Proč se Zeměkoule České televize točí “opačně”?

Jako by chtěly signalizovat ukončení okurkové sezóny, změnily některé zdejší televize kabát. Kolem Zeměkoule, otáčející se na obrazovce ČT od východu na západ potom vypukla taková hysterie, jako by tu snad hrozilo ohrožení mravní výchovy obyvatelstva. Česká televize se omezila na konstatování, že se jedná o výtvarný záměr.

A to je asi tak maximální pozornost, kterou tomu měla věnovat. Jakožto bývalý spolupracovník Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně si troufám tvrdit, že kdyby se Giordano Bruno mohl seznámit s názory lidí kosmického věku na dynamiku vztahu Země a Slunce, tak by na tu hranici nevlezl. Osobně se nemohu zbavit dojmu, že cílem kampaně nebylo ukázat, kam se točí správně, ale komu se točí správně. Nicméně fotograf nad zdůvodněním zbystří pozornost. Ten začínající se začne ptát, jaký je ten výtvarný důvod, ten zkušenější se jen pousměje.

Tím důvodem je jedno z kompozičních pravidel, které říká, že směry shora dolu a zleva doprava jsou klidné, zatímco ty opačné jsou neklidné, dráždivé. Proč jsou nám ty druhé poněkud proti srsti? Protože jsou proti, a to konkrétně proti směru čtení. A tento směr má zásadní vliv na vnímání obrazu a tedy i na kompozici.

Například Zdeněk Tomášek ve své knize Fotografujeme na černobílý film píše, že většina lidí čte obraz stejně jako písmo zleva doprava, proto by měl být hlavní motiv vpravo. A protože podle jiného pravidla má být ve směru pohybu volné místo (které je tím právem vlevo), má směřovat zprava doleva. “Táta” Kulhánek také píše ve své Černobílé fotografii, že okolí, obrazy i fotografie pozorujeme ve směru čtení a děje potřebujeme pozorovat proti směru jejich pohybu, abychom nejprve narazili na čelo pohybujícího se předmětu. Volnou plochu ovšem vidí jako část snímku, která přitáhne oko jako první a až od ní směřuje pohled k hlavnímu objektu.

V mém myšlenkovém bádání se mi nepodařilo dojít k závěru, který z těchto dvou jen nepatrně odlišných názorů je blíže podstatě. Nicméně podstatné je, že vztah mezi směry čtení a pohybu ve výtvarném umění funguje. A to dokonce i v případě, že se nejedná o pohyb skutečný, ale skrytý, který vzniká náklonem stromu, svahem hory nebo tím, že u řady objektů vnímáme předek a zadek. U lidských výtvorů víme, kde je předek (třeba u domu tam, kde jsou dveře), u ostatních objektů většinou dáme na geometrické uspořádání – zřejmě v důsledku používání nástrojů se je snažíme porovnat s tvarem klínu, který má předek na špici. A stejně tak funguje vnímání volného prostoru před nebo za objektem, míří-li objekt do snímku či ven za jeho okraj.

Každopádně je toto pocitové rozdělení směrů celosvětově univerzální. A nejedná se jen o pocit ze směru, je to i věc chápání časové či logické souslednosti. Takže když otevřeme například Sekorova Ferdu mravence a prohlédneme si obrázek vývoje včely, je vajíčko logicky nalevo a včela opouštějící buňku plástve napravo. Má to jen jeden malý háček – ne všechny jazyky píšou zleva doprava. Mějte to na paměti, až dostanete zakázku pro arabského klienta. A hloubavé hlavy mohou navíc začít bádat, co bylo dříve – zda-li jsme se léty naladili podle směru čtení, nebo jestli jsme začali psát ve směru, na který jsme naladěni. Jediným vodítkem je praktická záležitost, a sice, že v těchto směrech si pravák nerozmaže text psaný inkoustem.


No a pro ty, kteří dočetli mé povídání až sem, mám jakožto příznivce raketové techniky (a s tím souvisejících kosmických letů) jedno bonusové nevýtvarné vysvětlení.

