Zřícenina hradu Točník

Zřícenina hradu Točník leží asi 35 km jihozápadně od Prahy a je přímo ideálním cílem půldenního výletu spojeného s fotografováním.

Točník - pohled z dáli
Pojedete po dálnici D5 (E 50) směrem na Plzeň a komunikaci opustíte na exitu Žebrák – západ. Z hlavního náměstí v Žebráku odbočíte kolem kostela (silnice bohužel není značená) a první obcí za Žebrákem je Točník. Dominantou obce Točník je kuriózně zřícenina hradu Žebrák, z něhož zbyla pouze věž. Zbytek hradu byl během staletí rozebrán. Věž je opravena a využívá se jako rozhledna, ale vzhledem k tomu, že hrad je v údolí, není odtud příliš dobrý rozhled.

Točník - nádvoří
Společné parkoviště pro oba hrady najdete vpravo od silnice (pozor, lze ho velmi snadno přehlédnout!) a celodenní parkovné činí 30 Kč. Z parkoviště pak vede pohodlná cesta až na Točník, je dlouhá cca 1,5 km a není problém vyjet nahoru např. s dětským kočárkem.

Hrad Točník byl postaven v 15. století na příkaz krále Václava IV. a zpustl v 17. století. V posledních dvaceti letech byly provedeny velmi rozsáhlé restaurátorské práce. Z hradu je vynikající rozhled po okolí, děti pak jistě ocení přítomnost “nájemníků” hradního příkopu, medvědů Jardy a Babety. Vstupné je 25 Kč.

Točník - nádvoří Točník - hradby Točník - most

Snímky byly pořízeny manuální zrcadlovkou Olympus OM 2000 s objektivem Zuiko 35-70 mm f/3,5-4,8 na materiál Kodak PFG 400.

Napsat komentář