Vyhodnocení úkolu “Špatné kolem nás” a zadání “Abstraktno”

Vypadá to, že vás téma “Špatné kolem nás” docela zaujalo. Po fotografické stránce je to perfektní a těší nás to, ale řekněme si na rovinu, že by bylo lepší, kdyby nebylo co fotit. Obávám se, že to je ale zcela nemožné, takže necháme dlouhých teoretických úvodů a radši se budeme věnovat fotografiím, které jste nám poslali.

Petra Palová

Jediná krajinářská fotografie dorazila od Petry, zřejmě ze Severních Čech a zachycuje zdevastovanou krajinu po těžbě v povrchovém dolu, doplněnou o kouřící elektrárnu v pozadí. Co je špatně je zcela jasné, ale vidím tam i náznaky dobrého. Pokud se moc nepletu, tak zelené popředí by mohlo patřit k již rekultivované části bývalého dolu a mohlo by tak naznačovat jisté zlepšení tak zoufalé situace na severu Čech. Bohužel fotografie jako taková není moc valné kvality a dalo by se na ní také hodně zlepšit. Určitě bych narovnal horizont, lépe vyvážil barvy a pohrál si s tonalitou snímku. Za úvahu by možná stála i černobílá varianta záběru.

Palová

Jan Nožička

Jene, proč ta prostřední fotka je v barvě?!? Vždyť takhle úplně vypadává ze série parádních černobílých fotografií. Jinak nemám co dodat, fotky se mi zamlouvají tematicky, kompozičně i tonálně. Jinak ta barevná je pěkně monochromatická, takže tak trochu chápu i Vaše pohnutky jí nechat v barvě.

nozicka
nozicka
nozicka

Roman Kocur

Romane, pobavil jste mě. Zvláště “éčka” mě dostala, neb sám trávím dlouhé minuty studováním konzervantů a složení potravin v obchodech. Určitě dobrá neprvoplánovitá série. Nejvíce mě asi zaujala poslední fotografie s pěkně nakomponovanou hloubkou ostrosti, vypichující to, co chce autor zvýraznit.

Kocur
Kocur
Kocur

Richard Kodera

U Richarda bych měl obdobnou výtku jako u Jana. Poslední fotku bych nechal v tlumených barvách jako je druhá fotografie, popřípadě bych barvy jen nepatrně zvýraznil, aby měla série sestupnou barevnou sytost (když už by nebyla v jednom barevném duchu). Jinak velice dobrá a výstižná série dokumentující okolí metra Pankrác a zároveň potvrzující pravidlo, že slabší fotky v sérii vyzdvihnou ty lepší do výšin. V tomto případě je to prostřední fotografie, která mi přijde naprosto úžasná.

kodera
kodera
kodera

Kamil Mareš

Tady bych nechal promluvit autora samotného:

1. fotoslepenec jsem pojal jako “Špatně kolem nás” místo “Špatné kolem nás” a tak trošku pokus o humor… na www.pentaxfriends.eu k ní podotknuli ještě víc než mě původně napadlo a to že by Václavovi nepřáli, aby se jednalo o hřebce. Mimochodem autorem této sochy je David Černý. Čímž zlehka dostávám ke špíně politiky… a u ní i nadále zůstanu. V druhé fotografii jsem se snažil zachytit dobový kolorit města Pražského, totiž evropské předsednictví v kombinaci s tradicí kapesních zlodějů (já normálně nekradu, ale tady jsem prostě musel). Poslední fotka se opět lehce týká politiky. Tuto fotku jsem jako jedinou pořídil již v roce 2008 a to asi týden před volbami do krajů a do senátu. Chtěl bych podotknout, že takto označené psí exkrementy jsem našel v různých provedeních po celých Holešovicích. Tedy s různými vlaječkami .

Co dodat? Druhá a třetí fotka super. Obě v sobě mají humor i kus k zamyšlení. Druhá dokonce vyžadovala autorův scénář a herecký um, což se velmi cení.

Mares
Mares
Mares

Zdeněk Tichý

Zdeněk využil novoročního fotocourání a v Holešovicích nafotil svá nalezená zátiší na dnešní téma. Viděl jsem je na papíře a jednoznačně dávám hlas záchodovému zátiší, kde krásně hraje tráva a vytváří jakýsi vír evidentně vycházející z toalety. U otomanu, či co to je, jsem si trochu nejistý s trojúhelníkem stromů, ale po ořezu by fotka asi neměla ten prostor, který má teď. Jinak na FOTOpivu jsme se shodli na správném pořadí a interpretaci snímků asi takto: Posedíme, odpočineme, pojíme, popijeme, vy…..e se, zařádíme si a zase půjdeme o dům dál. Dobrá sestava snímků, dobré provedení, ale co jiného od Zdeňka čekat.

