Dánské království

Má výprava do Dánska byla vlastně převážně pracovní – na konci října letošního roku jsem spolu se skupinou studentů obchodní akademie na Krupkově nám. v Praze 6 odjel na výměnný pobyt, který se koná každoročně už několik let.

Naším dánským partnerem je “Škola pro volný čas” se sídlem v městečku Ćrum, jež se nachází na severu Dánska poblíž přístavu Grena. I letos jsme využili programu “Mládež pro Evropu” sponzorovaného Evropskou unií; tento program umožňuje mně, mým kolegům i studentům poznat alespoň část Dánského království za téměř symbolický poplatek. Zájezdy nepořádá škola, ale studentský klub ŠOK (= Študácký optimistický klub), který pro své členy připravuje v průběhu celého roku spoustu akcí (a škola mu vychází všemožně vstříc), mezi jinými třeba velmi oblíbené sjezdy řek na raftech. Zájezdu se také už tradičně účastnilo několik handicapovaných studentů ze střední školy Jedličkova ústavu, kteří byli naším klubem pozváni a bez výjimky se účastnili celého náročného programu.

Na cestu jsem se pochopitelně těšil, protože to byla vynikající možnost si takříkajíc “zafotit” s tím pravým objevitelským nadšením, protože neznámé kraje fotografuji velmi rád. V rámci ŠOKu působí i fotoklub, který jsem před časem s několika nadšenci založil – dva jeho členové byli i na tomto zájezdu, takže se opravdu jednalo o výpravu z poloviny fotografickou… Nepostradatelným spolucestujícím byl můj Olympus OM 2000 s objektivy Zuiko (zoom 3,5-4,8/35-70 mm a základní “sklo” 1,8/50 mm). Jako doplněk jsem vzal s sebou i vypůjčený kompakt Nikon One Touch, který mě už před časem přesvědčil o svých téměř neuvěřitelných kvalitách (Majitelce tímto děkuji za zapůjčení přístroje). Měl jsem s sebou tři druhy filmů – Olympus jsem “krmil” profesionálními kinofilmy Kodak Pro-Foto 400 a pro Nikona byly určeny Konica Centuria 200 a Agfa HDC plus 200. Všechny tři zmíněné typy filmů se mi velice osvědčily a nezklamaly ani tentokrát. Kromě fotoaparátů jsem byl vybaven i videokamerou Sony, s níž jsem pracoval poprvé, ale po této zkušenosti už vím zcela jistě, že to nebylo naposledy.

Napsat komentář