Vyhodnocení fotosoutěže “Idiot v knihovně” a pozvánka do “Knihovny snů”

Už jsme měli na Paladixu soutěží pěknou řádku, stalo se nám však poprvé, kdy se nám podařilo nalákat pouze tři soutěžící. No, ještě že mohou obsadit aspoň všechny tři místa na stupních vítězů. Ale vlastně by to šlo komentovat ještě s pozitivnějším vyzněním: “Moc idiotů nám s koncem léta do redakce nedorazilo”. Naše snažení nebylo motivováno jen oprášením starého tématu z dob FotoPrůvodce, ale mělo i jiný důvod a tím je blížící se akce Knihovny Akademie věd ČR. Pozvánku jsme pro vás přiložili na závěr tohoto vyhodnocení.

Každý ze soutěžících poslal žánrový snímek ve stylu “portrét v pracovním prostředí”. Jako tradičně to vezmeme od třetího místa našeho redakčního hlasování. Z komentářů našich redaktorů je jasně vidět, že názory a pochopení dané fotografie nemusí býti vždy stejné, ale i tak si tam každý najde to své.

Ondřej Ferdan

Ondřej Ferdan

Josef Krása: Ondřej Ferdan poslal spáče v knihovně. Snímek je ozvláštněn deformovanou perspektivou. Trvalo mi trochu déle, než jsem si svou pointu našel. Nicméně ano, gauč přímo pod pěti přetíženými policemi skýtá jisté riziko a nerušený spánek proto může záhy skončit překvapením. Ve snímku mi však chybí Bressonův “rozhodující okamžik”. Chtělo to knihám trochu pomoci a zachytit skutečný začátek grotesky – knihovní laviny. Ve snímku mě ruší modrá deka i celková neuspořádanost.

Michal Krause: Námět fotografie chápu v duchu „obklopen duševním bohatstvím ignorant spí“ a myslím, že fotografie to vystihuje poměrně pěkně. Osobně mi ale vadí některé detaily spíše technického charakteru: pohovku s „idiotem“ bych zkusil umístit symetricky na střed, odkryl bych možná více kelímek v popředí (a naplnil jej pivem 🙂 a odstranil modrou deku. Deformace obrazu mě u tohoto snímku spíš ruší.

Zdeněk Tichý: Ne každý, kdo spí pod regály knih, je idiot. Možná právě
naopak: poté, co dotyčný přelouskal celou knihovnu, užívá si zaslouženého odpočinku. Použití extrémně širokého ohniska se mi líbí, to křiklavě modré bych desaturoval.

Druhé místo patří jediné ženě naší soutěže, která se odvážila do tématu Idiota zapojit někoho ze svých rodinných příslušníků a tak riskovat domácí rozkol 🙂

Karolína Penčáková

Karolina Penčáková

Josef Krása: Karolína Penčáková je z mého pohledu naopak návodná až příliš. Spíše než idiota v portrétovaném vnímám oběť fotografovy vášně a nejsem schopen se přes ten pocit přenést. Snímek je nicméně pěkně komponován a upraven, světlo dokonale soustřeďuje pohled na portrétovaného i přebal. Zaujal mě v pravém dolním rohu vyčuhující Život s Dostojevským. Myslím, že tam vykukuje spíše omylem, to je však titul, se kterým se právě v tomto snímku dalo krásně pracovat. Poskytl by ve spojení s maskou možná zajímavější prostor pro pointu, než klasický přebal Idiota. Ani by nemusel být divákovi tolik “nastrčen před oči” 🙂

Michal Krause: Portrét je precizně provedený i tonální zpracovaný, jen námět se mi zdá být trochu prvoplánový. Bláznivé téma samozřejmě svádí k šíleným nápadům, ale tím spíše bych ocenil decentnější humor, jakési šibalské pomrkávání, než přímočarou řachandu. Trochu váhám ořezem levé ruky. Přesto ale dobrá práce.

Zdeněk Tichý: Technicky skvěle zvládnutá fotka, obsahově je to poněkud
prvoplánové, ale co si budeme povídat, ukázky našich výtvorů u článku vyhlašujícího soutěž také neoplývaly kdovíjakou fantazií.