Pokud chceme dostat kosmickou loď na oběžnou dráhu kolem Země, musíme jí udělit rychlost přibližně 8 km/s vůči Zemi jako hmotnému bodu bez ohledu na to, má-li loď obíhat přes póly či ve směru rovníku, a bez ohledu na to, jak rychle a kam se sama Země otáčí. Nicméně protože se otáčí od západu na východ a na rovníku ta jedna otáčka za den představuje 0,464 km/s, je energeticky výhodnější odstartovat směrem na východ s kopancem půl kilometru za vteřinu, nežli startovat “pozadu” na západ, kdy bychom museli nejprve ten půlkilometr zabrzdit a pak přidat plných osm. No a když takový kosmonaut, astronaut či tchajkonaut letící na východ pohlédne okénkem na Zemi, bude se mu zdánlivě otáčet od východu k západu.

Nicméně dosti již mlácení prázdné slámy. Pro vás je podstatné, že až zase spatříte znělku hlavního zpravodajského pořadu České televize, nemáte přemýšlet o tom, točí-li se správně, ale o tom, jaké fotocvičení na téma pohybu si na druhý den připravíte.

P.S. A víte, kterým směrem obíhá Země kolem Slunce? 🙂

19 komentářů u „Proč se Zeměkoule České televize točí “opačně”?“

  1. No, ona je Česká Televize…

    Víte co, trošku jsem měl možnost vidět do toho, jak hospodaří a nakládá s penězi ČT ve srovnání s jednou komerční…. Například:
    – že minuta vysílání stojí 2x více…
    – že jediný štáb zpravodajství má o dva lidi více…
    – že se vizuál a studia mění každého 3/4 roku…

    Mám pokračovat? ČT je veliký socialistický moloch, který žere peníze.
    Moje ne.

    PS: pochopili jste někdo, proč v době, kdy se na VŠECH světových televizích klíčuje pozadí, kupují v ČT obrovské LCD obrazovky, které se umístí ZA redaktora… a běží tam jakési obrázky? grrrr

    Odpovědět
    • no, ona je Česká televize…

      Ten článek není o ČTV, na kterou tak žehráte… Já osobně jsem rád, že ČTV funguje a stále si drží odstup od stále hlubšího komerčního bahna zbylých stanic. Mimochodem- když už narážíte na rozhazovačnost- myslíte si, že plazmy jsou dražší řešení, než klíčování pozadí? Nicméně to jen tak na okraj mimo téma.
      Díky za článek. Poskytl mi prostor k zamyšlení

      Odpovědět
      • no, ona je Česká televize…

        S ČT mám problém – platím ji, ač nechci, ač nesouhlasím s podprahovým působením této instituce v naší politice a většinu jejích protagonistů od té směšné stávky nemohu ani vystát. Tam se netočí obráceně jen Země, tam jde pozpátku úplně všecko. Občas sice nějaké ty svazky nebo milicionářská historie vyplave, ale promořené je to všecko… Ať si pracuje, ať si vysílá – ale za svoje!

        Odpovědět
    • no, ona je Česká televize…

      To, že je ČT moloch, s tím se asi nedá nesouhlasit.
      Ale jinak v tom máte chaos, LCD obrazovky na pozadí za moderátory zpráv koupila Nova a ČT nepoužívá ani LCD, ani klíčování, ale obyčejné sklo s průhledem do news roomu (v Událostech).

      Odpovědět
    • no, ona je Česká televize…

      Tohle skutecne neni duvod, ktery by Zemekouli roztocil na druhou stranu …

      Nicmene to srovnani je tezke a nevyhrava nikdo. CT ma v predmetu podnikani televizi, komercni televize zase prodej reklamniho casu. To uz z principu musi fungovat jinak. A tak, jako spouste lidi vadi, ze plati CT, tak me zase vadi, ze platim Novu a ani nevim kolik.

      A k tomu klicovani – vzhledem k jeho omezeni a problemum bych se prechodu LCD panely vubec nedivil. Nicmene i tady mam pocit, ze ty panely ma Nova. Nedavno se vychloubali nejakym superstudiem a kdyz jsem se tedy podival, tak jsem zrel nejake promitani, kdy hlavni motiv byl prekryt nejakym srdceryvnym plkalem a z jeho hlavy neco trcelo. Srostlice jak vysita.

      Odpovědět
    • no, ona je Česká televize…

      Pracuji v TV a chtěl bych se tedy zeptat:

      1. Kolik tedy stojí minuta vysílání? Myslíš tím argentinskou telenovelu, nebo českou Růžovou ordinaci v ulici?

      2. chceš říci, že komerční zpravodajské štáby mají jednoho až žádného člověka? S tím “žádného” bych souhlasil, když některou událost netočí.

