Upravená struktura bazaru – členění inzerátů

První úpravy našeho bazaru jsou už na světě – před chvílí jsme aktualizovali členění inzerátů.

V první řadě bych chtěl poděkovat všem, kdo reagoval na nedávnou výzvu ohledně změn v bazaru. Pomohlo mi to udělat si lepší obrázek o tom, co byste jako uživatelé nejvíc uvítali a v tuto chvíli se už některé navrhované změny chystají.

Jako první vlaštovku jsme ale vypustili nové členění, kdy došlo k těmto změnám:

  • značka Minolta byla změněna na Sony / Konica Minolta
  • byly přidány značky Fujifilm, Leica, M42 (bajonet), Mamiya, Panasonic a Yashica / Contax

Druhá změna se týká typu zboží. Byly přidány tyto nové typy:

  • Digitální zrcadlovky
  • Digitální kompakty
  • Analogové zrcadlovky
  • Analogové kompakty
  • Středo- a velkoformáty
  • Dálkoměrné přístroje
  • Objektivy – pevné
  • Objektivy – zoom
  • Skenery

Čtyři kategorie se tímto novým členěním stávají nadbytečnými – jedná se o {Digitály, skenery}, {Fotoaparáty}, {Komplety, sety} a {Objektivy}. Ty jsou označeny složenými závorkami a jsou určeny ke smazání, jakmile se počet inzerátů v nich sníží na minimum.

Inzeráty se ovšem začnou v těchto kategoriích vypisovat, až je sami do těch správných zařadíte, což bude pár dnů trvat, takže prosím o chvilku trpělivosti.

Další funkční změny bazaru na sebe doufám nenechají dlouho čekat.

20 komentářů u „Upravená struktura bazaru – členění inzerátů“

  1. Připomínky

    Myslím, že je to dobrý, docela mě štvalo členění “Digitály, skenery” a “Fotoaparáty”. Mělo to opodstatnění v dobách, kdy digitál měl jeden z deseti fotografů.
    Trochu otázkou do diskuse je, jestli členění na objektivy pevné a zoom není už zas příliš jemné, ale to čas ukáže. Jednu prosbu ale mám, jedu v rozlišení 1920×1200, mám nastavené větší písmo, aby nebylo zas tak mrňavé, a už se mi nevejde celý text do okénka, vidím tam třeba jen “objektivy” a dost. Jistě by nebyl problém to rozšířit.

    Odpovědět
  2. Změna pořadí výrobců

    Zdar, možná bych zvážil změnit v rozbalovací nabídce pořadí výrobůců podle počtu inzerátů. Takže na prvním místě třeba Canon/Nikon, pak třeba Pentax, dále Minolta… (samozřejmě každý má své pořadí, které mu vyhovuje) Prostě aby to bylo myší blíže od rozbalovacího tlačítka roletky k nejvíce frekventovaným výrobcům. Doufám, že je to pochopitelné… 😉

    Odpovědět
    • změna pořadí výrobců

      Dobrý den, pochopitelné to je, ale už to není moc “user-friendly”. Na první pohled se může zdát, že by bylo efektivnější mít na prvním místě toho, kdo by měl nejvíc inzerátů. Jenže když by se Vám řekněme každou hodinu nebo každý den přeuspořádaly položky podle počtu, tak byste musel pokaždé klikat jinam a to bych řekl není to pravé ořechové. Abecední řazení mi prostě přijde rozumnější, protože je to pokaždé na stejném místě.

      Odpovědět
      • změna pořadí výrobců

        Dobrý den. Samozřejmě jsem nemyslel měnit pořadí každý den. Ale tak jaksi navrhnout pořadí z dlouhodobé zkušenosti. Změna pořadí každý den by byla opravdu nepoužitelná.

        Odpovědět
  3. Podle mě OK

    Řekl bych, že je to dobrá změna. K předchozím příspěvkům…
    Pořadí bych nechal abecední. Sice mi chybí Nikon vedle Canonu, ale při takovém množství značek je přehlednější abeceda.
    Rozdělení objektivů na pevné/zoomy bych nechal. Každý většinou “číhá” na konkrétní objektiv. A když ne, tak se tato kategorie nemusí vůbec specifikovat. Když totiž ponechám v kolonce “všechny”, tak stejně většina inzerátů jsou objektivy. Těch pár inzerátů na těla, filtry, brašny, apod. se dají přeskočit jedním scrollem myši.
    Takže chválím a děkuji.

    Odpovědět
  4. Analog NE, Film ANO… prosím, prosím…

    Pavle, děkuji za snahu o vylepšení již tak dobře fungujícího a oblíbeného bazaru.

    Dovolím si ale ještě zatepla navrhnout maličkou (formální) změnu v názvu dvou rubrik.
    Namísto pojmu “analogový” bych se velmi přimlouval za “filmový”. Tedy konkrétně (kino)filmové kompakty a (kino)filmové zrcadlovky.

    Mám pro to minimálně dva důvody:

    1.
    Z čistě technického hlediska – opak digitálního je sice analogové, ale s tím filmem je to velmi ošidné. Analog totiž není synonymum pro film. Dalo by se dlouze argumentovat a vysvětlovat, ale staší myslím jeden názorný příklad – viz třeba videokamery; dříve analogové (VHS, Hi-8 apod.), dnes digitální.

