Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Makroobjektiv v prestižní řadě Canon L je prvním výrobkem, vybaveným novým stabilizátorem obrazu s detekcí úhlu a posunu, jež je vysoce účinná při zaostřování na krátké vzdálenosti.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Technická specifikace objektivu Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM
Ohnisková vzdálenost 100mm
Světelnost 2,8
Konstrukce objektivu: 15 prvků v 12 seskupeních
Úhel záběru 24°
Maximální clona 32
Počet lamel 9
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost (cm) 30
Otáčející se přední část objektivu ne
Stupnice vzdáleností ano
Filtrový závit (mm) 67
Sluneční clona ET-73
Hmotnost (g) 625
Délka (mm) 123
Průměr (mm) 77,7
Bajonet uchycení Canon EF
Současná cena v Kč s DPH (FotoŠkoda) 21890

Popis

Popis začneme směrem od bajonetu k přední části objektivu. Za okružím pro uchycení stativové patky se nachází celkem tři přepínače. Jejich funkci, rozsahy a umístění ukazuje následující obrázek. Objektiv umožňuje ruční ostření i v poloze přepínače AF kdykoli a bez jakéhokoli poškození mechanizmu automatického zaostřování. Následuje vhodně široký prstenec ostření s rovnoměrným a plynulým chodem, před kterým je za krycím sklem umístěna stupnice zaostřené vzdálenosti doplněná údajem dosaženého měřítka zvětšení. Přední část objektivu, která se při ostření neotáčí, je osazena filtrovým závitem 67mm.

Přepínače objektivu
Přepínače objektivu

Objektiv je dodáván včetně bajonetové sluneční clony Canon ET-73 a obalu LP1219. Sluneční clona může být v transportní poloze uchycena na objektivu v obrácené poloze. V dodávce bohužel chybí stativová patka, škoda.

Použití a praxe

Objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM je určen především pro oblast makrofotografie a fotografie „zblízka“. Jako takový představuje naprosto typický makro objektiv o ohniskové vzdálenosti kolem 100 mm. Rozsah clon 2,8 až 32 a pracovní vzdálenost přibližně 130mm (vzdálenost přední částí objektivu od snímaného objektu) jsou pro tuto kategorii obvyklé hodnoty. Jeden podstatný rozdíl tady ale je. Optický stabilizátor obrazu. Na ten fotografové u makroobjektivu čekali poměrně dlouho.

Foto2
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/125s, clona 8.

Proto se teď na nový typ stabilizátoru – Hybridní stabilizátor obrazu (Hybrid IS), podívejme trochu podrobněji. Jde o optický stabilizátor, konstruovaný speciálně pro využití v makroobjektivech. Je schopen korigovat pohyb posunu objektivu, stejně jako úhlový pohyb, které většina IS systémů korigovat neumí. To umožňuje 2krokovou korekci při 1,0násobném zvětšení, se zvýšením na 3krokovou při 0,5násobném zvětšení a 4krokovou při normálním fotografování. Technologie Hybrid IS používá, stejně jako předchozí systémy mechanické optické stabilizace, snímač rotační rychlosti, který zjišťuje rozsah rotačního roztřesení snímku. Nově však obsahuje také snímač zrychlení, který určuje rozsah roztřesení snímku z důvodu posunů fotoaparátu. Mechanismus používá i nově vyvinutý algoritmus, který kombinuje výstup obou snímačů a pohybem čoček objektivu kompenzuje oba typy pohybu. Systém Hybrid IS rozšiřuje efekt stabilizace obrazu zejména pro makrofotografii, což je pro běžné technologie stabilizace obrazu složité.

Hybridní IS
Hybridní IS

Tolik teorie, a nyní k praxi. V makrofotografii při velkém měřítku zvětšení je tato, u makroobjetivu Canon nová funkce, velmi potřebná a rozšiřuje možnosti získat „snadněji“ kvalitní fotografii. Jaké časy skutečně fotograf udrží je celkem individuální záležitost. Jako ukázka slouží dvě fotografie, snímané v měřítku 1:1. Obě fotografie vznikly bez použití stativu a fotografického bleskového osvětlení.

Foto5
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/40s, clona 8. Měřítko 1 : 1.
Klávesnice telefonu
Canon EOS 1Ds Mark III, objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Čas 1/13s, clona 5,6. Měřítko 1 : 1.

