Martin Evening: Adobe Photoshop Lightroom 2

Stručná recenze knihy z edice Zoner Press.

Adobe Photoshop Lightroom 2

Nejprve malé postesknutí – vznik této recenze je trochu smolný. Výtisk jsem obdržel těsně před jednou delší služební cestou, pak už pomalu následovaly dovolené, čímz se napsání recenze opozdilo. Normálně by to nevadilo, jenže v době prodlevy byla fimou Adobe uvedena na trh nová verze produktu Lightroom 3, což aktuálnost publikace i její recenze znatelně snižuje. Nicméně stručné zhodnocení pořád smysl má, podobnost verzí 2 a 3 je nemalá, takže minimálně 75% knihy je plně využitelných i v nové verzi programu.

Publikace Adobe Photoshop Lightroom 2 od Martina Eveninga na více než šesti stech stránkách podrobně mapuje možnosti práce s tímto programem. Členění do kapitol je poměrně jednoduché – začíná se obecnou kapitolou “Úvod do Lightroom”, která vysvětluje obecné koncepty, následují pak kapitoly cílené na jednotlivé moduly Lightroom (dále jen LR) jako je import, správa knihovny, úprava v modulu Develop atd. Hned v úvodu je třeba upozornit, že s výjimkou úvodní kapitoly jde autor opravdu do velké hloubky a detailu, což je na první pohled silnou stránkou knihy, ale jak uvidíme dále, místy může mít i trochu diskutabilní stránky.

Začněme úvodem – první kapitola o úvodu do LR je velmi dobře napsaná, na cca 40ti stranách popisuje jeho koncept, moduly, uživatelské rozhraní a následně i příklad praktického postupu práce od importu fotografií po jejich publikaci. Z vlastní zkušenosti (přednášky) vím, že vysvětlení konceptu LR vůbec není jednoduché, jde o skutečně velký posun proti “klasickým” programům pro fotografy, myslím si, že autor se s tímto vypořádal poměrně se ctí a jako rozjezd tato kapitola jistě poslouží dobře.

Další kapitoly již jdou velmi do detailu – sám v Lightroomu pracuji rutinně, na některých akcích ho prezentuji, ale přesto neváhám přiznat, že jsem některé popisované funkce nikdy nepoužil a ani nevím, že v LR jsou. Přiznám se, že hned v první “pokročilé kapitole” zaměřené na import dat mi začalo vrtat hlavou, jestli autor detailnost poněkud nepřehání. Pro mě je LR synonymem jednoduchosti a naprosto triviální intuitivní obsluhy, obávám se ale, že kdybych četl tuto knihu ještě před seznámením s programem, tak by mě možná docela vystrašila. Ale těžko za to autora kritizovat, odvedl opravdu velmi profesionální práci, pouze se domnívám, že výsledek je vhodný spíše jako referenční příručka, nedoporučil bych ji ale jako učebnici pro někoho, kdo LR nezná vůbec.

Co se týče správnosti a úplnosti informací, tak jsem nenarazil na žádnou výraznou chybu. Nechybí ani pokročilé praktické postupy jako třeba vytvoření vlastního souboru pro kalibraci přístroje podle Gretag-Macbeth tabulky, ani na druhé straně “interní postřehy” jako třeba ne každému známá skutečnost, že katalog LR je ve skutečnost standardní SQLite 3 databáze. Žádné velké námitky nemám ani proti českému překladu.

Asi jediný trochu problematický bod pro české podmínky mohou být použité ilustrace. Jsou sice vždy názorné a kvalitně vytištěné, nicméně mají dva nedostatky. Zaprvé jsou nasnímány v anglické verzi LR – já sám sice toto beru spíš jako klad, ale nepochybně to některým čtenářům vadit bude. Záludnější je ale druhý bod – všechny obrázky jsou získany z MAC verze. Sice je hned v úvodu knihy na toto upozorněno, navíc je verze pro LR a pro MAC velmi podobná, nicméně musím říct, že jsem si všiml některých obrázku, které mohou méně zkušeného uživaele pracujícího na Windows trochu zmást. Jedná se hlavně o obrázky, u kterých se uplatňují více systémové věci operačního systému, přímo LR se naštěstí liší opravdu minimálně. Jakožto dlouhodobý uživatel Applu bych to sice mohl spíše pochválit, ale jako recenzent musím objektivně uznat, že uživatelů Windows verze bude zejména v ČR mnohonásobně více.

Celkové hodnocení je nicméně dost jednoduché – tato kniha je velice kvalitní a pokud si chcete rozšířit své znalosti o Adobe Lightroom, tak vám může posloužit dobře. Diskutabilní může být poměrně vysoká cena, ale to je dáno opravdu velkým rozsahem knihy, je to “velká bible”. Ještě dodávám, že na stránkách Zoneru si můžete prohlédnout docela dost ukázek z knih ve formátu PDF a tím si udělat lepší představu – z každé kapitoly několik stránek. Za toto jsem Zoner již v minulosti chválil a činím to znovu – zájemcům poskytuje před koupí opravdu dostatek informací k posouzení.

Adobe Photoshop Lightroom 2
Autor: Martin Evening
Vydavatel: Zoner Press 2009
Přibližná cena: 699,- Kč
Rozsah: 624 stran
ISBN: 978-80-7413-025-0

Napsat komentář