Synchronní časy při použití blesku s fotoapaprátem Nikon F90X

Jak je to se synchronním časem při fotografování s fotoaparátem Nikon F90X a systémovým bleskem Nikon SB-25 při různých expozičních režimech.

Otázka

Potřebuji odbornou radu, mám Nikon F90X s bleskem SB-25, můj problém je následující: standardně se mi nastavuje čas pro blesk 1/60s (i když blesk reaguje až na čas 1/250s) a protože používám často zoom v rozmezí 70-240mm, tak to není vždy ideální. Rád bych dosáhnul stavu, kdy standardní čas ve všech polohách (tj. v tomto případě v polohách preference clony, automat) by byl přenastaven na 1/250s.

Odpověď

Synchronizační čas se u fotoapaprátu Nikon F90X ve spojení se systémovým bleskem Nikon SB-25 při standardní synchronizaci a expozičním režimu programová automatika (P) nebo automatika s předvolbou clony (A) pohybuje v rozmezí 1/250 – 1/60s a tento čas nastavuje sama automatika fotopřístroje. V případě synchronizace s dlouhými časy závěrky (Slow Sync) se při nastavení přístroje na expoziční režim programová automatika (P) nebo automatika s předvolbou clony (A) toto rozmezí synchronizačních časů pohybuje od 1/250 do 30s.

V dalším textu budu popisovat variantu, která nastane při standardní synchronizaci (rozmezí synchronizačních časů od 1/250 do 1/60s). Situace: fotoaparát Nikon F90x v režimu automatika s předvolbou clony (A) a nasazený blesk SB-25 (na blesku poloha NORMAL a TTL). Fotoaparát i blesk zapnut. V případě, že fotografujete třeba v sešeřelé místnosti, automatika sama nastaví synchronní čas 1/60s. Pokud třeba vyjdete ven na denní světlo, bude fotoaparát signalizovat nastavený čas 1/250s. Je tomu tak proto, že při namáčknutí spouště fotoaparátu (blesk vypnut hlavním vypínačem) provede zabudovaný expozimetr měření stávajícího světla a automatika nastaví příslušný čas. Například v sešeřelé místnosti to bude při nastavené cloně objektivu 5,6 čas 1/8s. Po zapnutí blesku se tento čas změní na 1/60s a při domáčknutí spouště se provede expozice se clonou 5,6 a zároveň záblesk blesku. Pokud provedeme to samé venku za denního světla, expozimetr změří například čas 1/250s při cloně 5,6 a v takovém případě po zapnutí blesku bude takto provedena i expozice. Pokud by se s vypnutým bleskem naměřily expozimetrem fotoaparátu například hodnoty 1/1000s při cloně 5,6, ukáže displej fotoaparátu po zapnutí blesku místo času varování (H1), což znamená, že nejkratší možný synchronní čas (1/250s) je při cloně 5,6 již nedostatečný a došlo by k přeexponování snímku. Pro správnou expozici musíme proto objektiv více přiclonit, v tomto případě minimálně na clonu 11. Tolik krátce k tomu, jak vlastně funguje automatika s předvolbou clony při současném použití systémového blesku.

Pokud potřebujete použít konkrétní synchronizační čas (třeba zmiňovanou 1/250s), musíte fotoaparát přepnout do režimu manuál (M) nebo automatika s předvolbou času (S). V těchto režimech pak nastavíte čas dle vlastní potřeby (1/250s nebo delší). Manuálního režimu (M) se vůbec bát nemusíte. Pokud blesk pracuje v režimu TTL (nastaveno na blesku), pracuje toto přesné měření světla i v případě, že fotoaparát je nastaven na manuální režim (M). Pozor musíte dávat pouze v případě, že stávající světlo je poměrně intenzivní a i přes záblesk blesku ovlivňuje expozici fotografovaného objektu. Nebo abyste se, pokud použijete příliš velkou clonu, nedostal mimo dosah světla blesku.

1 komentář u „Synchronní časy při použití blesku s fotoapaprátem Nikon F90X“

  1. Díky

    Díky moc za pomoc, myslel jsem, že by bylo prima, kdybych to mohl nějak SW nebo HW změnit 🙂 (ikdyž vzhledem k tomu, že mi 30.11.2001 ukradli celou výbavu – viz. inzerát v bazaru, tak to asi jen tak neozkoušim) a protože už přestávám věřit, že ta 90x vč. MF-26 a BP-10 vyplave, tak přemýšlím jestli nejít rovnou do F100 s BP-15?

    Odpovědět

Napsat komentář