Fotobatoh do 1000,- Kč aneb udělej si sám

Tahání těžké fotobrašny po lese a na delších výletech nedělá dobře mým zádům a to nemluvím o tom, že občas překážela při těžších výstupech, popřípadě při průchodu méně průchodnou přírodou. A tak jsem se rozhodl, že udělám svým zádům, ale i sobě samému, radost a pořídím si fotobatoh.

Při ohledání různých fotoobchodů, ať už kamených nebo internetovských, jsem nenalez to pravé co jsem hledal – musí to být velké, aby se tam všechno vešlo a nesmí to zrujnovat moji peněženku. Všechny batohy byly hezké, velké, ale zároveň pro mne neúnosně drahé. Po shlédnutí několika prospektů a obrázků, jsem velice opatrně začal zkoumat u manželky zda by šlo lehce upravit a dodělat batoh dle mých představ. A světe div se, odpověď byla kladná a dodací lhůta přijatelná 🙂

Batoh zavřenýNezaváhal jsem a vyrazil do Hypernovy, kde jsem před časem zahlédl batoh příhodných tvarů, rozměrů a ceny. Byl tam, jmenuje se LOOP, je z pevného nepromokavého (zatím nezkoušeno, ale je stejný jako u “dospělých” batohů) materiálu o rozměrech výška 48 cm x šířka 32 cm x hloubka 15 cm, což si myslím plně dostačuje pro amatérskou výbavu (vejde se do něj Pentacon Six) a stojí pouhých 545,- Kč. Jediné, co se mu snad dá vytknou, jsou poněkud tvrdší popruhy, ale to bude asi tím, že jsem zhýčkán svým velkým batohem na hory. Myslím si, že pro tuto zátěž to nebude tak hrozná vada.

Tento batoh nemá žádné výztuhy, kromě zad, takže tady již nastává domácí přestavba a začíná pracovat autorova fantazie. Já jsem pro vnitřní výztuhy a přepážky použil komacelové desky o síle 3 mm, ale dá se použít jakákoli umělá hmota potřebné tuhosti, třeba umělohmotné bezpečnostní tabulky. Vzhledem k tomu, že obvod a dno batohu budou velmi namáhány nárazy, vypodložil jsem tyto dva komacelové díly 1 cm silným molitanem. U vnitřních přepážek jsem toto nepovažoval za nutné, jelikož je komacel sám o sobě poměrně měkký a za druhé je vybavení uloženo velice těsně v přihrádkách, takže nedochází k jeho pohybu a nárazům na přepážky.

Vlastní střih na přepážky jsem dělal z tvrdého kartonu přesně na míru mému vybavení a po doladění rozměrů jsem vše překreslil na komacel a vyřezal. Veškeré přepážky a výztuhy jsem dělal s jednotnou výškou 7 cm. Přepážkám jsem zakulatil hrany a rohy, aby neprořezaly látku, ve které budou zašity. Nařezal jsem molitan na podkovu, dno i na víko batohu, které jsem se rozhodl vypodložit také molitanem, ale již bez tuhé výztuhy z komacelu, aby chránilo foťáky před nárazy, ale zároveň bylo ohebné a dovolilo dát do batohu i vyšší věc, než je batoh. Inspiraci pro tvary, velikost a použití přepážek najde asi každý ve své vlastní fotobrašně, prospektech nebo přímo v obchodech, kde si nechá předvést firemní fotobatoh.

No a tady již nastává práce pro šikovné švadlenky, které ušijí potřebné obaly (tunely) pro veškeré výztuhy a přepážky. Použil jsem šusťákovinu, která se mi zdála výhodná pro svoji pevnost, “kluzkost” a celkovou odolnost. Nesmíme zapomenout nejprve našít suché zipy na uchycení sousedních přepážek, dříve než tunel zašijeme a zasuneme do něj výztuhu. Rozmístění suchých zipů záleží čistě na individuální potřebě fotografa a jeho vybavení, ale v tomto případě je více lépe. Zjištění, že náme málo zipů po ušití a následné párání a přešívání není příjemnou záležítostí. Tuto činost jsem plně ponechal na své ženě a musím říci, že jsem udělal dobře. Vše bylo ušito přesně dle mých představ, v profesionální kvalitě a za dobu dvou večerů.

Výztuhy, které jsou v kontaktu s batohem (dno, podkova a víko) jsou na batoh uchyceny též pomocí suchých zipů, ale tyto suché zipy jsem na batoh nenašíval, abych neporušil látku a tím i její vodotěsnost, ale lepil chemoprénem na vnitřní hladkou stranu batohu.

Po složení celého batohu jsem do něj netrpělivě naskládal svoji výbavu a vyrazil do lesa. Byla to pohoda, záda nebolí, nemám pocit, že nesu tunu věcí, jen se musí člověk naučit tu manipulaci, která byla s brašnou jednodušší, jelikož byla na dosah ruky a nemusela se při vyjímání foťáku sundavat z ramen. Ale jde pouze o zvyk a musím říci, že batoh je o hodně příjemnější a pohodlnější na delší nošení než fotobrašna.

Jediné, co musím ještě vyřešit, je montáž stativu na tento batoh, jelikož nemá z venku žádná poutka jako jeho větší horští kolegové na cepíny, karimatky a jiné zbytečnosti.

