Vyhodnocení prosincového úkolu “X”

Závěr letošního roku byl asi pro všechny hektický a svět pomalu začalo požírat zaklínadlo krize.
A vypadá to, že krize zasáhla i fotografující jedince. I přes prodlouženou uzávěrku do ledna
přišlo tentokráte do redakce opravdu zoufale málo fotografií na toto poměrně banální téma.

Ale budiž, vánoční shon a následné lenošení je velké lákadlo a nikomu se do ničeho nechce.
O to více díky těm, kteří nelenošili a i v předvánočním kolotoči si našli volnou chvilku, nafotili,
upravili a následně i zaslali fotografie s tématikou “X”

Kamil Mareš

Jako první dorazil do redakce Kristus. Autor se domnívá, že to není X v pravém slova smyslu, ale já bych si dovolil oponovat. Linie stromu a Krista na jeho fotografii jasně toto písmeno naznačují. Pěkně nám tady koresponduje i pozice kříže, respektive jeho obklíčenost stromem, která pěkně evokuje všeobecné vnímání těchto dějinných událostí. Snad k technice bych si dovolil pár poznámek. V první řadě bych se snažil vyčistit nečistoty v obloze na levém okraji snímku. Druhak bych trochu celou scénu okořenil kontrastem a třeťak bych byl o něco méně brutálnější s umělou vinětací. Ta mě tady ruší asi nejvíce. Určitě jí zachovat, ale o něco decentnější. Každopádně si myslím, že se jedná o dobrý motiv, který by stál za to dotáhnout.

Kamil Mareš

David Vančišin

Pěknou noční fotografii architektury s X motivem nám poslal David. Dlouho na tu fotku koukám, X vidím, ale přemýšlím o kompozici. Tak jak to je mi přijde fotografie nevyvážená a kompozice se mi zdá rušivá. Přemýšlím, zda nenechat více místa nahoře, respektive budovu posunout dolů do pravého rohu a nechat ji tak vyčnívat to hluboké temnoty. Přemýšlím o totální nudli na výšku, kde by byla jen osvětlená budova a přemýšlím dokonce i o diagonále a stále se nemohu dohodnout sám se sebou co s tím. Jsem zvědav, co na to ostatní. Co vím ale naprosto
jistě je, že více ostrosti by určitě nezaškodilo, zvláště jedná-li se o architekturu.

David Vančišin

Richard Kodera

Barvy FOTOpivní sekce hájil v tomto kole Richard. A nebojím se říci, že hájil velice dobře a statečně. Už na FOTOpivu měla jeho hádanka velký úspěch. Je pravda, že nám ukázal pouze první fotku, která na papíře vypadala o mnoho lépe, než nyní u mě na monitoru. Byla sametová, plastická a některým z labužníků už i voněla čerstvým kváskem, právě vytaženým z pece. Těm méně závislým na jídle to došlo až po odhalení druhé fotografie, což ale nijak neubralo na jejich kouzlu. Dovolím si u Richarda malou odbočku, snad mi to nebude mít za zlé, ale mám možnost tohoto fotografa sledovat od jeho vstupu na FOTOpiva. Není to tak dávno, kdy nesměle přišel a přinesl první fotografie. Vždy to byly fotky k tématu, žádné výmluvy či úkroky stranou a každé další setkání byly vždy o schod výše. Musím smeknout před tím, jaký má Richard nástup a jak rychle schody zdolává, parádní vývoj a jsem rád, že mám tu čest u toho být. Díky Richarde.

Richard Kodera 1
Richard Kodera 2

Pavel Pola

Jediným “spolubojovníkem” za X-pozici v tomto kole byl Pavel Pola a jeho koleje. Klasika, dobrá klasika, dobře udělaná klasika. Asi si mnozí řeknou, že to není nic převratného a že toho má doma každý kýbl, možná i dva, ale já mám tato kolejová zátiší rád a myslím si že takových kolejovek moc kýblů mezi námi není. No a kdyby Pavel dovolil své ženě postnout i její kolejovou nudli, která by tyto čtverce pěkně podtrhla a byla by to paráda na zeď do pracovny. Chápu však, proč tak učinil. ;-))) Ještě bych si dovolil fotky použít pro Kamila jako vzor ohledně zatažení rohů.

Pavel Pola 1
Pavel Pola 2
Pavel Pola 3

Petr Beneš

Petr nám v jediné fotografii zaslal nejen domácí úkol, ale i pěkné a decentní PFko, což je myslím hezkou tečkou nejen za tímto domácím úkolem, ale i za celým rokem 2008

Petr Beneš

Přeci jen se ještě vetřu a doplním sem svoji sérii na téma X, kterou jsem prezentoval i v salonku Na kovárně. Doufám, že mi odpustíte dvě fotky navíc.

