Retro Poslední výstřely 2. světové války

Námět na celodenní výlet s prohlídkou moderní vojenské techniky, retro posledního boje 2. světové války s původní technikou, dnes v kategorii veterán. Pro děti i dospěláky.

Blíží se měsíc květen a s ním jedno neveselé výročí vztahující se k posledním výstřelům druhé světové války. Když pominu historický význam tohoto data, je nesporným faktem, že po desítkách let si těžko umíme představit, jakým zoufalstvím muselo lidstvo projít. A protože i po letech existují party nadšenců, můžeme si alespoň symbolicky připomenout, co se vlastně dělo.

Termín konání 9. – 10.5.2004
Místo konání Památník osvobození – Slivice

V Čechách je v blízkosti Příbrami u Slivic místo, kde padly závěrečné výstřely druhé světové války. V současné době se tam nachází velký památník a kolem jsou samá pole s dostatkem prostoru. A právě zde se již popáté bude konat retro akce „Poslední výstřely druhé světové války“ na podkladě skutečných historických událostí. Jinak tehdy zde došlo ke střetu mezi německou armádou prchající do amerického zajetí a partyzány. Američané již nesměli zasáhnout, bylo to za demarkační linií a Rudá armáda naopak nestihla dané území obsadit.

Pořadatelem je Hornické muzeum Příbram a desítky nadšenců s historickou vojenskou technikou. Mimo nich poskytne část modernější techniky k prohlídce také naše armáda. Dané místo a akce stojí za rodinnou návštěvu s dětmi, část akce je směrována na ně a zvláště kluci si při prolézání vojenské techniky přijdou na své. A na své si mohou přijít také fotografové. Co lze doporučit? Teleobjektiv zcela určitě, takže pokud máte něco kolem 200 až 300mm na dlouhém konci, vezměte s sebou. Fotografovat a dívat se lze ze dvou stran. Buď z hlavní tribuny, nebo z protějšího pole. Osobně jsem byl na tom poli a výsledek mi přišel v podstatě shodný. Ukázky totiž probíhají na obou stranách.

Začíná se předvedením techniky ve formě malé přehlídky. Při ní lze udělat spoustu docela pěkných detailních fotografií, v téhle chvíli se uplatní spíše univerzální zoomy 28–105mm. Kolem vás pojedou staré motocykly, varianty polopásových obrněných transportérů, klasické americké jeepy.

Po přehlídce se pokračuje malými přestřelkami střídavě na obou stranách pole, takže nikdo z diváků nepřijde zkrátka. Nakonec následuje uprostřed pole finální boj. Při něm jsou použity dokonce i původní sovětské tanky typu T-34. A právě tady se uplatní spíše dlouhé objektivy, moje maximum 135mm je žalostně málo. Kdo má vysoce světelné zoomy, může objekt oddělit od pozadí a fotograficky se plně vyřádit.

Kompletní program akce začínající v pátek 9.5. odpoledne ve Slivicích naleznete na stránkách pořadatelů:
Hornické muzeum Příbram

Slivice Slivice Slivice
Defilé, neboli přehlídka Historické techniky je dost Okamžik boje

Slivice
Finální útok T-34 je působivý a celá scéna opravdu boj připomíná …

Všechny fotografie byly udělány s objektivem 28-135mm, negativ Kodak Supra 400.

2 komentáře u „Retro Poslední výstřely 2. světové války“

  1. černobíle

    Nevím, čeho chtěl autor dosáhnout, ale snímky “z války” vypadají spíš jak z nástěného kalendáře.Pokud bych chtěl nějak podtrhnout atmosféru, zřejmě bych zvolil černobílý materiál

    Odpovědět

Napsat komentář