Holga 120 – “vylepšená” verze

Ve svém nedávném článku o přístrojích Holga a Diana jsem právem kritizoval chybně provedenou clonu u Holgy, která byla ve své podstatě nefunkční. Zhruba před 14ti dny jsem ale pro známého kupoval z Číny nový exemplář Holgy a ukázalo se, že se čínský výrobce přeci jen umí poučit…

Aktuální exemplář Holgy 120N (to naprosto nejzákladnější provedení) se navenek od starších kusů nijak neliší, dokonce i krabice je totožná. Při kontrole funkce se ale objevilo příjemné překvapení – clona už je v pořádku! Byla přepracována taková ta “packa”, která se zasouvá za objektiv, místo nesmyslné velké čtvercové díry je tam nyní již správná kruhová clonka. Výsledné hodnoty clony odhaduji na cca 10 a 18.

To samozřejmě neznamená konec bastlení, při mých pokusech se mi pro Holgu nejvíc osvědčila trochu jiná kombinace clon, nicméně to nic nemění na tom, že jde o jasnou změnu k lepšímu.

Případné zájemce o koupi je nicméně nutno upozornit, že se modifikovaná Holga od té původní nedá při koupi poznat, ani na krabici není žádné obligátní označení “new” či “modified”, proto je pravděpodobné, že stále můžete obdržet staré provedení. Právě vzhledem k té absenci rozlišení to lze prodejci jen těžko vytýkat, je to zkrátka tak trochu o štěstí. Nicméně postupně se jistě staré exempláře vyprodají a tím zmizí ze světa jedna velmi kuriózní chyba.

Napsat komentář