Vít Vojtíšek – O zvířatech a Lidech – Galerie Čerťák

Deštivé páteční počasí napomohlo v rozhodování, co s načatým víkendem. Sáhl jsem po pozvánce do Tmaňské Galerie Čerťák, kde v sobotu zahajoval svoji výstavu člen Berounských fotoriků Vít Vojtíšek. V deset dopoledne jsem již stál před plnou vstupní halou Tmaňské galerie…

Vít Vojtíšek - Tmáň

O tomto víkendu se do berounského kraje přestěhovaly zoologické zahrady z celé Evropy a ve Tmaňské galerii Čerťák můžeme spatřit exotickou zvířenu celého světa. Do jedné části galerie se však vešlo i pár hudebníků z baru Lucerna a tyto zdánlivě rozdílné fotografie tvoří jediný celek s názvem O zvířatech a muzikantech z dílny Berounského fotorika Vítka Vojtíška. Vítek Vojtíšek byl původně vášnivým teraristou a právě chov plazů ho přivedl k fotografii zvířat, neboť své odborné články musel doprovázet i fotografií. Tato záliba se spojila se zájmem cestovat a nový koníček dostal ve Vítkově životě zelenou. Většina jeho fotografií pochází ze zoologických zahrad a přírodních parků rozesetých po celé Evropě. Jeho práce můžeme mimo jiné najít i v odborných časopisech pro chovatele a teraristy.

Jan Šroubek - Tmáň

Jak jsem již na začátku uvedl, jednotlivá témata výstavy jsou značně odlišná, ale to je právě výhoda Tmaňské galerie, která tuto různorodost v naprosté pohodě dovoluje a jednotlivé cykly se navzájem neruší. Jak však podotkl v úvodu vernisáže sám Jan Šroubek, galerista a mecenáš fotografů amatérů, hudebníci a zvířata mají někdy mnohé společné…

Od výstavy nemůžeme očekávat „velké umění“, ale dobře zvládnuté fotografické řemeslo a zajímavé záběry zvířat určitě zaujmou mnohého diváka. Zvláště pak ty z nás, kteří pobíháme sami po zoo a snažíme se vykouzlit nějaký ten pěkný záběr se vzácným zvířetem. Vítek dokázal záběry komponovat tak, že na nich absolutně nepřekáží prostředí zahrad a parků. Zvířata jsou zabírána tak, jak je normální návštěvník zoo snad ani nemůže vnímat. Velké detaily přes celé obrazové pole a zajímavé okamžiky ze života zvířat svědčí o Vítkově zkušeném oku a citu pro přírodu.

Vít Vojtíšek - Tmaň

Naopak hudební záběry jsou pravým opakem fotografií zvířat. Širší a široké záběry z řad diváků vytvářejí zajímavé kompozice zahrnující i posluchače, rozehrávají zajímavé akce a příběhy ve fotografii. Fragmenty z obecenstva tvoří většinou malou, ale nápadnou a “hrající” část fotografie. Spíše než o hudebníky jako takové jde o celkovou atmosféru koncertu. Musím přiznat, že to mě hodně bavilo a skoro mě mrzelo, že tyto snímky nejsou v hlavních výstavních prostorech ve větším množství.

Vilém Kropp

Na závěr se musím zmínit ještě o jedné pěkné aktivitě, která by se měla stát v galerii Čerťák pravidlem (informace přímo od pramene). V prostorách jídelny je umístěna jakási retrospektivní výstava vybraného známého fotografa. Tuto tradici nastartoval pan Hucek a jeho fotografie v Mladém světě a nyní je na několika panelech představen Berounský fotograf Vilém Kropp. Můj velký hlubokosklon patří Honzovi Šroubkovi za tento nápad a jeho realizaci. Z hlediska fotografického není vůbec spatné se vrátit o 30, 40 či 50 let zpět a zjistit, že i „ta stará, socialistická“ fotografie je nádherná a působící na diváky ještě dnes.

Vilém Kropp

Na návštěvu zvířat a muzikantů od Víta Vojtíška a retro fotografií pana Kroppa máte cca 2 měsíce. Sice vás nebude doprovázet skvělá muzika v podání známých jazzmannů Zapadla, Machače a Zeleného, jako nás na vernisáži, ale myslím si, že si výstavu užijete i tak.
20. června 2009 vystřídá Víta Vojtíška sám náčelník Paladixu – Pavel Pola se svoji zajímavou kolekcí ……, ale to už je jiná budoucnost, tu si necháme na léto.

Napsat komentář