Zvláštní půvab Pětikostelí

Na jihu Maďarska, pod úrodnými svahy pohoří Mecsek, nedaleko hranice s Chorvatskem, se nachází město zvané Pécs. Jeho český název – Pětikostelí – vychází z německého Fünfkirchen a podle názoru mnoha lidí je to po Budapešti nejpůvabnější město země. Ačkoliv je od moře daleko, má v sobě cosi z uvolněné atmosféry Středozemí. Kromě toho se pyšní mnoha skvělými galeriemi a muzei, velkolepou katedrálou, hodnotnou islámskou architekturou a římskými hrobkami, které jsou na seznamu UNESCO.

Číst dál

Budapešť – parky, lázně a šachy

Největší město Maďarska neskrývá pouze historické skvosty a památky podobné těm, které najdete i v ostatních evropských metropolích, ale i několik rarit, které byste jinde hledali marně. Znáte snad jiné město, ve kterém lidé uctívají uřezanou ruku bývalého krále, koupou se v termálech a hrají přitom šachy, chodí se dívat na slony do mešity nebo na Lenina a jeho následovníky do parku, jehož záhony jsou osázeny rudými hvězdami?

Číst dál

Budapešť dnem a nocí

“Evropa má tři města-perly: Benátky na vodě, Florencii v rovině a Budu na kopcích,” tak kdysi dávno opěvovali italští humanisté město na západním břehu Dunaje, které se v roce 1873 společně s městy Óbuda a levobřežní rovinatou Peští spojily v jednu z nejkrásnějších evropských metropolí – Budapešť.

Číst dál