Sekonic Multimaster L-408

Mnoho lidí se asi nechápavě zeptá “Kupovat expozimetr? Proč, vždyť můj přístroj má skvělé x zónové měření expozice s y senzory”. Nicméně i dnes expozimetry svůj význam mají.

Sekonic Multimaster L-408 v sobě spojuje tři přístroje: expozimetr pro měření dopadajícího světla, flashmetr a spotmetr. Na úvod trochu vysvětlení:

Většina dnešních fotopřístrojů má vestavěné měření expozice, schopné pracovat v několika režimech. Zpravidla je to měření bodové, se zvýrazněným středem a měření matricové. Ale to nemusí stačit.

Při matricovém měření se sice měří a vyhodnocuje světlo dopadající na různé části obrazového pole, ale problém je v tom, že fotograf neví, jak přístroj vlastně naměřené hodnoty vyhodnocuje. (Jedinou výjimkou je nová Minolta 7, která má na zadní straně velký displej zobrazující naměřené hodnoty pro všechny zóny).

Bodové měření ve většině přístrojů zachycuje příliš velkou plochu a existují situace, kdy je potřeba scénu proměřit důkladněji.

Společnou vlastností vestavěných systémů je, že měří světlo odražené od fotografované scény a tím pádem jsou výsledky ovlivněny odrazivostí předmětů a materiálů, ze kterých se scéna skládá.

Výsledkem je, že při fotografování velmi tmavé plochy (třeba parní lokomotiva 🙂 ) naměří fotopřístroj málo světla a “inteligentně” expozici zvětší (až již otevřenější clonou nebo delším časem) a snímek přeexponuje. Výsledkem bude fotografie, na které bude černý předmět tmavě šedý a případné světlé okolí bude někdy přepálené do ztracena (většinou to jako první odnese kresba mraků).

Řešením je buďto nastavování korekcí (ať už odhadem nebo za pomoci různých tabulek), měření odraženého světla na neutrální šedé (18%) destičce nebo použití externího expozimetru a měření světla dopadajícího.

Většina dnešních expozimetrů je schopna pracovat i jako flashmetr. Ten je vhodné používat zejména při fotografování ve studiu, kdy se často používá větší množství bleskových světel, případně série záblesků. Flashmetr dokáže proměřit světlo blesku či blesků dopadající na všechny části scény. Naměřené údaje je pak možno použít jednak pro nastavení expozičních hodnot, jednak pro případnou úpravu nastavení blesků.

A nyní vlastní popis přístroje:

Sekonic Multimaster L-408Tvar přístroje je vidět na přiloženém obrázku, jeho výška je asi 12 centimetrů, tloušťka přibližně 3 cm (v nejširší horní části). L-408 (a vyšší model L-508, určený ale spíše pro filmové kameramany) je na rozdíl od nižších modelů vyroben jako vodovzdorný (korektní český pojem je tuším odolný proti stékající vodě). Napájení zajišťuje jedna tužková baterie velikosti AA. Návod výslovně varuje před používáním NiCd akumulátorů.

Bílá polokoule viditelná na obrázku je difuzér, který se používá pro měření dopadajícího světla. Polokouli je možné pootočením prstence zasouvat a vysouvat. Můžete se tedy rozhodnout, zda budete měřit světlo dopadající ze všech směrů, nebo jen z jednoho konkrétního směru.

Bodové měření (spotmetr) se provádí pomocí hledáčku umístěného u horní hrany expozimetru. Zorný úhel hledáčku je 5 stupňů, což někteří lidé kritizují a upřednostňují “pravé” spotmetry s úhlem kolem jednoho stupně. Okulár hledáčku je opatřen posuvnou krytkou, která zároveň funguje jako přepínač měření bodového odraženého a dopadajícího světla. Pozice tohoto přepínače je indikována i na přední straně přístroje (malé okénko s měnícími se symboly).

