Černý pátek: slevy i pro fotografy

Dnes v USA začíná tradiční předvánoční nákupní sezona – Černý pátek, který jí zahajuje, znamená velké slevy, které si díky Internetu můžeme užít trochu i u nás.

Černý pátek u nás nemá přílišnou tradici a některé rádoby bombastické pokusy českých prodejců budí spíš útrpný úsměv, ale díky působení amerických firem na českém trhu a především pak díky internetovým obchodům může i našinec ušetřit nějakou tu kačku (nebo častěji dolar).

Fotografy by v letošní slevové horečce mohla zaujmout nabídka společnosti Adobe, která se slevovým kódem BF2012 sníží cenu Lightroom 4 o 20 % (ze 134,07 na 107,26 €) a Photoshop Elements a Premiere Elements 11 dokonce o 40 % (z 98,40 na 49,04 €). Akce platí i v českém Adobe Store pro Win i Mac verze. Výhodou nákupu softwaru je možnost zvolit stáhnutelnou verzi, takže nemusíte řešit poštovné, ani čekat, až balíček dorazí. Ke koupi budete samozřejmě potřebovat platební kartu.

Další softwarovou nabídku přináší společnost Topaz Labs, která tvoří pluginy pro oblíbené fotografické nástroje (Aperture, Lightroom, Photoshop, iPhoto). Jedná se o konkurenci s produktům Nik Software nebo onOne Software. Se slevovým kódem CyberSavings byste měli zaplatit o polovinu méně než obvykle.

S hardwarem je to trochu složitější, protože při objednávce z USA (respektive ze zemí mimo unii) zaplatíte jednak poštovné, a jednak clo a DPH (podrobnosti zde). Proto než se vrhneme do USA, zmíním ještě nabídku společnosti Apple, která sice není fotografická, ale je bez debaty, že řada fotografů její hardware používá. Slevové akce Černého pátku uplatňuje Apple také v české verzi Apple Store a ušetřit můžete při koupi iPadu i MacBooku.

Pokud jde přímo o fotografické vybavení, žádnou výraznou slevovou akci jsem v tuzemských shopech nezaznamenal. Pokud vy ano, podělte se s ostatními čtenáři v diskusi. V zahraničí jsou možnosti bohaté. Tradičním zahraničním dodavatelem techniky pro české fotografy jsou B&H Photo Video, Adorama a Amazon (s ohledem na šíři nabídky odkazuji přímo fotografickou sekci slev).

Za zmínku stojí například Nikon D7000 s objektivem 18-105 mm za 997 dolarů, Canon G12 za 299 dolarů, Samsung NX210 za 599 dolarů nebo Nikon 1 V1 za 369 dolarů. Pokud pokukujete po Fujifilm X-Pro1, tak se vám naopak možná vyplatí počkat, protože se spekuluje o tom, že v pondělí zlevní o 300 dolarů.

U některých slev se může stát, že zboží je vázané na prodej pouze v USA. Někdy postačí využít zasilatelskou službu, jako je například Shipito. V jiných případech, jako je například software Adobe u Amazonu s ještě nižšími cenami, než jsem uvedl výše (Lightroom za 100 dolarů, Photoshop Elements 11 za 45 dolarů může být nutná americká IP adresa a nevylučuji, že i platební karta.

Bohužel, poměrně silný dolar, cena poštovného a clo/DPH, které vám prakticky s jistotou vyměří stát, mohou efekt slevy dost zruinovat. Nákup je tedy třeba promyslet a propočítat. Ovšem pozor, slevy většinou skončí dnešní půlnocí (některého amerického času, takže u nás máme pár hodin k dobru), takže neváhejte příliš dlouho.

5 komentářů u „Černý pátek: slevy i pro fotografy“

  1. Pozor, Lightroom ještě levněji

    Pozor, Adobe před necelou půlhodinkou oznámilo na Twitteru slevový kód BFDAY2012 s ještě vyšší slevou na oněch 99 dolarů, za které prodával Amazon. Má být údajně určen jen pro USA, ale vyzkoušel jsem, že funguje i na českém Adobe Store. Cena po slevě činí 73,03 euro bez DPH (89,83 eur včetně DPH 23 %).

    Odpovědět
  2. Amazon

    Jenomže i po té slevě je to v Eurech více než 99 US na amazonu, z amazonu jsem to stáhnul – jen jsem musel dát v objednávce us stát a jeho ZIP kód, pozor na to u cca 10 států se ještě platí nějaká 10 US daň – tak ať vyberete správně…

    Odpovědět
    • amazon

      Je to pravda, i když trochu také není 🙂

      Cena 99 dolarů v USA je ve skutečnosti bez DPH, takže čistě přepočtem kurzem ČNB by měla být evropská cena 76,7 eur bez DPH, nicméně ve skutečnosti je to 73,03 eur, takže evropská cena je de facto nižší. Samozřejmě rozdíl je v tom, že zatímco při nákupu v Evropě si DPH odečtou jen podnikatelé (kteří tak mohou mít Lightroom asi o 100 Kč levněji než na Amazonu), v USA si ho odečtou všichni díky tomu, jak funguje jejich daňový systém (daň se neúčtuje při koupi z jiného státu v rámci USA).

      Samozřejmě uznávám, že absolutní částka pro běžného člověka je tak zatím stále levnější v USA (pokud je Američan nebo se tak bude aspoň tvářit).

      Do budoucna možná tahle výhoda padne, protože v USA jsou podle všeho dost silné tlaky, aby to takto nebylo (tento systém rozhodně nepočítal s internetovými obchody a myslím, že ztráty na nevybraných daních musejí být pro USA obrovské).

      Odpovědět

Napsat komentář