Úvodník 15.10.2001

O nastolení nového pořádku.

Svět kolem nás je vroucím kotlíkem plným změn a není divu, že z něho občas ukápne trocha i na Paladix. Byli jste zvyklí každé pondělí na novou várku článků. Velká většina z vás si ale přála, aby se tato periodicita zvýšila a aby se z Paladixu stal pravidelný deník. Vyslyšeli jsme vaše přání a přicházíme s novým plánem zveřejňování článků.

Hlavní publikační tíhu týdne ponese stále pondělí. Jak jistě víte, Zdenek Bakštein v minulém dílu svého seriálu šťastně dosáhl břehů Sicílie a jal se tudíž zkoumat přírodní i jiné krásy zaslíbeného
ostrova. Jako první popatřil na Soutěsku Alcantaru. Jiří Charvát zašel na výstavu Sebastião Salgado: Exodus, kteroužto zrecenzoval. Paní učitelka Radka Turcajová ve svém seriálu o digitální fotografii zaostřila na metrologii digitálních předloh. Jak to s měřením obrázku je, se dozvíte v jejím článku – Dejte mi prosím deset deka obrázků aneb jak se obrázky měří a váží. Na závěr vás na Diashow Leoše Šimánka: Rusko – země plná překvapení, pozve Marek Slavíček.

Úterek jsme se tentokrát rozhodli věnovat temným stránkám fotografické duše, konkrétně komorám. Těšit se můžete na Lázně pro zpracování barevných negativních papírů od Petra Dzika.

Středu jsme si vyhradili pro cestováni s fotoaparátem. Do svého deníku z Fotovýpravy do Toskánska vás nechá nahlédnout Zdenek Bakštein.

O tom, že fotografická poradna Paladixu není jen mrtvá schránka, kterou již léta nikdo nevybírá, se vás pokusí ve čtvrtek přesvědčit Josef Hrubý v odpovědi na otázku: Jaká je cena Flexaretu VII?

Možná jste si na fotografiích z reportáže Zdeňka Tichého všimli, že Luky neustále laboruje s jakýmsi digitálem. Pro vaší informaci, jednalo se o
Olympus C-3040 ZOOM a Luky ho důkladném otestování i zrecenzoval. O tom si ostatně budete moci počíst již tento pátek.

Dobré světlo a příští týden na shledanou.

Napsat komentář