Úvodník 4.2.2002

Tentokrát se s vámi podělím o jeden hezký příběh ze života Mikuláše Medka.

Mikuláš Medek nesměl dosti dlouho vystavovat své obrazy. Navzdory nespornému talentu se jeho první výstava uskutečnila až v roce 1965 v Teplicích. Nicméně tou dobou byl již ve světě znám a mnozí obdivovatelé ho přijížděli do Prahy navštěvovat. V polovině šedesátých let přijel i prof. Kelly, chirurg z Janova, který Mikuláše Medka pozval k tvůrčímu pobytu. Nabídl mu bydlení ve starší vile u moře a také, že všechny namalované obrazy v Janově dostane zaplaceny.

Koncem 60. let se politické poměry v Československu uvolňovaly a Mikuláš se svojí ženou směli odcestovat do Itálie. V Janově žil zámožný muž, který vlastnil tři velké zaoceánské lodě zvané Michelangelo, Leonardo a Rafael. Tyto lodě se vždy plavily jen mezi New Yorkem a Janovem a na jejich palubě byla během plavby instalována výstava významného malíře. Profesor Kelly se rozhodl představit Mikuláše Medka majiteli zmíněných lodí a zavedl ho do staršího paláce, kde netradiční galerista bydlel. U vchodu byli uvítáni lokajem v bílých rukavičkách, který je uvedl do přijímací haly, kde je již byli očekáváni. V hale seděl stařík ve vytahaném svetru a otrhaných džínsech. Chvíli si povídali, až se Mikuláš zeptal: “Komandatore, prosím vás, ty vaše výstavy na lodích, to musí být strašně drahé, vždyť jenom ty pojistky musí představovat obrovské sumy. Víte, vy kolik vůbec máte peněz?” Komandatore pokyvoval hlavou a tiše odpověděl: “Ne, to nevím. My jsme bohatí od 17. století.”

Také bych si někdy přál, abych mohl něco podobného říci a byla to pravda. Klidně bych slevil i z toho 17. století. Přeji hezký týden s Paladixem.


Tento týden jsme pro vás připravili následující články:

Pondělí představuje dalšího autora v naší galerii Moje nejlepší světlo…. Tentokrát se jedná už o 103. kolo. Majitelé Flektogonů na Pentacon Six si také mohou vyrobit jednoduchou pomůcku pro uchycení držáku Cokin P na tento objektiv podle návodu Jakuba Kencla.

V úterý se podíváme do Zingary, dalšího místa Zdenkova putování po Sicilii.

Středa je tentokráte vyhrazena závěrečnému dílu seriálu Petra Dzika o barevných procesech a jejich domácím zpracování.

Ve čtvrtek se přeneseme prostřednictvím recenze Marka Slavíčka až na některé vrcholy osmitisícovek… Předmětem recenze je výstava Ladislava Kamaráda: Mezi zemí a nebem.

V pátek se spolu s Milanem Sýkorou vrátíme kvůli fotografii …do školy.

Dobré světlo!

2 komentáře u „Úvodník 4.2.2002“

  1. VF?

    Kde je ta Arnostom slubovana velkoformatova kampan?
    Ja si uz 3 tyzdne neumyvam vlasy a cakam na vymyvanie
    hlav uvodnikmi!

    Odpovědět
    • RE: VF?

      Arnost z prachmizerné závisti pouze přeháněl :-))) Nicméně víte, že Medková fotila na velký formát? Aby kampaň mohla být úspěšná, musí se pomalu, a hlavně nenápadně… :-)))

      Odpovědět

Napsat komentář