Dotaz z poradny – Co znamená čas “B” a jak ho využívat?

Odpověď na dotaz našeho čtenáře ohledně využití času B.

Otázka

V nedávné době jsem se stal šťastným majitelem kompaktního fotoaparátu. Fotoaparát je mimo jiné vybaven možností fotografovat použitím tzv. času B. Chci se zeptat: Je možnost reálného využití této funkce? Kdy a jak tuto funkci použít?

Odpověď

Expoziční čas označený písmenem B (anglicky bulb) označuje zvláštní režim závěrky. Laicky řečeno, funguje to takto – při stisknutí spouště se závěrka otevře a dokud držíme spoušť stisknutou, dopadá na film světlo. Pustíme-li spoušť, závěrka se uzavře. Čas B se požívá pro časy delší, než jaké nabízí závěrka; např. tedy mám-li na aparátu nejdelší čas 1s a potřebuji čas 4s, nastavím na kameře B, stisknu spoušť, stopkami odměřím daný čas a poté spoušť uvolním.

Musíme si být vědomi toho, že při nastavení na B půjde vždy o časy od 1 sekundy směrem k delším časům. Proto je naprosto nutné používat stativ; jinak budou snímky neostré, neboť takto dlouhou dobu (ve fotografii je i 1 sekunda velmi dlouhý čas!) neudržíme v aparát v klidu. Stativ můžeme za jistých okolností nahradit nějakou jinou pevnou oporou, podložkou apod., ale toto řešení je pouze nouzové.

Kromě stativu potřebujeme také dobrý externí expozimetr; měření vlastního fotopřístroje “neumí” měřit časy mimo rozsah závěrky (má-li přístroj nejdelší čas 2 s, zaručeně s ním nezměříme čas delší) a navíc se ve většině případů příliš nevyplácí na měření vestavěné v kameře příliš spoléhat v extrémních světelných podmínkách (např. při nočních snímcích). Externí expozimetr umožňuje změřit podstatně delší časy než fotopřístroj (řádově i hodiny) a měření je v neobvyklých světelných podmínkách přesnější.

Posledním doplňkem, který lze považovat téměř za povinný, je dálková, kabelová či drátěná spoušť. Dálková spoušť umožňuje stisknutí spouště a tím otevření závěrky, aniž bychom se samotného přístroje museli dotýkat rukama (čímž bychom mohli i na stativu způsobit pohyb kamery a ve výsledku rozmazaný snímek). Dálková spoušť je elektronické zařízení podobné malému dálkovému ovladači (není nijak přehnaně drahá – např. pro řadu přístrojů Olympus stojí zařízení RC-200 cca 750,-Kč, podobné je to snad i u jiných výrobců). Kabelová spoušť funguje vlastně stejně jako spoušť dálková, jen je s přístrojem propojena kabelem. Drátěná spoušť je mechanické zařízení – jeden konec se zašroubuje do závitu v tlačítku spouště a na druhém je tlačítko, někdy i s možností aretace (pro extrémně dlouhé expoziční časy). U dálkové, kabelové i drátěné spouště je naprosto nutné si ověřit kompatibilitu s konkrétním přístrojem. Většina novějších přístrojů použití drátěné spouště neumožňuje, elektronické dálkové a kabelové spouště se však stávají čím dál běžnějším příslušenstvím.

Časem B jsou dnes vybaveny snad veškeré dražší přístroje; ne u všech má však tento režim závěrky praktické využití. Není-li přístroj vybaven stativovým závitem a možností použití dálkové resp. drátěné spouště (toto nastává pouze u kompaktních aparátů), není čas B prakticky k ničemu, protože ostrých nerozhýbaných snímků stejně nikdy nedocílíme. Stejně tak jich nedocílíme bez externího expozimetru alespoň průměrné úrovně a bez možnosti manuálního nastavení clony. Poslední důležitá poznámka: sice se o tom návody k použití příliš často nezmiňují, ale nikdy nenastavujte čas B a zároveň samospoušť! V lepším případě se nestane nic, v horším případě můžete zablokovat nebo zničit závěrku.

5 komentářů u „Dotaz z poradny – Co znamená čas “B” a jak ho využívat?“

  1. Samospust + cas B

    Pekny clanok. Ale jedna vec mi nesedei. V clanku sa varuje pred pouzivanim casu B so samospustou. Mno, ako na ktorom pristroji. Lebo niektore stroje su na to robene. Mozem spomenut napr. Zenit alebo Prakticu, kde pri case “B”, natiahnuti samosouste a jej naslednom uvoleneni pristroj sam exponuje na cas cca 5 sekund. Na “novsych” Zenitoch je to asi 1 sekunda. Ak chcem fotit s Prakticou na cas 5 sekund nepotrebujem dratenu spust, staci nastavit clonu, cas “B” a spustit samospust. Toto je velmi prakticke najma ak nemame sratenu spust. Netusim ako je to u drahych profesionalnych klamier, tie zrejme robia aj casy 2, 4, 8, 15 etc. sekund.

    Odpovědět
    • RE: Samospust + cas B

      To, co popisujete, je víceméně náhoda a speciálně v návodu pro přístroje Praktica je v návodu výslovně uvedeno, že to může poškodit závěrku. Závěrku Praktik znám – při čase B je vypnut časovací mechanismus a při současném natažení samospouště je uzavření závěrky zajištěno pouze poklesen napětí natahovacích pérek na lamelách.
      Prostě to NEDĚLEJTE, jestli nechcete závěrku zničit. Jak je to u Zenitů, to nevím, už moc dlouho jsem s ním nefotografoval.

      Odpovědět
      • RE: RE: Samospust + cas B

        Vdaka za vysvetlenie ako a preco to na Praktice tak je (navod totiz nemam). Uz to robit nebudem. Na Zenite iba viem ze to funguje, ale aj tak to tam nepouzivam. Vzhladom na ultra tvrdy chod spuste je prakticke pouzitie dratenej spuste na Zenite nemozne (treba velmi silno tlacit – dratena spust sa moze poskodit). So Zenitom fotim tak, ze vsekto nastavim, dam ruku pred objektiv, stacim knoflik spuste a pootocim ho, pusim ho (ostane zaaretovany), pockam chvilu, dam ruku spred objektivu, exponujem lubovolny cas, zakryjem objektiv, opat pootocom spustou a sama vyskoci. Zenit je taka rarita, co sa tyka nielen obsluhy. 🙂

        Odpovědět
    • samospoušt+b

      Nebezpečí poškození závěrky při kombinaci času B a samospouště je hlavně u mechanických přístrojů; řada z nich to má doslovně uvedeno v návodu k použití (Olympusy OM, Praktica řady L).
      U elektronických přístrojů (např. i Váš Canon 30V) se nic stát nemůže, to máte pravdu, proto se také o tom v návodech nepíše nic.
      Ale i tak – když se závěrka po doběhnutí samospouště otevře – nikde nezjistíte, co je to vlastně za čas, takže je to kombinace s prakticky nulovým použitím a smyslem (mnohdy je ten čas při kombinaci samospouště a času B pokaždě jiný).

      Milan Sýkora

      Odpovědět

Napsat komentář