Dubnové FOTOpivo

Letošní čtvrté FOTOpivo je za námi. Pro ty, kdo chtěli přijít a nemohli, nebo pro ty, kteří nevědí oč běží, přinášíme krátkou rekapitulaci. Na konci najdete i pozvánku na to květnové.

Pavel

O fotografie k prohlížení nebyla tentokrát rozhodně nouze. Už před klasickou prezentací jednotlivých účastníků putovalo mezi přítomnými několik souborů. Kdyby se soutěžilo o nejpilnějšího dodavatele, pravděpodobně by vyhrál Martin Haleš, který přinesl hned několik sérií, v nichž obvykle nescházely silné stroje, ať už se jednalo o dakarské speciály, vodní skútry a nebo letadla a vrtulníky. Protiváhu s přírodnější tématikou tvořily rybářské a sokolnické náměty na fotografiích Tomáše Hrubého.

Po nezbytném občerstvení pak předvedli svojí práci další přítomní. Jelikož o víkendu před FOTOpivem proběhl Mašinkový fotovýlet, dle očekávání nemohly scházet fotky z této – dle ohlasů povedené – akce. Svou troškou do mlýna v tomto směru přispěla Hanka a také Richard, který historické mašinky zpracoval do netradiční podoby připomínající pérovku. O kontrapunkt jsem se postaral já se svým pohledem do nitra květů a Pavel se svými horskými scenériemi z Andorry a také zachycením netradičního atmosférického jevu, který jsme si pracovně pojmenovali “tryskajícími mraky”.

Knihy

Trošku jinou prezentaci, byť s fotografií úzce související, měl Martin Valent, který pro Paladix připravuje rozsáhlý test služeb pro tvorbu vlastních fotoknih a jako malou (respektive spíš velkou) ochutnávku přinesl na ukázku doposud vytištěné exempláře v počtu zhruba 10 kusů. Bylo opravdu zajímavé mít možnost porovnat kvalitu tisku, vazby a další parametry. Není nad možnost vidět věc na vlastní oči, ale na článek se určitě můžete těšit.

Martin Haleš

Nakonec se opět ujal slova Martin Haleš, který si po minulém povídání o ochraně těl a objektivů v extrémních podmínkách připravil tentokrát téma závěsných systémů na fototechniku. Každý, kdo byl někdy nucen nosit těžší tělo a sklo a nebo operativně střídat dva fotoaparátu, se určitě nejednou zamýšlel nad tím, jak to udělat, aby netrpěla ani technika, ani tělo (to z masa a kostí). Martin patří k těm lidem, kteří nejenže nezůstanou u přemýšlení a zkoušení různých dostupných systémů, ale také zkoumají, jak je dotáhnout k dokonalosti, a především pak neváhají se se svými zkušenostmi svěřit. Jakožto příznivec různých samo-domo řešení (pokud se to tedy umí) jsem byl nadšen Martinovým závěsem, a to z hlediska funkčnosti i jednoduchosti řešení. Opět stálo za to vidět jej na vlastní oči, ale ani ostatní nemusí smutnit, protože Martin v dohledné době naváže na své předchozí články a popíše systém i tady na Paladixu.

Dubnové FOTOpivo bych si tedy dovolil zhodnotit jako velmi povedené. Další se bude konat 12.5.2010 a samozřejmě jsou jako vždy zváni všichni zájemci o fotografii a fotografování. Platí jen obvyklá podmínka, že každý účastník by měl přinést buďto nějaké fotografie na ukázku, případně místo toho představit zajímavou knihu, autora, výstavu a podobně.

1 komentář u „Dubnové FOTOpivo“

Napsat komentář