Amerika

Jméno “Amerika” nese jenom v Čechách tolik míst, že to možná ani nelze spočítat.

Amerika
Tato” Amerika je přímo kultovním místem českých trampů a v posledních několika letech i nudistů, kteří zde využívají dvou jezírek s křišťálově čistou vodou. Amerika je kousek od Prahy, poblíž Karlštejna; v bezprostředním sousedství leží obec Mořina.

KamenyPůvodně byla Amerika, zvaná též Velká Amerika, vápencovým dolem, kde pracovali mimo civilních pracovníků i političtí vězni v 50. letech. Celé okolí bylo proto nepřístupné a tak to zůstalo i po vytěžení vápence – objekt byl uzavřen a všude kolem byly tabulky zakazující vstup a vyhrožující pokutou, na tehdejší dobu v úctyhodné výši čítající 100 korun. 0všem díkybohu se našlo několik (kolik vlastně?) nadšenců, ti prokopali zasypaný tunel a do Ameriky se sjížděli trampové a turisté z blízkého i dalekého okolí, aby se vykoupali nebo si třeba zazpívali u ohně. Čas od času přijela policie, tehdy s poněkud směšným názvem “Veřejná bezpečnost” a všechny, kteří se nechali chytit, čekal odvoz modrými a později žluto-bílými auty, výslech a pak pokuta. Byl to jakýsi folklór onoho místa. Jak slábla moc komunistického režimu, VB se objevovala čím dál méně. Jenže …

Skály
Nevím, zda byla Amerika někomu vrácena v restituci (pochybuji), nebo má i nadále stejného vlastníka. Každopádně byla opět znepřístupněna, tunel byl uzavřen těžkými vraty a pro jistotu byly před vrata navaleny kameny velikosti lidské postavy. Na silnici, která kolem Ameriky prochází, se objevil les značek se zákazem zastavení a tabule podepsaná policií – nesmí se tu nic, ani zastavit… Dolů do vytěženého lomu se muselo lézt jako za starých časů, z druhé strany po svahu a pak po úzké cestičce nad vodou. V loňském roce ovšem byla jednoho dne vrata opět otevřena a kameny mírumilovně ležely u cesty. Jak je to s vlastnictvím tohoto místa, neví nikdo široko daleko; ptal jsem se místních a co člověk, to jiná informace. Každopádně se teď do Ameriky můžete dostat i méně svízelnou cestou než po srázu. Někteří lidé si to opět vykládají po svém – dolů do lomu vyvážejí odpadky, což je věc, za niž by se snad mělo střílet. Ochránci přírody a trampové svépomocí odpad likvidují, co jde spálit, spálí na místě a zbytek odvážejí. Ale víc je těch prvních, těch, kteří vozí odpad TAM. (Uvidíte-li někoho z nich, alespoň mu vynadejte, třeba se bude stydět.)

Na Ameriku se nejsnáze dostanete z Prahy přes Rudnou, kde odbočíte na Nučice a pak dále na Vysoký Újezd; tam se dáte směrem na Karlštejn. Pak už dávejte pozor: vlevo bude opuštěný vojenský objekt, u něhož můžete nechat auto (není tam ani zákaz vjezdu, ani zákaz stání); po cca 400 metrech uvidíte po pravé straně cedule a stržený plot, ještě dále pak zábradlí. Za ním je Amerika. Tunel najdete snadno – dáte se od lomu doleva příkře se svažující serpentinou po cestě, která bývá uzavřena závorou, a po asi 150 metrech uvidíte vchod do tunelu vedoucího pod silnicí. Jiná možnost, jak se na Ameriku dostat, je tato: ze Zličína jezdí městský autobus až do Mořiny. Můžete také přijít pěšky z Karlštejna; kohokoli potkáte, vám vysvětlí cestu…

Svah
Aby byla tato informace kompletní, musím přiznat, že cedule se zákazem vstupu jsou kolem lomu pořád, i když se už desítky let netěží. Takže nelegálnost vstupu do lomu trvá. Proč, to nikdo neví. Nebo ví? Zákaz je to zcela nesmyslný, vždyť na Mořině se sice těží, ale dávno ne zrovna na Americe. A jestli spadne někdo dolů? Je to samozřejmě nemilé, ale kolik podobných míst u nás je a zákaz vstupu tam není? Neměl by být vstup zakázán na všechny mosty, balkony, skály a vlastně vůbec kamkoli, kde není asfaltová cestička a zábradlí? Půjdete-li se tedy podívat na Ameriku, dávejte pozor u okrajů lomu. Jinak se nemůže nikde nic stát – tunel je takový, že jím projede i auto (nezkoušejte to), cesta dál za tunelem je široká a dole se může pak přihodit jen to, že spadnete do vody. (“Zakazovači” by určitě připomněli, že se můžete utopit, ale to jde přece i doma ve vaně, že…).

Cesta
Nepřipojujte se k těm, které lze vystopovat podle odpadků, které za sebou zanechávají – co si přinesete, to si zase odneste. Že házení kamenů shora může být možná zábavné pro ty nahoře a určitě smrtelně nebezpečné pro ty dole, je všem jasné. Podklad cesty tvoří červená železitá hlína, která se velmi ráda lepí na obuv, proto je lepší Ameriku navštěvovat buď za suchého počasí, nebo v mrazu, aby se hlína nelepila. Věřte tomu, že návštěva Ameriky, ačkoli je poněkud dobrodružná, stojí za to.

P.S.: Proč vlastně majitel, ať už je jím kdokoli, nevybírá vstupné a nezabrání tím mimo jiné i onomu vyvážení odpadků? Proč místo zákazu zastavení není nahoře parkoviště, když by určitě každý rád zaplatil? Prý dolů padají kameny, říkají odpůrci zpřístupnění Ameriky. V Hřensku padají taky a nikdo tamější skály nezavře. Možná to zjednodušuji, ale jednoduchá řešení často bývají ta nejlepší. Když se chce, … Jenže “ono” se nechce.

Snímky byly pořízeny přístrojem Praktica B 100 s objektivy Prakticar 50 mm f/1,8 a Mir 20 mm f/3,5 na materiály Kodakcolor VR 100 a Fotostar 100.

1 komentář u „Amerika“

  1. Byli jsme dole

    Náše parta starších pánů nad 55 let 1.10.05 jsme vzšli z Berouna přes Svatý Jan pod skalou , bývalý vápencovýdůl s prohlídkou a pak na prohlídku lomů.
    Co se ale nestalo, bylo tam lano, tak nás 5 chlapů slezlo a udělali jsme pár fotek.Nejvíce nás zděsilo,po výlezu nahoru Velké Ameriky asměrem k silnici
    jsme zjistili cedule se zákazem vstupu pod pokutou 15000 kč.Jelikož jsme šli od Malé Ameriky ,tak jsme to zjistili až po prohlídce a štastně jsme tento
    výlet ukončili v hospůdce Pod dračí skalou na Karlštejně.
    Kdo se nebojí , tak se může podívat všude.
    Zdraví přátele přírody.
    Ahoj někde Pavel s parťáky akce.

    Odpovědět

Napsat komentář