5008, ale nějaké recenze na českém netu bohužel chybí. A ještě jednou, dík za článek a Praktikám zdar!!!

    Odpovědět
  16. puntiky

    Dobrý den,
    mužete mi prosím poradit? Koupil jsem v bazaru VLC2 a nevím si rady k čemu jsou 2 červené puntíky u kličky převíjení. Sice mi to říkali v tom bazaru, ale nějak jsem to pozapoměl 🙂 Dík

    Odpovědět
    • “Puntíky” na VLC2

      Ty puntíky jsou symboly pro 2 různé režimy měření světla – můžete si vybrat mezi clonovým simulátorem (měření při plně odcloněném objektivu, lépe se zaostřuje) a mezi měřením při pracovní cloně (je zacloněno na zvolenou clonu a tím můžete zároveň sledovat, jaká je hloubka ostrosti; nevýhodou je velmi tmavý obraz při větším zaclonění).
      Zde je možnost stáhnout skenovaný manuál pro VLC 2 (německy, anglicky, francouzsky, holandsky).

      Milan Sýkora

      Odpovědět
  17. na PRAKTICU nedám dopustit

    Na PRAKTICU nedám dopustit. V současné době vlastním VLC3,L a MTL5B. Objektivy:PENTACON 2,8/135,PANCOLAR 1,8/50 ,TESSAR 2,8/50 a EXAKTU 8/500. Za tuto výbavu jsem zaplatil něco kolem 6000Kč – nekup to ,když je to tak levné. Lidi zblbli do digitálů a fotí mobilními telefony je třeba toho využít, jen tak dále……
    RoMi

    Odpovědět
  18. Expozimetr na TL 500 Super

    Zdravicko, zrovna jsem si od kamaradky privez TL500, koupil baterku.. a ejhle… pri stisknuti tlacitka pro mereni spadne rucka dolu a nic s tim nenadelam… netusite jestli se s tim da neco delat ?

    Odpovědět
    • Expozimetr na Super TL500

      Pokud je baterie opravdu nová, pak zbývá jedině pokusit se očistit kontakty v prostoru pro baterie (může tam být vyteklý elektrolyt ze staré baterie). Jestliže toto nepomůže, pak vezměte přístroj do servisu – pokud vím, tak by Praktiky řady L měly stále opravovat v opravně Jan Pazdera, Vodičkova ulice, Praha 1 (vzadu v pasáži). Úspěch opravy však záleží na dostatku náhradních dílů (musejí tedy mít nějaké staré přístroje na díly). Můžete se zkusit zeptat i v servisu FotoŠkoda (také Vodičkova).
      Kdyby však měla oprava stát řekněme více než 1000 Kč, pak bude lépe koupit jiné tělo v bazaru nebo na inzerát (zkuste také zde náš bazar Paladix).

      Milan Sýkora

      Odpovědět
  19. Praktica DTL3-baterka

    Dobrý den, potřebovala bych radu, kde by se dala sehnat baterie do typu tohoto foťáku. Doma jsem našla dvě 4,5V, ale už bohužel došly a já vůbec netuším, kde to sehnat… ani v Německu to nemají. Dá se to nějak nahradit? Prosím poraďte. Děkuji.

    Odpovědět
    • Praktica DTL3-baterka

      Původní baterie se již nevyrábí, nelze koupit nikde – všeobecně byla výroba všech rtuťových baterií ukončena z ekologických důvodů. Existuje ale redukce v ceně asi 100 korun, prodávají ji ve FotoŠkoda, lze ji objednat, ale jestli jste z Prahy, pak si tam rovnou dojděte, mají je skladem v bazaru.
      Pak lze v Praktice použít běžně vyráběný typ baterie 4LR44.
      Přímý odkaz najdete tady.

      Milan Sýkora

      Odpovědět
      • praktica dtl3-baterka

        Děkuju vám moc, fakt jste mi pomohl, protože já těmhle foťákům teda moc nerozumím. Je mi teprv 17 a sama bych si opravdu nevěděla rady. Z Prahy nejsem, ale chystám se tam, tak si tam zajdu osobně. Ještě jednou moc díky=)

        Odpovědět
  20. prosím o radu

    Chtěl bych si pořídit na pokusy nejakou zrcadlovku. nyní je mi nabízena MTL3 + blesk metz 223BC4 za 1500. Ovšem já přemýšlel nad MTL 5. co mi poradíte, jak to cenově odpovídá??? je am velký rozdíl…já to chápu tak že MTL5 má jen jinou matnici na ostření…

    Odpovědět
    • Prosím o radu

      Máte pravdu, žádný propastný rozdíl tam není; MTL5 má ještě kromě matnice lepší antireflexní úpravu vnitřku těla, ale v normálních podmínkách se to moc (resp. vůbec) neprojevuje. Cenově je to spíše lepší nabídka, většinou se za tu cenu prodává jen přístroj, blesk berte jako bonus.