Potřebný materiál:

Batoh cca 400 – 700 Kč dle vlastního vkusu a potřeb
Výztuhy cca 0,4 m2 = cca 50 – 200 Kč komacel, komadur, umělohmotné tabulky…
Polstrování cca 0,3 m2 = cca 50 – 100 Kč 1 cm molitan, vatelín, karimatka…
Potahová látka 1,5 bm = cca 150 – 200 Kč šusťák, dederon, podšívkovina…
Suchý zip délka dle potřeby, cca 50 – 100 Kč  

Věřím, že spoustu věcí má člověk doma a nemusí je kupovat, takže mu tato přestavba nevyjde ani tak draho. Mě tento batoh vyšel na 800,- Kč a doufám, že odvede podobně dobrou práci, jako jeho o hodně dražší kolegové zvučných jmen.

No a takhle to dopadlo:

Batoh otevřený

Doufám, že alespoň někoho tento nápad zaujme a dopomůže mu k pohodovému nošení svých miláčků na delších fotovýpravách a zároveň se omlouvám všem vyznavačům naleštěného značkového zboží a odpůrcům domácích prací, kteří toto asi nepochopí.

14 komentářů u „Fotobatoh do 1000,- Kč aneb udělej si sám“

  1. jasne

    No zapomnelo se na praci a cas…
    nicmene je to docela dobry napad, az na to, ze pokud jde clovek nekam do terenu, tak uz nejaky ten batoh ma, takze kam si da tento druhy je mi docela zahadou. Na solo akce jenom s batohem a bez svaciny je to jiste super…. ;]]]

    Odpovědět
    • RE: jasne

      Jasně, druhý batoh už nikam nedáte. Proto také mám již druhou verzi fotobatohu. Základ tvoří batoh Double 38. Je dvojitý, takže nahoře se nosí fotovýbava a dole ona vytoužená svačina 🙂 Je to už pořádný trekový batoh, takže perfektně drží na zádech a unese v pohodě mých 14 kg materiálu. Nyní se dělá ještě větší verze Double 52, která by byla určitě vhodná pro středo a velkoformátové přístroje.
      Práci a čas jsem nepočítal záměrně, jelikož jsem to dělal v rámci svého koníčka 🙂

      Odpovědět
      • RE: RE: jasne

        Jak máte vyřešeno připevnění stativu? A foto by nebylo? A nebo dokonce rozšiření – aktualizace současného článku? :o) Díky

        Odpovědět
      • jasne

        Nemas neake foto toho duble 38 ? chcel by som si nieco podobne spravit, no volajako nemam fantaziu ako na to … dakujem velmo pekne

        Odpovědět
          • jasne

            Niečo taketo som hladal, kedže som študák, nie su nejaké tie zvyšne peniaze na batohy a podobne veci, a toto mi pride ako super napad, hned sa aj do toho postupne pustim. Jeden taký batoh tu mam, z Lidl-u za 149,-sk a ymslim že posluži perfektne.

  2. taska na notebook

    ja som si podobnym sposobom urobil tasku na notebook.
    Na trhu som kupil tasku za 80 SKK (slovom osemdesiat) 🙂 a tu som nasledne “vystuzil” tvrdym obalom z knihy a namiesto molitanu som dal zopar vrstiev takej makkej gumy co sa dava pod linoleum na zateplenie (zvysilo sa po rekonstrukcii domu).
    Cela uprava ma teda nestala nic a bola hotova za hodinu, kedze som pouzil bocne vrecka tasky a nic som nesil 🙂
    Ked som potom kolegom ukazal tasku, tak aj po upozorneni, ze to bolo extremne lacne tipovali jej cenu na 400 – 500 korun. :-))

    Odpovědět
  3. to nie je zly napad

    prave sa hrabem na nete a hladam nejaky slusny batoh na turistiku a fotenie zaroven. prestava ma uz bavit nosit ruksak na chbte a vsetko to sklo na rameni, a este ked k tomu pridam, ze nie vzdy je to idealne, ked sa clovek s tym vsetky v takejto rozhadzanej podobe trepe, dajme tomu na nejaku zrucaninu….
    asi si vazne pojdem okuknut ten double od ts, pripadne novy spawn. len ako to urobit, to este neviem. chcel som kupit lowepro nature trekker, ale ako tu uz bolo spomenute kam so svacinou? a ten double ci spawn je na toto priam idealny. a to este nehovorim o cene…

    Odpovědět
  4. Taky mě to před časem napadlo

    Batoh byl sice levnější, ale neotvírá se až dolů. Dole je tedy sada “tubusů” zakrytá přepážkou. Co se týče stativu, tak můj batoh má jeden kompresní pásek asi v polovině a dole kapsičku. Mimochodem na druhou stranu se vejde 1/2 litrová láhev. Výroba zabrala tak den. Ale jak to vidím, tak se pojedu podívat na tenhle batoh.

    Odpovědět
    • taky mě to před časem napadlo

      jeste porad neni nejake foto toho double? take porad resim jak to vyresit, abych si na treky mohla brat celou vybavu a nejen fotak v pistolovem pouzdru. na koupi takoveho batohu vazne nemam, mam od lowepra orion trekker, myslela jsem, ze mi to vynahradi, je tam totiz odepinatelna vrchni cast jako klasicky batoh a dole fotobrasna, ale nosim to jen jako brasnu, protoze s tim batohem je to jen tak na nejake prejezdy, na tury vazne ne, trochu jsem to vyztuzila, takze je to lepsi, ale i tak, je to hrozne nepohotove, nejdriv je treba odepnout batoh a az potom otevrit brasnu a pak zase cele zpet.
      premyslim, ze bych zkusila predelat spodni “spacakovou” cast trekoveho batohu.
      diky za inspiraci !!! 😉

      Odpovědět
    • materiá na batoh

      Dneska už se dají sehnat různé jiné materiály a nemusí to být zrovna výše jmenovaný. Zašel bych do OBI, BAUMAXu, BAUHAUSu a určitě tam něco vyberete. Dobrá je i silná a tuhá karimatka.

      Odpovědět

Napsat komentář