Domácí úkol na září 2006: Stíny

Fotoúkolem na září jsou stíny všeho druhu.

Prázniny končí a je na čase vrhnou se zpět do školních škamen a za pracovní stoly. Nastává také čas pokračovat v domácích úkolech. Původně jsem chtěl vyhlásit úkol již v polovině srpna, protože se jednalo o úkol dlouhodobý, který by se neměl narychlo dohánět první týden v září. Jenže – za prvé se známe, za druhé se vám mohlo stát, jako mně, že se někdo pečlivě připravil, ale pak zjistil, že na úplně jiný úkol (alespoň už nebudu muset nic narychlo dokončovat v předvánošním ruchu :-)).

Navíc druhá polovina léta byla poněkud pošmourná a našemu zadání nijak nevyšla vstříc, jako by nahrávala těm, kdo se zavírají do příšeří ateliérů. Poprosme tedy Slunce, aby nám popřálo ještě trochu paprsků pro náš poprázdninový úkol:

Stíny

Jako obvykle posílejte do redakce nejvýše tři snímky. Pokud jsou snímky součástí větší série, můžete nám poslat spolu s příspěvkem i odkaz na stránky, kde je vaše dílko k vidění. Obvyklé shrnutí podmínek přináší následující tabulka.

Oproti předcházejícím úkolům máme jednu novou prosbu. Pokud můžete, zašlete nám i náhledy o delším rozměru 180 bodů. Jednak nám tím ušetříte práci a navíc máte i podobu náhledu pod kontrolou.

Téma úkolu: STÍNY

Počet fotografií: Jednotlivé snímky i série do max. celkového počtu tří fotografií.

Formát fotografií: JPEG o rozměrech maximálně 800×600 bodů a do 200 kB.

Novinkou je název souborů: všechny fotografie prosím pojmenujte dle následujícího vzoru : autor_stiny_01_v.jpg (pro velké fotografie) a autor_stiny_01_m.jpg (pro náhledy)

Fotografie posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Uzávěrka úkolu: 20.9.2006 24:00

V minulosti též padly dotazy na barvu rámečku a pozadí. Stránka galerie, v níž se fotografie zobrazují, má čtyři přepínatelná pozadí: černé, bílé a dva odstíny šedé, implicitní barva je černá.

No a nakonec obvyklá rekapitulace úkolů. Zde najdete také novinku a tou je nový dlouhodobý úkol na březen roku 2007. Bude končit zimní období, vy budete mít plné šanony či disky fotek ze zimní dovolené či zimních vycházek v zasněžené krajině a my vám je pomůžeme prezentovat. Pro tento úkol si můžete celou zimu připravovat fotografie na téma Sníh a jeho krása. Pro inspiraci jsem vybral na ukázku fotografii, která zastupuje obě dnešní kategorie – Stíny i Sníh. 🙂

Sníh

Data v tabulce označují předpokládaná data vyhlášení, uzávěrky a hodnocení. Skutečná data se mohou mírně měnit v závislosti na redakčním plánu a schématu vydávání.

Téma úkolu vyhlášení uzávěrka hodnocení
Stíny 1.9. 20.9. 4.10.
V jednom barevném tónu 4.10. 1.11. 15.11.
Stromy 15.11. 13.12. 29.12.
Fotografie včera a dnes 13.1. 15.2. 28.2.
Sníh a jeho krása 15.3. 15.4. 1.5.

Další čtyři úkoly jsou ohlášené, můžete na nich pracovat – není třeba čekat na jejich vyhlášení, téma se již nezmění.

Napsat komentář