      Milan Sýkora

      Odpovědět
    • prosím o radu

      pokud mate zájem prodam prakticu mtl 5 b zakladní oběktiv 50 + oběktiv 200+ blesk+ stativ + drátěná spoušť + uv filtr vše v perfektním stavu a to za 2500 kč přecházím na digy.V případě zájmu pište na Klimes.L@seznam.cz

      Odpovědět
  21. Další stroj se závitem M42

    Narazil jsem na velice zajímavý stroj. Je jím německý Voigtlaender Bessaflex TM. Je to zajímavá možnost, jak mít úplně nový fotoaparát a přitom mít plnou kompatibilitu se stávajícími objektivy Carl Zeiss. Co tomu říkáte? Má to někdo? Ohledně ceny. Dálkoměrné Bessy stojí u Škody necelých 12000Kč, tak tohle by na tom mohlo být podobně.

    Odpovědět
    • Další stroj se závitem M42

      Přístroj nemám a nikdy jsem ho v reálu neviděl. Z technických dat, z designových prvků (natahovací páčka, tlačítko spouště, klička zpětného převíjení) a také při vědomí toho, že značka Voigtländer patří japonské firmě Cosina, je jasné, že je to jen obměna toho, co se prodávalo pod názvy Olympus OM-2000 (bajonet OM), Nikon FM10 (bajonet Nikon F) nebo Braun SR2000 (bajonet Pentax).
      Je to poměrně solidní přístroj, ale s nepříliš odolným plastovým tělem (dráha filmu a upevnění objektivu je ale z kovu); cena se pohybuje od 250 do 300 USD, je tedy o dost levnější než Bessa.
      http://www.cameraquest.com/voigtFlexTM.htm
      http://www.voigtlaender.de/cms/voigtlaender/voigtlaender_cms.nsf/id/pa_asan6m4dv3.html

      MS#

      Odpovědět
  22. Olympus W-10 dotaz na stahovani.

    Dobry den
    Zhnanim uzivatele nebo nekoho se skusenostma s fotakem Olympus W-10 a skenerem-RevScan
    U fotaku mohu stahovat pouze jednu fotku po druhe,ale nejsu schopnej stahnout fotky jako celek ve slozce v Olympusu.
    Skener me sice kvalitne oskenuje A4 ale pri ulozeni do pc to udela paseku a neni z toho nic.
    Kopii odpovedi prosim poslete meilem.Diky

    Odpovědět
  23. výběr+objektiv

    Dobrý den, mám vyhlédnutých několik kusů MTL 5(b) a čeká mě teď vybírání. Nerad bych koupil nějaký porouchaný přístroj, tak se chci zeptat, na co si dát pozor a na co se zaměřit (co a jak zkontrolovat) při kupování použitého foťáku eventl, jestli nejsou u MTL 5(popř. b či 50)nějaké “obvyklé” vady.
    Zároveň jsem nikde nevyzjistil, jak je to s objektivy na M42 s proměnnou o.v. Dají se sehnat a jak velký je to kompromis? Za případnou odpověď díky.

    Odpovědět
    • Výběr + objektiv

      Vše by mělo jít lehce, závěrka a hlavně zrcátko nesmí příliš bouchat a neměl by se ozývat jasně kovový vysoký zvonivý zvuk – to je znak hodně “jeté” závěrky a její mechanismus toho před sebou už moc nemá. Podívejte se také na měření, ověřte jeho funkci podle nějakého Vám známého expozimetru.
      Zoomy se závitem M42 existují, ale velmi doporučuji pevná ohniska – hledáček byl konstruován pro světelné objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností; se zoomem bývá dost často problém správně zaostřit, nehledě na to, že optická kvalita pevných objektivů (zejména Carl Zeiss Jena) bude vždy aspoň o řád lepší.