Expozimetr se ovládá gumovými tlačítky, která jsou umístěna na čelní a obou bočních stranách. Naměřené hodnoty se zobrazují na LCD displeji. Displej je velký, snadno čitelný, ale nepodsvícený. To je asi nejzávažnější vada celého expozimetru. V této kategorii by osvětlený displej měl být samozřejmostí.

Funkce:

Přístroj umožňuje nastavení citlivosti filmu od 3 do 8000 ASA v krocích po 1/3 (tj. například 100-120-160-200). Je možno nastavit ještě dodatečné korekce v rozmezí +- 9,9 EV a krocích 0,1 EV, například pro použití filtrů.

Sekonic L-408 měří v rozsahu 1-19,9 EV. Pro měření je možno použít režimy priority času, clony a přímé zobrazování ve stupních EV. Časy jsou v rozmezí 30 minut až 1/8000. Standardně po 1 EV, je možno přepnout na indikaci v 1/2 EV. Clony jsou indikovány v rozmezí 1 až 90,9 v krocích po 0,1 EV. Oba údaje jsou zobrazovány číselně, naměřená clona navíc i na stupnici na spodní straně displeje. V režimu priority času a bodového měření je možno provést více měření a jejich výsledky zobrazit najednou na této stupnici – dá se tak bez problémů proměřovat kontrast jednotlivých částí fotografované scény. Po provedení měření je možno změnit režim zobrazování a bez dalšího měření zjistit, jak se expoziční hodnoty změní při změně některých parametrů.

Příklad: Měřím s prioritou času, čas je nastavený na 125 a citlivost filmu je 100. Pomocí přepínání režimů a vstupních hodnot můžu zjistit expoziční hodnoty pro případ, že bych chtěl stejnou scénu fotografovat na film o citlivosti 200 a za použití předvolby clony na 5,6.

V režimu flashmetru umožňuje přístroj měřit jednotlivé záblesky nebo kumulovaně sérii až devíti záblesků. Synchronizace s bleskem je buďto optická nebo pomocí kabelu. Rozsah expozičních časů pro měření zábleskového světla je 1 až 1/500 sec. V tomto případě jsou k navíc k dispozici i nestandardní časy 1/80, 1/90, 1/100, 1/200 a 1/400.

Přístroj disponuje pamětí na celkem 9 výsledků měření (tři v každém z režimů spot/dopadající světlo/blesk).

Součástí dodávky je velmi dobře provedený manuál, tužková baterie, karta majitele a pouzdro.

Zkušenosti

Expozimetr se používá velmi snadno a nebyl problém naučit se s ním zacházet. Tvarově je přístroj přizpůsoben spíše pro držení v levé ruce, na což není těžké si zvyknout. Jedinou opravdovou vadou je chybějící podsvětlení displeje. Sporná je velikost zorného úhlu pro bodové měření dopadajícího světla.

Dodávané pouzdro praktičností příliš neoplývá. Asi nejzávažnější připomínka je ta, že jde čistě o pouzdro transportní a expozimetr je při měření potřeba z pouzdra vyjmout. Druhou vadou je uchycení na opasek. Textilní proužek je k pouzdru pevně přišit na obou stranách, takže bez sejmutí opasku na něj pouzdro neumístíte. Osobně jsem to řešil na zakázku vyrobeným nylonovým pouzdrem, které umožňuje použití expozimetru bez jeho vyjímání, uchycení pouzdra na popruhy batohu a v neposlední řadě je v porovnání s původním pouzdrem podstatně odolnější.

Závěr

Pokud potřebujete expozimetr, Sekonic L-408 pravděpodobně nezklame. Funkčně mu není co vytknout a mírné nepohodlí dané neosvětleným displejem není velký problém. Kdo chce spotmetr s užším zorným úhlem, bude muset sáhnout po vyšším modelu L-508, ale pro většinu potenciálních uživatelů je L-408 ta správná volba.

Napsat komentář