Život se smíchem

Kdo by neznal Life – ikonu fotografického dokumentu. Ale kolik z nás kdy otevřelo tuto legendu, jež se stala vzorem mnoha časopisům v celém světě (u nás jmenujme třeba Mladý svět, …)? Life má již přes 70 let a dlouhá léta končil tématem našeho posledního úkolu – humorem.

Life smiles back – život se na nás usmívá ze zadní obálky v souladu s příslovím o tom, kdo se směje nejlíp.

Poslední úkol Paladixu mi udělal opravdovou radost, protože humor je jedna z obsahových vrstev fotografického vyjádření, jež pro mě činí toto médium tak přitažlivým. Výtvarné i jiné umění může být hluboce meditativní, burcující, smutné, kontrovezní – ale při tom všem může zároveň zůstat vtipné. Mám pocit, že právě humor je opravdu tím kořením, jež přidává fotografii z mnoha oblastí na přitažlivosti – ať už mluvíme o humoristech, jako je František Dostál, venkovsky upřímném Jindřichu Štreitovi, mysticky ironickém Ivanu Pinkavovi nebo stylizované Ditě Pepe. A nenásilný nádech humoru může posílit i vážné sdělení. Humor je i tématem současné výstavy v galerii Svazu českých fotografů.

Zadní obálka patřila vtipům i v mnoha dalších obrazových médiích – abychom od časopisů odcházeli dobře naladěni. A Life byl v tomhle ostatním médiím vzorem. Na jeho zadních obálkách se objevovaly fotografické momentky ze všech koutů světa, v některých případech od amatérů a čtenářů, v mnoha případech od fotografujících redaktorů Lifu i jiných médií. Témata pokrývala okruhy jako – zvířecí úsměvy, sportovní nehody, zátiší, městské momentky, aj. Jedno měly ovšem tyto snímky společné – prezentovaly kvalitní humor.

V roce 1988 potom Philip B. Kunhardt Jr. posbíral přes 200 těchto snímků do knihy Life smiles back. Mám to štěstí, že jsem po předcích objevil před lety tento brožovaný výtisk v knihovně. Od té doby je kniha (již mírně odrbaná) mým průvodcem, někdy vzorem, často potěšením ve chvíli, kdy mi do smíchu ani tolik není. A popularita knížky zřejmě nemizí ani po dvaceti letech. Prodává se dál – na Amazonu, v Powell’s, v internetových aukcích a jinde. stačí krátký dotaz – life smiles back 🙂 Máte-li humor ve fotografii taky rádi, mrkněte se po ní – stojí to za to. Velká netová nakladatelství nabízí i nahlédnutí dovnitř (zde dokonce s historickou fotkou šimpanze z naší ZOO v Ústí nad Labem).

Naskenoval jsem pár ukázek svých “nejoblíbenějších”, ale nakonec si říkám – nebudu porušovat autorská práva a zlobit v internetovém prostoru. Máte-li chuť do knížky nahlédnout a zasmát se, stavte se třeba na příštím FOTOpivu, vezmu ji s sebou.

Napsat komentář