zdenekt
zdenekt
zdenekt

Pavel Pola

Opět jen malá poznámka na začátek i konec zároveň. Tohle se musí vidět na papíře. Tonální čistota, kompletní škála odstínů a hlavně hloubka obrazu je uchvacující do té míry, že se tato fotka stala neoficiální královnou večera.

pola

Karel Jeřábek – Quibek

U Karlových fotek bych začal tou druhou. Působí na mě až romanticky, vyrovnaně a vyváženě. Aby taky ne, ta by mohla vyučovat kompozici. Diagonála, zlatý řez, pohyb po druhé diagonále… Na druhou stranu vím, že to tak není správně. V první fotce se trochu ztrácím, je to chaos. Na jednu stranu odpadky jsou chaos, ale na fotce bych je asi nějak uspořádal, něco upřednostnil, vypíchl. Oči mi tady těkají po obraze a ne a ne se něčeho chytit a zastavit.

Quibek
Quibek

Pavel Vit

Pavel píše že nám posílá pár fotek k tématu hlavně kvůli 1. fotce, ty zbylé 2 jsou jen takový pokus z mobilu… První dobrá, ale … něco tomu chybí. Druhá, z mobilu, … paráda. Noční zátiší, ponurá nálada, ticho nočního města a sprejer dokončivší své dílo, kvapně uklízí stříbřenku do igelitky a vyráží ke své další oběti… Super, ta má šťávu.

PavelVit
PavelVit
PavelVit

Lukáš Belovský

Řezat, řezat, řezat. Jasně, jak toho, kdo to tam takhle píchnul, ale v našem případě hlavně fotku zdola, pod názvem papír (tím horním). Spodní část fotografie zbytečně odvádí pozornost od hlavního problému a bleděmodrá samolepka s kartony papíru mi vyhazují oči ven ze záběru.

Belovsky

Bohouš Zámečník

Ještě že jsem tyto fotky viděl na FOTOpivu a vím, jak vypadaly na papíře. Vynechám tedy “spílání” na temnou temnotu v obraze a nutnost si domýšlet vlastní obsah fotografie. Již v salonku Na kovárně se rozhořely debaty nad kombinací svatých, drátů, srostlic… Obhajuji názor, že je to tak správně, ehmm tedy vlastně špatně, jak má být a vše bych ponechal jak je. Zadrátování soch, křížů či jiných děl lidských, považuji za pohrdání lidskou prací a umem. Autor se neuspokojil jen s dokumentací tohoto jevu a přidal ještě trochu do mlýna svojí kompozicí se srostlicemi, čímž celou situaci dohnal až do extrému. A to je to, co se mi na fotkách líbí. Temná díra kanálu toto jen dokresluje, byť do série s dráty nepasuje.

zamecnik
zamecnik
zamecnik

Jenda K

Jendo, to je tak krásné špatné, až se mi to skoro špatné nezdá. 😉 Kanál je přímo paleta barev pro malíře připravená přímo k použití, včetně díry pro palec. Dobré oko, gratuluji.

Jenda
Jenda

Radek Smetana

U Radkových fotografií přemýšlím, jestli bych nevolil obráceně jejich zpracování. Komín s kouřem černobíle, více kontrastně a dramaticky. Žebračku pak s tlumeným podáním barev, aby trochu ze záběru vylítla ta dětská deka. Asi by i zapůsobil kontrast barevného deštníku za ní. Zleva bych řezal to cosi – k hloubce záběru jako popředí to neslouží a zbytečně to na sebe strhává pozornost.

raaadja
raaadja

Josef Krása – Chosé

Chosého streetovky mám rád a opět se potvrzuje, že ten kluk má oči na svém místě. Má cenu to snad komentovat? Všechny fotky jsou solidní drsňárna. Komouši, bordel, smrt… – fuj, to evokuje výkladů.

chose
chose
chose

Tak to je vše kolem špatného. Příště nás čeká ABSTRAKTNO. No a protože jsme posunuli uzávěrku na FOTOpivu až do dubna, tak i pro Vás ji posuneme na posledního dubna a doufám, že přijde stejně hodně fotek jako do tohoto kola.

Téma úkolu: ABSTRAKTNO

Počet fotografií: Jednotlivé snímky i série do max. celkového počtu tří fotografií.

Formát fotografií: JPEG o rozměrech maximálně 800×600 bodů a do 200 kB, ke každé náhled o větším rozměru 180 bodů.

