Film Shanghai GP3

Velmi stručný popis klasického černobílého filmu čínské provenience.

Před nějakou dobou jsem spíše ze zvědavosti zakoupil přes Ebay balení 10ti kusů filmu GP3 ve formátu 120 (klasický svitek). Jelikož mi (poté co jsem se o tom zmínil v některých diskusích) na tyto filmy chodí opakovaně dotazy, rozhodl jsem se sepsat krátký článek shrnující mé zkušenosti.

Obecný popis a dostupnost

Shanghai GP3 je klasický “stříbrný” BW film o citlivosti 100 ASA / 21 DIN. Vyrábí ho (podle údaje na krabičce) “SMPIC Photosensitive material factory”, detailnějším pátráním po výrobci jsem se nezabýval, berme to tak, že to je “kdesi v Číně”. Film je dodáván patrně pouze ve formátu svitkového filmu 120, v kinofilmovém formátu jsem tento film v nabídce neviděl. Na krabičce se dále ještě dozvíte, že je panchromaticky sensibilizovaný a že je doporučeno vyvolávání ve vývojce D76 v trvání 6-10 minut (pozoruhodný rozsah…).

Dostupnost do ČR je pouze přes internet – film lze koupit běžně přes řadu “Ebay stores”, cena je obvykle kolem 24 USD za 10 filmů VČETNĚ poštovného, tedy necelých 45 korun za film (podle okamžitého kursu).

Praktické zkušenosti a zpracování

Ač jsem při nákupu myslel spíš na Holgu, ke které mi film připadal jako “stylový”, tak jsem první z filmů dal do Bronicy ETRsi, abych mohl posoudit jeho chování trochu seriózněji. Exponoval jsem na udanou citlivost ISO 100, pro vyvolání jsem použil doporučení z webu prodejce, kde byly časy pro více vývojek – zvolil jsem variantu 15 minut v Rodinalu 1:50.

Výsledkem je celkem slušně krytý negativ, citlivost ISO 100 při tomto vyvolání bude ke skutečnosti velmi blízko. Po naskenování jsem porovnával s jinými filmy – GP3 je zrnitý o trochu méně než Neopan 400 vyvolaný také v Rodinalu, od filmu 100 bych čekal o trochu jemnější zrno, ale nějaká vyložená tragédie to není – výsledek použitelný. Žádné “svinstvo” ve vrstvě nebylo – výroba je zřejmě celkem zvládnutá.

Nedostatkem je, že se film po usušení poměrně dost kroutí, to mě nepotěšilo, nicméně skenování se kupodivu obešlo bez Newtonových kruhů, jen bylo velmi nepříjemné zakládání do držáku. Pro objektivitu ale není od věci dodat, že třeba Retro 100 renomované značky Rollei se kroutí ještě mnohem více…

Druhá vada – krycí papír je vyloženě hnusný, je černý a čísla na něm jsou spíš jen šedá než bílá- v Bronice je to fuk, ale u Holgy či jiného přístroje s “okénkem” vzadu jsou velice špatně čitelná a při praktickém používání je to opravdu velice nepříjemné. Tohle vypadá jako maličkost, ale není – v praxi je to pro použití s Holgou či Ljubitelem opravdu hodně nepříjemné! Pak ještě jeden lehce komický, leč vážně míněný bug – prakticky nelepí přelepka na konci filmu, pozor na to, klidně by se někomu mohlo stát, že se naexponovaný film rozmotá!

To je asi tak vše, co lze napsat, připojuji ještě tabulka vyvolávacích časů, nalezenou na internetu – ověřen mám pouze Rodinal, nicméně ostatní hodnoty vypadají celkem rozumně.

Vývojka Vyvolávací čas při 20° C
Kodak D-76 8
D76 1:1 14
D23 12
Rodinal 1:50 15
D72 1:4 4
Kodak HC110 1 + 15 5
Kodak HC110 1 + 31 7,5

Stručné hodnocení

Nesnažím se o žádnou seriózní recenzi – jde pouze o shrnutí mých reakcí z různých diskusí. Ostatně jsem si GP3 koupil spíš jako určitou kuriozitu, takže ani nemám důvod jeho parametry nějak “prožívat”.

Nicméně stručně vzato je to normální “klasický” film, pro blbnutí s Holgou/Dianou kvalitativně bez problémů, vážnou nepříjemností je jen špatná čitelnost čísel na krycím pásu. V případě nutnosti by se dal použít i pro seriózní focení, výsledky z něj jsou přijatelné, na druhé straně je ale bez diskuse, že se “pořádným” filmům třeba od Ilfordu či Fuji nevyrovná ani náhodou. Cena vychází při současném kurzu i s poštovným pod 45 Kč, což je proti Fomapanu 100 o minimálně 10-15 Kč méně, to bych hodnotil neutrálně – cena sice stojí za pozornost, ale není to ani nějaká senzace. Prostě ať si každý rozhodne sám – osobně sice peněz za 10 kusů GP3 nijak nelituji, na druhé straně ale dost pochybuji, že bych nákup opakoval.

Film Shanghai GP3

3 komentáře u „Film Shanghai GP3“

  1. zkušenost

    Naprostý souhlas s autorem,
    s kamarádem jsme si 100 kousků nechali připlout z Asie. Dělat se na něj dá, ale výstavní věci bych s ním nezkoušel.
    Pokud má někdo zájem, za 25 Kč/ks můžu nabídnout. Nějakých 20 – 40 ruliček ve svitku bych snad našel.

    Odpovědět
    • zkušenost

      Měl bych zájem o několik kusů filmu přesněji 8ks, pokud jsou k dispozici, ale nevím jak z příspěvku vyzískat Váš e-mail. můj je paladix.cz(zavináč)gmail(tečka)com (ano, mám adresu jen kvůli paladixu)

      Odpovědět
    • zkušenost

      Já by jsem si pro fotografický potěr pár špulek vzal. Pro děti bude asi ideální. Zejména cenou. Kolik by jsem si jich mohl vzít?

      Odpovědět

Napsat komentář