      MS#

      Odpovědět
      • výběr + objektiv

        Moc díky za odpověď.
        Mám teď ale dilema převeliké. Nechal jsem se okouzlit Olympusem OM 2(i 1)-článkem tady i “živým” kusem-a zvažuju, jestli mám jako začátečník do takového foťáku vrazit to, za co bych měl tu Prakticu i se třemi objektivy…Je rozdíl kvality fotek z MTL a OM výrazný?

        Odpovědět
        • Výběr + objektiv

          Je to HLAVNĚ otázka objektivu, neboť ten je nejdůležitější; určitě uděláte lepší snímky průměrným (i podprůměrným) tělem se špičkovým objektivem než se super tělem s podprůměrným objektivem… Srovám-li objektivy Zuiko a Pentacon, pak vyhrají Japonci, objektivy Zeiss se jim však mohou rovnat, takže jde také o to, JAKÉ objektivy k té Praktice budou.
          OM-1 i 2 jsou většinou starší než MTL5 (5B/50), řádově o 10 let, jsou to profi-přístroje a zpravidla mají “více najeto”. Ovšem na druhé straně OM více vydrží… Nezanedbatelnou výhodou je i to, že OM měří expozici při otevřeném objektivu, MTL zacloní. MTL i OM-1 fungují i bez baterií, OM-2 pouze velmi omezeně. OM-2 má i předvolbu clony.
          Je to trochu dilema. OM za tu cenu stojí, ale musí být v pořádku, objektivů je v bazarech (už) dostatek.
          Rozdíl fotografií nemusí být nijak obrovský, protože pořád je nejdůležitější fotograf; dobrý fotograf udělá dobrou fotku čímkoli.

          MS#

          Odpovědět
          • výběr + objektiv

            Asi to udělám tak, že pořídím tu Prakticu (usoudil jsem, že pro začátek bude-i finančně-nejvhodnější) a radši dám větší peníz za Zeissy, které se pak budou dát přes redukci použít na lecjaké budoucí tělo…třeba i ten Olympus.
            Tak Vám moc děkuju za rady a vůbec za všecky ty články, které sem píšete. Při rozhodování co a jak jsem je využíval nejvíc.
            Hodně zdaru!

  24. rozdíl mezi auto x electric?

    Víte někdo, jaký je rozdíl u objektivů Pentacon (popř. Carl Zeiss Jena) v označení auto x electric, nikde jsem to nenašel? Chystám se koupit širokáč na VLC2.
    Verze electric znamená měření při plně otevřené cloně, která se při expozici zacloní na nastavenou hodnotu dle clon. kroužku. Ale verze auto?
    Předem díky za informaci a krásné články.

    Odpovědět
    • Rozdíl mezi Auto × Electric?

      Objektivy označené Auto mají kolíček, který v okamžiku expozice zacloní na předem nastavenou hodnotu. Objektivy Electric mají navíc ještě kontakty a vestavěný potenciometr, který umožňuje měření při otevřené cloně (využívá clonový simulátor).
      Pro VLC bystě měl používat objektivy Electric, jinak se připravíte o možnost měření při otevřené cloně, neboli nebudete moci využívat clonový simulátor.
      Těla Praktica řady L lze dobře rozlišovat podle toho, zda mají nebo nemají simulátor (pouze s objektivy “Electric”) – typy se simulátorem mají v typovém označení písmeno “C” (VLC, LLC, PLC; výjimkou je EE, která má simulátor také, ale navíc plně elektronicky řízenou závěrku podobně jako řada B).

      MS#

      Odpovědět
      • rozdíl mezi auto × electric?

        Dobrý den, objektivy řady Electric tedy lze použít i na Praktica MTL a TL kde bude fungovat stejně jako objektiv Auto jen nebude využíván vestavěný potenciometr? Děkuji

        Odpovědět
  25. Simulátor clony

    Dobrý den, díky za velice poučné články o Praktikách. V současné době plánuji přejít ze Zenitu 12xp na Prakticu a váhám mezi MTL5 a PLC3. Nikdy jsem Prakticu v ruce nedržel, takže mé otázky mohou znít hloupě, ale předem děkuji za odpovědi.

    1) fotit s bleskem jde jen při čase 1/125s, když se na voliči času nastaví blesk, nebo lze použít i jiné nastavení času, např. 1/30s?
    2) jak se chová PLC, když nepoužiji Electric objektiv? Zacloní clonovým kolíčkem jen při namáčknutí spouště, nebo je zacloněno stále?
    3) u typu MTL5 se dá měřit namáčknutím spouště nebo jen tlačítkem vedle spouště?
    4) je v dnešní době výhodné koupit Prakticu se zaseknutou clonou třeba za 200 Kč, nebo je oprava nákladná a nevyplatí se to?

