Canon EOS 5D Mark III – konec výmluv

Petr je dlouholetým zkušeným uživatelem techniky Canon, zejména modelů EOS 5D Mark II a EOS 7D. Jeho pohled na novinku Canonu nazvaný Canon EOS 5D Mark III – konec výmluv určitě stojí za přečtení. Mě osobně pouze nepříjemně překvapila avizovaná cena – pokud se skutečně bude pohybovat kolem 80 tis. Kč, tak pro mě osobně není důvod k přechodu z Mark II na Mark III.

13 komentářů u „Canon EOS 5D Mark III – konec výmluv“

  1. Canon EOS 5D Mark 3 -placena reklama ?

    Nevim, zda autor uz mel novy fotak na vyskouseni. Take nevim, zda delsi dobu nez jedno odpoledne fotil s jinou znackou, nez CANON. Ale podle toho, co pise asi ne.
    Z 8-mi galerii, co presentuje na sve web strance je 7 galerii krajina.
    Teda mi neni jasne, na co potrebuje rychlejsi autofokus a nizzsi sum pri vyssich citlivostech – mel by asi fotit na 100 ASA a ze stativu.
    Lepsi podani barev ? Asi take ne, neb jeho snimky jsou vetsinou presaturovane nebo cernobile …
    Bylo by asi lepe, kdyby se u fotaku zajimal o vetsi dynamiku a rozliseni, jako maji napr. Sony A850, Sony A900 ci NIKON 2Dx.
    Pro me to zni jako placena reklama od firmy CANON.

    Odpovědět
    • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

      Miluju tyhle příspěvky, ze kterých čiší jen a jen …… (laskavý čtenář si domyslí sám).

      Kdybyste si dal tu práci a kliknul na odkaz http://www.petrpazour.cz/petr-pazour.php, tak byste se mohl dočíst, že Petr fotil mimo jiné přes 12 let fotoaparáty Pentax a že kromě krajiny fotí mimo jiné i zvířata ve volné přírodě, kde se samozřejmě hodí jak rychlý autofokus, tak i vyšší citlivost. To, že je nemá v galerii na webu ještě neznamená, že to nepotřebuje.

      Placená reklama je na tomto webu VÝHRADNĚ v bannerech, ale to jistě pravidelný čtenář našeho webu ví.

      Jinak samozřejmě je celkem logické, že člověka, co má aktuálně Canon bude zajímat především Canon. Každý trochu rozumně uvažující člověk nemění značku fotoaparátu pokaždé, když někdo jiný vydá něco nového. A je na každém, jestli mu jeho vybavení vyhovuje nebo ne.

      Ono to totiž nakonec vlastně není ani tolik o tom vybavení, že?

      Odpovědět
      • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

        On ten problém spíš může být vnímán některými čtenáři tak, že Petr Pazour psal svůj článek (předpokládám) na svoje stránky, kde si může psát co chce a je to zcela a jen jeho věc. A pokud bude chtít vychvalovat Canon až do nebe, jak to činí z jeho okolí někteří jiní fotografové přírody, tedy i snad opisovat marketingové formulace z tiskových zpráv (http://www.naturephoto.cz/fototechnika/objektivy/398-canon-ef-300mm-f-2-8-l-is-ii-usm.html), proč ne. Ovšem pokud se podobný příspěvek objeví na Paladixu, měl by být do jisté míry objektivní, jinak to opravdu může na někoho působit jako skryté PR, byť nepochybuji o tom, že to tak Pavel Pola nemyslel.

        Petrův článek objektivní není, např. “… (5DMii) ve spojení s kvalitním objektivem nabízí nekompromisní kvalitu obrazu, která se do dnešní doby v kinofilmových zrcadlovkách nikomu překonat nepodařila. …”

        A s tou technikou vůbec opatrně – sám moc dobře vím, o co snazší (a podivným způsobem někdy i příjemnější:( ) je ležet u počítače v posteli a porovnávat si do nekonečna testy objektivů a snímačů, než vstávat ráno do zimy a čekat na světlo, dohadovat se s modelkami nebo aranžovat miniaturní a lesklé produkty:)

        Odpovědět
        • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

          Jen taková technická – na Paladixu se neobjevil příspěvek, ale odkaz na něj. Je tedy zřejmé, že ho Petr nenapsal pro Paladix, pouze jsem ho osobně považoval za zajímavý (a svým způsobem lehce kontroverzní) a proto jsem na něj taky poukázal. Na tom nevidím vůbec nic špatného, ba naopak.

          Jinak samozřejmě plánuji v tomto duchu pokračovat, zřídil jsem na to samostatnou rubriku “Pohledy odjinud” a plánuji zařazovat odkazy na další zajímavé články z různých webů. Klidně mi posílejte tipy, pokud vás něco zaujme, třeba to rozproudí podobnou debatu.

          Odpovědět
          • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

            Pavle promiňte, ale to jsme si asi nerozuměli. Nikde jsem netvrdil, že jej Petr psal pro Paladix. Naopak, zdůrazňuji tam, že právě proto, že jej psal na svůj web, se nemusí starat o objektivitu.

            Ale na Paladix, který mi vždy přišel obecněji a objektivněji zaměřen, mi tento článek nesedí a technicky je – aspoň pro mě – opravdu malá niance, jestli je zde fyzicky nebo je na něj jen odkázáno s tím, že “určitě stojí za přečtení”, navíc z rubriky, která má v plánu, pokud to chápu správně, pouze odkazovat.

          • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

            Nesedí proč? Protože má někdo jiný názor než Vy? Nebo jak chcete objektivně dokázat, že Petrovo tvrzení není pravda? Ano, možná ta formulace není úplně ťip ťop, ale pokud by ten článek byl vždycky jen politicky korektní, aby neurazil ničí ego (a teď je jedno, jestli Vaše nebo Nikonu jako takového :-)), byla by to někdy docela nuda. A mě baví takovou polemiku vyvolávat. Proto jsem tu rubriku zavedl a proto budu odkazovat na zajímavé, byť někdy i lehce kontroverzní články, které by na Paladixu samotném třeba nikdy nevyšly. Nechci se tvářit, že neexistujou, protože to může vyvolat polemiku a zase to o trochu posunout. Vaše neustálé reakce mě v tom jen utvrzují… 🙂 (a když si odmyslíte tuhle jednu větičku a objektivně se podíváte na zbytek článku, tak je tam celkem dost zajímavých informací).

          • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

            Opět mám pocit, že každý mluvíme o něčem jiném. Nejedná se ani o ego, ani o značky techniky, ale o až příliš zjevnou neobjektivitu a adoraci jedné firmě (a je zcela jedno jestli A, B nebo ZZ). V článku navíc není naprosto nic, co by nevyšlo již kdekoli jinde. Psal jsem Vám to proto, že rád čtu některé články na Paladixu a toto je pro mě klesající úroveň, proto budu Paladix navštěvovat méně. To je vše.

          • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

            Přiznám se, že nějak nechápu, co jste chtěl svými příspěvky říci. Chvalozpěv pana Pazoura mě nikterak neuráží. Proč taky? Ze je článek nekritický? Nebo že je jeho autor neobjektivní? Jako kdyby byl takový jediný!
            Každý má právo na svůj subjektivní názor. S velkou částí toho co napsal nesouhlasím – a to je zase můj subjektivní názor. Z článku jsem si “vyzobal” pár věcí a pustil jsem ho z hlavy. Takže nechápu, proč Vám leží v žaludku.

    • canon eos 5d mark 3 -placena reklama ?

      co se týče dynamického rozsahu jph, je to smutné, ALE mrkněte na dpreview a nastavte si porovnání bez všech optimalizací – prostě surový raw

      překvapivě je v tomto 5D lepší d800 i dalších.

      Takže pro střelce do RAWu pohoda…

      Odpovědět
  2. 5D Mark III

    Fotoaparát jsem v ruce také nedržel, ale nadšený nejsem, zejména cenou. Akceptoval bych současnou cenu 5DM2.
    Má spoustu funkcí, ale mnoho fotografů by si vystačilo i jen s těmy základními..
    Je to konec relativně dostupného FF?

    Odpovědět
    • 5d mark iii

      No, konec snad ne.
      1.) 5D Mark II by se měl (do)prodávat do konce tohoto roku. A jeho cena jistě ještě o něco spadne. Tím se dostávám k bodu
      2.) Ano, cena je vysoká. 75990 Kč není zrovna lidovka. Ovšem Mark II při uvedení stál okolo 68 tisíc. Na to jste už možná pozapomněli. Canonu tsunami spláchlo fabriky, navíc kurz USD je za těch 3,5 roku také někde jinde (hůř pro nás). Takže ta startovací cena se dá pochopit. Opět je poptávka, která patrně bude převyšovat zpočátku nabídku, takže není důvod prodávat jej levněji. A také Canon v dubnu uvede 1D X. Proto také nasadil trochu ostřejší cenu, protože takto je 1D X vs. 5DMkIII cca. 2x dražší. Kdyby byl 3x, už by se mnozí sakra zamysleli, jestli se vyplatí.

      Čili cena Marka trojky spadne “relativně brzy”. Až opadne prvotní zájem (doufám, že to nebude trvat půl roku, než bude MkIII “skladem”, jako tomu bylo v případě MkII), tak už bude i 1D X nějaký ten pátek na světě a cena začne padat. Další propad se dá očekávat po oficiálním ukončení prodeje 5DMkII.

      Jinak co se týče funkcí, pokud nepotřebujete nový AF/AE, video funkce a stotisícové ISO, s 5D Mk II v pohodě “vystačíte”.

      Odpovědět
  3. ta cena za to stojí

    po týdnu s trojkou nadšení, je v mnoha směrech dost jinde než jeho mladší brácha, takže ten už bude jen sekundovat když jsou třeba v pohotovosti dvě skla a záložničit.

    Za tu cenu mi stojí, i když určitě časem spadne zejména pro:

    – konečně použitelný AF (je to paráda ten počet křížových bodů…), který lze naprosto ve všech ohledech přizpůsobit specifickým potřebám, kdo často pracuje s clonami f/1.2 – f/2.5, ten ví, že ostřit středovým bodem a překomponovat je devastující…

    – lepší zpracování, nejen co se týče odolnosti proti prachu a vodě, ale celkově je vše zase kousek dál,

    – s novým bleskem 600ex RT bezdrátová komunikace – boží dar pro každého, kdo už nechce oslňovat modely odrazkou, kupovat drahé a nespolehlivé odpalovátka nebo používat kabeláž při venkovním focení atd.

    To jsou věci, které mi obhájí cenu za posun od marka II, zejména proto, že fotím většinou mimo ateliér. O nespočtu drobných vychytávek se nemá smysl rozepisovat.

    Ale asi je jasné, že někdo kdo fotí krajiny či jen v ateliéru, tolik důvodu ke koupi nemá… Obzvláště i z důvodu celkem přestřelené ceny…

    Odpovědět
    • ta cena za to stojí

      jinak nákup jsem u drahé polovice obhájil jen a jen z důvodu daňové optimalizace, ty moje tři originální důvody by neobstály 😀

      Odpovědět

Napsat komentář