Úvodník 11.2.2002

Často se na fotografických stránkách píše o fotografech nejrůznějších žánrů. Ovšem na ty, kteří fotografují noční oblohu, se tak trochu zapomíná. A přesto jsou jejich snímky okouzlujícím záznamem strhující podívané.

Fotografování noční oblohy má v naší zemi dlouhou tradici. Jedněmi z prvních českých astronomických fotografů byli legendární bratři Josef (1861-1945) a Jan (1863-1897) Fričové. Svými snímky Měsíce slavili v roce 1885 veliký úspěch na mezinárodní výstavě v německém Opportu. Dalším významným průkopníkem byl Josef Klepešta (1895-1976), který napsal bezpočet článků a několik knih o fotografování noční oblohy. Ty dodnes neztratily nic na své aktuálnosti. Josef Klepešta se proslavil téměř po celém světě svým snímkem velmi jasného bolidu, který prolétl zorným polem jeho dalekohledu při expozici galaxie v Andromedě. To se psal rok 1923. O několik let později začal uchvacovat československou veřejnost svými astronomickými snímky Antonín Bečvář (1901-1965), které pořizoval vlastnoručně zhotoveným dalekohledem.

To je jen krátký výčet jmen průkopníků české astronomické fotografie. Jejich dílo budí obdiv a úctu i v dnešním moderním světě, kdy máme k dispozici snímky vesmíru pořízené mimo naši planetu. Poetiku mnoha nocí strávených u ručně poháněného dalekohledu sice nahradily přesné krokové motory řízené počítačem, nicméně nebeské divadlo zůstalo stejné. A nádhera zmíněných fotografií taky.

Hezký týden s Paladixem.


Tento týden jsme pro vás připravili následující články:

V pondělí můžete navštívit již 104. kolo galerie Moje nejlepší světlo…. Poté vám Radka velmi podrobně objasní problematiku interpolace u senzorů digitálních fotoaparátů v článku Jsou výrobci digitálních fotoaparátů podvodníci?

Úterý je vyhrazeno pro další návštěvu Sicilie, tentokrát se podíváme do Segesty.

Ve středu se opět podíváme do temné komory, kde vám Petr Dzik poradí, jak Úsporně zacházet s vývojkou.

Na čtvrtek si pro vás připravil Marek Slavíček recenzi dvou výstav: Tomáš Svoboda – Indie a PhDr. Pavel Hubenka: Kamčatka 2001.

V pátek půjdeme společně s Jakubem Kenclem Za Kormorány na Císařský ostrov.

Dobré světlo.

Napsat komentář