    Vlastním dva objektivy Electric (Pentacon 29 a 135), takže bych raději PLC3. Je to správný krok nebo je MTL5 výrazně lepší?

    Děkuji

    Odpovědět
    • Simulátor clony

      1) Fotografovat s bleskem lze s časem 1/125s (resp. při nastavení na symbol blesku, který oné 1/125s zhruba odpovídá) a při libovolných časech delších.
      2) Pokud na PLC/LLC/VLC nepoužijete objektiv se simulátorem (Electric), pak se měří při pracovní cloně (nahoře na těle je přepínač), ale mám takový dojem, že je nutné nastavit automatickou zaskakovací clonu na objektivu na “M”; pak je třeba zaostřit při plném odclonění a měřit při pracovní cloně, což znamená dost velké zdržení.
      3) MTL3 i 5 měří výhradně po stisku tlačítka vedle spouště; spoušť pouze exponuje.
      4) Není. Najděte tělo v co nejlepším stavu, abyste nemusel opravovat nic.

      Porovnávat řady xLC a xTL je vcelku zbytečné. Liší se právě jen tím simulátorem u xLC (a VLC má ještě výměnné hledáčky). U xLC se měří namáčknutím spouště, u xTL tlačítkem vedle. Výjimkou jsou EE2 a EE3, které mají jinou (elektronicky řízenou) závěrku. Jinak je to totéž (závěrka, tělo, měření), takže se rozhodněte podle stavu těla, na které aktuálně narazíte, případně podle objektivů, které máte.

      MS#

      Odpovědět
    • simulátor clony

      K dotazu č. 4) pana Valise :
      zaseklé lamely clony u objektivů pro Prakticy jsou většinou následek dlouhé nečinnosti a špatného skladování nebo naopak extrémního užívání.Zkrátka do lamel se nanese prach a už pak nefungují jak mají.Rozhodně bych ale takový objektiv nezatracoval,odborné vyčištění vyjde na 270,-Kč,takže nic hrozného.Klidně bych Prakticu s touhle “vadou” koupil,pokud nemá jiný problém.

      Odpovědět
  26. spoušť pro zpětné převíjení

    Zdravím,
    chtěl bych se zeptat jakým způsobem se dá vymáčknout spoušť pro zpětné převíjení na spodní straně aparátu. Mohu při takto zamáčklém tlačítku aparát normálně natáhnout?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Spoušť pro zpětné převíjení

      Tlačítko pro zpětné převíjení se uvolní právě natažením závěrky – normálně natáhněte, tlačítko vyskočí… 🙂
      MS#

      Odpovědět
  27. Expozimetr nefunguje po založení filmu

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jestli jste se už někdy setkali s expozimetrem (u Prakticy MTL5), který byl po koupi začátkem prázdnin zdánlivě v pořádku, avšak po založení prvního filmu jsem zjistil, že se ručička pohne jen o kousek, ale vždy o stejný a expozimetr tak nejspíš nefunguje.. Film byl po vyvolání průhledný a tak letěl do koše a Praktica do kouta.. V říjnu jsem přístroj vytáhl, a jen tak pro ujištění zkusil expozimetr a voila! Měřil. Po novém pokusu o založení filmu ale znovu vypověděl službu a tak jsem film smotal zpět.. Další den běžel v pořádku bez filmu.. Teď mě jen napadá, jestli to nějakým způsobem nemůže být baterkou, ale nezdá se mi to moc pravděpodobné.. Ale i tak bych se tedy chtěl zeptat, jestli s tím nemáte zkušenosti?
    Děkuji za případné odpovědi, snad tady někoho zastihnu. 🙂

    Odpovědět
    • Expozimetr nefunguje po založení filmu

      Vložení či nevložení filmu by na fungování expozimetru nemělo mít vůbec žádný vliv, je to divné. Jediné, co mě napadá, je špatný kontakt baterie (v lepším případě) nebo někde uvnitř (to by bylo horší), např. jeho uvolnění a náhodné “natřesení” či “nenatřesení” do funkční polohy.
      Baterii bych vyměnil a kontakty očistil, někdy oxidují ty “pacičky”, které doléhají na baterii; můžete je otřít lihem, případně trochu oškrábat malým šroubovákem nebo podobným vhodným nástrojem. Nic dalšího mě takto na dálku nenapadá. Filmem to ale určitě nebude, expozimetr měří pořád a neví, jestli se fotí na film nebo na plech…

