Brašnička na T5ku

Kterak si zhotoviti to, na co výrobce nemyslel.

Kompaktní fotoaparát Yashica T5 (a jeho předchůdci) byly po léta oblíbenými modely ve své třídě díky kvalitnímu Zeissovu objektivu Tessar *T. Dalším specifickým znakem tohoto modelu byl přídavný hledáček “superscope”, umístěný na vrchní straně aparátu. Umožňoval fotit bez toho, že si přiložíte fotoaparát k oku a tím na sebe přilákáte nechtěnou pozornost. Bohužel výroba T5ky byla zastavena. Dnes je ji možno shánět jen mezi použitým zbožím.

Horní hledáček T5ky svým umístěním přímo volá po klasickém způsobu zavěšení kamery na krk, jako to bylo běžné u dvouokých zrcadlovek, kde jsme komponovali pohledem “do šachty”. V tomto článku se dozvíte, jak si lze poměrně snadno vyrobit brašničku na T5ku, která by se dala nosit na krku. Uvolníte si tím ruce a budete při focení méně napadní. Není vyloučeno, že článek bude inspirovat k rukodělné výrobě i majitele jiných fotoaparátů. Postup bude obdobný, troufnete-li si navrhnout jiný střih.

K výrobě budete potřebovat: kus tužší kůže (lze koupit jako odstřižek v ŘEMPU, např. v Praze v Dlouhé ulici), 2 nýty, 2 polokruhová očka na popruh, popruh, stativový šroub, posouvací úchyty na popruh (tzv. žebříček; POZOR – šířku žebříčku i očka volíme podle šířky popruhu(!)), niť, jehlu na kůži (tj. s trojhrannými břity na špičče), papír na střih, nůžky, odlamovací nůž, tužku, ev. lepidlo typu alkapren, podložka k stativovému šroubu, kladivo, roznýtovávací přípravek (možno použít ze sady pro aplikaci druků), průbojník na dírky do kůže (možno též využít sady na druky).

Budete-li uvažovat o ušití brašničky na jiný model fotoaparátu, můžete si udělat střih tak, že si na papír obkreslíte dno fotoaparátu a pak boky fotoaparátu zabalíte do pruhu papíru kolem dokola a tužkou si na papír naznačíte polohu ovládacích prvků, hledáčku, okénka na film apod. (U fotoaparátů s přemírou elektroniky možná nebude mít brašnička smysl, neboť by se při tom velkém počtu ovládacích prvků podobala spíše řešetu.) Na zhotovení brašničky je asi nejvhodnějším materiálem pravá kůže. Koženka hůř drží tvar, má tendenci praskat a nelze ji lokálně přizpůsobit vytažením. Kůže musí mít určitou tuhost, asi jako na boty; bude-li příliš měkká, bude se brašnička bortit vlastní vahou, bude-li příliš tvrdá, bude se špatně zpracovávat. Okraj otvoru pro stativový šroub je dobré zpevnit např. přilepením laminátové podložky.

Nejdříve se seznamte s okomentovaným obrazovým materiálem ke kontrétnímu provedení brašničky.
Brašnička ve fotodokumentaci byla sešita profesionálem dle mého ručně šitého modelu zhotoveného z plastexu (plastex klade mnohem větší nároky na zpracování, neboť se třepí a potřebuje výztuhy v celé ploše, nedoporučuji k následování).

T5celk Na celkovém pohledu (dole) je vidět výrobcem dodávané poutko, které není příliš praktické.
Celkový pohled na fotoaparát Yashica T5
T5hledacek Obraz v superscope hledáčku je stranově převrácený, ale dovolí vám mířit objektivem “za roh”, “nad plot” i “pod vraty”, kam byste okem steží dohlédli.
Hledáček
T5nytbok Na tomto detailu je vidět uchycení popruhu a popruhového polokroužku nýtem. Popruh je provlečen skrz polokroužek. Úchyt pokokroužku tvoří nýt s napůl přeloženým proužkem kůže (kůže též v šířce popruhu). Na tomto obrázku je také dobře patrné, jak na sebe nasedají švy pláště a dna.
přichycení popruhu
T5zpředu Zde vidíte spojení brašničky s fotoaparátem pomocí stativového šroubu. Použitý šroub má zespod redukci – při použití stativu není nutné fotoaparát odstrojit. Všimněte si naplocho sešitého švu pláště pod objektivem – okraje kůže směřují ven. Šev dna je ohnutý, aby byl rovnoběžně se švem pláště. Šev pláště se neohýbá.
pohled zepředu
T5sroub Stativový šroub volte tak, aby nebyl ani příliš dlouhý, ani příliš krátký. Řiďte se tlouštkou dna brašničky (závisí na tloušťce zvoleného materiálu a na tom, zda se rozhodnete zpevnit průchod pro šroub laminátovou podložkou). Průchod šroubu ve dnu brašničky udělejte co možná nejmenší – aby stativový šroub samovolně nevypadával.
stativový šroub
T5uvnitr Pohled dovnitř brašničky ukazuje prostup stativového šroubu. Všimněte si, že uvnitř nejsou žádné švy – uvnitř by překážely.
pohled dovnitř
T5zada Pohledu zezadu ukazuje výkroj pro okénko k odečítání typu filmu a výkroj pro normální hledáček.
pohled zezadu
T5zebricek Na popruhu vidíte posuvný “žebříček”. Ten díky zpětnému provlečení konce popruhu umožňuje regulaci délky popruhu a zároveň představuje pevný úchyt. Konec silonového popruhu proti párání ošetřte zatavením.
úchyt na popruh
T5strih Zde je link na střih v měřítku 1:1 – pro kontrolu rozměrů slouží přiložené pravítko v centimetrech. Papírový střih po vystřižení zkontrolujte přiložením k fotoaparátu přes kus kůže. U tlustších materiálů je nutné plášť brašničky cca o milimetr či dva vprostřed prodloužit.
střih brašničky