Objektiv je poměrně kompaktní a tak je s ním radost pracovat. Při fotografování v měřítcích blížících se 1 : 1 je vhodné vypnout autofokus a ostřit ručně. Zamezíme tak přeostřování sem tam a ztrácení objektu v hledáčku vlivem velmi malé hloubky ostrosti. Ostatně je na to objektiv po mechanické a ergonomické stránce připraven kvalitním ostřícím kroužkem s optimálním chodem, umístěním i povrchovou neklouzavou úpravou. Všechny ukázkové fotografie v tomto článku, s výjimkou fotografií květin, kočky a z divadla byly pořízeny s využitím manuálního ostření. V terénu potěší i kvalitní povrchová úprava a díky utěsnění objektivu odolnost proti prachu a vlhkosti. Nechybí ani v řadě L oblíbené těsnění bajonetového uchycení.

Foto4
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/320s, clona 9.

V následující tabulce najdete, jak se ve skutečnosti mění nastavená hodnota clony f/2,8 v závislosti na měřítku zvětšení. K pochopení této problematiky doporučuji ještě přečíst článek Clona u makroobjektivů.

Tabulka clonových čísel v závislosti na na zaostřené vzdálenosti objektivu
Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM
Zvětšení Zaostřená vzdálenost (m) Clonové číslo
1 : 3 0,48 f/4,1
1 : 2 0,39 f/4,6
1 : 1,5 0,34 f/5,0
1 : 1 0,30 f/5,9
Foto10
Canon EOS 1Ds Mark III, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/400s, clona 11.

Ohnisková vzdálenost 100mm a světelnost 2,8 předurčují objektivu vcelku mnohostranné využití i mimo oblast makrofotografie. Dá se dokonce říci, že objektiv přes své primární určení pro oblast makrofotografie, představuje plnohodnotný střední teleobjektiv. Je to zejména díky dobře fungujícímu autofokusu, který pracuje nejen tiše, ale hlavně přesně a rychle. To je totiž velký kámen úrazu většiny makroobjektivů. Prostě kvůli složité vnitřní stavbě ostří obvykle velmi pomalu. Dále možnosti využití rozšiřuje Hybridní stabilizátor obrazu, který mimo oblast makrofotografie umožňuje použít až 4násobně delší čas, než by bylo možné při fotografování bez stabilizátoru.

Kočka
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/20s, clona 7,1.
Originál v RAW formátu, velikost cca 22 MB
Květiny
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/1000s, clona 8.
Foto14
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/800s, clona 5. (Muzikál Gypsy DJKT Plzeň).

K objektivu EF 100mm f/2.8L Macro IS USM najdeme ve výrobním programu firmy Canon následující volitelné příslušenství: stativová patka Tripod Mount Ring D, adaptér Macro Lite 67 a mezikroužky EF12 II a EF25 II. Stativová patka umožňuje přesně komponovat záběr při snímání ze stativu a zejména rychle změnit orientaci snímku na výšku – na šířku. Blesky Speedlite MR-14EX a MT-24EX lze připojit přes adaptér Macro Lite 67, který se našroubuje na přední část objektivu.

Foto3
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/160s, clona 7,1.

Mechanické a optické provedení

Objektiv EF 100mm f/2.8L Macro IS USM je vybaven 15 optickými členy ve 12 skupinách včetně prvku s ultra nízkým rozptylem (UD), který vyrovnává barevnou aberaci a umožňuje tak vznik snímků s vysokým rozlišením a vysokým kontrastem. Povrchová úprava Super Spectra efektivně omezuje vznik závoje a odlesků. Tichý motorek automatického zaostřování USM kruhového typu velmi rychle a přesně zaostřuje. Ostřící prstenec vhodné šířky a povrchové úpravy jde i v režimu AF uchopit a bez jakéhokoli přepínání začít ostřit ručně. Objektiv je vybaven i omezovačem vzdálenosti se třemi polohami, který umožňuje předem omezit rozsah systému zaostřování na požadovanou vzdálenost fotografovaného objektu a zrychlit činnost automatického zaostřování. Jako všechny objektivy řady L je i tento opatřen těsněním proti prachu a vlhkosti, včetně utěsnění bajonetového uchycení.

