Autobus – vyhodnocení domácího úkolu

Letošní zimu jsme se dali tak trochu na cestování. Neočekávejte však romantické, barevné a exotické krajinky tropických oblastí. My jsme totiž vyrazili na cestu autobusem a ten se stal hlavním aktérem našich fotografií. Ale vlastně i dnes některé záběry voní exotikou.

Erik Ziak

Erik pojal autobusové téma reportážně a až skoro pietně. Jedná se o rozloučení se s klasickými vozy Ikarus, přezdívanými též harmonika, které brázdili nejedno větší město po východní Evropě. Nejsou to výstavní fotografie, ale z hlediska dokumentárního budou jednou hodně cenné a budeme na ně hledět s nostalgií.

Erik 1 Erik 2 Erik 3

David Žemlička

Určitou historii, i když ze současné doby, nám přivezl z dalekého Mongolska David. Zpracování fotografie je možná o chloupek tvrdší, ale osobně se mi tato “skorokresba” líbí a k tomuto námětu mi sedí. Vytváří určitou modelovost scény, která se mi zdá být příjemná a vypíchnutí hlavního objektu je také dobré.

David

Michal Rudolský

A zůstáváme v exotických dálavách. Michal nás zavede nejprve do Londýna, kde klasický doubledecker volně, až skoro neznatelně, přechází do prosklené výškové budovy. Příjemné hrátky s tvary a liniemi. Jen ta barva mi nějak nesedne a celá fotografie se mi zdá být jakoby pod modrým závojem, což mi nepřijde u této fotografie jako umělecký záměr. Ufff, scénu z druhé fotografie asi mnozí poznáme i z našich MHD, ale v parném havanském létě to musí být teda asi síla. O mnoho veselejší je třetí, panamský autobus, okořeněný vykukující dívkou z okénka.

Rudolský 1 Rudolský 2 Rudolský 3

Petr Šulák

Ještě stále se budeme pohybovat v daleké cizině a díky Petrovi se můžeme podívat jak se cestuje v Asii. Né vždy se musí sedět jen na sedačkách v interiéru vozu a né vždy je cesta volná tak, jak bychom si představovali. U té první krásně ladí obloha, dveře a svetr jednoho z cestujících.

Petr Petr

Pavel Kreuziger

Posílám své fotografie pro únorový úkol na téma “Autobus”. Toto téma se mi docela hodí, protože jsem byl loni na praxi v Makedonii, kde jsem fotil pro zamýšlenou výstavu “Transport and toilets” (18 dalších lidí fotilo to samé v asi 8 zemích po celém světě). Výstava se nakonec neuskutečnila, ale zůstala mi spousta materiálu. První dvě fotografie jsou z Makedonie, třetí je z Řecka.
Všechny jsou pěkné, trocha nostalgie, trocha dynamiky a na poslední krásně ladí barva, je tam rytmus a ti dva chlápci to pěkně doplňují. Snad ještě počkat vteřinku, až by odešla ta slečna, která se mi zdá být trochu navíc.

Kreuziger 1 Kreuziger 2 Kreuziger 3

Václav Kostlán

Tři skoro stejné fotografie poslal Václav. V podobných případech bych doporučoval zaslat pouze jednu fotografii (tu nejlepší). První dvě jsou skoro totožné a třetí se v tuto chvíli nehodí do série s barevnou fotografií. Každopádně ta první varianta s modrým nádechem a ostrým nápisem Kino Atlas se mi dost zamlouvá. Asi bych osobně řezal vpravo a nahoře, abych se zbavil volného prostoru v pravé části a loga spořitelny nahoře. Fotografie by se tak asi vyčistila a uzavřela.

Václav 1 Václav 2 Václav 3

Zuzana Hnídková

Od Zuzany přijely tři fotografie z cest, pořízené za jízdy z autobusu přes jeho okýnko. Bohužel tato zkutečnost je patrná jen u druhé fotografie, která mi tak jako jediná zapadá do tohoto tématu. Každopádně bych tady ocenil nápad fotografie přes okýnko autobusu, ale chtělo by to dotáhnout ještě o kus dál. Rozmazané sloupy, jedoucí auta, noční světla … prostě takovou ucelenou sérii z cestování busem.

Zuzana 1 Zuzana 2 Zuzana 3

Milan Leopold

Ouuu, skoro jsem se lekl, že tam někde najdu chodce. Pěkná dynamika a kombinace s přechodem je opravdu ďábelská.

Milan

Juraj Priskin

Tak tady Juraj posílá malé hádanky. Harmoniku harmoniky jsem identifikoval hned, ale nad druhou fotografií si lámu hlavu ještě teď. Nedokážu přiřadit, se 100% jistotou, mřížku s takto dokonalým pozadím do žádné části autobusu. A co vy, víte, co to je?

Priskin 1 Priskin 2

Martin Víta

Únorové zadání – autobus – mne moc nepotěšilo. Dokumenty nefotím a tak jsem si říkal, že raději počkám na další měsíc. Předevčírem mi ale brnkla hlavou zajímavá myšlenka, včera vykrystalizovala, a dneska jsem bral do ruky foťák a pár rekvizit s naprosto jasnou myšlenkou, co a jak chci stvořit. Výslednou sérii fotek jsem nazval “Na výletě, aneb když ji miluješ, není co řešit…” Autobus jsem si chtěl původně vypůjčit od synovce, ale dnešní hračky toho nějak moc nevydrží a tak jsem hrábl do své sbírky angličáků. Mončičák mi hlídá lampičku na stole. Beton na dvoře nebo asfalt někde na cestě se mi zdál jako podklad moc hrubý, tak jsem fotil
na jemném betonu v garáži.


Jasně že pobavilo a poučilo zaroveň. Alkohol a volant nejdou dohromady a kofola je přece tak dobrá 🙂

Víťa 1 Víťa 2 Víťa 3

Hynek Bakstein

Dnes už se nedá spolehnout na nic, ani na německou důslednost… Na prvním snímku ještě v klidu hledám výlez z metra, na druhém už v běhu fotím odjíždějící autobus, jak je vidět z posledního snímku, odjel o 2 minuty dřív proti jízdnímu řadu… Pojedu tramvají… 🙂
Bez Hynkova komentáře bych se asi chvilku nechytal. Napadaly mne různé asociace na téma MHD, spěch, … ale tu pravou jsem nevykouzlil. Každodenní příběh v podání fotografií, ale… Tak nějak by mi k tomu stačila i ta jediná fotografie odjíždějícího autobusu.

Hynek 1 Hynek 2 Hynek 3

Štěpán Obdržálek

Pojízdné vrakoviště, chaos v dopravě a trochu adrenalinu nám na závěr poslal Štěpán z dálného východu. On ten chaos je vlastně spojujícím prvkem všech těchto fotografií. Chaos v drátech, na ulici i chaoticky ukazující les rukou na poslední fotografii. Osobně se mi nejvíce zamlouvá ta prostřední. Škoda, že nešlo trochu ustoupit vpravo, aby ta zácpa alespoň lehce vykoukla zpoza středového sloupku okna autobusu. Ale i tak velice příjemná tečka na závěr.

Štěpán 1 Štěpán 2 Štěpán 3

Další fotografie od nás x-pozičníků a jiných FOTOpivníků můžete najít
v galerii FotoPrůvodce.

1 komentář u „Autobus – vyhodnocení domácího úkolu“

Napsat komentář