      3. Změny kulis ať už virtuálních jsou hezký námět k diskusi.

      4. Někdo se pozastavil nad cenou klíčování versus plazma, hezké. Navíc není pro moderátory příliš pěkné, když nevidí, co je za nimi. Má to i další aspekty, jako je pohyb kamery atd. Pokud klíčuječ, jde o jakési virtuální prostředí. Opravdu ho chceme? Nepůsobí někdy nepatřičně?

      Odpovědět
      • no, ona je Česká televize…

        ad 1. Myslím tím výroba podobných pořadů, nemíchám huršky s jablkama
        ad 2. komerční štáby na Nově – krajánci – měli PROKAZATELNĚ 2 lidi, řidiče a kameramana v jednom a redaktora řidiče. ČT přijela na akci s velkou dodávkou – VW – s řidičem (který akci zpravidla proseděl za volantem), redaktorem, zvukařem a kameramanem.
        ad 3. zmiňoval jsem jejich periodicitu!
        ad 4. moderátor to ví, má před sebou monitory….grrrr. Ke klíčování se nemá cenu vyjadřovat, protože jej používá česká televize zcela běžně: Objektiv, předpověď počasí… LCD televize se nakoupili ze zcela prozaických důvodů. Jste v Česku, přemýšlejte….

        Odpovědět
        • no, ona je Česká televize…

          1. Dobře tedy, připusťme, že jde o stejné pořady. Kolik tedy stojí minuta na Nově a minuta na ČT?

          2. Zajímalo by mě, kam přijela ČT s tou dodávkou. Krajánci v ČT mají dva lidi – funkčně stejně, jako píšeš o Nově. Jinak má zpravodajský štáb typicky 3 lidi.

          3. Myslím totéž, nejen vzhled, ale i periodicitu.

          4. Jistě, moderátor má monitory, každopádně pohybovat se v klíči není snadné. A to nejen pro moderátora, ale i pro pohyblivou kameru. Klíč má své výhody i nevýhody, stejně tak plazma. Mimochodem, Objektiv není klíčovaný. Z jakých důvodů se, zakoupily monitory? Aby někdo vydělal? LCD ve studiích jsou marginální částka, i když největší plazma Panasonic je dražší.

          5. Jak to děláš, že na ČT neplatíš?

          Odpovědět
        • no, ona je Česká televize…

          Dnes jsou už takové monstr výpravy Č(S)T naštěstí minulostí. Na druhou stranu je fakt, že absence například zvukaře je občas na některých reportážích docela cítit.

          Odpovědět
  2. Oběh Země okolo slunce

    Rychlé hádání bez Internetu:
    Země obíhá okolo Slunce proti směru hodinových (při pohledu na rovinu oběhu ze severu).

    Odpovědět
  3. Čtení z leva doprava

    Tak bohužel nevím, z kterého to bylo pramene, ale tyto výzkumy se dělaly pomocí malých kamer na spec. brýlích.
    I lídé, v jejihž jazyce se píše z prava do leva, nebo zhora dolů, čtou obraz stejně, jako my.

    Odpovědět
    • Čtení z leva doprava

      Zajimave, nam zase ve skole rikali o firme, ktera badala, proc se jeji reklama na pracku (nebo prasek?) v arabskych zemich miji ucinkem. A dozvedeli se, ze obrazek spinave pradlo – pracka – ciste pradlo tam lide proste ctou obracene. Ale treba je to kec.

      Nicmene bychom se meli ptat, proc Japonci se svislym pismem maji (meli) obrazy komponavane na vysku.

      Odpovědět
  4. kravaty

    Kdysi jsem byl na jakemsi seminari, jehoz soucasti byla i prednaska stylistky. Tehdy mimo jine predvedla, ze jako harmonicky smer vnimame vektor smerujici z praveho horniho do leveho spodniho rohu, zatimco smer opacny, z leveho horniho do praveho spodniho, vnimame jako neharmonicky. Dokumentovala to na prouzkovanych kravatach, ktere se skutecne vyrabeji prakticky z 99,99% pouze v tom “harmonickem” smeru a prosila nas, pokud se nam nekde podari sehnat nejakou tu “neharmonickou”, ze by ji od nas rada pro sve demonstracni ucely koupila. To je uz rada let, pokazde kdyz kupuju kravatu si na ni vzpomenu a jeste nikdy jsem tu opacne prouzkovanou nenasel. Zda se, ze jsme obeti spiknuti 🙂

    Ceskou verejnepravni ani jinou televizi nemam moznost sledovat, ale z predstavy ze by obecne existovaly pouze komercni stanice se mi udelalo nevolno.

