Domácí úkol na říjen 2006: V jenom barevném tónu

Zkuste zredukovat paletu na tóny jedné barvy.

Přichází říjen a z přírody nám pomalu mizí výrazné barvy. Květy odešly s létem, listy se barví, ptáci houfují a odlétají do teplých jižních krajin a pole jsou zorána, jen někde se zelenají ozimy, kterým letos popřál vydařený začátek září.

A v podobném duchu se nese i náš další domácí úkol. Tak, jak ubývá barevné pestrosti venku, zredukujte ji i ve svých snímcích. Ovšem to, co uberete na množství jednotlivých barev, to můžete přidat na odstínech té zvolené. Další úkol má téma:

V jednom barevném tónu

Jako obvykle posílejte nejvýše tři snímky. Pokud jsou snímky součástí větší série, můžete nám poslat spolu s příspěvkem i odkaz na stránky, kde je vaše dílko k vidění. Obvyklé shrnutí podmínek přináší následující tabulka.

Téma úkolu: V JEDNOM BAREVNÉM TÓNU

Počet fotografií: Jednotlivé snímky i série do max. celkového počtu tří fotografií.

Formát fotografií: JPEG o rozměrech maximálnì 800×600 bodů a do 200 kB, ke každé náhled o větším rozměru 180 bodů.

Název souborů: všechny fotografie prosím pojmenujte dle následujícího vzoru :
autor_ton_01_v.jpg (pro velké fotografie) a autor_ton_01_m.jpg (pro náhledy)

Fotografie posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Uzávěrka úkolu: 1.11.2006 24:00

Jedna mimořádná podmínka – kdo pošle strakatý obrázek a bude se odvolávat na povídku A. C. Clarka “Všechny odstíny bílé”, bude diskvalifikován.

No a protože jsem dospěl k závěru, že již bylo dost dlouhodobých úkolů, připravil jsem opět jednu tajnou bleskovku. Ovšem na řadu přijde až na konci první poloviny příštího roku.

Nakonec opět obvyklá rekapitulace úkolů. Data v tabulce označují předpokládaná data vyhlášení, uzávěrky a hodnocení. Skutečná data se mohou mírně měnit v závislosti na redakčním plánu a schématu vydávání.

Téma úkolu vyhlášení uzávěrka hodnocení
Stromy 15.11. 13.12. 29.12.
Fotografie včera a dnes 13.1. 15.2. 28.2.
Sníh a jeho krása 15.3. 15.4. 1.5.
Tajný úkol 1.5. 31.5. 15.6.

Další tři úkoly jsou ohlášené, můžete na nich pracovat – není třeba čekat na jejich vyhlášení, téma se nezmění. Témata tajných se dozvíte s výstřelem startovní pistole.

1 komentář u „Domácí úkol na říjen 2006: V jenom barevném tónu“

  1. Upřesnění

    S jedním příspěvkem jsme obdrželi i námitku k omezování tématu na krajinu a zátiší. Musím nyní připustit, že ten úvod může být zavádějící.

    Tedy – styl, námět, prostě nic není omezeno. Cílem úkolu je pořízení fotografie až monochromatické, v tónech jedné barvy. Protože taková věc není jednoduchá, mohou to být i tóny podobných barev, taková červená, oranžová a hnědá jsou plus mínus podobné.
    Pokud dokážete najít i jiný význam, můžete. T ose týká především neúnavného hledače Hynka Baksteina, který může přispět třeba nějakou momentkou z africké školky …

    Odpovědět

Napsat komentář