Název souborů: všechny fotografie, prosím, pojmenujte dle následujícího vzoru :

autor_abstraktno_01_v.jpg (pro velké fotografie) a autor_abstraktno_01_m.jpg (pro náhledy)

Fotografie posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Uzávěrka úkolu: 30. dubna 2009 23:59

Témata pro FOTOpiva a cvičení na rok 2008 / 2009
Červen 2008 Můj svět
Srpen 2008 Minulost, věky
Říjen 2008 Lidské tělo – co nás charakterizuje
Prosinec 2008 X
Únor 2009 Špatné kolem nás
DUBEN 2009 Abstraktno

A je hotovo 🙂

9 komentářů u „Vyhodnocení úkolu “Špatné kolem nás” a zadání “Abstraktno”“

  1. Jo, je to krásně špatný…

    … a tak mne napadá, že se sem chodím dívat rád a nerad. Rád proto, že tady bývá dost pěkného k vidění (dneska taky). A nerad kvůli adminovi (nebo programátorovi) stránek, který si myslí, že když se chci kouknout na fotku, tak mi musí zvětšit okno na celou obrazovku. Ještě bych zkousnul maximalizaci jako přepnutím druhého tlačítka vpravo nahoře, ale tak jak je to tady, tak to je opravdu “Špatné kolem nás” ne-li až trochu arogantní. Co vy ostatní, vám to nevadí nebo se vám to tak dokonce líbí ?

    Odpovědět
    • jo, je to krásně špatný…

      I kritika se dá napsat slušně, takže až se uklidníš tak to prubni ještě jednou, třeba to bude čtivější a bude se s tím možná dát něco dělat.

      Odpovědět
    • jo, je to krásně špatný…

      Haló, tady je arogantní admin, který pracuje ve fullscreen prohlížeči, tak si toho nikdy nevšiml. Takže stačilo jen slušně napsat, jak jste to mile udělal vy. Kéž by bylo víc takových lidí… To by se krásně žilo, to by byl ráj…

      Odpovědět
      • jo, je to krásně špatný…

        Nevím co jsem napsal až tak neslušného, chtěl jsem upozornit n chybu (aspoň tak to vidím já). V dnešní době
        1. Už asi nikdo, kdo se zabývá focením nemá monitor s rozlišením 800 x 600 nebo menší.
        2. Už ani Internet Explorer noeotevírá celé druhé okno, ale jen nový panel.

        Takže když otevřu obrázek, rozhodí mi to nastavenou velikost původního okna a nestačí jenom klepnout na tlačítko minimalizace/maximalizace, ale musím nastavovat původní velikost stranu po straně – šoupnout okno doleva, zprava je zmenšit, šoupnout okno nahoru, zmenšit je zdola (přitom si samozřejmě nechtěně zvětším lištu, protože s ní spodní okraj okna koliduje) a nakonec je musím umístit zpátky jak jsem je měl původně. Takže nepíšu o arogantním adminovi, ale o tom, že se tak blbě=arogantně chová to okno. Je to nejspíš relikt z minulosti, ale dneska to podle mě opravdu není potřeba. Je to záležitost, která se takhle chová snad odjakživa co jsem přešel na Firefox, ten má taby snad od začátku, je zvláštní, že na to ještě nikdo neupozornil, měl jsem za to, že to musí vadit každému, kdo sem přijde. Fullscreen nepoužívám zase já, mám rád po okrajích dostupné ikonky na jiné programy.

        Odpovědět
    • jo, je to krásně špatný…

      Souhlas, take me to prudi, pouzivam v praci rozliseni 1920×1200 bodu na 26″ monitoru, maximalizace pres celou obrazovku me spolehlive vytoci… 🙂 Aroganci bych to nenazval, je to spis relikt…

      Odpovědět
        • jo, je to krásně špatný…

          Ha, toho jsem si nevsiml, dival jsem se pro zmenu na notebooku a tam mam okna standardne maximalizovana… 🙂 Super, diky za rychlou zmenu!

          Odpovědět
        • jo, je to krásně špatný…

          Aha, tak už je to opravené, díky moc, zase sem budu chodit radši 🙂
          Abych to vysvětlil, když se mi to stávalo vždycky znova a znova, tak se můj poločas
          nas..nosti pořád zkracoval a teď se mi název článku zdál jako prima oslí můstek,
          abych na to upozornil. A protože to normální weby obvykle nedělají, čekal jsem za tím spíš záměr než to, že o tom Pavel Pola neví. Taže se ještě jednou omlouvám zá příliš expresivní výrazivo.

          Odpovědět
      • jo, je to krásně špatný…

        Tip pro ty komu to vadí, lze to vyřešit jednoduše i takto :-). Tedy, nemám to kvůli Paladixu (tam jsem si toho díky tomu ani nevšiml), ale kvůli odporu k JavaScriptu, který mi chce cokoliv měnit nebo vnucovat.

        Odpovědět

Napsat komentář