Foto11
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/125s, clona 8.
Foto1
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/100s, clona 11.
Foto6
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/100s, clona 8.
Originál v RAW formátu, velikost cca 22 MB

Při cloně f/2,8 objektiv na plný formát 24x36mm v rozích mírně vinětuje. To platí pro zaostření na nekonečno. S postupným ostřením na bližší vzdálenosti se vinětace při této cloně značně zmenšuje, což vyplývá z konstrukce makroobjektivu. Zacloněním na hodnotu f/5,6 je vinětace prakticky eliminována. Jak je u lepších makroobjektivů běžné, je rovněž korekce zklenutí pole provedena perfektně. Při reprodukci plošných předloh tak prakticky nedochází k deformacím obrazu. Jak znázorňuje MTF graf, jsou hodnoty kontrastu a ostrosti na vynikající úrovni. Při praktickém fotografování je možno získat skutečně velmi ostré a brilantní fotografie. Chromatickou aberaci, která jinak při makrofotografii často ruší, účinně koriguje v konstrukci objektivu použitý UD prvek. Kruhová devítilamelová clona zajišťuje, že fotografované objekty vystupují z krásně rozostřeného pozadí, které působí velmi přirozeně. V případě použití tohoto makroobjektivu pro běžné fotografování je vhodné nasadit dodávanou sluneční clonu, která jinak při větších měřítcích makrofotografie často vadí z důvodů malé vzdálenosti mezi přední částí objektivu a fotografovaným předmětem.

MTF charakteristiky Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM
MTF charakteristiky – vysvětlivky:

Černé čáry platí pro maximálně odcloněný objektiv.

Modré čáry platí pro clonu f/8.

Tučné čáry (hodnota 10 čar/mm) platí pro kontrast.

Tenké čáry (hodnota 30 čar/mm) platí pro rozlišení.

Plné čáry (S) měřeno v sagitální obrazové rovině.

Čárkované (M) měřeno v meridiální obrazové rovině.

Hodnoty 0, 5, 15, 20 jsou v milimetrech a udávají vzdálenost od středu obrazového pole.

MTF charakteristiky 0,8 a více při 10 čarách/mm ukazují na výborný objektiv, do hodnoty 0,6 při 10 čarách/mm jde o uspokojivý obraz.

Čím více jsou S a M křivky v linii, tím je neostrý obraz přirozenější.
Květ
Canon EOS 1D Mark IV, objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM. Čas 1/400s, clona 8.
Originál v RAW formátu, velikost cca 19 MB

Dlužím ještě porovnání s předchůdcem testovaného objektivu, tím byl Canon EF 100 mm f/2,8 Macro USM. Vlastně jsou v předchozí větě hned dvě nepřesnosti. Slova „předchůdce“ a „byl“, protože se starší objektiv stále dodává. Nový model tedy nejen že nenahrazuje předchozí, ale spolu se oba dál objevují v nabídce firmy Canon a podle všeho tahle situace bude trvat i nadále. Proto jsem se rozhodl porovnání obou objektivů věnovat samostatný článek, který bude v dohledné době následovat.

Závěr

Vysoká optická kvalita spolu s perfektním mechanickým provedením, včetně utěsnění proti prachu a vlhkosti, řadí objektiv Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM mezi ty nejlepší makroobjektivy, které je možno momentálně pořídit. Optická stabilizace doplňuje a rozšiřuje použití tohoto výrobku při praktickém fotografování o úroveň dál (oproti makroobjektivům bez optické stabilizace) a usnadňuje fotografům cestu za kvalitním snímkem. I tam, kde by kvůli světelným podmínkám snímek jinak vůbec nemohl vzniknout.

Výhody

  • vysoce kvalitní mechanická a optická konstrukce
  • optická stabilizace
  • na makroobjektiv rychlé ostření v režimu AF
  • při ostření objektiv nemění svoji délku
  • ohnisková vzdálenost 100mm umožňuje využít tento výrobek jako portrétní a střední teleobjektiv

Nevýhody

  • součástí dodávky není stativová patka (lze dokoupit typ Tripod Mount Ring D)
  • nekompatibilita s extendery firmy Canon (ovšem obvyklý stav u této ohniskové vzdálenosti)

Obrázek Hybridní IS, MTF charakteristika – firma Canon
Fotografie – Josef Hrubý

6 komentářů u „Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM“

  1. Hezký článek..

    ..objektiv vypadá vcelku užitečně, i když hádám, že bez těla schopného vysokého ISO ta stabilizace až tak užitečná nebude. Docela mě překvapil bokeh, až takhle dobrý bych nečekal.

    Odpovědět
    • hezký článek..

      V připravovaném článku – porovnání objektivů Canon EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM a Canon EF 100 mm f/2,8 Macro USM – se věnuji také porovnání účinku stabilizace a na fotografiích bude myslím patrno, že význam má, a řekl bych velký. Ale to trochu předbíhám. Počkejme na článek…

      Odpovědět
  2. Kdy bude pokračování?

    Dobrý den,
    netrpělivě vyhlížím slibované pokračování kde bude tento objektiv srovnáván s jeho nestabilizovaným předchůdcem a stále nic. Nezapomněli jste na nás? 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář