Domácí úkoly: novinky pro rok 2006 a vyhlášení prvního – Top 12 roku 2005

S novým rokem přicházejí i domácí úkoly s několika novinkami. Co vás čeká?

První změnou je počet úkolů – bude jich šest na rok. Je to množství, které – jak věříme – poskytne dost času na témata i jejich vyhodnocení. V první polovině roku to bude zhruba každé dva měsíce, přes prázdniny si dáme malou pauzu, abyste o žádný úkol nepřišli, a pak trochu zrychlíme. Při větším počtu by se musely úkoly buď překrývat nebo bychom museli zkrátit doby pro ně vymezené, což by rozhodně nebylo ku prospěchu.

Úkoly budou plánovány na rok dopředu, takže s vyhodnocením toho aktuálního se v plánu objeví další, na který dojde za rok. Dopředu se také dozvíte předpokládaná data vyhlášení, závěrky a hodnocení. Ta se mohou mírně změnit podle toho, jak zapadne úkol do týdenního redakčního plánu.

Poslední novinkou (pro vás asi nejvýznamnější) je rozdělení úkolů na ohlášené a tajné. S tajnými úkoly to bude podobné jako teď – téma se dozvíte v den vyhlášení a budete se s ním muset popasovat. Námět ohlášeného úkolu se dozvíte zhruba s ročním předstihem, takže na něm budete moci dlouhodobě pracovat. Nebudete tedy omezeni na aktuální situaci, roční období a podobně. Vyhlášení pak bude jen signálem, že můžete zasílat svoje příspěvky.

No a teď už plán úkolů na příštích 12 měsíců. Data v tabulce označují předpokládané vyhlášení, uzávěrku a hodnocení.

Téma úkolu vyhlášení uzávěrka hodnocení
Top 12 roku 2005 13.1. 15.2. 28.2.
tajné téma 31.3. 2.5. 16.5.
tajné téma 16.5. 15.6. 30.6.
Stíny 15.8. 15.9. 30.9.
V jednom barevném tónu 30.9. 31.10. 15.11.
Stromy 15.11. 10.12. 29.12.

Na tajné úkoly si počkejte, na ohlášených už můžete začít pracovat. Letos jsou tajné v první polovině roku, protože by na ohlášené nebylo tolik času, kolik slibujeme, ale dále už by se měly oba druhy víceméně střídat.

No a abychom nechodili dlouho kolem horké kaše, vyhlásíme první úkol hned. Minule se vám nechtělo moc fotit, takže jsme trochu zvolnili a necháme vás projít jen váš fotografický archiv z loňského roku. Prvním tématem tohoto roku je:

Top 12 roku 2005

Skoro každý na Nový rok sumarizuje svoje výsledky v roce minulém. Pojďme se každý podívat na svoji fotografickou tvorbu v uplynulém roce a vyberme pro ostatní to nejlepší ze své práce. Ale pozor – tentokrát se zaměříme i na prezentaci fotografií!

V dnešní době, kdy internet zasahuje skoro do každé rodiny, má fotograf, byť jen příležitostný, obrovské možnosti pro svoji prezentaci na veřejnosti. Všichni snad již viděli nějakou tu prezentaci, fotografické stránky či galerie. Mnoho z nás již své vlastní stránky má hotové a ten zbytek fotografujících o svých stránkách určitě přemýšlí. Dnešní domácí úkol tedy není jen o focení, ale právě i o té prezentaci a měl by vás trochu popostrčit kupředu k vlastnímu zviditelnění.

Ti, kteří své stránky již mají a udržují je, nebudou mít žádný problém a bude to pro ně jen další občerstvení dat. Ti, kteří je mají a neudržují, budou mít alespoň dobrý důvod, proč zase po dlouhé době přidat na své stránky nějakou tu novinku a poskytnout tak návštěvníkům důvod, proč se u vás zastavit. Nejtěžší to budou mít ti, kteří se ještě pro výrobu stránek nerozhodli. Ti budou muset nejen vybírat, ale i vyrábět a někteří se dokonce i učit vyrábět. Doufám ale, že vás toto neodradí a naopak zaberete a uděláte svoji první jednoduchou stránku, třeba pomocí některého z editorů, které jsou zdarma dostupné nebo jsou součástí některého z balíků, který máte již nainstalovaný (Mozilla editor, Microsoft Publisher, Free Web Editor, Golden, Photoshop, Zoner Photo Studio, …). Neočekávám v těchto případech žádné velké galerie, ale i obyčejná stránka s dvanácti náhledy a popisem může být tím správným startem k vaší prezentaci na webu.

Kdo má tedy chuť a odvahu, nechť vybere svých dvanáct nejlepších fotografií roku 2005, sestaví z nich webovou stránku a pošle nám na adresu ukoly@paladix.cz do redakce pouze odkaz (URL) na tuto svoji prezentaci. Uzávěrka tohoto kola domácích úkolů je
15.2.2006 ve 23:59

Sám jsem se pokusil o výběr nejen 12, dle mého názoru nej fotografií z mého loňského archivu, ale vybíral jsem tak, aby byla daná fotografie i vyfocena v tom měsíci který zastupuje ve výběru. Jen u září se mi to nepovedlo, neboť jsem zjistil, že to nebyl zrovna plodný měsíc a musel jsem sáhnout do stejného večera jako vznikla fotografie říjnová. Zde tedy najdete mých 12 nej (možná) roku 2005.

Přeji všem šťastnou ruku při výběru fotografií a pevné nervy při zdolávání záludností html kódu.

13 komentářů u „Domácí úkoly: novinky pro rok 2006 a vyhlášení prvního – Top 12 roku 2005“

  1. K věci

    Až teď mi došlo, proč se minulý ročník domácích úkolů nijak zvlášť nechytil. Prostě se jednou za čas vyhlásil úkol a málokomu to pořádně utkvělo v hlavě. Možná tomu, kdo si po přečtení zadání řekl hele to jsem nedávno nafotil, mám to zpracovaný, tak to pošlu. Je prostě dobré, že se tomu dá nějaký rámec. Viz GPTK blahé paměti (modří již vědí). Možná pro povzbuzení apetitu by bylo dobré sčítat bodíky a na konci roku vyhlásit vítěze. Nééé, žádný divočiny nevymýšlím. Bodíky za první tři místa nebo kolik míst od poroty, sečíst a to je vše. Žádný složitosti.

    Odpovědět
    • k věci

      Bodování není špatný nápad. Alespoň by to byla motivace pro účast v co největším počtu kol.
      Málokomu to utkvělo v hlavě? No že tohle píšeš zrovna ty 😉 který jsi byl neustále bombardován mejly: nafoť, pošli -)

      Odpovědět
    • k věci

      Jsem a nejsem překvapen reakcí fotografů na soutěže a na vyhlašování témat.
      Jsem přesvědčen o tom že fotograf má být člověk tvůrčí a že fotografuje proto, že má potřebu něco vyjádřit nabo se nějak realizovat. Mohu připustit že vyhlašování témat pro focení může být inspirativní. Oponuji tomu ale, že pokud má být fotograf umělcem a ne jen obsluhou fotoaparátu, měla by touha vytvářet obrazy vycházet z něj a nikoli na výzvu “..bež a vyfoť….!” Mám své fotografie různě na webu a samozřejmě mé ego je potěšeno líbí-li se mé fotografie. Ale číselné hodnocení nebo vytváření žebříčků přece nemůže být hnacím motorem fotografa.
      A nejsem překvapen reakcí fotografů, protože jsme řešili tento problém v místním fotoklubu. Jakmile byly nalinkovány témata a termíny lidé začali fotografovat jako diví. Proč člověk-fotograf (majitel, obsluha, cvakař) potřebuje takovýto impulz? Je touha umělce se vyjadřovat? Nebo díky kvalitě fotoaparátů potřebujeme příkaz, výzvu – bude fotit toto. Tak to také nafoť. Nebo že by v tomto byla ta dělící čára mezi obslužníkem fotoaparátu a umělcem-tvořitelem?
      Anebo v tom matrixu toho ještě mnoho nevidím?

      Odpovědět
      • k věci

        Naše domácí úkoly nikdy nebyly soutěží o ceny či čestná uznání. Byly, jsou a doufám, že vždy budou, jakousi pobídkou pro amatérské fotografy k vytvoření něčeho jiného než obvykle fotografují. Říkejme tomu třeba práce na zakázku. Snažíme se fotografy nenásilnou formou donutit pracovat i na něčem jiném než je jim blízké, přirozené a příjemné a snažíme se tak alespoň částečně rozšířit jejich úhel záběru. Ano, je to impulz k tomu “běž a vyfoť, tvoř, přemýšlej …”, ale proč ne, každý musí projít vývojovým stádiem a než si začne dávat sám svoje “úkoly” může využít těchto impulzů. Na různých zadáních je jasně patrné, že toto rozšiřování není jednoduché a že se najde pouze pár jedinců, kteří na tuto “hru” přistoupí, dají si tu práci, zadání promyslí, naplánují zpracují a pošlou. Ostatní se většinou zúčastňují témat, kde mohou použít již zpracované záběry a nenutí je to k cílené práci. Ve skrytu duš ale věřím, že i většina těchto fotografů se jednoho dne donutí a přestoupí k těm odvážnějším a pracovitějším.
        Co se týká bodování, či vytváření celoročních pořadí… Nevidím v tom problém. Člověk byl odjakživa tvorem soutěživým a snažil se vyniknout nad ostatní. I když fotografuje pro svoje potěšení, vyjádření či jen tak, určitě ho potěší veřejné uznání a nebo dokonce umístění na předních pozicích v soutěži.