Pracovní postup

Seženeme si potřebný materiál, pomůcky a nástroje. Vytiskneme si tento návod a stáhneme si na disk střihovou přílohu. Střih vytiskneme v měřítku 1:1 a vystřihneme. Přiložíme střih na T5ku, abychom si uvědomili, jak je konstruován. Zkusíme si pod střih na T5ku přiložit proužek kůže a podle této zkoušky upravíme střih dle tloušťky materiálu, který máme (rozstřihneme střih uprostřed, opět přiložíme a slepíme k sobě v nové pozici). Pak můžeme přistoupit ke stříhání resp. řezání kůže. Kůži lze dobře řezat podle předkreslených linií odlamovacím nožem. Horní okraj pláště řežeme přesně podle okrajových linií. Na okraje dna a spodní okraje a boční okraje pláště přidáme 2-4mm na šev, s ohledem na tloušťku kůže. Pokud si nejste jisti, přidejte raději o něco více, než méně. Boční okraje pláště (ty, které se sešívají k sobě pod objektivem) seřízneme na plocho šikmo do tenka, aby na sebe konce kůže navazovaly bez terénního “schůdku”. Dno k plášti můžeme před šitím “přišpendlit” pomocí lepidla typu alkaprén. Tvarování okrajů dna můžeme pomoci projetím linie švu tupým hrotem. Švy sešíváme režnou nití, nejlépe jehlou na kůži, tj. s trojhranným břitem na špičce. S jinými jehlami se zbytečně nadřete. Šev je krátký, budete to mít jistě brzy hotové. Vhodným stehem k sešívání je jeden z následujících:

steh1
steh 1
steh2
steh 2

Budete-li chtít zpevnit průchod pro stativový šroub přilepením laminátové podložky příslušného průměru, udělejte to dříve, než začnete sešívat dno s pláštěm. Šroub je možné zajistit proti vypadnutí zevnitř kruhovou pojistkou, ale u silnejší kůže postačí udělat průchod pro šroub co nejtěsnější.

Po ošetření průchodu pro šroub a sešití všech švů přistoupíme k nýtování úchytů pro popruh. Polohu nýtů si předem ověřte vložením fotoaparátu do brašničky. Značky pro nýty je výhodné udělat až v této fázi výroby. Přeloženým proužkem kůže navlékneme polokruhové očko. Průbojníkem či nástrojem ze soupravy na druky uděláme otvory pro nýt na každém boku brašničky a skrz oba konce přeloženého proužku kůže. Přiložíme otvory v proužku a na brašničce na sebe a provlečeme nýt. Přinýtujeme na každou stranu brašničky jeden takovýto úchyt na popruh.

Pak ustřihneme popruh kolem krku o délce cca 105cm (včetně okrajů na provlečení). Jeho konce zatavte nad plamenem (plynový hořák, svíčka – hlavně nic nepodpalte!) a provlékněte každý konec žebříčkem, polokruhovým očkem a zpět žebříčkem. V této fázi můžete prohlásit výrobek za hotový.

“Alfatesteři” mého návodu doplnili model o obdélníko-elipsoidní klopnu, která zespod rovněž drží na stativovém šroubu a na zádíčkách foťáku se připíná drukem. Tímto způsobem se T5ka prakticky celá zabalí pro případ transportu a nachází se v relativním bezpečí poctivé hovězí či vepřové usně. Osobně dávám T5ku i s brašničkou do koupeného polstrovaného obalu na kompakty (neboť obal jsem pořídila dřív).

Vzhledem k tomu, že nemám klopnu otestovanou v praxi, nedodávám na ni střih a uvádím ji jako námět. Věřím, že pokud jste se již rozhodli pro šití brašničky, pak si budete umět poradit s vyhotovením střihu na klopnu – vložíte T5ku do přeloženého papíru a na papír si tužkou naznačíte budoucí střih. Rozhodnete-li se pro klopnu, nezapomeňte s ní počítat již při nákupu kůže a kovové galanterie.

Přejeme vám šikovné ruce, následně uspokojení z dobře vykonané řemeslné práce a hlavně příjemnější focení s T5kou v terénu. A pokud se vám brašnička uspokojivě povedla, napište nám!

Napsat komentář