Fotografie odhalující

Vrátil jsem se z dovolené v jisté zemi, kde jsme se stavěli i v jednom městě, prý kvůli nějakým zajímavým památkám, či co. Chodím si tam takhle, fotím na takovém velkém náměstí ty jejich památky – různé velké budovy, některé povedené, některé zfušované – a také lidi, což fotím nejraději.


Postupně se mi cosi začalo vkrádat do mozku, nejdřív to jen tak lehce ťukalo, pak to přidávalo na síle, až najednou – bum, rána jak palicí doprostřed čela: spousta lidí tu používá naprosto nevhodná gesta, a to uprostřed davů, kolem policisté, kteří tomu jakoby nic přihlížejí… Zůstal jsem štajf. Tak tohle je humáč, řekl jsem si. Začal jsem jednat a okamžitě jsem vše dokumentoval. Pojďme se na to podívat:

6502 6500 6493
Tohle bylo ještě hodně z dálky, moc jsem si zpočátku netroufal, z tohoto pohledu není zcela jasné, o co jde.

 

Někteří ještě nejsou pevní v kramflecích. Ten pán se může vymluvit: “Levou rukou? Ale jděte… ” apod. Děvče už na to jde nepokrytě.

 

Tenhle si také moc netroufá, jakoby to maskoval pod “Sluníčko mi svítí do obličeje…” Cha cha, jasně, věříme.

 

6505 6506 6508
“Pěkně” vyvedené takzvané “Náčelníkovo ležérní gesto”. Blahopřeji!!! (kyselý, ironický smajlík)

 

A další obrázek.

 

Co k tomu říct. Vzorné, vypíglované, určitě mnohokrát natrénované. Dál už se mi nechce pokračovat.

 

Nemám důkazy, takže dotyčné kreatury je potřeba brát jako nevinné. Proto na některých fotografiích to zakrývání partií, které by je mohly identifikovat.

Mimochodem, povšimněte si, že na druhém a třetím obrázku ty osoby stojí právě před jednou tou zfušovanou budovou, co se nějak hroutí. Ale dělá se na tom, tak se to snad podaří narovnat. Pro sebe si ale říkám, ta stavba vypadá dost staře, tak jestli to ještě stojí za to.

Jak jsem tak na to koukal, napadlo mě pár tzv. legend, kterými tito “návštěvníci” maskují svou činnost. “Takhle vysoko skáče můj pes…”, “Tolik sněhu letos…”, “Stop!”, případně jakoby předstírání, že něco – kdovíco – podpírají atd.

Otázka na závěr: proč zrovna tady, v jinak příjemném městě Evropské Unie, se tato odporná zábava tak masově rozšířila, když jsem něco podobného nikde jinde ani v náznaku nezažil? A proč nikdo nezasáhne? Máte někdo vysvětlení?

P.S.: No, nedělal jsem si iluze o tom, že jsem první, kdo si toho všiml a  takto to nafotil, a to jsem si také potvrdil následným gůglením, ale – pokud si mohu dovolit parafrázovat klasika – proč si kazit takový hezký vtip, že? :-/. Koneckonců, pro případnou příští návštěvu už to mám vymyšlené tak,  že bych mohl být doopravdy originální. Tůdle, neřeknu.

4 komentáře u „Fotografie odhalující“

  1. Aj ja som tam bol

    Ja som bol nahodou v tom istom meste pred tyzdnom a tiez mam taketo fotky. Dokonca aj fotky, ako sam drzim ruku podobne zahadne vystretu. 🙂 Inak, je to stara vec, najlepsiu fotku na tuto temu ma samozrejme Martin Parr vo svojom bozom cykle o masovej turistike.

    Odpovědět
  2. Už dva a půl tisíce let…

    Estli to nebude tím, že tam tohle gesto dělají už přes dva a půl tisíce let…

    Odpovědět
  3. horší jsou vážně míněná gesta

    Celkem úsměvný příspěvek.
    Jenom si ovšem vzpomínám na to, jak mně ve Veroně zkazil poslední den měsíčního pobytu náladu. Byl tam sjezd nacistické strany Mussoliniho vnučky. Domací Italové byli apatičtí, cizinci zděšení (a např. Němci evidentně nemohli uvěřit, že se jedná o legální akci, kterou hlídá a brání policie). Toť jenom na okraj.

    Odpovědět

Napsat komentář