    2.
    A z historicko-pietního hlediska – ač nyní již prakticky pouze “digitálista”, přimlouvám se velmi za zachování těch přídavných jmen založených na slovním základě “film”. Vždyť za chvíli již skoro nikdo nebude vědět, co to film je (byl), a hlavně noví příchozí, začátečníci v oboru a všichni mladí, tedy nepamětníci té dlouhé slavné filmové éry, by měli alespoň z toho výběru kategorií jasně vidět, že něco jako film existovalo a stále existuje!!!

    A vezměte to i jako provozovatelé serveru, který před pouhými pár roky začínal na čistě filmové bázi – to teprve později začala digitální technologie stále důrazněji pronikat mezi stávající filmovou, aby během pár let převzala iniciativu.
    Kdyby se sem teď po letech vrátil někdo ze starých “zakládajících členů” a zjistil by, že už nezbyl prostor (vůle) ani pro to pouhé jedno slovo “film”, přišlo by mu to nesjpíš velmi divné a dost smutné.

    Děkuji, že jste si přečetl toto dlouhé povídání, a budu doufat, že to zvážíte a snad i pozitivně na to budete moci zareagovat. Velmi potěšíte nejenom mne, ale doufám, že i velkou spoustu dalších lidí.

    Přeji Vám osobně i celé zdejší komunitě vše dobré, a nejenom ve fotografickém životě… 🙂

    Odpovědět
    • analog ne, film ano… prosím, prosím…

      A ze sluchátka se ozvalo: “…ale prosím, jak je ctěná libost…” 🙂

      Odpovědět
      • analog ne, film ano… prosím, prosím…

        Ja bych jen podotknul, ze ta vyberova policka v bazaru jsou moc mala… Mam ted pred sebou IE6 a vidim tam jen “Kinofilmove k” a “Kinofilmove z”

        Odpovědět
      • analog ne, film ano… prosím, prosím…

        Vřelé díky Pavle, Vy jste ještě pohotovější než pánové Born a Nárožný dohromady.
        A jak znám Šebestovou, tak mi nejspíš řekne: “Člověče, Machu, to je výborný, to musíme honem říct paní Kadrnožkový i Jonatánovi. Ale Horáček a Pažoutem tam teď budou vylepený pětkrát denně a budou tam cpát vostošest ty svý nekonečný inzeráty s literaturou a pašovanejma filtrama a jinejma blbostma, a zaplevelej tím vždycky spoustu stránek po sobě. Člověče, Machu, ti dva mě tak sejří”.

        Odpovědět
        • analog ne, film ano… prosím, prosím…

          Už víme, jak na ně… 🙂 Jen prosím o trpělivost, bude to znamenat pár zásahů do aplikace… 🙂

          Odpovědět
          • analog ne, film ano… prosím, prosím…

            Jen je nevyšoupněte úplně. Občas se nějaké polokomerční zboží hodí…

            Jinak veliká pochvala za odvahu šťourat do něčeho, co funguje…

  5. Ještě kategorie

    Ještě jsem si všiml jedné drobnosti…

    Možná by bylo fajn přidat mezi bajonety a značky další položku a sice M42.
    Existuje určitě minimálně pár lidí, kteří to ocení….

    Odpovědět
  6. Vícenásobný výběr

    Bylo by možné udělat (nebo to snad již funguje?!?) vícenásobný výběr? Třeba objektivy zoom + pevné a tak. Dííík za to, co už je a ještě bude.

    Odpovědět
  7. Zasilani automatem – filtr ?

    Neslo by udelat aby automat zasilal polozky z bazaru treba jednom nebo dvakrat denne ?? takhle mi za noc prijde 10mailu a kazdy s jednou polozkou … mnohem vice bych ocenil, kdyby prisel jeden, se vsemi najednou.

    🙂

    Odpovědět
  8. Paměťové karty

    Přimlouvám se za vznik nové kategorie s názvem Paměťové karty, která v současném členění inzerátů schází. Děkuji.

    Odpovědět
  9. Nešlo by něco udělat s prodejci v bazaru

    Nešlo by už konečně něco udělat s prodejci, kteří si v bazaru inzerují své zboží, které tahají kdovíodkud? (VKfoto apod.) Zamořují bazar desítkami inzerátů furt dokola. Svého času se o tom mluvilo, ale asi to vyšumělo do okurkové sezóny…

    Odpovědět
    • nešlo by něco udělat s prodejci v bazaru

      Momentálně jsem zakázal aktualizaci inzerátů, takže by je tam museli znovu zadávat. Na té úpravě se bude pracovat, až bude okurková sezóna, bohužel jsme časově zaneprázdněni ještě dalšími projekty.

      Odpovědět
      • nešlo by něco udělat s prodejci v bazaru

        Vidím, že k úpravě již došlo. 1x za 24 hodin je dobrý nápad, aspoň mi ubyde spamu, kde se mi jeden a ten samý inzerát (Dynax 5 za 2490,- sleva) dostal do pošty 10x denně 🙂

        Odpovědět

Napsat komentář