Červencové FOTOpivo

Pravidelné setkání příznivců fotografie a lahodného moku proběhlo tentokrát ve volnějším prázdninovém duchu, neboť jsme se v tomto roce již podruhé sešli nad snímky na volné téma.

Navzdory této tvůrčí volnosti se nás v salónku restaurace Na kovárně sešlo o něco méně než bývá obvyklé, což je nutné přičíst především období dovolených. Vlastnímu předvedení fotografií předcházelo hromadné rámování, protože večer se měly předat snímky účastníků Fotografické dílny na Kuksu vybrané pro výstavu, takže večer se rozjížděl zvolna. Nakonec ale samozřejmě došlo i na fotografie, které byly určené přímo pro toto setkání.

Pavel donesl svoje Sklo v černém, které je k vidění i na Fotoprůvodci, a nutno říct, že velký formát tomuto tématu velmi slušel. Fotkám nebylo prakticky co vytknout, takže nám logicky nezbyla jiná možnost, než zpochybňovat aspoň volbu matného papíru. 🙂 Ze zcela jiného soudku pak byla přímá konfrontace sérií Jakuba a Zdeňka, kteří se oba vydali fotografovat řevnické amatérské divadlo. Protože se Zdeňkovi zřejmě občas pletou časové údaje, vznikly obě série s jednodenním odstupem, ale výsledky vzbuzovaly dojem, jako kdyby každý fotil v jiném čtvrtstoletí. Bylo opravdu velmi zajímavé vidět, jak dva fotografové mohou jednu akci zpracovat zcela odlišně.

Po divadelní srovnávačce následovala série Petra Chlumského, která vznikla před nějakým časem při návštěvě Paříže. Autor sám ji označil za fotky z dovolené a musím říct, že kdyby tohle lidé běžně z dovolené vozili, byl by svět o něco krásnější. Ani Petr Jiskra nepřinesl nové snímky, ale precizní zvětšeniny ze svojí kladenské série a fotografie z našeho výletu za chladnokrevníky, čímž připomněl, že práce fotografa nekončí stisknutím spouště, ale často pokračuje hodinami strávenými v komoře, ať už temné nebo digitální, a také že baryt má stále něco do sebe. Temné komory se drží i Vladimír, který donesl tentokrát méně svých tradičních čtverců, než je u něj obvyklé, ale o to větší sklidily úspěch. Přehlídku zakončil Martin, svým výběrem z letošního Fototvrďáka. Tím se zdála být fotografická část večera u konce, ale s jídlem roste chuť, takže nakonec jsme vzali útokem i snímky určené pro již zmíněnou výstavu, což zajisté ocenil zejména Jakub, který měl ty své již úhledně zabalené pro transport.

Nakonec se nám tedy dostalo duševní potravy v hojné míře, takže snad vydržíme do příštího FOTOpiva, které se koná 10. září 2008. Téma společné s domácím úkolem tentokrát bude Minulost, věky.

Napsat komentář