Zrcadlový objektiv Sigma 600mm f/8,0

Zrcadlový objektiv Sigma 600mm f/8,0 patří svou konstrukcí do skupiny poměrně málo rozšířených a známých objektivů…

Tento objektiv s manuálním ostřením patří do skupiny tzv. zrcadlových (nebo také katadioptrických) objektivů. Vzhledem ke své ohniskové vzdálenosti 600 mm má velmi malé rozměry a nízkou hmotnost. To je dáno právě jeho zvláštní konstrukcí. Objektiv je pouze 121 mm dlouhý a má hmotnost jen 830g. Ostření je možné od 2 m do nekonečna. Filtry o průměru 30,5 mm se vkládají do zadní části objektivu. Přední objímka je opatřena závitem o průměru 95 mm a šroubuje se do ní sluneční clona, která je součástí dodávky. Tou je rovněž pevné pouzdro s popruhem. Objektiv se vyrábí s bajonetem pro AF přístroje Canon, Minolta, Nikon, Pentax, Sigma (nenechte se zmást, i s těmito přístroji ostří objektiv pouze manuálně) a s bajonetem pro MF přístroje Canon, Minolta, Nikon, Pentax.

Protože zrcadlové objektivy a tudíž i tento objektiv patří do skupiny poměrně málo rozšířených a známých typů objektivů, zastavme se nejprve obecně u jejich konstrukce.

Konstrukce zrcadlového objektivu

Sigma 600mm f/8,0

Zrcadlové (přesněji čočkozrcadlové) objektivy, jak už jejich název napovídá, obsahují mimo čoček obvyklých u běžných objektivů i zrcadlové plochy. (Pravé zrcadlové objektivy, které se používají v astronomii nemají čočky). Díky nim se podstatně zkrátí stavební délka objektivu a tím i jeho hmotnost. Princip zrcadlových objektivů spočívá v tom, že paprsky světla procházejí vstupní čočkou objektivu a dopadají na zrcadlovou plochu, odkud se odráží na vypuklé zrcadlo, které je umístěno za vstupní čočkou. Vypuklé zrcadlo je odráží většinou ještě přes soustavu čoček, která má za úkol odstranit (minimalizovat) vady zobrazení na citlivou vrstvu filmu. To znamená, že paprsky světla probíhají uvnitř objektivu třikrát. Díky této konstrukci dochází také ke snížení barevných vad, neboť hlavním členem soustavy je zrcadlo a to žádnou barevnou vadou netrpí. Mezi zástupce objektivů této konstrukce je možno jmenovat například u nás prodávané objektivy MTO-500 a MTO-1000 ruské výroby. V roce 1990 uvedla na trh firma Minolta objektiv AF Reflex 500mm f/8,0. Tento objektiv se tak stal prvním (a dosud zřejmě jediným) AF zrcadlovým objektivem.

Nyní se už ale vraťme k objektivu Sigma 600mm f/8,0. Tak jako naprostá většina objektivů této konstrukce nelze clonit a máme proto k dispozici pouze pevnou clonu 8. Jedinou možností, jak omezit světlo jsou tedy šedé filtry. Z důvodů dostatečné hloubky ostrosti nemůže mít tento objektiv vyšší světelnost nehledě na to, že by rostly jeho rozměry a hmotnost. Vzhledem ke všem kompromisům ale myslím, že je jeho pevná clona zvolena velmi vhodně.

Praxe

Objektiv má poměrně velký průměr a proto pozor při nasazování na fotoaparát, který má velký grip či je k němu připojen motor s rukojetí. Nasadit však jde třeba na Nikon F5 či FM-2 s motorem MD-12. Pouze na prsty pravé ruky už nezbývá příliš místa.

První pohled do hledáčku a fotograf si okamžitě uvědomí, že právě používá objektiv s velmi dlouhou ohniskovou vzdáleností. Obraz se značně chvěje a jeho ustálení vyžaduje velmi pevné držení, nejlépe s podpěrou či přímo s pomocí stativu. To je ovšem typické pro všechny objektivy těchto ohniskových vzdáleností. Objektiv Sigma 600mm f/8,0 je naštěstí vybaven otočnou patkou se stativovým závitem s možností aretace šroubem. Dalším problémem, viditelným v hledáčku fotoaparátu je použitá pevná clona 8. Ta způsobuje celkové ztmavnutí obrazu v hledáčku. Proto oceňuji použití čiré matnice ve svém Nikonu FM-2, která umožňuje bezproblémové ostření i s objektivem této světelnosti a to i za velkého šera. Použití matnice s klínem je naprosto nevhodné, protože klín nelze pro přesné ostření vůbec použít a vlastně celá střední část matnice je v takovém případě téměř úplně černá.

