Czech Press Photo 2003

Každoročně od poloviny listopadu do poloviny ledna jsou k vidění české novinářské fotografie, které reflektují uplynulý rok. Letošní ročník pravděpodobně nejznámější české výstavy fotografií je již devátý.

Fotografie pro výstavu vybírá každoročně obměňovaná mezinárodní porota. Záštitu nad výstavou převzal prezident republiky a pražský primátor. Letos bylo do soutěže zasláno celkem 2474 fotografií od 222 fotografů, což jsou přibližně stejné počty jako v minulých letech. Podmínkou pro zařazení do soutěže není profesionální statut autora, ale to, aby fotografie byla původně určena k tisku a aby vznikla mezi zářím 2002 a zářím 2003. Vystavených fotografií je letos přes 300.

Ve srovnání s minulými ročníky mi fotografie připadaly až na výjimky poněkud méně nápadité, ale nejsem si jistý, jestli jsem tam letos nešel s přehnaným očekáváním. Nebo jestli jsme my všichni těch novinářských fotografií neviděli prostě už příliš mnoho. Žádné převratné novinky nečekejte. Protože pokud má výstava reflektovat uplynulý rok a nic moc výjimečného se nestalo, pak se to nemohlo objevit ani na fotografiích. Výrazem „nic moc výjimečného“ myslím to, že ve všech katastrofách i radostech byl letošní rok podobný těm předchozím. Opět se na mnoha místech bojovalo, celebrity se nechaly portrétovat, konala se četná sportovní klání, příroda zase utrpěla nějaké ty ztráty a autoři navštívili místa, kam by normálního člověka ani nenapadlo jet. Jen mě tak napadlo, že kdyby u fotografií chyběly popisky, těžko bychom poznali, jestli jsou to snímky z Libérie nebo Angoly, nerozeznali bychom asi Irák od Afghánistánu, jen stěží bychom dokázali rozlišit jen podle snímku plavce na mistrovství světa v Barceloně nebo na okresním přeboru v Horní Dolní, když je kolem jen modrá voda. Ještě že máme ty různé prezidenty a herce. Nechci to jakkoli shazovat (a práce mnoha autorů si to rozhodně nezaslouží), jen mi letos vytanuly na mysli limity novinářské fotografie, která bez textu mnoho ztrácí a také rychle stárne.

Ibramovic
Série fotografií Ibry Ibramoviče. Vítězná fotografie je vpravo nahoře.

Dominantním tématem minulého ročníku CPP byly srpnové povodně, i vítězná fotografie patří k mnoha povodňovým námětům. Letos byl hodně vidět Irák. Ale nijak nedominoval, protože přece jen to byla dost „horká“ válka a snímky se, jak jste si možná také všimli, přebíraly od zahraničních agentur. Hodně působivé jsou fotografie zachycující Libérii a její dětské zabijáky. Klasikou opakující se na mnoha ročnících byli a jsou slovenští Romové, Rusko a jeho nemalebná specifika a zákoutí spolu se známými osobnostmi, které se rády nechávají portrétovat. Nejčastějším objektem reportážních fotografií zachycujících politiky byli: Václav Klaus, jehož je možno spatřit, kterak leze ve Vodochodech z letadla a v Gdaňsku z ponorky, Václav Havel, jenž v zataženém únorovém dni opouštěl Hradčany, a také George Bush, který se snažil tvářit jako inteligentní pán světa. Premiéři ČR a SR vykonali jakýsi mediální běh a tvářili se jako sportovci. Jen jedna celebrita se zaručeně fotografovat nechtěla – Petr Hapka, který pod vlivem alkoholu způsobil nehodu a na fotografa se moc zlobil.

Pojďme se podívat na ceny, ale rozhodně ne na všechny, neboť jich je hodně a seznamy jsou publikovány jinde. Hlavní cenu získal Ibra Ibramovič (*1967) za jednu fotografii z rozsáhlého cyklu dokumentující život rodiny sedláka Jana Rajtera, který se snaží o zachování svého statku a půdy na Mostecku. Bojuje udatně a spolu s celou svou rodinou věří, že hliníkárna se stavět nebude. Celý cyklus je výmluvným sociálním dokumentem, jemuž se Ibramovič věnuje už dlouho. Jednou z nejpůsobivějších sérií byly karlínské fotografie Štěpánky Steinové a Salima Issy, kteří obdrželi na příští rok grant primátora a budou proměny Karlína, povodní nejpoškozenější pražské čtvrti, sledovat i nadále.

Karlin
Štěpánka Steinová & Salim Issa: Karlín

Výstava rozhodně stojí ze návštěvu, mimo jiné i proto, že se můžete podívat, jak ve velkém formátu vypadají jakési fotografické milníky roku 2003. Velkou výtku bych ale směřoval na techniky, kteří zajišťovali osvětlení jednotlivých fotografií, protože některé – ať se snažíte sebevíc – si pořádně prohlédnete možná jen v katalogu; při prohlížení výstavy se dostanete do situací, kdy si můžete vybrat mezi odrazem lampy (nevidíte nic moc) a odrazem světla z okna (stejný výsledek). Rozhodně to výstavě neprospívá a fotografie si to nezaslouží.

Výstava Czech Press Photo 2003 se koná od 14. 11. 2003 do 15. 1. 2004 na Staroměstské radnici v Praze 1, otevřeno je denně od 9 do 18 hodin a vstupné činí 50, pro studenty pak 30 korun. Ke koupi je tradiční výběrový katalog se seznamem všech udělených cen (20,- Kč) i vydání k předchozím ročníkům. Byla opět vyhlášena také divácká soutěž, takže si návštěvníci mohou zahrát na porotu.

Jděte se na Czech Press Photo rozhodně podívat a obrázek si udělejte sami. Jsem zvědav, co přinese příští ročník.

1 komentář u „Czech Press Photo 2003“

  1. Měl jsem možnost

    přijet do Prahy abych si prohlédl fotk CPP.

    At šlo o jaký koliv ročník tak jedno musím konstatovat.
    – Jsou tam k vidění jak nádnerné fotky tak celkem dost strašné.Nafotit dítě umírající hladem v náruči své matky bez kompozice a dalších věcí.No prostě jen výcvak umí kde kdo kdyby tam byl.Kolikrát jsem uronil slzu, to jsem ale neuronil slzu nad lidmi na ní ale nad tou fotkou.

    Takže pocit na CPP je ten že tam může být kdokoliv kdo fotí pro noviny a ani nemusí být kdoví jaký fotograf.

    Dobrým dotkám zdar!

    Odpovědět

Napsat komentář