    Odpovědět
    • kravaty

      Mně se udělá nevolno, když vidím jakoukoliv televizi 🙂 Ale obzvláště, když mám možnost jen zahlédnout unylost, zkostnatělost ČT. Vezmu -li jen zprávy? Nejdříve samotná zpráva od zahraničního zpravodaje, pak opět na stejné téma v podstatě se opakující živý vstup, kde redaktor stojí na ulici mezi pouličními lampami a říká to stejné ale ŽIVĚ. To je panečku redaktor v akci, dynamika….k zulíbání. Kdo tušíte, kolik stojí minuta živého přenosu…..Je to státní firma s mnoha aparátčíky, plná neprofesionality, kamarádšoftů, nekontrolovaný moloch….

      Odpovědět
      • kravaty ???

        Jenom poznámka nevztahující se ani k článku ani ke kravatám 🙂
        Pokud chci slyšet zprávy, tak jdu na ČT, skutečně nejmenovanou naší největší komerční televizi ne! Tam umí leda tak rozebírat něco děsně zajímavého o našich “celebritách” či jiných důležitých okamžicích kolem drbů. A jejich slavné “obrazovkové” pozadí při zprávách je fakt úžasné :-))

        To jenom poznámka k trošku hysterickým výlevům “martinkaminZULU”. Dál to nechci rozebírat a reagovat, obzvláště když o tomto tématu článek (jinak velmi pěkný) není!!!

        Odpovědět
      • kravaty

        Zrejme bude kazdy styl vysilani mit sve fanousky. Nicmene, ja od zprav ocekavam skutecne pouze kvalitni a presne informace. Trend jaky je mozny videt na komercnich stanicich – infotainment – mne obtezuje. Neocekavam od zprav aby mne bavily. Nechapu proc redaktori komercnich stanic vysilajici z terenu krici, mluvi dramatickym hlasem nebo jinak zkouseji z vlazneho prdu ktery nazyvaji zpravodajstvim vytvorit drama.
        Nestojim ani o to, aby mi dikci nebo mimikou davali najevo, co si o cem mam myslet. Zpravy maji byt neutralne a fundovane podane, pokud mozno pravdive a overene informace. Nazor musi byt jako takovy prezentovan a odvysilan v podobe komentare. Verejnepravni televize tohle zvladaji na celem svete jaksi lepe, nehlede na vec, ze ty komercni se ve zpravodajstvi soustreduji na “fakta” ktera mne nezajimaji. Prikladem byla treba rec Sarkozyho minuly tyden. Komercni televize se o ni zminily pouze ve smyslu ze odvadi pozornost medii od svych privatnich zalezitosti a chystane svatby s Bruni, zatimco SF DRS, nase verejnopravni televize, referovala o tom, co v te reci rekl – mimo jine zavedeni vyberove imigrace a zruseni 35 hodinoveho tydne, takove malickosti ktera pred par lety vyvolala masove demonstrace a donutila Chiraca stahnout ocas a vse odtroubit…
        Kvalitni informace neco stoji, a sice hodne, maji li byt fundovane, opatrene u zdroje a maji li byt ukazany v sirsich souvislostech. To jsou penize, ktere jsou v celem molochu televizniho vysilani vynalozene nejlepsim zpusobem.

        Odpovědět
    • kravaty

      Harmonicky, to je to slovo, diky, Tome! Nemohl jsem si na nej vzpomenout 🙂

      Jinak jestli ta prednasejici jeste shani kravaty, tak mam dve s prouzky z leveho horniho do praveho spodnho rohu. A fakt musim rici, ze moje oko pri pohledu na ne neplesa.

      Ted se mi ty smery ale tak nejak michaji. No neva, funguje to a kazdy si to muze vyzkouset. Dokonce uz jsem videl snimky, ktere autor ci grafik zamerne stranove prevratil – enem jaksi zapomnel, ze jsou na te fotce napisy …

      Odpovědět
  5. zrcadlové zobrazení

    Zrcadlovkáři, kdo z nás ví jestli je “správné” zobrazení za zrcadlem nebo před zrcadlem. Otočím-li orientaci webcam. do “správného zobrazení”, tedy že text není obráceně, mám automaticky dojem, že je to špatně. Člověk je zvyklý na to, co je za zrcadlem. Nemůže to být podobné i při sledování televize?
    P.S.: právě jsem se probudil :-)))

    Odpovědět

Napsat komentář