Vítězná fotografie přišla od soutěže doopravdy jak se říká za minutu dvanáct, ale svou jednoduchostí a nápadem nejvíce zaujala všechny porotce.

Dalibor Kříž

Dalibor Kříž

Josef Krása: Mám rád hravé snímky, které naznačují situace, jež lze snadno “domyslet”. Bez jakýchkoli berliček, knižních titulů a podobných atributů je mi situace ihned jasná. Tady jsem narazil na idiota, a nejlepší na tom je, že přesně takový idiot jsem byl už tolikrát také. No řekněte, vy ne? Myslím, že snímek dobře navozuje atmosféru důvěrně známého pocitu: “vždyť jsem jenom …”
Oceňuji rovněž jednoduchost, není tam nic navíc.

Michal Krause: Minimalistický snímek mě potěšil chytrým nápadem idiota, který prahne po knize tak, že neváhá jiné deklasovat na pouhou podložku. Trochu váhám, jestli k vyjádření dojmu barbarství potřebuji obligátní ponožky v sandálech a soudím, že spíše ne. Myslím, že by to fungovalo stejně dobře (ne-li lépe), kdyby postava byla oděna do obleku a polobotek. Na snímku mě ruší tenká skripta v levém dolním rohu a tonální zpracování by možná sneslo drobná vylepšení (neustále jsem nucen přemýšlet o tom, kde vlastně končí pravá bota.

Zdeněk Tichý: Jednoduché, trefné. Souhlasím s Michalem, že lakýrky a
nažehlené kalhoty by tady fungovaly podstatně lépe. Plus třeba bílé ponožky? A šťouralova poznámka navíc: jak nafotit idiota, který používá knih místo stoličky či žebříku tak, abychom se nemuseli tím idiotem
stát takříkajíc na chvíli sami?

Všem soutěžícím děkujeme a blahopřejeme k výhrám. Všechny fotografie se stanou součástí fotografické výstavy v Knihovně Akademie věd ČR a budou návštěvníkům po celý příští rok připomínat, jak se mají v tomto stánku znalostí chovat :-). Za redakci Paladixu jsme pro výherce soutěže připravili knihu od vydavatelství Zoner Press a pro všechny jsou připraveny termohrnky s naším logem.


Víme, že ne všechny z vás toto téma zaujalo, přeci jen v dnešní době to není tak neobvyklý jev a mnozí z nás se s idioty setkávají v reálném životě častěji, než by jim bylo milé. Již před koncem uzávěrky soutěže bylo zřejmé, že dostatek snímků na výstavní soubor zřejmě nedorazí, což Zdeňkovi Tichému umožnilo naplánovat akci, která díru na trhu s Idioty zaplnila.

idiot

Nakonec tedy Idiot vznikal hlavně při společném fotografování inscenovaných fotografií, kterému předcházely hodiny plánování a shánění rekvizit. Samotná realizace probíhala v úžasné tvůřčí atmosféře, prošpikované přátelskou legrací.

Ač je tento článek věnován “Idiotovi v knihovně”, my x-pozičníci jsme byli požádáni o uspořádání ještě jedné fotografické výstavy, a to na téma “Hlava v oblacích”. Obě nabídky od Knihovny Akademie věd ČR nás zcela pohltily a můžeme i říci po dlouhé době probudily k životu. Od naší poslední společné výstavy uplynulo již mnoho času, a tak jsme se do obou projektů vrhli tak říkajíc po hlavě. “Hlavu v oblacích” si každý z nás připravoval sám, někde přišly ke slovu archívy a někde se tvořilo přímo “na míru”.

Nyní vás tedy můžeme potěšit zprávou, že obě témata jsou součástí velmi zajímavého programu, který pro širokou veřejnost připravila v termínu 31. října až 1. listopadu 2014 Knihovna Akademie věd ČR. Jedná se již o třetí ročník akce Knihovna snů, letos s podtitulem S hlavou v oblacích. Podle programu nás čekají dva dny plné zajímavých přednášek, hudby, divadla i filmů. Přijďte, jste srdečně zváni, budete moci nejen na vlastní oči posoudit, jakou měrou naše fotografické snažení přispělo ke zdaru celé akce, ale současně budete mít možnost rozšířit své obzory i v oblastech, které byste možná v takovéto vážné a usedlé instituci ani nečekali.

Napsat komentář