      MS#

      Odpovědět
  28. Praktica mtl 5B clona

    Zdravim, vcera som dostal Prakticu MTL 5B, vsetko funguje az na objektiv Pentacon auto 1,8/50 ktory sa sprava divne. Otacam clonovym kruzkom ale clona, ani rucicka expozimetra sa nehybu, resp. rucicka sa hybe len ked namierim do svetla, alebo menim stupne casu. Skusal som tam dat stary helios 44m-4 a expozicia sa snim dala nastavit, expozimeter fungoval ked som tociil clonovym kruzkom. Bud na nom nefunguje clona, alebo neviem ako sa ovlada. Som zaciatocnik prosim poradte ci je chyba vo mne alebo fotaku. Dakujem

    Odpovědět
    • Praktica MTL5B clona

      Pokud postupujete při měření správně, tj. se stisknutým tlačítkem expozimetru vedle hranolu, pak asi bude opravdu chyba v objektivu. Sundejte ho z přístroje, přepněte clonu na “M” a vyzkoušejte proti světlu, jestli se clona zavírá nebo ne. Pokud ano, pak přepněte na “A”, zacloňte a opět proti světlu se podívejte, zda při stisknutí kolíčku clony (vzadu na přírubě objektivu) objektiv zacloní… Pokud obojí funguje, pak bude chyba v expozimetru v přístroji (začněte baterií, očištěním kontaktů, případně výměnou baterie). Zkuste také, jestli se ručička expozimetru hýbe, když na přístroji není objektiv (měla by po stisku tlačítka expozimetru vyletět okamžitě nad symbol “+”.

      Zde je návod na MTL5 (5B se v postupu měření naprosto neliší):
      https://skydrive.live.com/view.aspx?cid=2796BBBA535705A2&resid=2796BBBA535705A2!6813&app=WordPdf

      MS#

      Odpovědět
  29. Moc děkuji za úžasné rady, postřehy o různých typech fotopřístrojů značky Praktika. Sám jsem si v letech mého mládí pořídil Prakticu VLC 3 s objektivem Pancolar 1,8 – 50. Byl jsem s touto foto-technikou vždy velmi spokojený.
    Jednou se mi však stalo, že neopatrným natažením závěrky v nevhodný okamžik -zůstalo zrcadlo trvale – přilepené – ve vrchní části šachty fotopřístroje. Myslím, že k této závadě došlo tak, že jsem závěrku páčkou natáhl -jako obvykle ale potom jsem otevřel zadní víko fotopřístroje, kde nebyl založený film a v ten okamžik jsem stiskl spoušt závěrky – a lamely závěrky sice provedly – expozici ale zrcátko se nevrátilo zpět do výchozí polohy.Oprava tehdy v roce cca 1985 stála cca 500,- Kčs. To jen tak pro zajímavost ….Nákupní cena Praktiky VLC 3 tehdy byla 4250,- Kčs – s objektivem Pancolar.
    Za nějaký čas jsem cca před 25 lety přešel k focení Nikony a Prakticu jsem tzv. trošku odložil.
    Nyní se ukazuje, že asi Nikon po dlouhodobějším focení v prostředí přímořském – dosloužil a vracím se s pokorou ke své úžasné Praktice, která je stále funkční až na několik snad pouze maličkostí :
    – nepracuje měření – baterie není již ke koupi – tedy expozici nutno nastavovat metodou odhadu -pokus-omyl, vše exponovat minimálně dvakrát různým nastavením clony.
    -A DRUHÝ PROBLÉM : OBJEKTIV PANCOLAR SE OD CCA 2 metrů zaostření VELMI TĚŽKO OTÁČÍ a tedy doufám, že bude dostačující -objektiv jen nechat v servisu vyčistit.
    – po delší době uskladnění-cca více než 20 let , ač ve skřínce v činžáku je rovněž patrné drobné zaprášení matnice – kterou bude snad dostačující otřít jemným štětečkem.
    Závěrka, zdá se mi dle zvuku, pracuje snad správně, jen natažení samospouště se vrací velmi ztuha a nejistě.
    I přesto se moc těším po drobné servisní kontrole a případné opravě na návrat k moji kouzelné Praktice VLC 3 s Pancolarem. Po -vlastně více než čtvrt století……
    Se srdečným pozdravem Pavel.

    Odpovědět

Napsat komentář