Jakub kencl 1
Jakub Kencl 2
Jakub Kencl 3
Jakub Kencl 4
Jakub Kencl 5

Na závěr ještě klasická rekapitulace zbývajících úkolů a malá vize do budoucnosti. Před sebou máme už jen dvě témata jdoucí po měsíci
za sebou a tím nám končí tato sada. Úkoly budou i nadále, bude jich 6 za rok, vždy ob měsíc (květen, červenec, září, listopad, leden,
březen), vyhlášeny budou opět najednou, takže budete mít možnost pracovat celoročně a nemůžete se vymlouvat na stres. Témata dohodneme
na únorovém FOTOpivu a včas vše následně vyzradíme i vám.

Témata pro FOTOpiva a cvičení na rok 2008 / 2009
Červen 2008 Můj svět
Srpen 2008 Minulost, věky
Říjen 2008 Lidské tělo – co nás charakterizuje
Prosinec 2008 X
Únor 2009 Špatné kolem nás
Březen 2009 Abstraktno

8 komentářů u „Vyhodnocení prosincového úkolu “X”“

  1. Docela málo fotek…

    …tak aspoň takhle po sezóně ukážu svůj výtvor. Ne že bych se na to vybodl, ale prostě jsem – sklerotik – zapomněl. :o(
    Aspoň rovnou napíšu něco k fotkám, jak je vidím:
    Kamil: hm, tak tady toho moc neřeknu, protože jenom odkývu Jakobovo jednak druhak třeťak. Prostě dotáhnout a byla by to působivá fotka.
    David: tady souhlasím jenom s tou ne-ostrostí, ale ne protože to je architektura. Tohle mi nepřijde focené jako architektura, ale spíš jako abstrakce. Na mě to působí přízračně. Než mi došlo, co to je, tak jsem tu vrchní stranu fotky viděl opravdu jako vršek nějaké monstrózní stěny, vedle které se autor vznášel v prostoru, když to fotil. Volný prostor ten dojem umocňuje. Viděli jste film Cube nebo některé jeho pokračování? Tak nějak tak, brrr. A k úkolu: X tam je, ale trochu to zaniká.
    Richard: opět nemám moc co dodat. Viděl jsem na vlastní oči, to ixko bylo parádní. A nějaký čas záhadné, než jsem viděl tu druhou fotku. :o)
    Pavel: na Fotopivu jsme se dohadovali jestli všechny tři nebo tu s tou či onou, teď to vidím tak, že mi stačí jen ta první. Tam je všechno, co už se v těch druhých opakuje. Hezký obraz a úkol splněn vícenásobně :o).
    Petr: rozplývám se tu nad tím, působí to velmi příjemně a jak píše Jakub, je to decentní.
    Jakub: hodně se mi ta série líbí, navíc protože jsou tam lidi, pohyb, hezké světlo. Jenom u dvou fotek je to na hraně. X nebo Y?

    Odpovědět
  2. Kříž

    Otázka na Kamila Mareše – nebo na kohokoli jiného – kde je ten známý kříž zarostlý do kůry stromu? Měl jsem za to, že někde v Ruzyni. Když jsem nakonec našel neobvyklý “toleranční hřbitov” mezi vilkami pod Bílou horou, v první chvíli mě napadlo, že tam, pak mi však došlo, že na evangelickém hřbitově bych krucifix hledal marně…

    Odpovědět
  3. Těším se na FOTOpivo

    Ahoj všem zůčastněným, kritiku slyším rád. A souhlasím s ní. Dokonce jsem po odeslání fotek 2 body kritiky vyřešil sám, ale neposlal jsem je znovu, což byla asi chybka. (myslím tím konstrast a sílu vinětace)
    K chybkám dalším jako je ten přesmah a nepořádek v tom rohu, nechť mi je omluvou, že jsem byl majitelem mojí první zrcadlovky asi 3. týden :-)…teď už asi půl rok :-)… a tak se těším na moje první FOTOpivo až Vás poznám a třeba se něco přiučím nejen z fotek a komentářů. (na prosincové jsem nemohl dělal jsem zkoušku)
    Moc doufám, že mi fotky bude stále pěkně kritizovat :-). Na příští téma jsem se začal připravovat poctivěji, ale není vůbec snadné.

    Odpovědět
    • těším se na fotopivo

      Sláva sláva za závazek ohledně poctivé a ještě poctivější přípravy. Třeba si z tebe vezmeme příklad :o)

      Odpovědět

Napsat komentář