        Odpovědět
      • k věci

        V podstatě jen dodatek k Jakubovi. Život není jak počítače. Nula nebo jednička, mezi tím nic. Vždyť můžu mít hnací motor k focení v sobě a odtud dostávám většinou impuls (pokud budu mluvit o sobě, dělá to dejme tomu 80%) a nebo ten podnět přijde zvenku např. ve formě finanční pobídky anebo právě nějakého takto vyhlášeného tématu. Kde je problém? Nechápu. Ono se to nějak vylučuje?
        Čili věta: “…měla by touha vytvářet obrazy vycházet z něj a nikoli na výzvu “..bež a vyfoť….!” sama o sobě má sice smysl, ale v daném kontextu je jaksi mimózní. Troufnu si ze zkušeností tvrdit, že naprostá většina těch, co se účastní takovýchto úkolů, soutěží atd., je právě naopak velmi tvůrčí z vlastního podnětu, a toto se pro ně stává dalším impulsem, výzvou, zajímavým zpestřením…
        A vůbec, občas se takříkajíc “ukáznit”, to má něco do sebe. A to nejen pro začátečníky. Občas si říkám “To se ti to tuhle sice hezky povedlo nafotit, ale to bílý vajíčko na bílém podkladě a beze stínu, dokázal bys to ještě? He?”

        Odpovědět
      • k věci

        Aby to nevypadalo, že se tu vztekám, tak stručně a věcně.
        1) Paladix není povinný, proto ani úkoly nejsou povinné. Lepší název by byl Fotocvičení, ale ten už máme vyhrazen pro trochu něco jiného. Výzva není “běž a vyfoť”, ale “přidej se”.
        2) Zapojení může být naopak velké, viz zmíněná rallye GPTK.
        3) Lidé nemusí fotit o 106, protože to dostali rozkazem – prostě je téma zaujme a rozhodne se říci své slovo – pochopitelně fotografií. Bez touhy vycházející z něj to nepůjde ani tady.
        4) Jedná se o příležitost, jak prodat i v jiném tématu prodat svoji techniku, nebo se naopak naučit něco nového.
        5) A i když to vezmeme jako “běž a vyfoť”, tak se můžeme vcítit do role profesionálů v novinách, časopisech, studiích a podobně, kterým je to denním chlebem. A záleží na jejich přístupu, jestli to odcvakají, nebo jestli zvednou hozenou rukavici a vytvoří díla, která pak fungují i samostaně.
        6) Teď možná matou ohlášená témata, ale budou taková, která se popisně odcvakat nedají.
        7) Co se týče bodů a žebříčků, tak s vámi souhlasím. Nechci bodovat a žebříčkovat, chci vědět, jestli fotografie funguje, případně má-li nějaké vady.

        Odpovědět
        • k věci

          Já děkuji za vyhlášení témat, bez vyhlášení úkolu bych se asi nikdy nenaučila vytvořit album na webu a věřte , že to opravdu nebyla lehká práce a zubama jsem skřípala hodně často.

          Odpovědět
  2. pocet fotiek

    dufam ze 12 fotiek plati len pre tuto prvu ulohu….
    od teraz si davam zavazok ze sa zapojim aspon do kazdej druhej 😉

    Odpovědět
    • pocet fotiek

      12 fotek platí je pro toto kolo. U ostatních bude vždy při vyhlášení upřesněno, jestli se bude jedna o jednotlivé fotografie či o série, ale předpokládám, že se vždy budeme pohybovat někde mezi 3 – 5 snímky.

      Odpovědět
    • spozdeni?

      Ano, ano, rýpeš dobře a dokonce i na správném hrobě. Velice se omlouvám, ale měl jsem dovolenou. Již se na vyhodnocení pracuje a je ze 75% hotové. Poprosím vás všechny ještě o chvilku trpělivosti a shovívavosti. Díky všem

      Odpovědět

Napsat komentář