Tono Stano: Fascinace (vernisáž)

Postřehy z vernisáže výstavy Tona Stana: FASCINACE.

Minulý čtvrtek (25.10.2001) jsme se s Lukym a Blue vypravili na vernisáž výstavy Tona Stana. Luky byl tak laskav a dodal dokumentární snímky k této kulturní události.

Nejobsáhlejší část výstavy byla instalována v Dílně Pražského domu fotografie v Bílkově ulici č.p. 13/15. Dílna je na poměry v centru Prahy velmi překvapivým prostorem. Dříve sloužil jako výrobní hala a stále se honosí vysokým komínem. Pokračovaní výstavy je i ve vlastním Domě fotografie (Haštalská 1) a počítačově manipulovaná díla byla k vidění v nonkonformní galerii NOD (Dlouhá tř. 33).

Nádvoří Dílny PHP
Nádvoří Dílny PHP

Vstup do Dílny je přes dvorek. Ten byl již plný obyčejných hostů, osobností známých z masmédií, kritiků umění, reportérů i “vyjídačů bufetu”, prostě všech, kteří na vernisáži slavného umělce nikdy nechybí.
Zahájení výstavy jsme očekávali v Dílně a ačkoliv jsme se dostavili v čas uvedený na pozvánce, stihli jsme do oficiální ouvertury proběhnout celou výstavou.

Zahájení působilo poněkud rozpačitě. Kromě úvodního slova (které dle všeho napsal jakýsi ředitel muzea ve Francii a byl přečten jednou z organizátorek) jsme neslyšeli prakticky nic z dalších projevů zahajovací ceremonie.

fotky na stenách dílny PHP
Atmosféra na vernisáži

V sále nebylo k hnutí a tak nebylo možné, aby někdo ze zadních řad došel k autorovi a upozornil ho, že jej přes příliš nízko umístěný mikrofon není slyšet. Snažili jsme odečítat z úst seč to šlo. Bylo nám líto, že kdesi v davu před námi, možná zaznívá autorovo umělěcké vyznání a my z něj sotva zachytíme každé desáté slovo. Podobně dopadl i umělecký přednes básně, kterou recitovala za tím účelem přizvaná recitátorka. Jen dle její mimiky jsme soudili, že recituje procítěně, s láskou.
Škoda.

Tono Stano zpovídán reportéry
Synka interview trochu nudí, tatínek poctivě odpovídá

Po úvodních oficialitách se na Tona Stana vrhli reportéři.
Čekala jsem ve “frontě” abych jej mohla požádat o rozhovor pro Paladix. Měla jsem nechtěně příležitost sledovat, jak lze většinu kladených dotazů řadit do šuplíku s nálepkou “klišé”. Ještě ve frontě jsem si řekla: “Já tedy ne, nebudu mistra trápit” a požádala o rozhovor na jinde a jindy
(jestli se vše organizačně zdaří, přineseme vám zde rozhovor jen a jen pro Paladix).

Zatiší na vernisáži
Luky zachytil mistrova díla v nových souvislostech

Nová série fotek Tona Stana jistě překvapí nejednoho z jeho obdivovatelů. Sice zůstal věrný inscenované fotografii, ale jeho díla již nevznikají ve sterilním prostředí fotografických studií či interiérů. Motivy nekomunikují líbivostí hodnou módní fotografie, jsou syrové i poetické zároveň. Na každém snímku se objevuje člověk a krajina. Vzájemným působením evokují nejrůznejší pocity. Některé jsou jednoznačnější, jiné záhadné. Provokují svým obsahem i formou. Modelům zpravidla nevidíme do obličeje a mnohdy nás mimoděk napadne myšlenka: “To muselo studit.” “To muselo být nepříjemné.”
Jiné působily zase lehce, hravě až radostně.

Z výstavy Tona Stana
Divoška?

V prostorách galerie NOD visí mnoho fotografií, které jsou k vidění v Dílně. Nejedná se však o identické kopie, přinejmenším nejsou v rámech a nevznikly fotochemicky. Jsou tištěny na plátno podobné promítacímu, jsou větší, monumentálnější a je do nich porůznu digitálně zasahováno. Manipulováno je hlavně s barvou, mnohé je kolorováno do barevné palety skutečnosti značně vzdálené. Tím je jejich celkové vyznění odlišné. Zde odhaduji velký vliv Aleše Najbrta, který je známým grafikem. Oficiálně s Tonem Stanem vybíral snímky na výstavu. Jejich spolupráce je známá již z Karlovarského filmového festivalu a z časopisu RAUT.

Záměrně jsem zde neukázala (až na jednu výjimku) reprodukce vystavovaných děl. Některé fotografie můžete vidět na stránkách sdružení NOX. Máte-li to na výstavu blízko, jděte ji sami navštívit. Najdete na ní jistě dostatek inspirativních nápadů a nehrozí, že byste již někdy něco podobného někde viděli.

Tono Stano: Fascinace
Termín konání: od 26. října 2001 do 20. listopadu 2001 (Galerie NOD)
od 26. října 2001 do 31. prosince 2001 (Pražský dům fotografie)
Místo konání: Dílna PHP, Bílkova 13/15, Praha 1, 11-18 hod.
Pražský dům fotografie, Haštalská 1, Praha 1, 11-18 hod.
NOD Galerie, Dlouhá 33, Praha 1, 12-24 hod. kromě neděle
Otvírací doba: viz místo konání
Rozsah výstavy: černobílé fotografie a digitální tisky
Vstupné: 50,- Kč, děti a důchodci 30,- Kč
V NOD Galerii se neplatí nic, je to bar/kavárna.

Napsat komentář