S objektivem se díky jeho kompaktnosti velmi dobře pracuje, a protože je skladný a nezatěžuje rameno fotografa, je jeho transport snadnou záležitostí. Vzhledem k nejkratšímu možnému zaostření 2 m značně přesahuje možnosti svých běžných “čočkových” konkurentů, kteří při stejné ohniskové vzdálenosti mohou ostřit většinou tak od 6 m. Objektiv Sigma 600mm f/8,0 lze tak použít i pro oblast fotografování blížící se makrofotografii, protože při zaostření na 2 m je měřítko zvětšení 1:3. Díky kruhové vstupní čočce jsou body, které se nachází v neostré oblasti zobrazeny jako neostré kroužky. Tento efekt je nejvíce výrazný v lesklých plochách a představuje tak možnost zhotovení zajímavých fotografiií.

Vkládání filtrů do zadní části objektivu je velmi dobře vyřešeno a je bez problémů možné i při nasazeném objektivu na těle fotoaparátu. Rovněž povrchová úprava značená výrobcem ZEN je velmi kvalitní.

Závěr

Velkou výhodou tohoto objektivu jsou rozměry, váha a cena. To vynikne zejména v porovnání s ekvivalentem této ohniskové vzdálenosti z řad klasických objektivů s velkou ohniskovou vzdáleností. Běžný objektiv 600 mm f/4,0 měří totiž přibližně 450 mm a jeho váha dosahuje 6000 g, proti 121 mm délky a 830 g váhy zrcadlového objektivu Sigma. Ještě propastnější rozdíl je však v ceně. Tady je zrcadlový objektiv Sigma 600mm f/8,0 levnější asi tak 26x!!! Přestože se jedná o kompaktní a velmi lehký objektiv, nesmí fotograf zapomínat na jeho ohniskovou vzdálenost, která vyžaduje velmi pevné držení a pokud možno připevnění na stativ. Nemožnost clonit, která vyplývá z konstrukce patří k negativům tohoto objektivu. Také proto, že i z tohoto důvodu není možné objektiv konstruovat jako světelnější. To je ovšem problém zrcadlových objektivů obecně.

4 komentáře u „Zrcadlový objektiv Sigma 600mm f/8,0“

  1. Clonění zrcadlových objektivů.

    Zrcadlové objektivy clonit lze. Do vhodné krytky čela objektivu lze udělat eliptický nebo kruhový otvor, umístěný tak, aby byl mimo středové zrcátko soustavy. Lze tak odclonit 60 až 80 % aktivní plochy zrcadla. Tím klesne světelnost soustavy a jako vedlejší efekt se tak odstraní “kroužkový” bokeh.
    Pokud se po obvodu aktivní plochy objektivu udělají dva nebo tři kruhové nazacloněné “vstupy”, lze pak přesněji zaostřovat (v rovině ostrosti obrazy splynou v jeden) a bokeh oblastí mimo rovinu ostrosti není “mezikruží” ale zdvojené, nebo ztrojené skvrny.

    Odpovědět
    • clonění zrcadlových objektivů.

      Uvedený postup ale není clonění obvyklé u objektivů (ovlivňující hloubku ostrosti).

      Jde hlavně o snížení množství dopadajícího světla a tento efekt lze docílit pomocí šedých filtrů, které jsou někdy se zrcadlovými objektivy dodávány.

      Odpovědět
  2. matnice

    Zajimalo by me jestli je objektiv pouzitleny ke canonu 350d co se tyce matnice, nikde to nemohu zjistit… diky

    Odpovědět
    • matnice

      Použitelný je. Pouze matnice kvůli světelnosti značně ztmavne. Optimální je, pokud to tělo fotoaparátu dovoluje, zacloněním objektivu na hodnotu clony 8,0 simulovat ztmavnutí obrazu v hledáčku fotoaparátu do stavu, jaký by byl po nasazení objektivu Sigma 600mm f/8,0.

      Odpovědět

Napsat komentář